İller Bankası kredisi ile (yarısı hibe şeklinde) yatırım yapılması

Belediye Meclisi kararı ile İller Bankasından 25 yıl vadeli 1.500.000,00.TL borçlanma yolu ile kanali-zasyon yaptırmak için başvurduk. İller Bankasınca yaptırılacak olan kanalizasyonun %50’ si İller Banka-sınca hibe yolu ile karşılanacaktır. İhale yaklaşık olarak 1.500.000,00.TL. ile sonuçlandı; bunun yarısını İller Bankası karşılayacak. Toplam miktar şu anda belirli değil. Bize ilk hak ediş geldi, tutarı 185.596,00 TL. Biz hakediş geldikçe mi muhasebeleştireceğiz? Hakedişin yarısı İller Bankasınca karşılanacağına gö-re, muhasebeleştirme nasıl yapılacak? Bir örnekle açıklayabilir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.06.2012

İşçilerin yıllık ücretli izin hakkı

6111 sayılı Kanuna dayanılarak 2011 Kasım ayı içerisinde belediyemizden 7 adet işçi kadrosunda bulan personel norm ve ihtiyaç fazlası olarak diğer kamu kurumlarına aktarımı sağlanmıştır. Söz konusu işçiler önceki yıllardan kullanılmayan izinleri nedeni ile izin ücreti istemektedirler. Çünkü geçtikleri ku-rumlar kullanılmayan izinlerini kullanmalarının söz konusu olmayacağını söylemektedir. Buna dayanak olarak 6111 sayılı kanunun 166 maddesinin 6 fıkrasını göstermektedirler. Belediye olarak işçilerin kullanmadıkları izinlerinin ücretlerinin ödemesi yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 30.05.2012

Eski mezbahanın yapımı ve 10 yıl süreyle sınırlı ayni hak tesis edilmesi işi 2886 sayılı Kanunun 51/g maddesi uyarınca ihale edilebilir mi?)

Belediyemize ait mezbaha mevzuat gereği yetersiz kalmaktadır. Yeni mezbaha yapımı ise maliyeti sebebiyle gerçekleştirilememektedir. 5393 sayılı Kanunun 18/e maddesi ve 15/h maddesi gereğince mahalli ve müşterek nitelikte hizmet kabul ederek ve meclis kararı alarak eski mezbaha yerinin 10 yıl süreyle sınırlı ayni hak tesis edilerek 2886 sayılı Kanunun 51/g maddesi gereğince mezbaha yapılmak üzere pazarlık usulü ile ihale edilmesi mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 30.05.2012

Görevde Yükselme sınavına girebilmek için aranılan süre şartında başvuru tarihimi yoksa sınav tarihimi esas alınacak

Belediyemizde bu yıl Marmara Belediyeler Birliği tarafından görevde yükselme sınavı yapılacaktır. Ben göreve 14.06.2010 yılında başladım ve lisans mezunuyum Çavuşluk kadrosu için 2 yıl şartı başvuru için mi, yoksa sınav için mi geçerlidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.05.2012

Tahmini bedel tespitinde emlakçıdan alınan görüş

2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 9 uncu maddesinde tahmin edilen bedelin idarelerce tespit edileceği veya ettirileceği hükme bağlanmış olup, belediye gayrimenkullerinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre kiralanmasında tahmini kira bedelleri; emlakçılardan alınan rayiç bedeller doğrultusunda ilgili dairedeki personelden oluşan komisyon raporuyla tespit edilmektedir. Emlakçılardan alınan görüşlerde herhangi bir sınırlama var mı, kaç emlakçıdan rapor alınmak zorunda, bedel tes-pit komisyonunda emlakçılardan alınan raporlarda belirtilen fiyat ortalamasından farklı bir bedel tespit edilmesi mevzuata aykırılık teşkil eder mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.05.2012

Müştemilata yapı ruhsatı verilmesi

Üzerinde esas binası olmayan 2 kata müsaadeli bir TAKS:25 KAKS:50 olan ön bahçe mesafesi 5 yan bah-çe mesafesi 3 m olan 500 m2 miktarlı bir arsaya 8*7 ebatlarında müştemilat projesi çizdirilmiş ve bu proje-ye ruhsat talep edilmektedir. Bu durumda müştemilatlar için Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 53. maddesinde dar kenarı 4 m ve yerden yüksekliği 2,5 m yi geçemez ve parsel durumu müsaitse esas binadan önce yapılabilir denilmektedir. Buna göre parsel durumu müsaitse derken zaten arsa yaklaşık 23*22 ebatla-rındadır. Adı geçen bina için müştemilat ruhsatı verilebilir mi? müştemilat yapılabilmesi için gerekli şartlar nelerdir.

  • Soru Cevaplandı
  • 29.05.2012

Hizmeti alım ihalesinde KDV tevkifatı

Belediyemizde güvenlik hizmeti alım ihalesi(iş gücü) yapılmış, bu ihalenin hakediş faturalarında KDV tevkifatı kesilecek midir? Belediyelerin istisna tutulacağı KDV tevkifat uygulaması (genelleme) var mıdır? Bu konuyla ilgili vergi dairesiyle görüştüm net bir cevap alamadım sizden yardım istiyorum. İlgili tebliği okudum ama tam net bir şey çıkaramadım.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.05.2012

Arşiv Yönetmeliği

İl Özel İdarelerinin arşiv işlemleri "Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre mi yürütmelidir? 3473 sayılı Kanunun 1. maddesine dayanılarak hazırlanan Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik incelendiğinde; arşiv malzemesi, ayıklanacak imha edilecek evraklar ve süreleri belirlenmemiştir. Bu bağlamda; İl Özel İdarelerinin arşiv işlemleri ile ilgili bir yönerge ile bu durumu tespit mi etmeli? Bu şekilde yapılacak uygulama ile iller arasındaki yeknesaklık sağlanır mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.05.2012

Kurumlara ait işyerlerine işyeri ruhsatı verilmesi

Kendine haiz kanunla kurulmuş bir kamu kurumunun ilçemizde bir tatil köyü var. Bu kurumun tatil köyü yaklaşık 40 yıldır bölgemizde faaliyet göstermektedir ancak ruhsatı bulunmamakta tatil köyünün içinde Otel, Lokanta, Restaurant, büfeler ve çay bahçesi bulunmaktadır.Bu kurumun tatil köyüne ruhsat vermezsek bu şekilde çalışmasına devam edebilir mi, kanunen bu-nun sakıncası var mı? Eğer ruhsat vermemiz gerekirse her birime ayrı mı yoksa hepsi için bir ruhsat ve-receğiz. Ruhsat için ceza vermemiz gerekirse 40 yıl için mi ceza keseceğiz, Ayrıca bizden KDV tebliğine göre bir yazı istemekteler ve bu yazıyı vergi dairesine verecekler. Lokanta da verilen hizmetin KDV’ sini %18 üzerinden kesiyorlar ve % 8 e çevirmek istiyorlar. Bunu yapabilirler mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.05.2012

Vekâlet, şef’in maaş göstergeleri

Fakülte mezunuyum. 07.08.1993 yılında (ilk defa sigorta olarak) belediyede işçi olarak işe başla-dım. 01.01.1998 yılında memuriyete giriş yaptım. 24.01.2010 yılında yapılan mahalli idareler personelinin görevde yükselme sınavını kazandım ve 05.03.2010 tarihinde şef kadrosuna atandım. 3/1 dereceden maaş almaktayım. 04.02.2011 tarihinde 1. derece yazı işleri müdürlüğü kadrosuna, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi uyarınca vekâleten atandım ve halen bu görevimi yürüt-mekteyim. Maaşımın hesaplanması hususunda anlaşmazlık yaşanmakta olup, durumumla alakalı olarak, şu anki bulunduğum makam, kadro ve derece kadememe göre almam gereken maaşa esas ödemeler ve ek ödeme katsayı nedir.

  • Soru Cevaplandı
  • 24.05.2012

Emlak Vergisinde bina sınıflarının tespiti ve Emlak Vergisinde bina sınıfının vergi dönemi için belediyece değiştirilmesi

1) Yapı kullanma izin belgesi düzenleme tarihinden bu yana apartmanda hiçbir değişiklik olmadığına, yani binanın yapılış tarzı, işçiliği, çeşitli kısımlarında kullanılan malzemenin cinsi, kalitesi ve benzeri hususlarda hiçbir farklılık ve ilave bulunmadığına göre, 4-5 bilirkişi mühendisin imza ettiği yapı kullanma izin belgesinde yazılı olan inşaat sınıfına, dolayısıyla yapı kullanma izin belgesine Belediyece itibar edilmeyerek ayrı sınıf değerleri üzerinden yapılarak tarh ve tahakkuk ettirilebilirmi? 2) Belediyelerin, hiçbir teknik elemanın incelemesine, belirlemesine ve somut verilere dayalı belge düzenlenmeden em-lak vergi değerini yükseltmek amacıyla sınıf değiştirebilir mi? 3) Belediyeler, vergi değerini arttırmak amacıyla, teknik elemanlarca belirlenerek Yapı Kullanma İzin Belgesi’nde belirtilmiş olan yapı sınıfını, istedikleri zaman tekrar tespit ettirme arada bir sınıf yükseltme yetkisine sahip midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.05.2012

İşyeri Açma Harcında usulsüzlük cezası hangi kanun ve süreye göre uygulanabilir

İşyeri Açma Harcı alınırken usulsüzlükte zaman mevhumu nedir.Birinci derece usulsüzlük uygulanırken işyeri açılış tarihinden itibaren kaç gün geçerse vatandaşa birinci derece usulsüzlük uygularız.Örnegin vatandaş işyerini 01.01.2012 de açtı on gün sonra yada iki ay sonra geldi ben işyeri açma harcı ödemek istiyorum dedi bu durumda usulsüzlük cezasını hangi kanun ve süreye göre uygulamalıyız.

  • Soru Cevaplandı
  • 23.05.2012