Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
%51 hisseye sahip mühendisin tüzel kişide 1 yılı doldurması durumunda iş deneyimi % kaç ola-rak değerlendirilebilir?
4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin (h) bendinde “İş deneyimi bulunmayan mühendis veya mi-marların, aldıkları lisans eğitimine uygun yapım işi ihalelerine başvurularında, toplam süresi onbeş yılı geçmemek kaydıyla mezuniyetlerinden sonra geçen her yıl, 129.644,00 TL olarak (2010 yılı için) hesap-lanmak üzere 10 uncu madde kapsamındaki benzer iş deneyimi olarak dikkate alınır. Bu süre iş dene-yimi bulunan mimar ve mühendisler için uygulanmaz. Bu bent kapsamında elde edilen deneyim mü-hendis ve mimarın beş yıldır en az % 51 hissesine sahip olduğu veya her iki ortağın da mühendis olup % 50-% 50 ortak olduğu tüzel kişiler tarafından da kullanılabilir.” denilmektedir. Peki, %51 hisseye sahip mühendisin tüzel kişide 1 yılı doldurması durumunda iş deneyimini % kaç olarak değerlendirmeliyiz ya da değerlendirmeli miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 12.05.2012
İntibak işlemleri
30.06.2005 tarihinde Anadolu İmam Hatip Lisesinden (4 yıl) mezun oldum. 01.10.2007 tarihinde açıktan atama ile 12/3'den göreve başladım. 20.08.2008 tarihinde Önlisans, 06.09.2010 tarihinde Lisans eğitimimi tamamladım. Halen bulunduğum derece 8/2 dir. Fakat Lise öğrenimim 3 yıldan fazla ol-duğu için 1 kadememin eksik olduğunu ve 8/3 olmam gerektiğini düşünüyorum. Kaçıncı derece ve kademede olmam gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 11.05.2012
Müdürlük kadrosuna atanma
Kocaköy Belediyesinde 15.03.1989 yılında münhal bulunan itfaiye amiri kadrosuna Lise mezunu olarak GİH sınıfında memur olarak göreve başladım. 1999 yılında yazı işleri müdürü emekliye ayrılması nedeniyle kurum içinde yazı işleri müdür vekili olarak görevlendirildim. 12 yıldan beri bu görevi vekale-ten yürütmekteyim. Ayrıca 4 derecenin 3 kademesindeyim. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 68. Maddesinin B bendinin 6111 S.K. 101 maddesi ile değişik C fıkrası uyarınca 4 derecedeki yazı işleri Mü-dürü kadrosuna atanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 10.05.2012
6111 sayılı Kanuna göre işçi naklini müteakip personel hizmet alımı
6111 sayılı Kanunun ilgili hükmü gereği norm kadro fazlası olan işçilerin nakli yapılmıştır. Beledi-yemiz, işlerin yetişmemesi sebebi ile personel hizmet alımı için ihaleye çıkmıştır. İhalede yapılacak olan hizmetin toplam gideri 2011 yılı hizmet alımı gideri tertibinde yer alan tutar, 213 sayılı Vergi Usul Ka-nununa göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak hesaplanan tutarı aşmaktadır. Bu kap-samda yapılacak harcamaların hizmet gereklerine dayalı olarak belirlenen sınırdan fazla yapılmasının gerekmesi halinde İçişleri Bakanlığından izin alınması zorunluluğuna rağmen Kurumumuzca İçişleri Ba-kanlığından izin alınmadan bahsi geçen ihale gerçekleştirilebilir mi? İzin alınmadan gerçekleştirilirse komisyonun bu durumda yapması gereken nedir?
- Soru Cevaplandı
- 10.05.2012
Köylere Hizmet Götürme Birliklerinde 4734 sayılı Kanunun 22. maddesine göre doğrudan temin yoluyla alımlarda damga vergisi kesilip kesilmeyeceği? Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeyip ödemeyeceği?
Malkara Köylere Hizmet Götürme Birliğinde muhasebe müdürü olarak görev yapmaktayım. Bütçe içi işletme olarak çalıştırmakta olduğumuz iktisadi işletmemiz mevcuttur (Yem Fabrikası) Her ay 10 adet hammadde ihalesi yapmaktayız. Yaptığımız ihalelere ait damga ve ihale kararı damga vergisini ya-tırmaktayız. Bu ihale ile alınan mallara ait ödemeleri de yaparken ve diğer mal ve hizmet alımlarına da ödemeleri yaparken ödeme emri düzenleyecek ödeme yapmaktayız. Yaptığım bazı araştırmalarda doğ-rudan temin ve fatura karşılığı alımlarda damga vergisi kesintisi yapılmaması yorumlarına rastladım. Damga Vergisi Kanununda da Resmi dairelerin yaptığı mal ve hizmet alımları için yaptıkları ödeme ev-raklarından damga vergisi kesintisi yapılır denilmektedir. Ancak Sayıştayın 21.03.2006 tarih ve 8871 no-lu tutanağında doğrudan temin ve fatura karşılığı alımlarda damga vergisi kesintisi yapılmamasını, 09.03.2006 tarih ve 30136 nolu tutanağında da köylere hizmet götürme birliklerinin resmi daire olarak kabul edilmemesi gerektiği belirtilmektedir. Aynı zamanda MTV de her yıl vergi dairesine yatırmakta-yım. Bu nedenle yapacağım ödemelerde düzenlediğin ödeme belgelerinden damga vergisi kesecek mi-yim? Damga vergisi kesintisi yaparsam resmi daire sayılacağımdan dolayı MTV ödemesi yapmamam gerekir mi? İhale ile alınan mal ve hizmet alımları için yapacağım ödeme belgelerinden ayrıca damga vergisi kesintisi yapacak mıyım?
- Soru Cevaplandı
- 10.05.2012
Vergi dilimi artan sözleşmeli personelin ücreti
5393 Sayılı Belediye Kanununun 49. maddesinin 3.fıkrası gereğince kadro karşılığı tam zamanlı söz-leşmeli 1 adet tekniker olarak istihdam edilecek kişiye ödenecek sözleşme ücreti aylık net 1.375 olarak verilmesi için meclis karar almıştır. Ancak bu maaş 6 veya 7 ay sonra % 20 lik Gelir Vergisi dilimine gir-diğinde de yine 1.375 lik net maaş verilir mi? Yoksa ele geçen tutar % 20 lik kesilen dilime göre gelir vergisi kesintisi yapılıp kalan miktar mı verilir.
- Soru Cevaplandı
- 09.05.2012
Tahsildara fazla çalışma ücreti ödenmesi
Belediyede tahsildar olarak görev yapmaktayım. Hafta sonu 1 gün çalışmaktayım. Fazla çalışma ücreti alabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 07.05.2012
Otobüs kiralamalarında KDV tevkifatı
İl dışına gezi için kiralanan otobüs için 117 Seri Nolu KDV tebliğine göre tevkifat uygulanacak mı?
- Soru Cevaplandı
- 07.05.2012
117 Nolu KDV Genel Tebliğine göre KDV Beyanı ve fatura düzenleme zamanı
1- 14 Nisan 2012 tarih ve 28264 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 117 nolu KDV Genel Tebliğinin 1. 2 beyan kısmında tevkifat uygulamasında KDV mükellefleri 1015 B KDV mükellefi olmayan 9015 nolu 2 nolu KDV beyanın verileceğinden bahsetmiş, belediyeler su tahsilatından yapmış olduğu KDV’ yi 1 no lu KDV beyanı ile beyan etmektedir. Burada 2 nolu beyanda hangi formu doldurmamız gerekir. 2- Aynı Tebliğin 1.2.1 kısmında hizmet işlemlerinde, hizmetin ayın sonunda tamamlanması halinde fatura izleyen ayda düzenlense dahi bu şekilde işlem yapılacaktır. İşlem bedelinin ödenmemesi, işleme ait faturanın süresinde düzenlenmemesi, alıcıya geç gelmesi veya hiç gelmemesi tevkifatın yapılıp yukarıda belirtilen süre içinde sorumlu tarafından beyan edilmesine engel değildir hükmü yer almaktadır. Personel çalıştırılmasıyla ilgili hakedişte nisan ayının hakedişi Mayısta yapılıyor. Söz konusu hakedişe ait fatura nisan ayı sonunda mı? Mayıs ayı içindeki tarihlerde mi? düzenlenmesi gerekiyor.
- Soru Cevaplandı
- 05.05.2012
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün kanun çalışmaları konulu genelgesi
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 24.04.2012 tarih ve 11085 sayılı Kanun Çalışmaları konulu Genelgesinde "Adana, Ankara, ......... ve Van illerindeki bütün belde belediyeleri her türlü taşınmaz tahsisi, satışı ve kiralanması, yeni personel istihdamı, iş ve toplu iş sözleşmesinin yapılması, yeni nazım ve uygulama imar planı yapılması, imar planı değişikliği ve revizyonu ile inşaat ruhsatı işlemleri hariç her türlü imar uygulaması, iş makinesi ve diğer taşıtların satılması....valilik onayı ile yapacaklardır." denilmektedir. Konuyla ilgili ilgili kurumlarla yaptığımız görüşmelerde, söz konusu genelgenin yukarıda yer alan bölümündeki “hariç” kelimesinden önce sayılan işleri de valilik onayı ile yapabileceğimiz ifade edilmektedir. Bu konudaki değerlendirmeniz nasıldır?
- Soru Cevaplandı
- 04.05.2012
Belediyelerde Katma Değer Vergisi Kesinti ve İndirimleri
Belediyenin tüm faaliyetleri ile ilgili olarak almış olduğu mal ve hizmetlere ait faturalardaki KDV tutarları indirim konusu yapılabilir mi? yoksa KDV’sini tahsil ettiğimiz alanla ve faaliyetlerle ilgili olanları mı? İndirim konusu yapabiliriz. Örneğin Belediyemizde sadece su hizmetlerine ait bedeller üzerinden KDV tahsilâtı ya-pılmaktadır. Yani sadece su hizmetlerine ilişkin giderlerimizin KDV’ sini mi indirim konusu yapabiliriz? Bu du-rumun yasal dayanağı nedir?
- Soru Cevaplandı
- 04.05.2012
Hapis cezası alan meclis üyesinin meclis toplantılarına katılması
Belediyemizde bir meclis üyesine Yargıtay’dan onaylanmış bir yıl cezası gelmiş, ama meclis üyesi daha tutuklanmadı. Bu durumda meclis üyesi meclis toplantısına katılıp oy kullanabilir mi veya toplan-tıya katılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 03.05.2012