Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Mesul müdür görevlendirilmesi
Bugüne kadarki uygulamalarımızda mes'ul müdür görevlendirmelerinde işyeri sahibinden, görevlendirdiği kişi için noter-den yapılmış mes'ul müdür sözleşmesinin ardından Belediyemizce de ayrı bir belge düzenleyerek bu belgeyi de ayrıca kolluğa gönderilmekteydi. Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsat iptallerine ilişkin hükümler 2559 sayılı Yasanın 8. maddesinde sayılmış iken İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte mes'ul müdürlükle ilgili olumsuzlukların da ruhsat iptali gerektirdiği anlaşılmaktadır. Burada bizim tereddüde düştüğümüz konular şunlardır: 1-Mesul müdürlükle ilgili tespit edilen olumsuzluklarda verilen ilave 15 gün sonunda işyerinin ruhsatı belediye başkanlı-ğınca resen ya da encümen kararı ile iptal edilebilecek midir? Mülki amirden olur ya da görüş alınacak mıdır? 2-İşyeri sahiplerinin mes'ul müdürle ilgili yazılı bir beyanı yeterli olacak mıdır? İşyeri sahibinden noterden yaptıracağı sözleşme istenmesinde herhangi bir sakınca var mıdır? 3-İşyeri sahibinin belediyemize bildirdiği mes'ul müdür adına belediyemizce ayrıca bir "Mes'ul Müdür Belgesi" düzenle-memiz gerekmekte midir? 4-Kolluk işyeri için görevlendirilen mes'ul müdüre ait belgeyi talep ettiğinde hangi belgeyi göndermemiz gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 03.07.2012
Ön lisans mezununun müdürlüğe atanması
Gaziler Belediyesinde 31.08.1992 tarihinden itibaren muhasip kadrosunda görev yapmaktayım. Şu anki kadro derecem 4/2 dir. 04.06.2012 tarihinde Açıköğretim Fakültesi iki yıllık yüksekokuldan mezun oldum. Buna göre Belediyemizde boş bulunan mali hizmetler müdürlüğü kadrosuna atamam yapılabilir mi? Atamam uygun olursa ne gibi yol izlemem gerekir. Ayrıca kadro derecem ne olur.
- Soru Cevaplandı
- 02.07.2012
Sözleşmeli kadın personelin doğum izni
Sözleşmeli kadın personelin doğum izni ücretli mi yoksa ücretsiz mi olarak verilecek?
- Soru Cevaplandı
- 02.07.2012
Tahsildara fazla çalışma ücreti ödenmesi
Bursa Kestel Belediyesinde 657 sayılı Kanuna tabi olarak tahsildar kadrosu ile görev yapmaktayım. İlçemizde Salı, Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri semt pazarı kurulmaktadır. Hafta içerisinde kurulan semt pazarlarında mükelleflerden yaptığım tahsilât tutarlarını Belediye Tahsilât Yönetmeliğinde belirti-len talimatlar çerçevesinde aynı gün içerisinde bankaya yatırmaktayım. Ancak Pazar günü kurulan semt pazarında yaptığım tahsilât tutarını veznemizde bulunan kasada bekletip, takip eden pazartesi günü sabahı bankaya yatırmaktayım. Hafta sonu çalışmalarıma karşılık olarak da hafta içinde (Pazartesi veya Perşembe günleri) bir gün idari izin verilmektedir. Bu bilgiler dâhilinde sormak istediğim; Pazar günleri semt pazarında yapmış olduğum mesaime karşılık olarak tarafıma verilen idari izin yerine; Fazla Çalışmanın Uygulama Esaslarını Gösterir Yönetmelik veya bu konu ile ilgili diğer meri mevzuat hükümleri gereğince fazla çalışma ücreti almam mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 28.06.2012
Devlet memurlarının yiyecek yardımından yararlanması durumu
İdaremizde, Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği uyarınca yemek yardımı yapılmaktadır. Ancak, bu yemek yardımı, idaremizde yemekhane olmadığından ihale edilerek aylık olarak personelle-rin ihaleyi alan şirketin (ticket restaurant v.b gibi) anlaşmalı olduğu marketlerden alış-veriş şeklinde yapılmaktadır. İşimiz gereği araziye çıkmaktayız. Araziye çıktığımız gün yevmiyenin 1/3 oranında arazi tazminatı almaktayız. Bu güne kadar araziye çıktığımız günlerde yemek yardımından kesintisiz olarak yararlanıyorduk. İdare bundan böyle araziye çıkıp arazi tazminatı talep edenlerden ticket ödemesi yapmayacağını bildirdi. Bunun hukukla bağdaşır bir tarafı var mı? Ben araziye çıktığımda yemek yardı-mı alamayacak mıyım veya 13.00–18.00 saatleri arasında arazide olduğumda yine alamayacak mıyım?
- Soru Cevaplandı
- 28.06.2012
Ustalık belgesi
Pasta börek simit poğaça satış yerine ruhsat vermek için istenen evraklarda satış elemanı belgesi mi isteniyor yoksa ustalık belgesi yeterli midir?
- Soru Cevaplandı
- 27.06.2012
Belediyede çalışan uzmanların ek ödeme oranları
Belediyelerde çalışan uzman unvanlarının ek ödeme puanları kaç olmalı. 02/11/2011 gün ve 28103 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan karara göre; j) Bakanlık, müsteşarlık, başkanlık, bağımsız genel müdürlük taşra teşkilatları ile yükseköğretim kurumlarında ve mahalli idarelerde özel yarışma sınavı sonucunda mesleğe uzman ve denetmen yardımcısı olarak alınıp belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonunda uzman ve denetmen unvanlı kadrolara (mevzuatı uyarınca söz konusu kadrolara atananlar dahil) atananlar ile belediye iktisat müfettişlerinden; = 140 puan, k) Raportör, mütercim, tercüman, çözümleyici, programcı, araştırmacı, muhasebeci, muhasip, kontrolör, antrenör, ayniyat saymanı, uzman, danışman, aktüer, araştırmacı, APK uzmanı, talim ve terbiye kurulu uzmanı, eğitim uzmanı, savunma uzmanı, sivil savunma uzmanı ve diğer uzman unvanlı kadrolarda bu-lunanlara 115 puan, hangisi ödenir?
- Soru Cevaplandı
- 27.06.2012
Sözleşmeli personele fark ödenmesi
Maliye Bakanlığı Genelgesinde sözleşmeli ücretleri %4 oranında arttırılır denilmektedir. Aynı genelge doğrultusunda 01.01.2012 tarihinden geçerli olduğu görülmektedir. Dolayısıyla meclis kararına gerek olmaksızın sözleşmeli personele, memurlar gibi 5,5 aylık aylık fark ödemesi yapmamız mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 26.06.2012
Sözleşmeli personel kadroları
Turist rehberliği bölümü (İngilizce) ön lisans mezunuyum. Belediye Kanunun 49. maddesine göre sözleşmeli statüde çalıştırılabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 22.06.2012
Yükselinebilecek derecenin üstünde bir dereceye yükselme
Meslek lisesi mezunu olarak 12. derece 2. kademeden göreve başladım. 17.09.2011 tarihinde 3. derecenin 3. kademesinde iken 3. derece 4. kademeye terfim yapıldı. Oysa 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Yükselinebilecek derecenin üstünde bir dereceye yükselme” başlıklı 37 nci maddesinde; bu Kanun hükümlerine göre öğrenim durumları, hizmet sınıfları ve görev unvanları itibariyle azami yükselebilecekleri derecelerin dördüncü kademesinden aylık almaya hak kazanan ve son sekiz yıllık sü-re içinde herhangi bir disiplin cezası almayanların kazanılmış hak aylıkları kadro şartı aranmaksızın bir üst dereceye yükseltilir denilmekte idi. Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almadım. Terfi-min 2. derece 1. kademe yapılması gerekmez mi?
- Soru Cevaplandı
- 21.06.2012
Gayrimenkul tahsisi
İlçemizde bulunan İlçe Müftülüğü, İlçe Kaymakamlığı kanalıyla belediyeye bir yazı göndererek Be-lediye İmar Planında dini tesis olarak görülen ve Merkez Cami bitişiğinde bulunan 5 adet arsanın 5393 sayılı Kanunun 75/d maddesine göre 25 yıllığına bedelsiz olarak cami tadilatında ve genişletilmesinde kullanılmak üzere tahsis edilmesi talep edilmektedir. Belediye Meclisi kararı ile belediye arsası tahsis edebilir mi, tahsis edildiği takdirde meclis kararından başka ne gibi işlem yapmak gerekir (kontrat ve sözleşme gibi)
- Soru Cevaplandı
- 21.06.2012
Emlak Vergisinde Kısıtlılık uygulamaları
Belediyemiz mükellefi olan şahıs 01/04/2012 tarihinde vefat etmiştir ve şahıs adına kayıtlı bulunan kısıt-lı arsalar hak sahibi olan eşine ve çocuklarına intikal etmesi için belediyemizden rayiç değer yazısı talep et-mektedir. Ölen şahısın kısıtlı arsalarının vergi tahsilâtı ne şekilde yapılması gerekmektedir. Arsaların kısıtlılığı devam etmektedir.
- Soru Cevaplandı
- 19.06.2012