Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Tatil Günlerine Çalışma Ruhsatı verilmesi
Belediyemize komşu olan bir köyde akaryakıt satış istasyonu bulunmaktadır. İşyeri Açma ve Çalış-ma Ruhsatı İl Özel İdaresi tarafından verilmiştir. İş yeri sahibi hafta sonu çalışma ruhsatı almak için ne-reye başvurması gerekmektedir? (Not: Köyün, kasabamızla mücavir alan, emlak vb. hiç bir bağlantısı bulunmamaktadır.)
- Soru Cevaplandı
- 16.01.2013
Emlak Vergisi ve Veraset Beyannamelerinin Doldurulması
Emlak beyannamelerinin belediyeye bildirilmesi konusunda vatandaşın bilgi formunu kendisinin mi doldurması gerekir yoksa emlak servisindeki görevli memurlar mı doldurmak zorundadır? Ayrıca belediyelere verilen veraset beyannameleri doldurulması için de aynı durum geçerli midir?
- Soru Cevaplandı
- 16.01.2013
Özel Kolejin bulunduğu bina emlak vergisinden muaf mı?
İlçemizde yeni hizmete giren özel bir kolej faaliyet göstermektedir. Bu kolejin hizmet göstermiş olduğu binaya emlak vergisinden muafiyet durumu nedir?
- Soru Cevaplandı
- 16.01.2013
2013/4156 sayılı Karar ile 2002/3729 sayılı Kararnamenin 3. maddesinde yapılan değişiklik
08.02.2002 tarihli ve 2002/3729 kararnamenin eki kararında değişiklik yapılması ile devlet memur-larına ödenecek zam ve tazminatlarla ilişkin kararın 3. maddesinde; mevcut karar, onay ve diğer mev-zuat uyarınca kapsama dahil personele yapılmakta olan aynı ve nakdi ödeme unsurlarına yeni bir unsur edilmesi ve 2. madde de yer alan ortalama ücret toplamı üst sınırının aşılmaması kaydıyla 2013 yılının birinci altı aylık dönemde kapsama dahil personelin mali ve sosyal hakları kurum içi hiyerarşik yapıların gerektiği ölçüde ve mevzuatı dahilinde %3,14 oranına kadar yetkili organlar tarafından belirlenecek oranlarda artırılabilir denilmiştir. Bu yetkili organlar tarafından belirlenecek ibaresi ile meclis kararı ile %3,14 ün üzerine çıkılabilir demek anlamına mı geliyor yoksa en son zaten %3,14 kadar mı verilebilir? Bu 3 üncü maddeyi birazda açıklayıcı olarak yazarsanız memnun kalırım.
- Soru Cevaplandı
- 16.01.2013
Kullanılmayan izin için izin ücreti talebi
Kurumumuz çalışanı işçi bizden kullanmadığı yıla ait izin parası talep etmekte. İşçimiz halen çalış-makta olup ödeme yapıldığı takdirde nasıl bir sorun ortaya çıkar kolay gelsin.
- Soru Cevaplandı
- 15.01.2013
Ana faaliyet-tali faaliyet ayırımı
(Ana faaliyet-tali faaliyet ayırımı) Sıhhi müessese grubu içerisinden (Yönetmelik Ek-1) ana ve tali olmak üzere iki faaliyet için işyeri ruhsatı müracaatında bulunulduğu takdirde ana faaliyet ve tali faaliyetin belirlenmesinde kriteri nedir?
- Soru Cevaplandı
- 15.01.2013
Sulu baca kullanan fırın işletmelerinin çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi alması
Sulu baca kullanan fırın işletmeleri; emisyon veya dejarz izin belgesi almak zorundalar mı? Eğer alacaklarsa işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeden mi yoksa verdikten sonra mı istemeliyiz.
- Soru Cevaplandı
- 13.01.2013
Sözleşmeli Personelin mali hakları
1- 5393 sayılı kanuna göre sözleşme imzaladım ve benim maaşım en az ne olmalıdır. 2- Ek ödenek almamaktayım bu ek ödeneği almak için ne yapmalıyım ve ne kadar ek ödenek al-mam gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 11.01.2013
Arazi vergisinde muaflık ve değişiklik halinde bildirimde usulsüzlük cezası uygulaması
İlçemiz mücavir alan dışında bulunan, 1992 yılında edinilen ve 1319 sayılı Kanunun 14. maddesine göre daimi muaflıktan faydalanan arazi vasfındaki taşınmazın emlak bildirimini 2013 yılında veren mükellefe uygulanacak olan usulsüzlük cezası ile ilgili olarak, ilgili kişiye 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 23 ve 33. maddesi 6. fıkrasına aykırı olarak Emlak Vergisi bildirimi vermemesinden; söz konusu taşınmazın 1319 sayılı Kanunun 14. maddesine göre daimi muaflıktan yararlandığı ve dolayısıyla bir vergi ziyanın bulunmadığı anlaşıldığından sadece bildirim verilmemesi nedeniyle usulsüzlük cezası kesilmesi gerektiği, usulsüzlük cezasının edinim tarihine ve sonraki genel beyan dönemlerine, ayrıca beyanın verildiği yıla kesilip kesilmeyeceği, aynı gayrimenkulün 2000 yılında imar uygulamasından dolayı tekrar değişiklik beyanı vermesi gerektiğinde ve aynı gayrimenkul mücavir alan sınırları içerisinde bulunmuş olsa idi kesilmesi gereken cezalar neler olacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 11.01.2013
Kamu ihalelerine katılmaktan yasaklı olanların ihaleye katılması halinde idarece yapılması gereken işlemler
1. Hakkında açılan kamu davası nedeniyle ihalelere katılamayacağı KİK tarafından kayıt altına istek-lilerin, kamu ihalelerine katılması halinde verdikleri teklifler değerlendirme dışı bırakılacaktır. Buna ila-ve olarak a. Geçici teminatları gelir kaydedilecek midir? b. Haklarında yasaklama kararı alınması için işlem başlatılacak mıdır? 2. 6359 sayılı Kanun ile 4734 sayılı Kanunun 11.a maddesinde değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişik-liğin gerekçesi incelendiğinde; hakkında kamu davası açılan şahıs hakkında henüz bir mahkeme kararı bulunmadığı, yargılamanın devam ettiği, sanığın bu yargılama sonunda beraat edebileceği, bu neden-lerle hakkında kamu davası olan isteklilerin yalnızca tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasının, baş-kaca bir yaptırım uygulanmamasının, geçici teminatlarının iade edilerek, haklarında yasaklama kararı verilmemesinin uygun olacağı şeklinde bir izahat mevcuttur.
- Soru Cevaplandı
- 10.01.2013
Cari gider-Sermaye gideri ayrımı
Merkezi Yönetim Bütçe Kanunlarında Mahalli İdarelere yönelik hükümlerde bulunmaktadır. 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun "Bazı Ödeneklerin Kullanımına ve Harcamalara İlişkin Esasları" düzenleyen E Cetvelinin 35. maddesinde; " Aşağıda yer alan her bir alım için; a) Menkul mal alımla-rında 19.000 Türk Lirasına, b) Gayri maddi hak alımlarında 15.000 Türk Lirasına, c) Menkul mal-ların bakım ve onarımlarında 19.000 Türk Lirasına, d) Gayrimenkullerin bakım ve onarımlarında 45.000 Türk Lirasına kadar olan tutarlar “(03) Mal ve Hizmet Alım Giderleri” tertiplerinden ödenir. Ancak, “(06) Sermaye Giderleri”ne ilişkin olarak yukarıdaki limitlerin uygulanmasında toplam proje ödeneği esas alınır." denilmektedir. Benim sorum ise, Belediye ve Bağlı Kuruluşları olarak bizlerde bu madde hükümlerine tabi miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 10.01.2013
Taşeron şirket elemanı
İtfaiye teşkilatlarında itfaiye eri ya da itfaiye şoförü olarak taşeron şirket elemanı çalıştırılabilir mi? Çalıştırılırsa fazla mesai ve giyecek yardımı yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 10.01.2013