Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İhtisas Komisyonlarına Havale Edilmesi Zorunlu Olan Konuların Komisyonlara Havale Edilmeden Komisyonlarca Görüşülmesi Hakkında
MUSTAFA ERDEM YILMAZ - ÇAN
Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği İhtisas komisyonlarının oluşumu Madde 21:"....... İmar ve bütçeye ilişkin konular hakkında meclis tarafından karar alınmadan önce ilgili komisyonlarda görüşülmesi zorunludur....." şeklindedir. Belediye meclis gündemi ilan edildikten sonra meclis gününden önce örneğin gelir ücret tarifesi değişikliği maddesi plan ve bütçe komisyonunda görüşülerek komisyon kararı meclise getirilebilir mi...
- Soru Cevaplandı
- 03.10.2024
- ÇAN
Cenaze Sahiplerine Taziye Yemeği Yardımı Yapılması Hakkında
MERHABA HOCAM, ÖNCELİKLE SORULARIMIZI CEVAPLADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. HOCAM BİR BELEDİYE, MECLİS KARARI ALARAK, BELDESİNDE İKAMET EDEN CENAZE SAHİPLERİNİN MİSAFİRLERİ VE KENDİLERİ İÇİN YEMEK VEREBİLİR Mİ? ACILI GÜNLERİNDE YANLARINDA OLMAK, CENAZE SAHİPLERİNİN, VE MİSAFİRLERİNİN YEMEK İHTİYACINI SADECE O GÜN İÇİN BELEDİYE BÜTÇESİNDEN (MESELA PİDE+AYRAN GİBİ) KARŞILAYABİLİR Mİ? TEŞEKKÜR EDER SAYGILAR SUNARIM.
- Soru Cevaplandı
- 03.10.2024
Programcı Kadrosunun Kütük Derecesinin Belirlenmesi Hakkında
FATİH KUTLU - ÇIKRIK
Belediyemiz Norm Kadro ve Standartları cetvelinde D1' dedir. TH sınıfında programcı kadrosu bulunmaktadır. Kadro Cetvelde 10. derecede, personel 6. derecededir. Programcı kadrosu meclis kararı ile kaçıncı dereceye kadar değiştirilebilir ?
- Soru Cevaplandı
- 03.10.2024
- ÇIKRIK
Sokak ve Caddelerin İsimlerinin Belirlenmesi Hakkında
MAHİR KARABULUT - KADIŞEHRİ
Hocam kolay gelsin, kişinin talebi üzerine sokak ismi değişir mi? Yoksa o sokakta oturan hane sahiplerinin tamamının muvafakati gerekir mi? Teşekkür ederim.
- Soru Cevaplandı
- 03.10.2024
- KADIŞEHRİ
Görevlendirme Yazıları Hakkında
TAMER ACAR - EDREMİT
Personele görevlendirme yazısı tarihi görev tarihinden önce olması gerekli ancak acil durumlarda (örneğin hafta sonu) göreve gönderilen personelin görevlendirme yazısı sonraki gün (pazartesi) yazılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 03.10.2024
- EDREMİT
Emlak Vergisi Beyannamesi Vermeyen Mükelleflere Uygulanacak Ceza Hakkında
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre, Belediye mücavir alanı dışında bulunan ve belediyeye emlak bildiriminde bulunulmayan,2014 iktisabılı arsa,2016 iktişsablı bina ve 2018 iktisablı arazi için mükellef beyan vermeye gelmiştir. bu taşınmazlar mücavir alan dışında olup emlak vergisine tabi değildir. Bu taşınmazlar ile ilgili olarak her neviye ayrı ayrı mı? (bina,Arsa,arazi) ceza kesileceği, hangi yıla ait (edinim tarihi mi? 2024 yılı cezası mı?), kaçıncı derece usülsüzlük cezası kesilmesi gerektiği konusunda görüşlerinizi tarafımıza arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 03.10.2024
Hisseli Taşınmazın Diğer Hissedarlara Doğrudan Satışı Hakkında
MUSTAFA OLUÇAY - ALPU
HİSSELİ TARLA VASIFLI TAŞIMAZLAR Mülkiyeti belediyemize ve şahıslara ait (hisseli) olup, imar alanı dışında kalan tarla vasıflı taşınmazlarımız bulunmaktadır. Taşınmazlar üzerinde şahısların hisse oranı daha yüksektir. Taşınmazların tarla vasıflı ve imar alanı dışında olması nedeni ile hisseli olduğu şahsa satışı ile ilgili nasıl bir yok izlemeliyiz, hangi kanuna göre işlem yapabiliriz. İyi Çalışmalar Dilerim.
- Soru Cevaplandı
- 03.10.2024
- ALPU
İşletme Hakkının Devri
MUSTAFA OLUÇAY - ALPU
Öncelikle iyi çalışmalar diliyorum. 5216 sayılı Kanunun 26'ıncı maddesinde “Büyükşehir belediyesi kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre sermaye şirketleri kurabilir. Genel sekreter ile belediye ve bağlı kuruluşlarında yöneticilik sıfatını haiz personel bu şirketlerin yönetim ve denetim kurullarında görev alabilirler. Büyükşehir belediyesi, mülkiyeti veya tasarrufundaki hafriyat sahalarını, toplu ulaşım hizmetlerini, sosyal tesisler, büfe, otopark ve çay bahçelerini işletebilir; ya da bu yerlerin belediye veya bağlı kuruluşlarının % 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketler ile bu şirketlerin % 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketlere, 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın belediye meclisince belirlenecek süre ve bedelle işletilmesini devredebilir" hükmü bulunmaktadır. Büyükşehir İlçe Belediyeleri bu maddeye dayanarak işletme hakkını şirketlerine devredebilir mi? (Şirketimiz % 100 sermayesi Belediyemize ait olup, yayınlanana 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameden önce kurulmuştur.)
- Soru Cevaplandı
- 03.10.2024
- ALPU
İmar Planında Konut Alanı İçerisinde Kalan Yerlere İşyeri Ruhsatı Düzenlenmesi Hakkında
MEHMET GÜNAY - SOMA
HOCAM HAYIRLI İŞLER DİLİYORUM. 1-İMAR PLANINDA KONUT ALANI OLAN BÖLGEDE KALAN YAPI KULLANMA RUHSATINDA İŞYERİ OLAN YERE (634 SAYILI K.NUN 24 MD) SIHHI MÜESSESELER İÇİN İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI VERİLEBİLİR Mİ? 2-İMAR PLANINDA KONUT ALANI OLAN BÖLGEDE KALAN TAPUDA MESKEN GÖRÜLEN YERE KAT MALİKLERİNİN OY BİRLİĞİ İLE ALINACAK MUAFAKATLA GAYRİ SIHHİ MÜESSESE RUHSATI DÜZENLEYEBİLİR MİYİZ? VERECEĞİNİZ CEVAP İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDER SAYGILARIMI SUNARIM.
- Soru Cevaplandı
- 03.10.2024
- SOMA
SPA Merkezlerine Çalışma Ruhsatı Düzenlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Hakkında
OKAN KELEŞOĞLU - BEYPAZARI
baby spa ruhsatlandırılması hakkında Belediyemize gelen İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı başvuruları içinde bebek spa merkezi faaliyet konulu ruhsat başvurusu bulunmakta olup; ruhsatlandırma yaparken “Masaj Salonu” veya “hamam, sauna” olarak mı değerlendirileceği ya da farklı bir iş kolu olarak mı değerlendirileceği konusunda tereddüte düşülmüştür. Ayrıca istenilecek ortak belgelere ek olarak çalışan personelin yetkinliğiyle ilgili istenmesi gereken evrak/sertifika/diploma vb. belgelerle ilgilide tereddüte düşülmüştür. Masaj Salonu olarak değerlendirmemiz gerekirse 9207 Sayılı Yönetmelik kapsamında Masaj Salonlarında aranan şartlar dışında başka bir şart aramamıza ve işyerinde bebekler için ilk yardım eğitimi almış çalışanın bulunmasına gerek var mıdır? Ayrıca Yönetmeliğin Masaj Salonları bölümünün 10. Maddesi “Masaj salonunda bir sorumlu müdür bulunacaktır. Sorumlu müdür; Milli Eğitim Bakanlığının ilgili mevzuatına göre açılmış okullar, kurumlar veya kurslardan 520 saatlik genel masaj eğitimi sonunda alınmış diploma ile birlikte 3308 sayılı Kanun kapsamında ilgili alanda ustalık belgesine veya bu konuda ön lisans veya lisans diplomasına ya da yurtdışındaki eğitim kurumlarından alınmış ve ilgili mevzuata göre denkliği kabul edilmiş belgeye sahip olacaktır. Sorumlu müdür, sadece bir salonda sorumlu müdürlük görevini üstlenebilecek ve sorumlu müdürlük yaptığı kuruluşta aynı zamanda mesleğini de icra edebilecektir. Sorumlu müdür hem idari hem de uygulanan işlemlerden uygulayıcılarla birlikte sorumlu olacaktır.” şeklinde masaj salonunda çalışacak sorumlu müdürün taşıması gereken şartları ifade etmektedir. Aynı zamanda hamam sauna olarak değerlendirmemiz gerekirse yönetmeliğin “5. Maddesi c) Özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna; ekmek fırını ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz istasyonu için yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması,” hususunda özel yapı gerektiren yerler statüsüne gireceğinden dolayı konuyla alakalı tereddüte düşülmüştür.
- Soru Cevaplandı
- 03.10.2024
- BEYPAZARI
Belediyelerin KDV tevkifatı yükümlülüğü bulunmadığı hakkında
HERHABA HOCAM, ÖNCELİKLE BİZLERE IŞIK TUTTUĞUNUZ YOL GÖSTERDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. BELEDİYEMİZE BAZI MAL VE HİZMET ALIMI YAPTIĞIMIZ FİRMALAR ISRARLA KDV TEVKİFATLI KESMEK İSTİYOR.BİZLERDE BELEDİYELERİN 117 SERİ SERİ NOLU KDV GENEL TEBLİĞİNİN (3.1.2/B) AYRIMINDA BELEDİYELERİN BULUNMADIĞINI, TEVKİFAT YAPMA SORUMLULUĞUMUZ OLMADIĞI ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ. HOCAM BELEDİYELERİN BÖYLE BİR ZORUNLUĞU VAR MI? EKSİK BİR BİLGİMİZ VAR? YASA DEĞİŞTİ, BİZ Mİ TAKİP EDEMEDİK? ÖZEL MUHASEBECİ ARKADAŞLAR İDDİA EDİYOR.TEŞEKKÜR EDİYORUM .SAYGILARIMLA.
- Soru Cevaplandı
- 14.08.2024
İkinci El Yolcu Taşıma Amacıyla Otobüs Alımı Hakkında
MERHABA HOCAM.BELEDİYEMİZ MERKEZE BAĞLI BİR BELDE BELEDİYESİDİR.MERKEZE UZAKLIĞI 20 KLM.DİR.BELEDİYEMİZDE KULLANMAKTA OLDUĞUMUZ OTOBÜMÜZ ESKİ VE SÜREKLİ ARIZA ÇIKARTAN BİR ARAÇTIR.MERKEZE HER GÜN SERVİS YAPILMAKTA BAZEN 3 BAZEN 25 KİŞİYLE GİDİP GELDİĞİ OLMUŞTUR.BELDEMİZDEN MERKEZE GİDİP GELEN ÖĞRENCİLERİMİZ TAŞIMALI SİSTEM İLE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN TAŞINMAKTA İKEN, TASARRUF TEDBİRLERİ SEBEBİYLE, TAŞINMAYACAĞI BİLGİSİNE VARILMIŞTIR. BELEDİYEMİZİN TOPLU TAŞIMA ARACI OLARAK BİR KÜÇÜK OTOBÜSE İHTİYACI VARDIR.2. EL UYGUN FİYATLA BİR ARAÇ ALMAMIZ MÜMKÜN MÜDÜR.? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDER SAYGILAR SUNARIM.
- Soru Cevaplandı
- 14.08.2024