Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı
İlçemizde bulunan bir işyerini vatandaş 800 metrekare olan alanı yani alt katını market olarak kullanmaktadır. Üst katını da düğün salonu olarak işletmektedir. Biz ruhsat veren birim olarak nasıl bir uygulama içinde olmamız gerekmektedir. Tek bir ruhsat mı vereceğiz yoksa ikisine de ayrı ayrı mı ruhsat vereceğiz? Çünkü bilindiği üzere düğün salonları özel yapı şeklini gerektiren işyerleri tanımına girmek-tedir. Ayrıca işyeri karayolu kenarındadır. Karayolu geçiş izin belgesini biz mi vereceğiz yoksa Karayolla-rından mı alacaktır.
- Soru Cevaplandı
- 31.05.2013
Eğitmen kadrosuna sözleşmeli personel olarak atanma
Bayraklı belediyesinde gençlik eğitim merkezinde eğitim müdür yardımcılığı görevinde hizmet alı-mıyla çalışıyorum. Tarih öğretmeniyim. Belediyede sözleşmeli personel kadrosunda eğitmen olarak gö-rev alabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 29.05.2013
Görevde yükselme
K.K.K.'da sözleşmeli subay olarak 4 yıl görev yaptıktan sonra sözleşmem yenilemeyerek 1 yıllık üsteğmen iken görevimden ayrıldım. Şu an belediyede 3 aydır itfaiye eri olarak çalışmaktayım. Sözleşmeli subay olarak çalıştığım 4 yıl içerisinde üniversitede okuduğum (beden eğitimi öğretmenliği bölümü) süreyi devlete borçlanarak, hizmet borçlanması şeklinde 3 yıl 7 ay olmak üzere ödedim. Subaylık görevime başlamadan önceki "Subaylık Anlayışı Kazandırma" eğitimi olan 6 aylık süre içerisinde de emeklisandığım işletildi ve maaşımı aldım. An itibari ile bulunduğum belediyede veya herhangi bir devlet kurumunda görevde yükselme sınavlarına girmeden veya yükselme ile ilgili herhangi bir sınava tabi tutulmadan müdürlük ve sair kademelere atanabilme hakkına sahip miyim?
- Soru Cevaplandı
- 29.05.2013
Mal alımlarında muayene ve kabul komisyonu kurulması zorunlu mudur?
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında alınan malları teslim alırken kabul komisyonunun mut-lak kurulması gerekli mi, yoksa taşınır kayıt kontrol yetkilisi olarak malın teslim alındığına dair Taşınır İşlem Fişi yeterli değil midir?
- Soru Cevaplandı
- 29.05.2013
Masaj Salonu Ruhsatlandırılması
Masaj salonları "umuma açık istirahat ve eğlence yeri " kapsamında değerlendirilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 29.05.2013
Memur atama ve nakil işlemleri
Halen 4. derece 3. kademesinde gelir şefi olarak görev yapmaktayım. 4 yıllık işletme mezunuyum. 2010 yılında görevde Yükselme sınavına girdim ve başarılı oldum. 31.03.2010 tarihinde şef olarak atandım. Belediyemizde boş bulunan ayniyat saymanlığı görevini de vekâleten yürütmekteyim. Vekâlet etmekte olduğum ayniyat saymanlığı kadrosuna asaleten atanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 28.05.2013
Enerji üretimine ait rüzgârgülünün Emlak Vergisi durumu
İlçemize bağlı B köyü sınırları içerisinde 16 Mart 2012 tarihinde faaliyete başlayan rüzgâr enerji santralini işletmekte olan A şirketi 24.12.2012 tarihinde belediyemiz emlak servisine beyan vermiştir. 36 adet rüzgârgülünün arsa ve bina alanlarının hesaplamasında aramızda ihtilaf çıkmıştır. 16x16 m2 ar-sa içerisinde çevresi 9 m2 olan 1 adet rüzgârgülünün yüksekliği 90 m2 dir. Çelik karkas bina sınıfında 14,5 m2 bina alanı olarak 14,5x36 = 522 m2 bina beyanı vermişlerdir. Yüksekliği hesaplamaya dâhil edilmemiştir. 2. Bir hesaplama ile 16x16=256x36=9216 m2 arsa alanı 158.22x36= 5722 m2 bina alanı hesaplanmış ve ilgili şirkete sonraki hesaplamadan emlak vergisi tahakkuk ettirilmiştir. Emlak vergisine esas olacak hesaplamayı nasıl yapmalıyız. Aynı şirket 1319 sayılı emlak kanununun 4. Maddesine istinaden rüzgârgüllerinin emlak vergisinden muaf olması gerektiğini tahakkuk eden verginin de iptal edilmesini talep etmektedir. Bu konudaki görüşünüz nedir?
- Soru Cevaplandı
- 28.05.2013
Kamulaştırma- işyeri açma ve çalışma ruhsatı
İlçemizde bir parsel meclis kararı ile 5 yıllık kamulaştırma programına alınmış olup mal sahibi ile uzlaşılamadığından kamulaştırma davaları devam etmektedir. Söz konusu parselde bulunan işyeri kiraya verilerek kiracı tarafından Belediyemizden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmak istenmektedir. Ka-mulaştırma konusunun yargıya taşındığı bu işyerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilip verilemeye-ceği hususunda tereddüde düşüldüğünden, görüşlerinize ihtiyaç duyulmuştur.
- Soru Cevaplandı
- 28.05.2013
Arazi parçalarının zirai faaliyette kullanılmaları halinde uygulanacak emlak vergisi
Belediyemiz mücavir alan sınırları içinde parsellenmiş arazi hali hazırda kaysı bahçesi olarak tarım-sal faaliyette kullanılmaktadır. Bu parsellenmiş arazinin emlak vergisini arsa olarak mı yoksa arazi ola-rak mı tahsil edeceğiz?
- Soru Cevaplandı
- 28.05.2013
İşyeri Açma
İskânında büfe olarak gözüken bir iş yerine içkili kafe ruhsatı verilir mi. Bu işyeri içkili yerler bölge-sinde kalmakta mutfağı uygun ve müstakil bir yerdedir.
- Soru Cevaplandı
- 25.05.2013
İdari yaptırım- kapatma cezası
Zabıta memuru arkadaşlarla belirli aralıklarla gerçek kişilere tutulan idari yaptırım tutanağıyla aynı esnafa üç (3) defa 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 38/1. maddesi gereğince kaldırım işgali yaptığı için tutanak tutuldu. Ancak esnafımız tutulan bu tutanaklara rağmen kaldırım işgaline devam etmektedir. Bu esnafımıza açık tutanak tutup, encümene havale edip kapatma cezası verebilir miyiz? Bu esna-fımıza ne gibi işlem yapabiliriz.
- Soru Cevaplandı
- 24.05.2013
Bina inşaat sınıflarının tespitinde yaşanan tereddütler
14 nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde "Diğer taraftan, binanın bir alt veya üst sınıftan hangisine gireceği konusunda tereddüde düşülen hallerde, rayiç bedelin beyan edilmesinin esas oldu-ğu da dikkate alınarak, bir üst sınıf bildirilmelidir. Örneğin binanın üçüncü sınıfa mı yoksa ikinci sınıfa mı gireceğinde tereddüt gösteriliyorsa, bu binanın ikinci sınıf inşaat kabul edilmesi uygun olacaktır" denilmektedir. 1982 yılında yayınlanmış olan "Bina inşaat sınıflarına ilişkin cetvelin" güncel olmaması nedeniyle tereddütler yaşanıyor. Yoklama memurları tespitini yapıyor. Örnek olarak yazıyorum 10 maddenin 3 tanesi 1. sınıf 7 tane-si 2. sınıf. Mükellef tereddüt etmeden 2. sınıf diyor. Fakat biz 2011 yılında yapılmış binaya diyoruz ki 1983 yılında çıkan 14 nolu tebliğde "Ülkemizde mesken olarak kullanılan betonarme karkas ve yığma kagir tarzındaki binaların büyük çoğunluğunun ikinci sınıf oldukları gözönünde bulundurularak" diye ibare mevcut. 1983 te ülkemizdeki binalar 2. sınıf ise 2011de yapılan binada kullanılan malzemenin ka-litesi aynı olabilir mi? Mümkün olur mu? Tereddüt etmeden 1. sınıf olması gerekir diyoruz. Buna göre 2005ten sonra ruhsatlı yapılan binaların 1. sınıf sayılması normal olduğunu anlatan açıklayıcı bir cevap verebilirseniz çok büyük bir adım atılmış olur.
- Soru Cevaplandı
- 23.05.2013