Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Arazi Vergisinde cins değişikliği talebi
Bilindiği üzere en son beyanlar 1998 yılında verildi ve bunun üzerine bir daha beyan alınmayarak en son verilen geçerli sayılıp genel beyan dönemlerinde vergi artışları yapılmıştır. 1998 yılında alınan beyanlarda vatandaş arazisini sulak olarak beyanda bulunmuş bu zamana kadarda o beyan verildiği şe-kil bu zamana gelmiş. Vatandaş ise değişiklik beyanı vermek koşuluyla sulak olarak vermiş olduğu be-yanı kıraç araziye çevirmek istiyor. Değişiklik beyanının beyan dönemlerin de mi alınması gerekir yoksa herhangi bir zamanda alabilir miyiz? Bir de öğrenmek istediğim arazi bildirimi alırken sulak arazi tespiti nasıl yapılır. Sulak arazi tabiri nasıl oluyor. Vatandaş arazisini hayli bir harcama yaparak sulanır hale ge-tirmiş ( Sondaj derin kuyu vs.) arazi sulak araziye mi girer.
- Soru Cevaplandı
- 22.05.2013
Cafe ruhsatı
Umuma ait istirahat ve eğlence yerlerine cafe ruhsatlı işyeri girer mi? 2559 sayılı Kanunda rastla-yamadım. Yalnız mahalli idarelerin MEB’e yazdığı bir yazıda cafenin içkisiz umuma ait yer olduğunu yazmaktadır. Değerlendirmeyi nasıl yapacağız?
- Soru Cevaplandı
- 21.05.2013
Ortak alanlar
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 16. maddesi ile Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 38. maddesinin hükümlerinin değerlendirilmesinde yapının ortak alanlarının emsale dâhil olup olmadığı hususunda tereddüde düşülmektedir. Özellikle, Yangın merdivenlerinin emsale dâhil edilmeyeceği açıkça yazılmıştır. Yangın merdiveni yapılmayan az katlı binalarda ortak merdivenler yangın merdiveni olarak değerlendirilir mi? Ortak alanlardan sayılan kapıcı daireleri emsale dâhil midir?
- Soru Cevaplandı
- 21.05.2013
Yetki Belgesi olmadan il içi ve şehirlerarası otobüs yolcu taşımacılığı yapılabilir mi?
9000 nüfuslu bir belde belediyesinde görev yapmaktayım, Elazığ Merkez'e bağlı bir belediyeyiz. Toplu taşıma hizmetlerinde tam saatlerinde belediye olarak toplu taşıma hizmetleri yapmakta, yarım saatlerinde D-4 belgesine sahip özel araçlar taşıma hizmetlerini yürütmektedirler. Ulaştırma Bakanlığı Diyarbakır Bölge Müdürlüğünden aldıkları bir belgeyle, belediye otobüslerinin mücavir alan dışında yolcu taşımacılığı yapamayacaklarını iddia ediyor. Bahsettikleri Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin 24. maddesinin ek bendinde “ D-4 Yetki Belgesi Eki Taşıt Belgelerine Resmi Taşıt Veya Resmi Taşıt Kaydedilmez.” diye yazıyor, bizim sorumuz şu, biz mücavir alan dışında yani şehir merkezine D-4 belgesi ol-madan yolcu taşımacılığı yapabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 20.05.2013
İhale komisyonunun oluşumu
Bursa Büyükşehir Belediyesinde Bütçe ve Finansman Şube Müdürlüğünde 5 ay önce şef kadrosundan muhasebeci kadrosuna atandım. Daire Başkanlığımızda görev yapan şef ve muhasebeci kadrola-rındaki arkadaşların katılmaları için ihale birimine komisyon üyesi olmamız için yazı yazıldı. Bizlerin yani şef ve muhasebe kadrosunda çalışanların ihale komisyon üyesi olmamız uydun mudur?
- Soru Cevaplandı
- 20.05.2013
Bütçe içi işletme muhasebesi ve işletmenin personel giderleri
Mahalli idareler bütçe içi işletme yönetmeliğine istinaden kurulan işletmemiz ayrı bir vergi numa-rası alarak faaliyetine başlamıştır. Yönetmeliğe göre personel giderleri ve bunlarla ilgili vergi-sigorta gi-derleri belediye bütçesinden karşılanmaktadır. Sadece faaliyetle ilgili alışlar ve satışlar tek düzen mu-hasebesi içerisinde takip edilmektedir. Bütçe İçi İşletmemizin Ay sonu kayıtları aşağıdaki gibidir: Alışlar Toplamı = 50.000,00 TL. Alışlar KDV Toplamı = 7.000,00 TL. Satışlar Toplamı = 20.000,00 TL. Satışlar KDV Toplamı = 3.000,00 TL. Bu kayıtları belediye bütçesine nasıl yansıtacağız? Ayrıca yaptığımız işlem doğru mudur?
- Soru Cevaplandı
- 17.05.2013
Belediye başkan yardımcılığı kadrosuna atama
Lise mezunu olup, 1. derece özel kalem müdürlüğüne atanan bir memur başkan yardımcılığına atanabilir mi? Belediye Başkan Yardımcılığına atanabilirse daha sonra diğer müdürlüklere geçişi mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 17.05.2013
Toplantıya katılmayan birlik meclis üyelerinin durumu
Birliğimiz 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununa göre kurulmuş tamamı köylerden oluşan bir birlik olup, yılda 2 kez olağan meclis toplantısını yapmaktadır. Birlik Meclisi ilk kuruluş aşamasında meclis üyelerine ücret ödenmemesi şeklinde bir karar almış ve bu kadar da hala uygulanmaktadır. Her yıl aynı şekilde ücret ödenmemesi şeklinde görüş bildirilir ve bütçeye de ödenek konulmaz. Ancak birli-ğimizin yılda iki kez toplanması gerektiği günlerde yeterli çoğunluk sağlanması konusunda sıkıntılar ya-şanmaktadır. Her toplantıda belirli üyeler birlik meclis toplantısına girmemekte, hatta toplantı binasın-da olmalarına rağmen salona girmeyerek imza atmamakta ve toplantıya katılmamaktalar. Tüzükte top-lantıya katılmama konusunda herhangi bir kıstas getirilmemiş olup, süreklilik arz etmesi durumunda uygulanacak karar şeklinde bir madde eklenmemiştir. Dolayısı ile toplantıya katılmayan üye muhtar ve meclis üyelerinin üyeliklerinin düşürülmesi de gerçekleştirilememektedir. Her toplantıda aynı sıkıntıyı yaşanmasına sebebiyet veren ve çoğunluk gerektiren maddelerin (Tüzük değişikliği) alınmasını engelleyen bu meclis üyelerinin üyeliklerinin iptali nasıl gerçekleştirilebilir? Birlik Tüzüğü tam metni http://kisb.gov.tr/birlik-tuzugu
- Soru Cevaplandı
- 17.05.2013
Öğrencilere yönelik eğitime destek hizmeti kapsamında dershane açılması ve bütçe karşılığı
Belediyemizce dershanelere gidemeyen ve takviye eğitim alamayan yoksul ailelerin başarılı çocuk-larına yönelik üniversiteye hazırlık ve orta öğretim öğrencilerinin sınavlarına hazırlık amacıyla 6 adet sınıf açmak istiyoruz. Belediye mevzuatına göre, bu dersliklerde çalıştırılacak öğretmenlerin ücretleri-nin nasıl ödeneceği; ayrıca belediye kanunlarında sadece eğitim hakkında “eğitim kuruluşlarına gerekli desteği sağlar” dediğinden, belediyelerin bu gibi dershane açabilmeleri söz konusu mu? Açabiliyorsa, dayanak kanunu ve bütçe ilişkileri nelerdir? (Bu konu hakkında kaymakamlık milli eğitim ile yapılan protokollerle de bunun açılması sağlansa bile öğretmen ücretlerinin belediye personeli olarak nasıl gi-der gösterebiliriz?)
- Soru Cevaplandı
- 16.05.2013
Yapı kullanma izni mesken olan yere işyeri ruhsatı verilmesi
Bir binada 15 daire bulunmakta ve yapı kullanma ruhsatları meskendir. Buranın tamamı (150 civarında öğrenci kalacak) pansiyon olarak kullanılmak üzere işyeri ruhsat talebi vardır. Burası için itfaiye raporu düzenlenmiştir. Fakat fenni yönden uygunluk raporu imar müdürlüğü tarafından verilmemiştir. Bu durumda işyeri ruhsatı verilmesi uygun mudur?
- Soru Cevaplandı
- 15.05.2013
Karayolu kenarında içkili lokanta
Karayolları kenarında Belediye sınırlarında petrol istasyonunda bulunan içkili lokanta sahibi tara-fından kira sözleşmesi bittiği için kapatılıyor burayı işleten kişiler bu yere yaklaşık 100 metre ileriye yeni bir yer yapıyorlar. Karayolları kanununa göre karayolları kenarına yapılacak yerler için 200 metre sınırı istemiyor mu? Ayrıca daha önceki yerdeki ruhsat ile başka yere taşınan binada çalıştırabilir mi? Ruhsatı kim verebilir? Yapılan yer karayollarına sınır veya 75 metre bu kişi ruhsat alabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 15.05.2013
Kaçak inşaat
İmar Kanununun 32. maddesine göre mühürlenerek durdurulan bir kaçak inşaat için encümen kararıyla para cezası verilmiştir. Bu kaçak yapı ruhsat alabilir bir duruma gelirse imar para cezası ödenmeden ruhsat kesilebilir mi? Eğer kaçak yapı sahibi cezayı mahkeme yoluna götürürse, ruhsat kesmek için mahkeme sürecinin tamamlanmasını beklemek gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 15.05.2013