İşyeri açma ve çalışma ruhsat il özel idaresinden alınan işyerinin ortağının değişmesi

1992 yılında il özel idaresi tarafından akaryakıt istasyonu olarak gerçek kişi olan ortaklara 2.sınıf GSM'lere ait açılma ruhsatı tanzim edilmiş. Ancak ruhsat kullanımına devam edilirken ortaklardan biri ayrılınca ruhsatın diğer ortağı da yanına başka ortak alarak gerçek kişi olarak Belediyemizden işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak istemektedir. Bu işletmeye ruhsat tanzim edebilmemiz için yeniden evrak istenmeli mi yoksa eski dosyayı dikkate alarak mı işlem yapmak gerekir. Ayrıca ruhsat harcı alınacak mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.05.2013

Akaryakıt istasyonunda lokanta ruhsatlı yerde düğün yapılması ve petrol istasyonu içerisinde ki bir yere içkili yer ruhsatı verilip verilmeyeceği

Beldemizde bulunan bir petrol istasyonu içerisinde bodrum kat ve iki katı bulunan dinlenme tesisi ne 2. sınıf lokanta ruhsatı verdik İlk iki katın yapı kullanma izin belgesinde lokanta ve kafeterya olarak belirtilmiş, bodrum katta bir adet bar kullanımı için yapı kullanma izin belgesi verilmiş ancak bar ruhsa-tını vermedik. İstasyon sahipleri ısrarla lokanta ruhsatlı yerde düğün yapmak istiyorlar düğün salonları özel yapı şeklini gerektirdiğinden encümen kararı alarak düğün yapılmamasını kendilerine tebliğ ettik petrol istasyonu pompalarının olduğu yer ile düğün yapmak istedikleri yer arası yaklaşık 50 metre civa-rındadır. Sonuç olarak petrol istasyonu içerisinde bulunan işyerini düğün salonu olarak kullanabilirler mi? Ayrıca müracaatları olursa petrol istasyonu içerisinde içkili yer ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.05.2013

Elektronik ortamda kayıtları tutulan belediye evraklarının saklanması hususu

Belediyelerde kullanılan Evrak Yönetim Sisteminde kayıtlı olan ve asıl kaynağı burası olan evrakların, (tahsilat fişi, ödeme evrakı gibi) kurumda kalan suretlerinin saklanması zorunlu mudur? (Örneğin; Evrak Yönetim Sisteminden vatandaşa verdiğimiz tahsilat fişi, bu zaten kurumun dijital arşivinde zorunlu bir saklama süresine tabii tutulurken, bunun basılı sureti için ayrıca bir saklama ortamı gerekli midir,Dijital Arşivini oluşturan ve evrakları dijital ortamda yönetmeliğe uygun saklayan kurum bu basılı suret-leri de aynı süre saklamak zorunda mıdır? Bu aynı zamanda bir israfa yol açmaz mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 13.05.2013

İmar mevzuatında belirtilen eklentinin tanımı

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde bir kaç farklı yerde eklenti ibaresi geçmektedir. Eklentinin tanımı ile ilgili herhangi bir bilgi verilmemektedir. Eklentinin tanımını kanunlar çerçevesinde tarif edebilir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.12.2013

Tahsilat yönetmeliği ve tahsildar makbuzları

Belediyemize yatırılan emlak vergisi ve harçların ödenmesinde matbaa tarafından basılmış makbuz kullanılmaktadır. Bazı arazilerde ve birikmiş borçlarda elli makbuz bile çıktığı oluyor. Basılı makbuz kul-lanmasak onun yerine belediyemizin e-ödeme sonucunda verdiği makbuz gibi normal A4 kağıdı kulla-narak verebilir miyiz? Eğer A4 kağıdın da makbuz verebilir isek sistemde kayıtlı olmasına rağmen ken-dimizde arşivlemeli miyiz? Makbuzlarımız bitmek üzere yenisini matbaada bastıracağız cevabı erken verirseniz iyi olur.

  • Soru Cevaplandı
  • 03.12.2013

Ekmek satış yerleri

Belediyemiz sınırları içinde kasap manav, mandıra ürünleri satış yeri gibi esnaflar ekmek satmak-tadır. Bu esnaflar ekmek satmaya yetkili midir? Ayrıca hangi esnaf türü ekmek satmaya yetkilidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.12.2013

Yapı kullanma izin belgesi olmadan işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

Yapı kullanma izin belgesi olmadan işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi ile ilgili talepte bulunan işyerlerine, 12.10.2004 tarihinden önce işyeri olarak kullanıldığının ispatı halinde bu tür işyerine ruhsat verilmesinde 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 184. maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen cezanın uygulanmayacağı belirtilmiştir. Sınai faaliyet olmaksızın ( yönetmeliğin 5/c maddesinde belirtilen işyerleri haricindeki) 12.10.2004 tarihinden sonra yapılan binalarda yapı kullanma izin belgesi olmadan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilmesinde 184. maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen cezai durumun uygulanıp uygulanmayacağı hususunda görüşlerinizi arz ederim?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.12.2013

İlave tediye ödemesi

Belediyemiz 6360 sayılı Kanunla kapatılan belediyeler arasındadır. 6772 sayılı Kanunla ilave tedi-yenin yılda 52 yevmiye üzerinden ödendiğini okudum. 2005 de geçici işçi olarak işe başladım. 2007 yılında daimi işçi kadrosu aldım. Yaptığım bordo incelemelerinde, tarafıma herhangi bir şekilde ilave tediye ödemesi yapılmadığını fark ettim. Kanunla belirlenen bu parayı 2005 yılından günümüze nasıl alabilirim.

  • Soru Cevaplandı
  • 02.12.2013

İşyerine belirli bir m2 şartı getirilmesi

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte, fırınlar hariç açılacak olan işyerlerinde kaç metrekare olacağı hakkında mütalaada bulunulmamıştır. Buna göre, Belediye meclis kararı ile açı-lacak işyerlerine standart metre kare getirilebilir mi? Örneğin kahvehaneler 60 metre kare gibi.

  • Soru Cevaplandı
  • 01.12.2013

Ayniyat saymanlarının yan ödemesi ve özel hizmet tazminatı

Belediyelerdeki 2. dereceli ayniyat saymanlarına özel hizmet tazminatı ne kadar verilir, yan ödeme puanı sadece 875 midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.12.2013

İmar planında otopark alanının değiştirilmesi

Serinhisar İlçesi ve Serinhisar Belediyesi sınırları içerisinde bulunan İmar Planımızın 20G-I paftasına rastgelen Yatağan yolu üzerinde bulunan Tapunun M22-C4-ID paftasına rastgelen 2550 m² yüzölçümlü bağ niteliğindeki 3121 parsel; 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planımızda ve 1/1000 ölçekli uygulama İmar planımızda Otopark Alanı içinde kalmaktadır. Konusu olan 3121 nolu parsel, Karayolları Genel Müdürlüğünce yapılan Kavşak çalışmaları ile yeniden planlanmış olup, ilgili parselin 550 m² İmar yoluna, kalan 2000 m² si de Otopark alanı içinde kalmaktadır. İmar yolu için kalan kısım için mal sahiplerinden mu-vaffakiyet alınamadığı, İmar planlarının onaylandığı 1995 tarihten bu güne kadar kısıtlılık halinin bu-lunduğu, Otopark alanın kaldırılması, Otopark alanı içinde kalan alanın da Otopark olarak Kamulaştır-ma bedelinin çok yüksek olacağı düşünüldüğünden İlgili parselin bulunduğu Otopark Alanının İmar pla-nı tadilatının yapılıp yapılamayacağını, İmar Planı tadilatı yapılacak ise hangi amaçla kullanıma açılacağı hakkında görüş ve önerilerinizin bildirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 01.12.2013

Maktu fazla çalışma ücreti

Mart 2014 yerel seçimlerden sonra büyükşehir ilçe belediyesi olacağız. İlçedeki zabıta memurları için maktu fazla mesai büyükşehir nüfusuna göre mi yoksa ilçe nüfusuna göre mi ödenir. Maktu fazla mesaiden kesinti olur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 30.11.2013