Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Sözleşmeli olarak çalışmakta iken kadroya geçirilen personelin asalet tasdiki
Sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken 6495 sayılı Kanunla kadroya geçirilmeye hak kazandım. Fakat kanunda kadroya geçirilen personele adaylık süreci mi uygulanacak, yoksa asaleti tasdik edilecek mi?
- Soru Cevaplandı
- 03.03.2014
Ruhsatın yenilenmesi
İlk ruhsatımı 1997’de aldım. 1997-2000 yılları arasında iki kat yapıp iki katın oturma ruhsatını al-dım. 2002’de inşaat ruhsatını yeniledim. Bugüne kadar ruhsat yenileme yapmadım. Şimdi inşaatımın kalan kısmını yapmak istiyorum. Ruhsatımı nasıl yeniletebilirim?
- Soru Cevaplandı
- 02.03.2014
Ek özel hizmet tazminatının ödenme şartları
“Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar” Eki II Sayılı Cetvelde E/6 da be-lirtilen ek özel hizmet tazminatı için çalışmalarda mesai günü çalışılması veya tatil günü çalışılması aynı mı değerlendirilir. Belediyelerin yapmış olduğu rutin çalışmalar (sokak arası parke yapımı vs.) bu ek özel hizmet tazminatının ödenmesine hak teşkil eder mi? Yani belediyenin hizmet binası dışındaki her türlü arazi işlerindeki çalışmalar bahsi geçen tazminatın alınmasında hak teşkil eder mi? Verilecek ek özel tazminatları için -özel hizmet tazminatları cetvelinin belediye başkanı tarafından onaylanıp valiliğe gönderilmesi gibi- bir işlem yapılması zorunluluğu var mıdır? Bu çalışmalarda asgari ve azami sure sınırı var mıdır? Yani mesai gününde 1 saatliğine belediyeye ait inşaat çalışmasını denetlemeye giden bir tekniker veya mühendisin 1 gün çalıştığı var sayılıp ödeneği bir gün üzerinden mi hesaplanır?
- Soru Cevaplandı
- 01.03.2014
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı
Belediyemiz mücavir alanında kalan Akaryakıt ve LPG istasyonu için 02.02.2010 tarihinde ruhsat verilmiş ve ruhsatı alan şirket faaliyete hiç geçmemiş, EPDK dan lisans almamış, İlçe Ticaret odasına kaydını 09.06.2011 tarihinde yapmış ve İlçe Vergi Dairesinde halen kaydı olmayıp, şube açılışı yapmamıştır. Kiracı ruhsat sahibi şirket kiralarını ödemediği ve faaliyete geçirmediği için mal sahibi tarafından kira kontratı feshedilmiştir. Ayrıca icra ve tahliye davası açılmıştır. Bu durumda mal sahibi yeni kiracı bulmuştur ve yeni kiracı için GSM ruhsat talebi yapılmaktadır. Eski ruhsat yeni kiracıya verilebilir mi? Eski ruhsat sahibi şirket, ruhsat devrine yanaşmamaktadır. Eski ruhsatın iptali mi yapılmalı yoksa yeni kiracıya aynı dosya üzerinden ruhsat mı verilmelidir?
- Soru Cevaplandı
- 28.02.2014
Teğmen rütbesiyle sözleşmeli subay olarak görev yapanın hangi kadroya atanacağı
2009-2012 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetlerinde Teğmen rütbesiyle sözleşmeli subay olarak gö-rev yaptım. Sözleşmemi feshederek ayrıldım. 15.03.2013 yılından itibaren 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92. maddesi uyarınca Hendek Belediyesinde zabıta memuru olarak görev yapmaya başla-dım. Yaklaşık 1 senedir bu görevi devam ettirmekteyim. Devlet Personel Başkanlığının Teğmen rütbe-sinde görev yapmış kişilerin şef, amir ve daha aşağıda bulunan kadrolara atanmalarının kurumlarının takdirinde olduğu görüşleri bulunmaktadır. Bu nedenle; 1) Teğmen rütbesinde görev yaptığımdan dolayı kamu kurumlarında yer alan hangi kadrolara gö-revde yükselme eğitimi ve sınavına tabi olmadan atanabilirim? 2) Hendek Belediyesi Zabıta Müdürlüğünde görevde yükselme sınavına girmeden zabıta komiseri veya zabıta amiri olarak atanabilir miyim? 3) Belediyede Zabıta Müdürlüğü dışındaki birimlerde görevde yükselme sınavına girmeden şef, amir veya daha alt kadrolara atanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 27.02.2014
Zabıta memurlarının çalışma saatleri
Belediye Zabıta Memuru olarak görev yapmaktayım, biz Müdürlük olarak 08.30-17.30 saatleri ara-sında çalışma ve hafta içi bir gün sabah 08.30-23.00 saatleri arasında nöbet tutmaktayız ve ayda bir cumartesi ve pazar dahil 08.30-23.00 saatleri dahil olmak üzere ara vermeden hafta sonu nöbetini tu-tarak hafta içi çalışmaya devam edilmektedir. Arıca Pazaryeri ve semt Merkezinde tahsilât işlemleri için standart olarak pazarın olduğu günün bir sonraki gün nöbetçileri pazara 06.30 saatinde gidip ertesi gün 10.30 saatinde işe gelmektedir. Fakat bu uygulama bazen tüm personel ile birlikte uygulanıp her pazar için ayrı ayrı (haftada 2 gün Pazartesi ve Perşembe günleri pazar kurulmakta) 2 hafta arka arkaya uygulandığı zamanlar olmaktadır ve yine 06.30da mesaiye başlayıp 23.00 kadar nöbet denk geldiği durum-lar yaşanmaktadır. Uygulanan bu sistem doğru mudur yasal bir dayanağı var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 27.02.2014
Zabıta memurunun gerçekleştirme görevlisi olarak görevlendirilmesi
Menderes Belediyesinde zabıta memuru olarak görev yapmaktayım. Belediye memurlarına verilen gerçekleştirme ve harcama yetkilisi görevleriyle ilgili bir sorum olacaktı. Zabıta memuru olarak beledi-yemizin en büyük kalemi olan çevre temizlik hizmetleri gerçekleştirme yetkilisi olarak görevlendirildim. Bu görevlendirme zabıta memura verilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 27.02.2014
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa göre mahsup veya iade
18 Aralık 2013 Tarihli ve 28855 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 2013/5585 Sayı ve "2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununda Yer Alan Bazı Maktu Vergi ve Harç Tarifelerinin Belediye Grupları İtibarıyla Tespiti Hakkında Karar" Konulu Bakanlar Kurulu Kararı, 18 Şubat 2014 Tarihli ve 28917 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 2014/5896 Sayı ve "2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununda Yer Alan Bazı Maktu Vergi ve Harç Tarifelerinin Belediye Grupları İtibarıyla Tespitine İlişkin Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar" Konulu Bakanlar Kurulu Kararı ile yeniden düzenlenmiştir. Bu durumda yukarıda anılan 1.Bakanlar Kurulu Kararına göre mükelleflerden tahsil edilen vergi ve harçların (mükellefin başvurusu halinde) 2.Bakanlar Kurulu Kararına göre farkı mahsup veya iade yapılır mı?
- Soru Cevaplandı
- 26.02.2014
İhale komisyonu çalışmalarında komisyona yardımcı olmak üzere personel bulundurulması
4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre yapılacak olan ihalelere, ihale komisyonu haricinde, yalnızca formları doldurmak için (yani var-yok, teklif edilen bedelleri yazmak vb.) başka görevliler (personel) bu-lunabilir mi? Bu tür işler için ihale sırasında bir personel bulundurulması yasaya aykırı olur mu?
- Soru Cevaplandı
- 26.02.2014
İşyeri açma ruhsatının devri
Babamın Uşak İlyaslı köyünde bir bakkalı var. Onu oğlu olarak ben devir aldım. Babamın belediye-mizden almış olduğu ruhsat 2017 yılına kadar geçerli olup, ruhsatı ben isim değişikliği yaparak tarafıma alabilir miyim? Bunun için herhangi bilmediğim bir işlem var mı? Belediyemiz şuan belediyelikten düş-müş olup, il özel idaresine bağlanmıştır. Ayrıca bunun için bakkala yangın sigortası yaptırmam gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 25.02.2014
Memurluğa yeniden atanma
1- 22.06.2009 tarihinde 657’ye tabi memur olarak belediyede göreve başladım. 14.01.2013 tari-hinde belediyeden istifa ederek bekleme süresine tabi olmaksızın 15.01.2013 tarihinde 399’a tabi DHMİ’ ye başladım. 657 sayılı Kanunun 97. maddesine göre 6 aylık bekleme süremi 14.07.2013 tari-hinde doldurdum. Tekrar 657’ye tabi belediyeye 92. madde hükümlerince dönmek istiyorum. Açıktan atama gerçekleştiğinde 399’dan istifa edeceğim. Bu noktada göreve başlamam da bir sıkıntı olur mu? 399’dan istifa edenler tekrar memur olabilmek için bekleme süresine tabi oluyorlar mı? 2- Asil memur olarak 657’ye tabi bir belediyede itfaiye eri kadrosunda çalışırken usulüne uygun olarak istifa ettim ve beklemem gereken 6 aylık süreyi doldurdum. Başka bir belediyeye 92. madde hükümlerince yeniden atanmak istiyorum. İlgili belediyeye itfaiye eri ile aynı hizmet sınıfında bulunan bilgisayar işletmeni kadrosuna atamamın yapılması mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 24.02.2014
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı
Bir işyerinde, LPG tüp gaz satışı ile kömür satışını birlikte yapmak istendiği takdirde bu işyerine ana faaliyet ve tali faaliyet olarak (LPG ve Kömür) tek işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmesi gerekir? Yoksa 2 ayrı ana faaliyet kabul edilip (LPG ayrı Kömür ayrı) ayrı ayrı ruhsat mı düzenlenmesi gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 24.02.2014