Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Sosyal tesislerin düğün salonu olarak kullanılması
Belediye sınırları içerisinde, küçük sanayi sitesi sosyal tesislerinde düğün salonu yapılmak istenmektedir. Zemin+2 kat olarak inşa edilen sosyal tesiste bir katın düğün salonu olarak kullanılması imar mevzuatı ve işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı yönetmeliği açısından sorun teşkil eder mi? Özel yapı sınıfına giren düğün salonları, mevcutta dükkân olarak kullanılan kısmının değiştirilerek düğün salonu amacıyla kullanılabilir mi, yoksa binanın tamamında mı işlem yapılması gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 09.05.2014
İşyeri açılış ruhsatlarının verilmesi ve iptali, encümen kararlarının uygulanması ve mühür fekki suçu
İlçemizin muhtelif bölgelerinde açılan masaj salonu iş yerlerine, işletme ruhsatsız faaliyetleri nede-niyle tanzim edilen tespit tutanaklarına istinaden, Encümen Kararı gereği verilen kapatma işlemi neti-cesinde, kapatılan iş yeri sahibi, hemen iş yerinde gerek masöz gerekse yakınlarından birinin adına, yeni vergi yoklama fişi müracaatında bulunarak kapatma işlemini engellemektedir. Bu işlem zaman, zaman 3 veya 4 farklı isimde devamlı değişiklik arz etmekte, bu döngünün de kurumların görev yapa-bilmesini engellemekle birlikte zaman kaybına da neden olmaktadır. Böylesi durumlarda A kişisi adına kapatması olan iş yerinin B kişi adına ilgili vergi dairesinden alınan vergi yoklama fişi ile yeni işleteni olarak kabul edilerek, kapatma işlemi yapılmadan yeniden B kişisi adına tespit tutanağı mı tanzim edilmeli mi? yoksa yoklama fişinin gerçek vergi karnesi haline gelinceye kadar iş yerine kapatma işlemi uygulanabilir mi? Ayrıca yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu işletmeci değişikliklerinin sayısının arttığın-da, elimizde farklı isimlere ait 3-4 adet kapatma kararı bulunmaktadır. Böylesi durumda o anda elimiz-de bulunan kapatma kararları ve bunlara bağlı mühür fek işlemlerinin uygulanabilirliği nedir? Elimizde bulunan 3- 4 kişiye ait Encümen Kararları değişik zamanlarda bu kişilerin aktif işletici durumuna geldiğinde haklarında verilen daha önceki Encümen kararlarının uygulanabilirliği ve kapatma sonrası aynı iş yerinde aynı isimlere Mühür fek işlemlerinin uygulanabilirliği nedir?
- Soru Cevaplandı
- 09.05.2014
İşyeri Açma
Bilindiği üzere Balıkesir Belediyesi Büyükşehir Belediye Başkanlığı olmuştur. Merkezde 3. sınıf gayrisıhhî müessese ruhsatları 8m3 miktarlı motorin köy pompası kurulması talebinde bulunulmuştur. Söz konusu talep İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 3. sınıf 5.1 "köy pompası ile içerisinde yanıcı ve parlayıcı madde kategorisindeki sıvıların depolanması amacıyla kullanılan 8 m3' e kadar depolama hacmine sahip depolama tesis ve düzenekleri" kategorisinde değerlendirilebilir mi? Bu kategoride değerlendirebilmek için illa ki kurulacak tankerin köyde mi olması gerekir Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra köyler mahalle olduğundan köy vasfında yerleşim yeri kalmamıştır. Acil olarak en kısa zamanda yardımcı olursanız sevinirim
- Soru Cevaplandı
- 09.05.2014
Büyükşehir belediyelerince ilçe belediyelerine yapılacak yardımlara ve ortak projelere ilişkin bütçe tertipleri
Büyükşehir belediyeleri ilçe belediyelerinin yapacakları projelere bütçenin hangi kodundan yardım yapabilirler? Örneğin belediye hizmet binası yapmak isteyen ilçe belediyesinin talebi halinde büyükşe-hir belediyesince sermaye aktarımı hangi usuller çerçevesinde yapılabilir?
- Soru Cevaplandı
- 09.05.2014
İşyeri açma ve çalışma ruhsatları
Akaryakıt istasyonlarında konaklama tesisi bulunması halinde içkili yer bölgesi kapsamına alınıp alınamayacağı hususunda tereddütte düşülmüştür. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 30. maddesinin (a) bendinde "... patlayıcı, parlayıcı, yanıcı ve benzeri tehlikeli maddeler üretilen, satılan ve depolanan yerler ile gaz dolum tesisleri yakınında tespit edilemez." denmektedir. Burada yakınında ibaresindeki mesafeler Parlayıcı, Patlayıcı, Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Çalışılan İşyerlerin-de ve İşlerde Alınacak Tedbirler Hakkında Tüzüğün Çizelge V. de belirttiği mesafeler midir? Yoksa farklı mesafeler mi uygulanır? Ayrıca çizelge tankların gömülü bulunduğu yer ile meskûn mahal arasındaki mesafeyi verirken pompalar ile ilgili bir bilgiye ulaşılamamıştır. Bu konuda hangi mevzuat hükümlerini uygulamamız doğru olacaktır.
- Soru Cevaplandı
- 08.05.2014
Uzman erbaşların atandıkları kadroda bekletilmeleri
24.08.2009 ile 31.12.2012 tarihleri arasında TSK' da Uzman Erbaş olarak görev yaptım. Uzman Er-başlıktan 9/1 Derece ve Kademeden ayrıldım. 15.05.2013 tarihinde Hatay İli Yayladağı Belediye Baş-kanlığında Zabıta Memuru olarak göreve başladım... Belediye Başkanlığının yazısı ile Derece ve Kademem 2017 yılına kadar durduruldu. 2017 yılında 9/2 terfi alacağım. Lise Mezunuyum. Derece ve Kadememin durdurulması doğru mudur? 18.01.2013 tarihinde İçişleri Bakanlığı Personel Daire Başkanlı-ğının 1310 sayılı genelgesine istinaden durdurulmaması gerekmektedir. Bu konuda çok acil bilgi verir-seniz memnun olurum.
- Soru Cevaplandı
- 08.05.2014
Doğrudan teminle ilgili alımlarda ihale yetkilisi ve piyasa araştırma görevlileri
Doğrudan temin yöntemi ile yapılan alımlarda piyasa fiyat araştırmasında görevlendirilecek personeli kim belirler. Bunun için görevlendirme yapılması mecburi midir? Satın almada çalışan, piyasa araştırmasını yapan personel olarak piyasa araştırma tutanağına benimde imzamın bulunması şart mıdır? Şart ise sorumluluğum ne derecededir?
- Soru Cevaplandı
- 07.05.2014
Büyükşehir ilçe belediyelerinde imar ruhsatlarının verilmesinde yetkili idare
6360 sayılı Kanun kapsamında Aydın Büyükşehir olmuş ve merkez ilçe Efeler adı altında tek beledi-ye kurulmuştur. Büyükşehir belediye meclisi ilk toplantısında 12 metre ve üzeri yolların bakım onarım ilan reklam vb. yetkilerinin ayrıca 4.000 m2 üzeri bütün parklarda yetkilerin büyükşehire ait olacağı ile ilgili karar aldı. Ancak büyükşehir 12 metre ve üzeri yollara cephe alan tüm inşaat parsellerinin inşaat ve iskân ruhsatlarını da büyükşehirin vereceğini belirtmektedir. 5216 sayılı Kanunun 7/c maddesinde bu yetkinin Büyükşehir’e verilebileceği görülmektedir. Ancak uygulamada inşaat ve iskân ruhsatlarını ilçe belediyelerinin verdiği görülmektedir. Bu konuyla ilgili görüşünüzü ve 5216 sayılı Kanunun 7/c maddesi hükmünün kapsamı konusunda yorumunuz ve içtihat olup olmadığını konusunda bilgi edin-mek istedik, cevabınız için şimdiden teşekkürler.
- Soru Cevaplandı
- 07.05.2014
Belediyede sözleşmeli olarak çalışılan sürenin memuriyette geçmiş sayılması
Belediyemize merkezi atamayla gelen şehir plancısı personelimizin memurluğa atanmadan önce başka bir belediyede sözleşmeli olarak hizmeti bulunuyor. Bu hizmetler kademe ilerlemesine hangi oranda yansıtılır? (kazanılmış hak aylığı, emeklilik hak aylığı) Tamamı mı 3/4 mü? Şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar.
- Soru Cevaplandı
- 07.05.2014
Şef veya muhasebeci kadrosuna meclis tarafından atama yapılması
Öncelikle yapmış olduğunuz yayınlardan dolayı sizleri tebrik ederim. Sorularıma gelince; 2007 Norm Kadro Esaslarına göre belediye meclisi bünyesinde çalışan bir memuru şef veya muhasebeci kadrosuna bir defaya mahsus atama yapabilir mi? Bu atamalar belediye meclisinden çıktıktan sonra bir üst makama(Valilik gibi) gönderilir mi? Valiliğin iptal etmediği atamalar kazanılmış bir hak mıdır? Bu konu-da açık ve değerli görüşlerinizi bekliyorum.
- Soru Cevaplandı
- 07.05.2014
Dükkân içerisinde değişik faaliyet konulu işyeri ruhsatı verimesi
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 10. maddesinde "Aynı adreste bulunsa bi-le ana faaliyet konusu veya işletmecisi farklı olan işyerlerine ayrı ayrı ruhsat düzenlenir." denilmekte-dir. Bu maddeye göre müracaat ederek aynı dükkân içerisinde değişik faaliyet konulu işyeri ruhsatı ta-lep edilmektedir. Bu madde ile ilgili yorumlarınızı bekler saygılar sunarım.
- Soru Cevaplandı
- 07.05.2014
Meclis kâtiplerinin çalışma usulü
İlçe belediye meclislerindeki, divan kâtibi üyelerinin çalışma esas ve usulleri hakkında "Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği" dışında bir yönetmelik var mıdır? Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinde konuyla ilgili çok yüzeysel bilgi bulunmaktadır. Mesela divan kâtipleri, dilek ve temenniler kısmında nasıl söz alabilir? Başkan izin verdiği takdirde divan da oturduğu yerden mi konuşur? Yoksa ayağa kalkıp divanın karşısında mensubu bulunduğu partinin sıralarından mı konuşur?
- Soru Cevaplandı
- 07.05.2014