Borçlanma, Leasing kredisi kullanma

Belediye Meclisimizin almış olduğu 07.02.2014 tarih ve 11-12 sayılı kararları gereğince Belediyemi-ze ait iki adet iş makinesinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanuna göre satışına karar verilerek yenisinin alınmasına ve yeni alınacak olan iş makinelerin kredi ile alınmasına karar verilmiştir. Alınan bu karar gereğince; 1- Belediyemizin İller Bankasından da borçlanma durumu bulunduğundan dolayı özel bankadan borçlanabilir mi? 2- İller Bankasından borçlanma durumu yerel seçimler nedeniyle kredilerin kullanımı yapılmadığın-dan dolayı borçlanma yapamadığı için özel bankalardan borçlanma yapabilir mi? 3- Belediyemizin alacağı iş makinesi olması nedeniyle özel bankaların buna normal kredi tahsisi yapmaması halinde leasing kredi kullanabilir mi? 4- Leasing kredisi kullanmasının uygun olması halinde kredinin kullanımında (faizler için teklif mi yoksa ihalemi yapılacak ) hangi yol izlenecektir? Yukarıda maddeler halinde yazılı olan hususlar ile ilgili olarak yapılacak işlemlere esas olarak gerek-li görüşün ivedi olarak verilmesi hususunda gereğini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 21.02.2014

Cephe hattı

Köyde devlet hazinesinden ham toprak niteliğinde 2009’da arsa satın aldık, yapı ruhsatı için başvurduğumuzda arsanın hiçbir cephesinin yola dayanmadığı gerekçesiyle yapı ruhsatı verilmedi, satıştan sonra çıkan imar kanunu mağduruyuz ne yapmalıyız?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.02.2014

Emsal uygulaması

15.03.1993 yılında endüstri meslek lisesi mezunu olarak 18 yaşında (01.05.1975 doğumlu) 12/2 ile göreve başladım.2010 yılı temmuz ayında 4 yıllık açık öğretim işletme fakültesini bitirdim mezun ol-dum. 21 yıllık çalışanım. Bu arada 2 defa 6 yıl ortalaması ve 1 derece aldım. Toplamda 3 derece aldım. Şu anda 2/2 siyim. Fakat eşimde aynı başladı ve aynı yıl çalıştık o 1/4 ünde. Personel müdürlüğümüz diyor ki 18 yaşında ise başladığın için 4 yılın kayboluyor 22 yaşında gibi işe başlamış gözüküyorsun o yüzden 2/2 si oluyorsun diyor. Fakat benim hemşirelik mezunu arkadaşım 17 yaşında işe başladığı hal-de o 1/4 olabiliyor benim hangi kadro derecede olmam gerekiyor? Şuanda 3 lük kadroda bulunuyo-rum.

  • Soru Cevaplandı
  • 20.02.2014

Naklen atanma dolayısıyla harcırah ödenmesi

Balıkesir Akçay Belediyesinden Kütahya Hisarcık Belediyesine kendi isteğimle geçiş yaptım ve yol harcırahı ve tayin izni için talepte bulundum. Kendi isteğim ile olduğu için böyle bir hakkımın bulunma-dığını söylediler ve dilekçemi kabul etmediler böyle bir hakkım var mı yok mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.02.2014

Emeklilik talebinin kabul edilmemesi

2011 yılı itibariyle yıl ve yaş olarak emeklilik hakkımı kazanmış bulunmaktayım.2014 Ocak ayında emekli olabilmek için dilekçemi verdim. İş yoğunluğu nedeniyle emeklilik talebim kabul edilmedi, emeklilik hakkım engellenebilir mi, nasıl emekli olabilirim. Teşekkür ederim. Saygılarımla

  • Soru Cevaplandı
  • 18.02.2014

Yersiz alınan Pazaryeri İşgal Harcının Emlak Vergisi borcuna sayılması

Pazaryerlerinden alınan işgal ücretleri hakkında sorularım olacak; 1) Pazar yerinde tezgâh kurmadığı satış yapmadığı hiç bir şekilde talep etmediği halde pazaryeri kaydı yapılan ve işgal harcı tahakkuk ettirilen bir vatandaş ne yapmalıdır? 2) Bu kişi emlak vergisi ödediğini sanarak pazaryeri işgal harçlarını ödediyse bu ödemelerin iptali ve iadesi için ne yapmalıdır? 3) Yıllardır işgal harcı tahakkuku yapılmış, bununla ilgili 2014 yılında ödeme emri gönderilmişse ve bu borçların tamamı ödenmeden kaydınızı hiç bir şekilde iptal edemeyiz diyorlarsa nasıl bir yol izlemelidir? 4) Çıkmadığı, kullanmadığı bir pazaryeri için yapılan bu tahakkukları geriye dönük iptali mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.02.2014

Naklen atanan memurun harcırahı

Ben Edremit İlçesi Akçay Belediyesinden Kütahya İli Hisarcık Belediyesine kendi isteğim ile naklen tayin oldum. Yol harcırahı ve meyil iznimi Hisarcık Belediyesi bana vermedi. Kendi isteğimle naklen atandığım için böyle bir hakkımın olmadığını söylediler. Bu hakkımın verilmemesi doğru mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 17.02.2014

Norm Kadro

Belediyemiz Norm Kadro Standartları Cetvelinde D3 gurubunda bulunmaktadır. 2012 yılından bu yana nüfusumuz 7693' tur. Bu nüfusa göre D4 gurubunda olmamız gerekmektedir. Norm kadro cetve-limizi D4 gurubuna göre yapabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 17.02.2014

Belediye gayrimenkul sermaye iradından dolayı kira geliri beyanında bulunup vergi öder mi?

(Belediye gayrimenkul sermaye iradından dolayı kira geliri beyanında bulunup vergi öder mi?) Belediyeler mülkiyetlerindeki taşınmazları kiraya vererek gayrimenkul sermaye iradı elde etmekte ve bu tutarlar bütçe geliri olarak muhasebeye kaydedilmektedir. Sormak istediğim belediyeler de vergi dairesine kira geliri beyanında bulunup vergi ödeyecek mi? Bu konuda yürürlükteki mevzuatta net bir hüküm bulamadım.

  • Soru Cevaplandı
  • 17.02.2014

Harcırah ödenmesi

6360 sayılı Kanunla Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde olduğumuzdan dolayı 30 Mart 2014 tarihi itibari ile kapanıp ilçe belediyesine dahil oluyoruz. Belde belediyesinde görev yapan memurlar harcırah alabilecekler mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.02.2014

Daha önce özel kalem müdürlüğü yapmış bir kişinin şeflik veya müdürlüğe atanması

Daha önce bir süre Özel Kalem Müdürlüğü yaptım. Daha sonra naklen atama suretiyle Özel İdare kadrosuna V.H.K.İ. olarak atandım ve halen bu kadroda çalışmaktayım. Hizmetlerim, halen çalışmakta olduğum kurumda 2 yıl (VHKİ olarak), vekil öğretmenlikte (askerlik görevini ifa eden öğretmen kadro sundaki vekillik) 6 yıl, yedek subaylıkta 1 yıl olmak üzere toplamda 9 yıl 2 aydır. Mahalli İdareler Per-sonelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği 20. madde (ç) fıkrasında ''İstisnai memurluklarda çalışanlar veya çalışmış olanlar, bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara, atanacakları kadro için öngörülen şartları taşımaları kaydıyla atanabilir'' denmektedir. Bu bilgiler çerçevesinde özel idaredeki Şef ve Şube Müdürlüğü kadrolarına atamamın yapılıp yapılamayacağı konusu ile vekil öğ-retmenlikte geçen hizmet sürelerimin aylık derece ve kademeye sayılıp sayılmayacağı konusunda ve-receğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.02.2014

Turizm İşletme Belgesi’ne sahip olan otellerde, barlardan eğlence vergisi alınması

Bilindiği üzere özellikle turizm bölgelerinde bulunan ve Turizm İşletme Belgesi’ne sahip olan otel-lerde, Amerikan bar, Lobi bar, Havuz bar, Teras bar gibi yerler bulunmaktadır. 2464 sayılı Kanun’un eğ-lence vergisinin istisna ve muaflıklarını düzenleyen 19’uncu maddesinde Turizm İşletme Belgeli otel-lerde faaliyet gösteren bu tip barlara ilişkin herhangi bir muafiyet hükmüne yer verilmemiştir. Buna göre, Turizm Teşvik Belgeli otel işletmelerinde faaliyet gösteren bu barlar için Maliye Bakanlığının 8/10/2013 tarihli ve 99842 sayılı yazısı üzerine, anılan Kanunun 96 ncı maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 21/10/2013 tarihinde kararlaştırılan ve belediye grupları itibarıyla tespit edilen tarifelere göre eğlence vergisinin alınıp alınmaması yönünde tereddütler oluşmaktadır. Konu hakkında uygulamaya esas olmak üzere görüşünüzün bildirilmesi için gereğini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.02.2014