Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Mevcut yapı ruhsatlı yere yeni yapı ruhsatı düzenlenmesi
Bir parsel üzerinde 7 katlı imarına göre yapı ruhsatı düzenlenmiş ve kat irtifakı kurulmuştur. Belediye meclisiyle aynı yapıya 2 kat ilavesi verilmiş olup yeni düzenlenecek yapı ruhsatı için tapuda oluşturulan kat irtifakının bozularak arsa haline getirildikten sonra mı yeni yapı ruhsatı hazırlamalıyız? Yoksa mevcut ruhsata esas oluşturulan kat irtifak tapu sahiplerinin onayını aldıktan sonra yeni yapı ruhsatını hazırlamak doğru mudur?
- Soru Cevaplandı
- 07.06.2015
Yapı Ruhsatı Düzenlenmesi
Ruhsatı olan ve yangın çıkan bir işyerinde tekrardan yaparken izin almadan genişletme yapılan yere ruhsat verilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 05.06.2015
Kadrosuzluk nedeniyle ödenecek zam ve tazminatlar
30.11.2014 tarihi itibari ile emeklilik müktesebim ve maaş müktesebim 3. dereceye yükselmiştir. 5. derece bir Mühendis kadrosunda bulunmaktayım. İdare şu ana kadar herhangi bir iptal-ihdas işlemi gerçekleştirmemiştir. Dolayısı ile 3. derece bir kadroya ait haklardan faydalanamamaktayım. Bu işlemin gerçekleştirilmesi idarenin takdiri midir? Yoksa kazanılmış bu hakkı bu zamana kadar vermeyerek idare tarafından mağdur mu edilmiş oluyorum? Ne yapmam gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 04.06.2015
Ödenmeyen emlak vergilerinde devreden ve devralanın müteselsil sorumluluğu
2003- 2006 yıllarına ait ödenmemiş Emlak Vergileri borcu olup taşınmaz 2006 yılında satılmıştır. 2009 yılında taşınmaz bir daha el değiştirmiştir. Şuanki tapu sahibinin beyanı bulunmaktadır. İlk sahibinin 2003-2006 yıllarının borçlarına ilişkin ödeme emirleri düzenli olarak çekilmiş ve tebliğ edilmiş olmasına rağmen ödenmemiştir. Bu borçlardan şuanki maliki müteselsilen sorumludur. Bu borçların bugünki tapu sahibine rücu edilmesi ve tahsili için hangi yol izlenmelidir.
- Soru Cevaplandı
- 04.06.2015
Emlak Vergisinde emeklilik indirimi
Emlak Vergisinin geriye yönelik iade talepleriyle ilgili olarak da başka belediyelerin uygulamaları hakkında görüştüğümüzde 2015 yılından sadece indirim uyguladıklarını belirttiler; ancak bizim uygulamamız olarak eğer koşullar uygunsa emekli indirimi 03.06.2015 tarihinde geriye yönelik zaman aşımı başvurusu yapıyorsa 01.01.2010 tarihinden emekli indirimi uygulanmakta kişinin ödemiş olduğu vergiler iade edilmektedir. Uygulamanın doğru olup olmadığının tarafınızdan teyit edilmesini rica ederiz.
- Soru Cevaplandı
- 04.06.2015
Apartmanın numaralandırılması
2014 yılı sonunda kat irtifaklı 1 ev aldım. Zorunlu deprem sigortası, elektrik aboneliği, doğalgaz aboneliği ve nüfus kaydı olarak tapudaki bağımsız bölüm ve adres kayıt sisteminde 15 nolu bağımsız bölüm yazarken 20 gün önce iskân alındıktan sonra adres kaydımın 14 numaraya kaydığını gördüm. Benim sorum ilgili belediye yapı kullanım izin belgesinde 1 nolu bağımsız bölüm olan ve mesken karşısında giriş olmasına rağmen iç kapı olarak 1 numara verilmesinden kaynaklanan tüm apartman dairelerinde 1 numara kayma oluşuyor. Mevzuat gereği işyerlerine numara verilmemesi normal mi? Tapuda 15 nolu bağımsız şahsıma ait olmasına rağmen mevzuata ve standartlara göre belediye iç kapı numarası olarak 15 olması gerekmez mi?
- Soru Cevaplandı
- 04.06.2015
Muhtaçlara Yardım
İlimize şehir dışından gelip, kendisinin mağdur olduğunu, parası olmadığı için memleketine gidemediğini belirten vatandaşlarımızın memleketlerine gönderilmesi için yapılacak yardımlar ile ilgili Belediyelerin bu tür görev ve yetkilerinin olup olmadığı hakkında herhangi bir yasal mevzuat hükmü var mı?
- Soru Cevaplandı
- 04.06.2015
Yapım işinde geçici kabulde tespit edilen eksikliklerin giderilmemesi, nakde dönüştürülmeyen süresi biten kesin teminat mektubu karşısında ne yapılabilir.
Yapım işi ihalesinde geçici kabulü yapılan bir işte, kesin kabule kadar geçen sürede yüklenicinin yaptığı imalatlarda meydana gelen eksik ve aksaklıkları yapılan tüm yazışmalara rağmen bakım onarımlarını yapmıyor (Bu aksaklıklar geçici kabulden sonra ortaya çıkıyor,Geçici kabul kusursuz yapılıyor). Bu eksik imalatları yapmadığı gibi tüm yazışmalarımıza rağmen kesin kabule de yanaşmıyor. İkinci ve önemli bir konu kesin teminatının süresi bitmiş ve süresini uzatmaya da yanaşmıyor. Kesin teminatın süresi bittiğinden nakde dönüştürülemiyor. Bu durumda yapılması gerekenler nedir?
- Soru Cevaplandı
- 03.06.2015
Sağlık Personeli Kadro Unvanları listesinde bulunan ''Uzman'' kadrosu
Belediyelerin norm kadro cetvellerindeki, (VI) Sayılı Sağlık Personeli Kadro Unvanları listesinde bulunan ''Uzman'' kadrosunun açılımı nedir? ''Uzman tabip'' kadrosu ve ''Uzman'' kadrosu ayrı ayrı yazılmış. Sağlık Hizmetleri sınıfında Veteriner Hekim kadrosunda çalışan bir personel Tıp Fakültesinde Yaşlı Sağlığı Doktorası yaparsa bu kadroya Yaşlı Sağlığı Uzmanı olarak atanabilir mi? Veya bu veteriner hekim kendi bölümü ile ilgili bir yüksek lisans yaparsa bu kadroya atanabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 02.06.2015
Belediye meclisi kâtip üyelerinin meclis toplantısına katılmadıklarında tutanak nasıl düzenlenecek
Belediye meclisimiz 45 kişilik üye ve 1 başkanla birlikte toplamda 46 kişidir. 3 adet asil kâtip üye 2 adette yedek kâtip üye bulunmaktadır. Şimdi şöyle bir sorun ortaya çıktı. Belediye meclisimiz çoğunluğumuz sağlandığı halde sadece 3 asil kâtip üye ve 2 yedek kâtip üyemiz toplantıya katılamadılar. Belediye Meclisimiz kâtip üyesiz nasıl bir işlem yapacaktır. Sonuçta kâtip üyelere imzalatılacak alınan kararlar mevzusu da buna eklemesi nasıl yapılacaktır.
- Soru Cevaplandı
- 01.06.2015
Emlak vergisi ceza uygulaması
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre emlak vergileri 1986 yılından itibaren vergi dairelerinden belediyelere devredilmiş ve belediyeler tarafından tahakkuk ve tahsil işlemleri yürütülmektedir. Belediye mücavir alanları dışında bulunan köylerdeki gayrimenkuller (tarla, arsa, mesken) vergiden muaf tutulmakta; köylerde gayrimenkulleri bulunan vatandaşlardan geçmiş dönemlere ait emlak değerleri işlenmekte olup, köy kıymet defterlerine ve bilgisayar ortamında bildirimleri alınıp vatandaşların işlemleri yürütülmektedir. Örneğin 2014 yılında köyde murisine ait bir arazisi bulunan vatandaş murisin ölüm tarihi olan 1997 yılına ait arazi/arsa/meskenin emlak değerini alıp vergi dairesine veraset ve intikal vergisinde kullanılmak üzere işletmektedir. Bilindiği üzere köy kıymet defterleri 1998 yılına kadar muhtarlar tarafından doldurulmakta, tarafımızca yapılan işlemlerde talepte bulunan kişinin arazi/arsa/meskeninin deftere yazılı olmadığı veya bilgisayar ortamında bulunamadığı zamanlarda; mükelleften geçmiş yıllara ait bildirim alınarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 352. maddesine istinaden varis başı ceza kesilerek tarafımızca işlem yapılmaktadır. Aynı şekilde içinde bulunduğumuz 2015 yılından önce mülk edinip, edindiği yıl içerisinde beyanda bulunmayan vatandaşlara da tarafımızca cezai işlem uygulanmaktadır. Bütün bunlar göz önüne alınarak 1) Böyle durumlarda köylerdeki vergiden muaf tutulan gayrimenkullerin geçmiş dönemlere ait alınan bildirimlerine cezai işlem yapılıp yapılmayacağı? 2) Aynı zamanda il ve ilçelerde bulunan mülkiyeti kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup işyeri olarak şahıslara kiraya verilen mülklerden emlak vergisi alınıp alınmayacağı konusundaki görüşleriniz nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 01.06.2015
İş mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
2007 yılında çıkan kanunla daimi işçi olarak belediyede sendikasız çalışanların maaş artışı toplu sözleşme ile mi belirlenir? Yoksa belediye başkanı mı belirler?
- Soru Cevaplandı
- 31.05.2015