Arazide çalışan teknik personele ek özel hizmet tazminatı ödenmesi

Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğünde Mimar olarak çalışmaktayım. 6360 sayılı Kanun sonrasında Büyükşehir ilçe belediyesine dönüşen Ula ilçe sınırları Belediye sınırları olmuştur. Görevim gereği büro çalışmaları dışında ilçe sınırı dâhilinde herhangi bir mahallede yapı kullanma, kaçak yapı denetimleri, subasman kontrol ve ölçüm işleri ve şikâyetlere istinaden yapılan arazi çalışmalarından dolayı ek özel hizmet tazminatı ödenmesi ile ilgili Belediye Başkanlığı'na müracaata bulundum. (Şehir Plancısı, Harita Teknikeri ve İnşaat Teknikeri arkadaşlar da müracaatta bulundu.) Yazı ekinde arazi görevlendirmeleri, 3 aylık puantaj cetvelleri ve tazminat hesaplama formları da gönderildi. Ancak verilen cevapta "Belediye bünyesinde çalışıp büro ve kontrol hizmeti (bina kontrol ve kaçak yapı denetimi) Müdürlüğünüzün asli görevi olup, ek özel hizmet tazminatı ödenmesi mümkün değildir." denilmek suretiyle ek özel hizmet tazminatı talebimiz reddedilmiştir. 2006/10344 Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar’a göre talebimizin reddi uygun mudur?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.05.2015

Ruhsat müdürlüğünün işyerinin ruhsatlandırılması kesinleştikten sonra, ileri tarihlerde tekrar denetlenmesi ile ilgili bir sorumluluğu ya da yükümlülüğü

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik gereğince, işyerine ruhsat almak isteyen bir kişinin evraklarını tamamlayıp başvuru yaptıktan sonra, 30 gün içerisinde işyerinin beyana uygunluğunun ve yine yönetmeliğin 23. maddesi gereğince denetlenerek eksik ya da yanlış yapıldığı görülen birtakım hususların giderilmesi gerektiğinin raporlanması, ruhsat müdürlüğü teknik personellerinin temel görevlerindendir. Ayrıca, ruhsatlandırma süreci tamamlandıktan sonra, işyeri sahibinin işyeri içerisinde bir değişiklik yapması halinde, bu değişikliği ilgili kurumlara bildirmekle mükellef olduğunu biliyoruz. Bu bağlamda, ruhsat ve denetim müdürlüğünün işyerinin ruhsatlandırılması kesinleştikten sonra, ileri tarihlerde tekrar denetlenmesi ile ilgili bir sorumluluğu ya da yükümlülüğü var mıdır? Ruhsatlı bir iş yerinde meydana gelen maddi ya da ölümlü kazaların sonuçlarından, o işyerinde tekrar denetim yapmadığı için ruhsat müdürlüğü sorumlu tutulabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.05.2015

Belediyenin PTT acenteliği yapması, şef vekilliği

1- Tahsildar memuru olarak çalışmaktayım belediyemiz nezdinde PTT Acentelik hizmeti açtı Başkanım beni görevlendirdi. Aynı anda tahakkuk ve tahsildar işlemlerinin yanında PTT acente görevi yaptırabilir mi? Acenteden doğacak hukuki işlemlerden nasıl sorumlu tutulacağım. Not: Görev ücreti almıyorum. 2- Belediyelerde idari işlerde yüksekokul mezunu var iken lise mezununa şef vekilliği yaptırmak doğru mudur?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.05.2015

Mülga köylerin borçları

Köy idarelerinin kaldırılıp mahalle olması ile birlikte mahalle muhtarlarının bu uygulamadan önce köyleri için yapmış olduğu harcamaları mahallenin bağlı bulunduğu belediyeye rücu etme hakkı var mıdır? Belediyenin yükümlülüğü nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.05.2015

Muayene ve kabul komisyonu kurulması ve komisyonda projeyi yapanın ve teknik şartnameyi hazırlayanın yer alması

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Alt Yapılar Şube Müdürlüğünde ziraat mühendisi olarak görev yapmaktayım. Müdürlük olarak sulama ve his göletleri inşaatlarının proje yapımlarını ve uygulamalarını yürütmekteyiz. Bilindiği üzere söz konusu işler, doğrudan temin ya da açık ihale usulü yapılarak yükleniciye yaptırılmaktadır. Bu işlerin yaptırılması için de müdürlük tarafından kontrolör atanmaktadır. Büyükşehir Belediyemiz yetkileri tarafından bu işlerde muayene ve kabul komisyonu kurulması gerektiği tarafıma bildirilmiştir. Ancak bu komisyonda projeyi yapanın ve teknik şartnameyi hazırlayanın kurulda bulunamayacağı da belirtilmiştir. Bu bilginin doğruluğunu ve bu işleri açıklayan detaylı bir yasa var ise tarafınızca paylaşılmasının uygun olacağını düşünmekteyim. Ayrıca açık ihale usulünün yürütülmesi için de muayene ve kabul komisyonu gerekli midir? İşin kontrol mühendisi tarafından yürütülmesi ve bitiminde geçici kabul komisyonu, senesine de kesin kabul komisyonu kurulması uygun değil midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.05.2015

Görevde Yükselme

İdare görevde yükselme sınavı için açmış olduğu sınavın duyurusu 2014 yılında yapılmış ve idare bu duyurusunda yönetim hizmet grubunda şeflik kadrosu için 4 adet personel alımı yapılacağını duyurmuştur. Bu duyuruya istinaden idare personellerinden yönetim hizmet grubunda 11 kişi şeflik kadrosu için görevde yükselme sınavına başvurmuş ve 10 kişi sınava girmiştir. Sınav sonucunda şeflik kadrosu verilen 4 kişi dışında şeflik sınavı kadrosu için müracaat edenler arasından 70 baraj puanını aşarak başarılı olan diğer personellerin içerisinde görevde yükselme sınavı açılmayan idari hizmet grubunda bulunan muhasebeci ve ayniyat saymanı gibi diğer kadrolara asaleten atanmalarının kanunen yasal bir dayanağı var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.05.2015

Kurumlar arası naklen atamada memurun sağlık özrü

Göynük Belediye Başkanlığında 2.5 yıldır memur olarak çalışıyorum. Nişanlım Yozgat Vergi Dairesine atandı ve 4 aydır aday memur olarak çalışmaya başladı. Belediye Başkanından muvafakat almış durumdayım. Nişanlımın % 70 karaciğer nakli raporu bulunmaktadır. Nişanlımın asaletinin kalkmasına uzun süre var. Ben resmi nikâh yaptığım zaman raporun başka kurumlara geçmemde faydası var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.05.2015

Zabıtanın savunma amaçlı teçhizat sertifikası

Belediye Zabıta Yönetmeliğinin “savunma amaçlı teçhizat” başlıklı 45. maddesinde "Belediye zabıta personeline görevleri esnasında karşılaştıkları direniş ve fiili saldırı durumunda kullanılmak üzere göz yaşartıcı sprey, kask ve kalkan gibi savunma amaçlı teçhizat verilebilir." hükmü bulunmaktadır. Göz yaşartıcı spreyi kullanırken zabıta personeli olarak oluşabilecek olumsuzlukları önlemek amacıyla, spreyi kullanmak için kullanım sertifikası almamız gerekmekte midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.05.2015

Kentsel dönüşüm sonrası yapılaşma

Bildiğiniz gibi Van'da büyük 2 tane deprem yaşadık. Kullanma izinlerini almış 8 bloklu bir sitede 6 blok için güçlendirme, diğer 2 blok için ise yıkım kararı çıkan bir site var. Kentsel dönüşüm kapsamında bu 2 blok yeniden yapılaşmak istiyorlar. Ancak metrekare ve cephe olarak diğer 6 bloktan farklı olmak istiyorlar. Deprem öncesi bloklarında bodrum katta mesken var iken yeni yönetmelikte bu mümkün olmadığından mağduriyetin ortadan kalkması için belediye meclisinden alınmış bir meclis kararında ‘bu binalar için eski mevcut hakları korunacaktır’ diye bir madde düşürülmüştür. Bu durumda yeni yapılaşacak diğer 2 blok cephe ve metrekare olarak yapılaşabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.05.2015

Küçük sanayi sitelerindeki işyerlerinin emlak vergisi mükellefiyeti

İlçemizde 2002 yılında tamamlanarak faaliyete geçen küçük sanayi sitesi bulunmaktadır. 2002 yılından itibaren bütün üyeleri taşınarak, su ve elektrik aboneliklerini yaptırarak faaliyetlerini sürdürmektedirler. Emlak vergileri tahakkuk ve tahsilâtı yapabilir miyiz? Sanayi Bakanlığı tarafından 2016 yılında kendilerine devredileceğini, binaların tapuları olmadığını bu yüzden vergi mükellefi olmamaları gerektiğini üyeler söylemektedirler. Binaların yapı kullanma izinleri alınmamış, imar ve ifraz işlemleri tamamlanmıştır. Emlak vergisi konusunda bizleri aydınlatmanızı arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.05.2015

Belediyenin yapım ve bakımından sorumlu olduğu kara yolları kenarındaki yapı ve tesislere Geçiş Yolu İzin Belgesi düzenlenmesi

Muğla Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan karayollarında taşınmaz sahiplerince talep edilen geçiş yolu izin belgesi “Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmelik “ hükümleri gereği ve Karayolları Genel Müdürlüğü 2 Bölge Müdürlüğünün uygun görüşü doğrultusunda belediyemizce düzenlenmektedir. Ancak söz konusu yönetmelik ile Belediye sınırları içinde yer alan ve geçiş yolları yönünden devlet ve il yolu dışındaki yollara (belediye yolları) bağlantı yapmak isteyen tesislere yönelik uygulama bu Yönetmelikte tanımlanmamıştır. Yönetmelikte Belediye sorumluluğunda bulunan yollardan bahsedilmemektedir. Belediye yollarından cephe alan imar planlarında tanımlanmış ve yapılaşması da tamamlanmış her türlü yapı ve tesislerin, taşıt yollarına parsellerden doğrudan giriş çıkış sağlayacak geçiş yolu izin belgesi verilmesinde kavşak mesafesi, çekme mesafesi, cephe genişlikleri, görüş mesafesi gibi değerlendirme ölçütlerinin belirlenmesinde, hangi standartların aranacağı, hangi kanuna ve yönetmeliğe göre geçiş yolu izin belgesi düzenleneceği veya düzenlenmeyeceği konusunda tereddütte düşülmüştür. Belediyemiz sınırları içerisinde Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunmayan belediye yollarında; imar planlarında yukarıda bahsi geçen fonksiyonlara ait kullanım kararları getirilmiş ve inşaat aşamasında geçiş yolu izin belgesi talep eden veya ilgili ilçe belediyesinden inşaat ruhsatı ile yapı kullanma izin belgesini Büyükşehir Belediyemiz kurulmadan önce alarak yapılaşmasını tamamlamış tesislerde geçiş yolu izin belgesi verilip verilmeyeceği, verilmesi durumunda hangi standartların aranacağı, hangi kanuna ve yönetmeliğe göre geçiş yolu izin belgesi düzenleneceği, yasal olarak nasıl bir uygulama yapılacağı konularında görüşlerinizi rica ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 13.05.2015

Yıllık iznin devamındaki hafta sonunun izinden sayılıp sayılmayacağı

657 Sayılı Devlet Memurlarına tabi olan bir memur cuma günü bir gün yıllık izine ayrılmış fakat pazartesi günü yeniden bir gün izin kullanmak istese sayın hocam tatil günleri olan cumartesi ve pazar günleri bu izne dâhil edilip cumadan aldığı izni uzatılır mı, yoksa yeniden bir günlük izin mi verilir? Yardımcı olabilir misiniz? Çünkü bizim kurumumuzda cumadan olan izne uzatma yapılıp pazartesi günü dâhil 4 gün sayılır dendiği için pazartesi günü yeni izin yazılmamaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 12.05.2015