Tellalin harcıraha hak kazanması

Ruhsat ve Denetleme Müdürlüğünde şef olarak çalışmaktayım. Belediye başkanlığı tarafından görevlendirme yazısı ile ilçemizde bulunan İcra Müdürlüğü satışlarında tellal olarak görevlendirildim. Bu satışlardan dolayı belediyemize %1 tellallık harcı ödenmektedir. Bana bu görevlendirmeden dolayı harcırah ödemesi yapılır mı? Yapılır ise neye göre yapılır?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.06.2015

Kantarın Kiraya Verilmesi

Mülkiyeti Belediye Başkanlığımıza ait kantarı, buğday pazarı içerisinde bulunan Ticaret Borsası kiralamak istemektedir. 5393 sayılı Belediye Kanununun 75/d maddesi uyarınca Ticaret Borsasına ihale yapmadan bedeli mukabilince meclis kararı ile kiralama işlemi yapabilir miyiz? Ya da nasıl bir yol izlemeliyiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 23.06.2015

Gaziler ve sanayi sitelerinin emlak vergisi muafiyeti

Gazilere Emlak Vergisinden muafiyet var mı, Sanayi Siteleri Emlak Vergisinden muaf mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.06.2015

Vekalet ve vekalet aylığı

A.Ö.Fakültesi Okulöncesi Eğitimi Öğretmenliği Bölümü mezunuyum. 15.02.2012 tarihinde Belediyede Çocuk Eğitimcisi kadrosunda tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalıştım.12.08.2013 tarihine kadar tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalışmaya devam ettim ve 12.08.2013 tarihinde 657 sayılı Kanuna tabi olarak Çocuk Eğitimcisi kadrosuna atandım. 19.09.2014 tarihinde Eğitmen kadrosuna atandım. Belediyemizde münhal bulunan Yazı İşleri Müdürlüğü kadrosuna vekalet edip edemeyeceğim, vekalet etmem halinde vekalet ücreti alıp alamayacağım hususunda tereddütte düşülmüştür. Bu konu hakkında bilgi verilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 22.06.2015

Zabıta memurunun zabıta komiserliğine atanması

Zabıta memurunun zabıta komiserliğine atanabilmek için görevde yükselme şartlarından biri de 4 yıllık fakülte mezunu için 2 yıl zabıta memuru olarak çalışmış olmaktır. 2 yıllık süre tamamlanmadan ölçü ayar memurluğuna görevlendirilen zabıta memuru, görevde yükselme sınavına girebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.06.2015

Altyüklenici çalıştırılan bir yapım/onarım işinde, yüklenici ve alt yükleniciye iş bitirme belgesi verilmesi

Alt Yüklenici çalıştırılan bir yapım/onarım işinde, aynı işten dolayı hem alt yükleniciye alt yüklenici iş bitirme belgesi; hem de asıl yükleniciye iş bitirme belgesi verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.06.2015

Köy tüzel kişiliğine ait taşınmazların satışı

Belediyemiz 6360 sayılı Kanun ile Büyükşehir İlçe Belediyesi oldu ve aynı Kanunla ilçemize bağlı köylerde mahalle olarak belediyemize bağlanmıştır. İlgili Kanuna istinaden kurulan devir teslim komisyonu tarafından köy tüzel kişiliklerine ait tapu tahsisli ve işgalli (Tapu kayıtlarında tahsis sahibi ve işgalcilerin isimleri mevcut) olarak devredilen arsaların satış işlemleri nasıl yapabiliriz.

  • Soru Cevaplandı
  • 19.06.2015

Hibe yoluyla şirket hissesi devralınması

Danıştay 8. Dairesinin 2008/4976 sayılı kararına istinaden şirket hisseleri bedelsiz (hibe suretiyle) devir alınması suretiyle Bakanlar Kurulunun onayını almaksızın sadece meclis kararı ile şirket ortağı olunuyor. Fakat İçişleri Bakanlığı 21.04.2008 gün ve 11273 sayılı (2008/31) nolu genelgesinde belirtilen ve Bakanlar Kurulu izin taleplerinde yer alacak belgelerin (Örn: Bedelsiz devir söz konusu ise ilgili şirketin bilançosu) Bakanlar Kuruluna gönderilmesi gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.06.2015

Meclis üyesinin vatandaşın avukatlığını üstlenmesi

Sayın Hocam, Mersin İli Anamur İlçe Belediye meclisinde mesleği Avukat olan meclis üyemiz Mersin Büyükşehir Belediyesine dava açacak olan vatandaşın Avukatlığını üstlenebilir mi? (Meclis üyesi Büyükşehir'e giden ilçe belediye meclis üyelerinden değildir) Teşekkür ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 17.06.2015

Belediye meclisinin çalışması ve kararları

Belediye meclisi çalışmalarını düzenleyen, Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği'nde belirtilen; 1-"Birleşime ilişkin karar tutanakları bir sonraki birleşimden önce üyelere dağıtılır." ifadesinde geçen "Karar Tutanağı" tam olarak nedir? Gündem maddeleri ve sonuçlarının neler olduğu ile ilgili Karar Özetleri mi, yoksa görüşmeler sırasında ifade edilen her bir sözün yer aldığı Meclis Tutanağı mı kastedilmektedir? 2-"Gündeme geçilmeden bir önceki birleşimde alınan kararlara ilişkin tutanakta maddi hata bulunması durumunda, hata meclis kararı ile düzeltilerek başkanlık divanınca imzalanır." ifadesinde geçen, "Tutanaktaki maddi hatanın" tespiti için, toplantı sırasında okunması gerekir mi? Hata olsa da olmasa da tutanağın kabulü hususunda oylama yapılmasına gerek var mıdır? 3-"Gündem konusunda ve usul hakkında leh ve aleyhte olmak üzere birer üyeye söz verilir." ifadesinde geçen "Gündem Konusu" tam olarak neyi ifade etmektedir. "Usul hakkında verilen söz" meclis üyelerinin, belediye meclisi görev ve yetkileri dışında kalan konularla ilgili konuşmasını kapsamakta mıdır? 4-"Daha sonra gündem maddeleri sırası ile okunur ve görüşülür." ifadesinde geçen görüşme metni tam olarak neyi kapsamaktadır. Konu ile ilgili meclis üyelerinin söz isteme hakkı bulunmakta mıdır? 5-"Belediyenin birimlerinden ve bağlı kuruluşlarından gelen talepler toplantı sırasında başkan tarafından gündeme eklenir" ifadesine göre; 2.Birleşimde belediyenin müdürlüklerinden gelen herhangi bir madde gündeme alınarak görüşülebilir mi? 6-"Görüşmelerde konuşmak için önceden başkanlıktan söz istenir." ifadesindeki önceden kelimesi ile birleşim başı mı kast edilmektedir? 7-"Görüşmelerin yeterli olduğu meclisçe kabul edildiği takdirde başka üyeye söz verilmez." hükmünün yerine getirilebilmesi için bir teklifin mi olması gerekmektedir? 8-"Bu kararları kaydetmek üzere ilgili idareler tarafından bir defter tutulur." ifadesindeki ilgili idarelerden kast edilen tam olarak nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 16.06.2015

Belediye Encümeni Kararları

1-Encümen toplantılarında alınan kararların, kağıda dökülmesi ve üyelere imzalatılarak gereği yapılmak üzere bir nüshasının ilgili birime tebliğ edilmesi, bir suretinin de karar numarası sırasına göre dosyalanmasının yanı sıra "Encümen Karar Defteri" adı altında bir defter tutma zorunluluğu var mıdır? Varsa hangi mevzuata göre hareket edilmektedir? 2-Encümen Kararının herhangi bir mevzuatla çerçevesi belirtilmiş standart bir görünümü mevcut mudur? Her bir belediyenin farklı formatlarda encümen karar kağıdı kullanmasında bir problem var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 16.06.2015

2000' den 2013' e kadar işçi olarak (13 yıl) görev yaptım. 2013' te memuriyete geçtim, 2014 y?

2000' den 2013' e kadar işçi olarak (13 yıl) görev yaptım. 2013' te memuriyete geçtim, 2014 yılında büyükşehir yasası gereği büyük şehir kadrosuna geçtim. İşçi olduğum sürece toplam 60 gün izin kullandım geriye kalan izin günlerimin hakları ne olur ?

  • Soru Cevaplandı
  • 15.06.2015