Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Görevde Yükselme
İdare görevde yükselme sınavı için açmış olduğu sınavın duyurusu 2014 yılında yapılmış ve idare bu duyurusunda yönetim hizmet grubunda şeflik kadrosu için 4 adet personel alımı yapılacağını duyurmuştur. Bu duyuruya istinaden idare personellerinden yönetim hizmet grubunda 11 kişi şeflik kadrosu için görevde yükselme sınavına başvurmuş ve 10 kişi sınava girmiştir. Sınav sonucunda şeflik kadrosu verilen 4 kişi dışında şeflik sınavı kadrosu için müracaat edenler arasından 70 baraj puanını aşarak başarılı olan diğer personellerin içerisinde görevde yükselme sınavı açılmayan idari hizmet grubunda bulunan muhasebeci ve ayniyat saymanı gibi diğer kadrolara asaleten atanmalarının kanunen yasal bir dayanağı var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 20.05.2015
Kurumlar arası naklen atamada memurun sağlık özrü
Göynük Belediye Başkanlığında 2.5 yıldır memur olarak çalışıyorum. Nişanlım Yozgat Vergi Dairesine atandı ve 4 aydır aday memur olarak çalışmaya başladı. Belediye Başkanından muvafakat almış durumdayım. Nişanlımın % 70 karaciğer nakli raporu bulunmaktadır. Nişanlımın asaletinin kalkmasına uzun süre var. Ben resmi nikâh yaptığım zaman raporun başka kurumlara geçmemde faydası var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 20.05.2015
Zabıtanın savunma amaçlı teçhizat sertifikası
Belediye Zabıta Yönetmeliğinin “savunma amaçlı teçhizat” başlıklı 45. maddesinde "Belediye zabıta personeline görevleri esnasında karşılaştıkları direniş ve fiili saldırı durumunda kullanılmak üzere göz yaşartıcı sprey, kask ve kalkan gibi savunma amaçlı teçhizat verilebilir." hükmü bulunmaktadır. Göz yaşartıcı spreyi kullanırken zabıta personeli olarak oluşabilecek olumsuzlukları önlemek amacıyla, spreyi kullanmak için kullanım sertifikası almamız gerekmekte midir?
- Soru Cevaplandı
- 19.05.2015
Kentsel dönüşüm sonrası yapılaşma
Bildiğiniz gibi Van'da büyük 2 tane deprem yaşadık. Kullanma izinlerini almış 8 bloklu bir sitede 6 blok için güçlendirme, diğer 2 blok için ise yıkım kararı çıkan bir site var. Kentsel dönüşüm kapsamında bu 2 blok yeniden yapılaşmak istiyorlar. Ancak metrekare ve cephe olarak diğer 6 bloktan farklı olmak istiyorlar. Deprem öncesi bloklarında bodrum katta mesken var iken yeni yönetmelikte bu mümkün olmadığından mağduriyetin ortadan kalkması için belediye meclisinden alınmış bir meclis kararında ‘bu binalar için eski mevcut hakları korunacaktır’ diye bir madde düşürülmüştür. Bu durumda yeni yapılaşacak diğer 2 blok cephe ve metrekare olarak yapılaşabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 18.05.2015
Küçük sanayi sitelerindeki işyerlerinin emlak vergisi mükellefiyeti
İlçemizde 2002 yılında tamamlanarak faaliyete geçen küçük sanayi sitesi bulunmaktadır. 2002 yılından itibaren bütün üyeleri taşınarak, su ve elektrik aboneliklerini yaptırarak faaliyetlerini sürdürmektedirler. Emlak vergileri tahakkuk ve tahsilâtı yapabilir miyiz? Sanayi Bakanlığı tarafından 2016 yılında kendilerine devredileceğini, binaların tapuları olmadığını bu yüzden vergi mükellefi olmamaları gerektiğini üyeler söylemektedirler. Binaların yapı kullanma izinleri alınmamış, imar ve ifraz işlemleri tamamlanmıştır. Emlak vergisi konusunda bizleri aydınlatmanızı arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 14.05.2015
Belediyenin yapım ve bakımından sorumlu olduğu kara yolları kenarındaki yapı ve tesislere Geçiş Yolu İzin Belgesi düzenlenmesi
Muğla Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan karayollarında taşınmaz sahiplerince talep edilen geçiş yolu izin belgesi “Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmelik “ hükümleri gereği ve Karayolları Genel Müdürlüğü 2 Bölge Müdürlüğünün uygun görüşü doğrultusunda belediyemizce düzenlenmektedir. Ancak söz konusu yönetmelik ile Belediye sınırları içinde yer alan ve geçiş yolları yönünden devlet ve il yolu dışındaki yollara (belediye yolları) bağlantı yapmak isteyen tesislere yönelik uygulama bu Yönetmelikte tanımlanmamıştır. Yönetmelikte Belediye sorumluluğunda bulunan yollardan bahsedilmemektedir. Belediye yollarından cephe alan imar planlarında tanımlanmış ve yapılaşması da tamamlanmış her türlü yapı ve tesislerin, taşıt yollarına parsellerden doğrudan giriş çıkış sağlayacak geçiş yolu izin belgesi verilmesinde kavşak mesafesi, çekme mesafesi, cephe genişlikleri, görüş mesafesi gibi değerlendirme ölçütlerinin belirlenmesinde, hangi standartların aranacağı, hangi kanuna ve yönetmeliğe göre geçiş yolu izin belgesi düzenleneceği veya düzenlenmeyeceği konusunda tereddütte düşülmüştür. Belediyemiz sınırları içerisinde Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunmayan belediye yollarında; imar planlarında yukarıda bahsi geçen fonksiyonlara ait kullanım kararları getirilmiş ve inşaat aşamasında geçiş yolu izin belgesi talep eden veya ilgili ilçe belediyesinden inşaat ruhsatı ile yapı kullanma izin belgesini Büyükşehir Belediyemiz kurulmadan önce alarak yapılaşmasını tamamlamış tesislerde geçiş yolu izin belgesi verilip verilmeyeceği, verilmesi durumunda hangi standartların aranacağı, hangi kanuna ve yönetmeliğe göre geçiş yolu izin belgesi düzenleneceği, yasal olarak nasıl bir uygulama yapılacağı konularında görüşlerinizi rica ederim.
- Soru Cevaplandı
- 13.05.2015
Yıllık iznin devamındaki hafta sonunun izinden sayılıp sayılmayacağı
657 Sayılı Devlet Memurlarına tabi olan bir memur cuma günü bir gün yıllık izine ayrılmış fakat pazartesi günü yeniden bir gün izin kullanmak istese sayın hocam tatil günleri olan cumartesi ve pazar günleri bu izne dâhil edilip cumadan aldığı izni uzatılır mı, yoksa yeniden bir günlük izin mi verilir? Yardımcı olabilir misiniz? Çünkü bizim kurumumuzda cumadan olan izne uzatma yapılıp pazartesi günü dâhil 4 gün sayılır dendiği için pazartesi günü yeni izin yazılmamaktadır.
- Soru Cevaplandı
- 12.05.2015
Kabahatler Kanunu kapsamında verilen cezanın iptali
Merhaba kolay gelsin ben Kartal Belediyesinde Zabıta Memuruyum. İşimiz gereği denetim ve kontrollerde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında cezai işlem uyguluyoruz. Bu cezaları iptal edebilir miyiz? Bu cezaları iptal etmek yasal mı? Ne şekilde iptal edilebilir? Birim amirleri bu yönde bir talepte bulunabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 11.05.2015
Çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler
3. sınıf GSM nin 8.3 maddesi kapsamına giren halı, elbise ve çamaşır yıkama ve temizleme yerleri, ruhsatlandırılması sırasında atık su deşarj izin belgesi alınması aşamasında yönetmeliğe göre arıtma sistemi istenmektedir. Bu arıtma sistemi çökertme havuzu ve kaba filtreleme şeklinde olması yeterli midir? Otel, iş merkezi gibi alt veya üst teras katlarına diğer şartları sağlaması koşuluyla özel yapı şeklini gerektiren düğün salonu ruhsatı düzenlenebilir mi? Kafeterya ruhsatı düğün faaliyetlerinde bulunulması için yeterli midir?
- Soru Cevaplandı
- 11.05.2015
Sınırlı sorumlu kooperatiflerinin İşyeri Açma İzni Harcından muafiyeti
Sınırlı sorumlu kooperatif olan (örneğin pancar kooperatifi tarım kredi kooperatifi, nakliyeciler kooperatifi gibi) kuruluşlar işyeri açma ve çalışma ruhsatı harçlarından muaf mıdır? Muaf olduklarını kendi tüzüklerinde yazan bir yazı getirmeleri muaf olmalarına yeterli midir?
- Soru Cevaplandı
- 11.05.2015
Bitişik nizamda yapılaşma koşulları
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde 01.06.2013'te yapılan değişiklik ile "TAKS; ayrık ve veya blok nizam olan yerlerde % 40’ı bitişik nizam olan yerlerde ise % 50'yi geçemez" denilmekte iken, 08.09.2013 tarihli değişiklik ile Yönetmeliğin 16. maddesinin 2. fıkrasında "Uygulama imar planında çekme mesafeleri verilip TAKS verilmemiş ise çekme mesafelerine, bina cephe hatlarına ve ilgili imar yönetmeliklerine göre uygulama yapılır denilmektedir. Ayrıca Yönetmeliğin 28. maddesinin 6. fıkrasında da "Ayrık veya blok nizam olan yerlerde, imar planında açıkça belirlenmemiş ise taban alanı katsayısı %40' geçemez" denmektedir. Özellikle Bitişik nizam olan adalarda TAKS % 50 olarak uygulanıp, uygulanmayacağı, İmar planında TAKS belirtilmeyen adalarda uygulamanın nasıl yapılacağı konusunda bilgi verebilir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 11.05.2015
Tavuk kesim entegre tesisi binalarının emlak ve çevre vergisi muafiyetleri
Mücavir alan içerisinde bulunan bir tavuk firmasına ait inşaat bitim tarihi 2013 olan tavuk kesim entegre tesisi, atık su arıtma tesisi, ofis, bina dışında sığınak, trafo merkezi, tahıl ambarı, yem fabrikası binası ve silo bulunmaktadır. İlgili firma emlak ve çevre temizlik vergisinden muaf olduğunu beyan etmektedir. Anılan binalar emlak ve çevre temizlik vergisi muafiyetine girmekte midir?
- Soru Cevaplandı
- 11.05.2015