Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İhtisas komisyonlarının huzur hakkı
Zorunlu kurulması gereken ihtisas komisyonları haricinde bir yıllığına ihtiyaca binaen kurulan diğer ihtisas komisyonlarının çalışma süreleri aylık 5 günü aşabilir mi? Yani aynı konuyla ilgili diğer aylarda da komisyon toplanıp ücret alabilir mi? Örnek verecek olursak "Kırsal Kalkınma ve Hizmet Götürme Komisyonu" 109 mahallenin sokak ve meydanlarının kilitli taş ihtiyacını tespit çalışması yapmaktadır. Komisyon üyelerince bir aylık bir zamanda 5 günün yetmeyeceği diğer aylarda da aynı konuda çalışma yapıp toplanarak ücret alıp alamayacakları sorulmaktadır. Konunun aydınlatılması hususunu arz eder, Saygılar Sunarım.
- Soru Cevaplandı
- 04.05.2015
926 sayılı Kanuna tabi personelin 657 sayılı Kanuna tabi kurumlara atanması
18 yıllık Astsubayım. İstifa ederek açıktan atama ile belediyenin teknik hizmetler sınıfına bağlı elektrik şefliğine geçiş yapabilir miyim? İleride emekli olurken, emekli ikramiyesi hesaplamada Astsubay iken geçen süreler ayrı hesaplanır mı? İstifa edip geçmek sizce mantıklı mı?
- Soru Cevaplandı
- 03.05.2015
(İmar planı revize edilmiş parselde yer alan yapıya imar uygulaması yaptırmadan ilk ruhsat aldığı tarihteki mevzuat hükümlerine göre tadilat ruhsatı verilebilir mi?)
3194 sayılı İmar Kanununun 29. maddesiyle ilgili, imar planında 5 katlı ayrık nizam bir parselde 3 bloklu bir kooperatife verilmiş olan inşaat izni 2 defa süresi içinde yenilendikten sonra, inşaatlar ruhsat alındıkları tarihteki mevzuata göre tamamlanmışlardır. Henüz yapı kullanma izni alınmayan bu yapıların ruhsat sürelerinin dolmasına 1 yıl gibi bir süre varken şehir imar planı revize edilmiş, bunun sonucunda ilgili parselde yapılaşma koşulları değişmezken cephe aldığı yolların genişlemesi neticesinde parsel alanında azalma oluşmuştur. Ruhsat süresinin dolmasına 6 ay varken bodrum kat tadilatı ile başvuru yapılmıştır. Plan tadilatı talebi değerlendirilirken yürürlükteki imar planına uygun olarak ilgili yola terklerin yapılması belediyemiz adına istenmiştir. Ancak İmar Kanunun 29. maddesine istinaden imar planı değişikliği dahil müktesep haklarının olduğu iddia edilmektedir. İlgili parsele imar uygulaması yaptırmadan ilk ruhsat aldığı tarihteki mevzuat hükümlerine göre tadilat ruhsatı verebilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 01.05.2015
Yüzme havuzundan emlak vergisi
Villa vasıflı taşınmaz malın arsası içinde yer alan yüzme havuzundan ayrıca yüzme havuzu olarak emlak vergisi alabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 30.04.2015
Muhasebecinin özel hizmet tazminatı
Norm kadro ile Saymanlık kadrosu, muhasebeci muhasip hesap uzmanı olarak değiştirildi. Şimdi norm kadroya göre kadrom muhasebeci ve derece ve kademem 2/2 si olduğuna göre özel hizmet tazminatını hangi grup dan almalıyım. (Cetvellerde Sayman yazan yerlerde muhasebeci muhasip eş anlamı uygulaması nasıl yapılacak)Teşekkür ederim iyi çalışmalar.
- Soru Cevaplandı
- 29.04.2015
Çöp toplama ve ayrıştırma işinin ihalesi
Belediye Başkanlığı koordinasyonunda, geri kazanımlı ambalajların (cam, metal, plastik, kompozit, kağıt ve karton ) kaynağında, evsel atıklardan ayrı olarak toplanması sisteminin kurulması ve değerlendirilmesi işlemleri işi için toplanan çöplerin ayrıştırılması, çöp toplama merkezinde yapılacak ayrıştırma, yani çöplüklerin ayrıştırma işi ne şekilde verilmesi gerekmektedir. Sadece yüklenici ile sözleşme mi yapılacak yoksa 2886 sayılı Kanuna göre mi talep edilen firmaya iş verilecektir.
- Soru Cevaplandı
- 29.04.2015
Ben il özel idaresinde 8/1 derecede dağıtıcı kadrosunda görevliyim. 3 yıl boyunca Hukuk Müş
Ben il özel idaresinde 8/1 derecede dağıtıcı kadrosunda görevliyim. 3 yıl boyunca Hukuk Müşavirliğinde çalışmam ve tecrübem olması nedeniyle görevde yükselme sınavıyla 6 dereceli hukuk müşaviri kadrosu açıldı ve başvuru yapıp sınavı kazandım. Bilindiği üzere görevde yükselme yönetmeliği değişikliği ile hukuk müşaviri kadrosu için yalnızca hukuk fakültesi mezuniyeti isteniyor. Bende hukuk fakültesini 2012 yılında bitirdim ve 2014 yılı görevde yükselme sınavı ile hukuk müşaviri kadrosunu kazandım. Ancak İl Özel İdareleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin kadro kütükleri başlıklı 14. maddesinde; (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren memur kadroları, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-4 Özel İdareler Kadro Kütüklerinden (I) sayılı Özel İdareler Memur Kadro Kütüğünde belirtilen unvan kodu, kadro unvanı, sınıflar ve belirlenen alt ve üst derecelere uygun olarak kullanılır. İptal, ihdas ve kadro değişikliklerinde bu kütük esas alınır hükmü mevcuttur. Bu hükme esas ek 4 sayılı cetvelde hukuk müşaviri kadrosu en alt derece 6 ve en üst derece 1 şeklinde düzenlenmiştir. Bu açıklamalar ışığında; 1- Şu anki derecem olan 8/1 den atamamın yukarıda belirttiğim 14. madde gereği 6/1'e yapılması gerekir mi, 6/1 e atamam yapılacak ise 4 yıllık hizmet süremin 6/1 e eklenerek 5/2 ye gelmem gerekir mi? Ayrıca bu soru kapsamında maaşımın hangi derece üzerinden verilmesi gerekir? 2- Kurum tarafından atamam 6/1 e yapıldı ancak maaşımı 8/1 den almaya devam edeceğim söylendi. Bu hususta norm kadro yönetmeliğinin 14 maddesini göstermeme rağmen uygulamayı değiştiremedim. Bu hususta maaşımın 6. dereceden mi almam gerekir yoksa kurumun dediği gibi eski derecem olan 8/1 den mi? Acil cevaplarınıza ihtiyacım var şimdiden çok teşekkürler.
- Soru Cevaplandı
- 29.04.2015
Zabıta komiser yardımcısı ve baş komiserlerinin dereceleri
Malumunuz mahalli idareler norm kadro ilkeleri yönetmeliğinde yapılan son değişiklikle zabıta memurları 3, zabıta komiserleri ise 1. kadro derecesine kadar çıkabilmektedir. Kadrosu kaldırılan zabıta komiser yardımcısı ve zabıta baş komiserlerinin yapılan değişiklikten faydalanmaları mümkün müdür? Bu kadrolarda yer alan personelin kadro dereceleri nasıl tespit edilebilir?
- Soru Cevaplandı
- 28.04.2015
İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı için ticaret sicili kaydı olandan ustalık belgesi istenir mi?
6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 21. maddesiyle 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun 68. maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi “Sicil ve oda tarafından, esnaf ve sanatkârlardan kayıt sırasında 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda öngörülen ustalık belgesi veya muadili belgeler istenmez.” şeklinde değiştirilmiştir. Kanuna göre işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı için istenen evraklarda ticaret sicili kaydı olanlardan ustalık belgesi istenmiyordu. Bununla birlikte yeni Kanun kapsamında esnaf odalarına kayıt olanlardan ustalık belgesi istenecek midir?
- Soru Cevaplandı
- 28.04.2015
Şartlı yardım üzerine yapılacak muhasebe kayıtları
HÜSEYİN TİLAV - ALTINYAYLA
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Belediyemize çöp konteynırı yaptırmamız için 30.000 TL' lik şartlı yardım gönderileceği söylendi. Biz de buna istinaden kurumumuza çöp konteynırı yaptırdık. Kurum parayı bize değil firmaya ödeyecek. Bizim muhasebe yönünden ve taşınır yönünden ne işlem yapmamız gerekiyor.
- Soru Cevaplandı
- 28.04.2015
- ALTINYAYLA
İşçilerin tedavi sürelerinde ücret ödeme durumları
Sürekli işçi kadrosunda çalışırken hastalanan, üç aydır tedavi gören ve halen tedaviye devam eden işçinin maaş durumu nasıl olmalı? Raporlu olduğunda ve hastanede yattığı günlerde nasıl bir ödeme yapılacak?
- Soru Cevaplandı
- 27.04.2015
Memurların mali hakları
1-Belediye Başkanlığımızda görev yapmakta olan memur arkadaşlar ay içinde belli aralıklarla 7-8 gün aile hekimliğinden rapor alarak göreve gelmemektedirler. Ücret ve SGK pirimi nasıl hesaplanacak? 2-Görevli memur 20 gün ve üzeri heyet raporu alırsa maaş bordrosu nasıl hesaplanmalı? Hakedişinden kesintiler olacak mı? 3-Çalışmakta olan memur arkadaşlardan askere giden arkadaşın ücret durumu ve memuriyet hakkı nasıl olacak? Askere gideceklerden eşi çalışan ve çalışmayan var. Muhasebe ve idare açısından nelere dikkat etmeliyiz?
- Soru Cevaplandı
- 27.04.2015