Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Memurların mali hakları
1-Belediye Başkanlığımızda görev yapmakta olan memur arkadaşlar ay içinde belli aralıklarla 7-8 gün aile hekimliğinden rapor alarak göreve gelmemektedirler. Ücret ve SGK pirimi nasıl hesaplanacak? 2-Görevli memur 20 gün ve üzeri heyet raporu alırsa maaş bordrosu nasıl hesaplanmalı? Hakedişinden kesintiler olacak mı? 3-Çalışmakta olan memur arkadaşlardan askere giden arkadaşın ücret durumu ve memuriyet hakkı nasıl olacak? Askere gideceklerden eşi çalışan ve çalışmayan var. Muhasebe ve idare açısından nelere dikkat etmeliyiz?
- Soru Cevaplandı
- 27.04.2015
Sosyal Denge Tazminatı
Çalışmakta olduğum belediyenin yetkili sendika ile arasında yapılmış olan Sosyal Denge Tazminatı sözleşmesi bulunmaktadır. Fakat sendika üyesi olmayan tam zamanlı sözleşmeli personelin sosyal denge tazminatı ödenmesi talebi bulunmadığından bahisle 12 ay söz konusu sosyal denge tazminatı ödemesi tarafıma yapılmamıştır. Bu ödenti sendika üyesi olmayan tam zamanlı sözleşmeli personeller için talebe bağlı mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 27.04.2015
Yapım işlerinde sorumluluk
Yapım işlerinde branşa göre kontrol teşkilatı oluşturulur. Hakediş ödemesinde kontrol teşkilatı yetki ve sorumluluğu ile evraka imza atarlar. Hakediş kapağını ise herkes imzalıyor. 1-Hakediş kapağına imza atmanın yetki ve sorumluluğu nelerdir? Örneğin hakediş ödemesinde elektrikten yapılan fazla ödeme elektrik mühendisi sorumlu olurken bu ödemeden makine mühendisi sorumlu olur mu? Hakediş kapağını makina mühendisi imzaladığından dolayı cezai sorumluluğu nedir? 2- Hakediş ödemelerinde her branş kendi alanında sorumlu mu yoksa diğer alanlarda da sorumlu mudur? 3-Kontrol teşkilatı olarak hakediş ödemesine (kapağına) şerh bırakılır mı? Bırakılırsa nasıl bir ibare kullanılmalı?
- Soru Cevaplandı
- 25.04.2015
Trafik memurunun Zabıtada biriminde çalışması
Zabıta Müdürlüğünde belediye trafik memuru olarak görev yapmaktayım. Aylık fazla maktu ücretinden yararlanmak istemediğimi dolayısıyla fazla mesailere de gelmek istemediğimi beyan ettim. Beni bu fazla çalışma ücretini almadığım takdirde fazla mesaiye çağrılmam kanuni midir?
- Soru Cevaplandı
- 24.04.2015
Harcama yetkilisi ve ihale yetkilisinin belirlenmesi
5018 sayılı yasanın 31’inici maddesinde 22.12.2005 tarih ve 5436/1 sayılı Kanun maddesi ile yapılan değişiklik ile bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisinin olduğu; 5393 sayılı Yasanın 63 cü maddesi ile belediye bütçesi ile ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisinin harcama yetkilisi olduğu belirtilmiştir. 31.12.2005 tarihli harcama yetkilileri hakkında 1 seri no’lu genel tebliğinde bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisi olarak Teşkilat yapısı Başkanlık olan yerin üst yöneticisi Başkan harcama yetkilisinin ise Müdürlüklerin olduğu belirlenmiştir. Yine İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 24.02.2006 tarih ve 45181 sayılı yazıları ile gönderilen genelge de, harcama yetkilerinin, bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin yöneticisi (Birim Amiri) tarafından kullanılacağı belirtilmiştir. Sorum; Bütçemizde fiilen olmayan birime ödenek konulmuştur. Örnek, Ulaşım hizmetleri, Fen İşleri olarak yaptığımız yollara yapılan harcamalar buradan ödenmektedir. Ulaşım hizmetlerinin harcama yetkilisi olarak fen işleri müdürü yazılmaktadır. Yapılan veya yapılacak ödemelerde verile emrine harcama yetkilisi olarak müdür yazılmakta, ancak ihale onay belgesine teklif eden birim amiri, onaylayan olarak da belediye başkanı yazılmaktadır. Onay belgesinde teklif edenin, düzenleyicinin onayı ise harcama yetkilisi olan birim amirinin yazılması gerektiği görüşümü sözlü olarak ifade ettim. Ancak kabul görmedi. Bu hususta birim amiri olarak sorumluluğum kalkar mı, yoksa yazılı olarak başkanlığa bildirmem mi gerekir? Yazılı olarak evrakın düzenlenmesi istenirse sorumluluğum kalkar mı?
- Soru Cevaplandı
- 22.04.2015
Ön ödeme yapılması
Belediyemiz yurt dışında bulunan bir belediye ile protokol imzalamak istiyor. Lakin benden önceden ödeme yapılması isteniyor, ödeme yapabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 22.04.2015
İntibak, asaleten atanma ve tedviren görevlendirme
2002 yılı Mersin Üniversitesi Gülnar MYO teknik programlar inşaat, 2006 yılı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İİBF iktisat mezunuyum. 20 Mart 2007 tarihinden itibaren Sorgun Belediyesinde (Yozgat) inşaat teknikeri olarak çalışmaktayım. (ilk önce sözleşmeli başladım). Fen ve imar birimlerinde çalıştım ve yaklaşık 6 ay önce boş bulunan "yapı kontrol müdürlüğü" birimine "müdür" olarak tedviren atandım. Özel sektörde de 750 günüm var. Bu bilgiler ışığında; 1- Şuan ki derece ve kademem 6/2 bu hesaplama doğru mudur? 2- İşe girmeden önce İİBF yi bitirdiğimden dolayı kurumumca derece ve kademe ilerlemem yapılmadı. Bu uygun mudur? 3- Yapı kontrol müdürlüğüne asaleten atanma şansım var mıdır? 4- Belediye başkan yardımcılığı kadromuzdan 1 tanesi boş.6/2 derecem olduğundan buraya atanabilir miyim? 5- Tedviren atama ne demektir? Böyle görevlendirmede herhangi bir ücret fazlalığı ödenir mi? 6 aydır tekniker maaşı almaya devam etmekteyim.
- Soru Cevaplandı
- 21.04.2015
Belediye Kanunu’nun 49’ncu maddesine göre, geçici olarak görevlendirilen memurlar
Milli Eğitim Müdürlüğü emrindeyken, 5393 sayılı Kanun’un 49. maddesi gereği, belediyemiz bünyesinde birim müdürü statüsünde görevlendirilen personel Milli Eğitim Müdürlüğündeyken kadro derecesine göre (4/2) E.K.E ek göstergesi 1100, Ö.E. ek göstergesi 1100 dür. 657 sayılı Devlet Memurları Kanun’un 68’ inci maddesinin (B) fıkrasında öngörülen şartlara göre, belediyemiz bünyesinde 5393 sayılı Kanun’un 49. maddesine göre birim müdürü olarak görevlendirilen personelin; hangi dereceden görevlendirileceği, ödemeye esas ek göstergesi ve emekliliğe esas ek göstergesi ne olmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 21.04.2015
Memurların, memuriyette yükselebilecekleri derece ve kademe
Belediyeye açıktan atama yoluyla atandım. Önceki derece kadrom 4 üncü derecenin 2 nci kademesiydi belediyede de 5 inci dereceli norm kadroya atanarak 5 inci derecenin 3 üncü kademesinden göreve başladım. İlk memuriyete girdiğimde önlisans mezunuydum daha sonra görevde 4 yıllık fakülte bitirdim. Atandığım kadro 5 inci derece kadro olduğu için bir üst dereceye yükselemeyip 5 inci derecenin 3 üncü kademesinde sabit kalma durumum olduğu belirtilmektedir. Eğer bu şekilde 5 inci derecede sabit kalma durumum varsa maaşımı hep 5 inci dereceye göre mi alırım ayrıca üst derecelere (1 derece gibi) yükselebilmek için nasıl bir yol izlemem gerekir.?
- Soru Cevaplandı
- 21.04.2015
GSM' nin sınıfı
Ömrünü tamamlamış araç lastikleri ve diğer kauçukların pişirilmesi sonucu elde edilen hamur üretimini içeren GSM' nin sınıfı nedir? Bu işyerini ruhsatlandırırken faaliyet konusuna ne yazılması gerekir.
- Soru Cevaplandı
- 21.04.2015
Depoya iş yeri açılış ruhsatı
İlçe merkezinde beyaz eşya ve mobilya satan işyeri farklı bir dükkânı depo olarak kullanıyor, ama deposuna levha ve afişler asmış bulunmaktadır. Bu depoya iş yeri açılış ruhsatı almak zorunda mı?
- Soru Cevaplandı
- 17.04.2015
Kat irtifaklı gayrimenkullerin satış ve devirlerinde tapu ve kadastro harcı
Kat irtifaklı tapularda vatandaş arsa beyanı vermiştir. Biz de buna göre arsa değeri olarak tapu için emlak değeri yazıp verdik. Vatandaş, tapuda bunun üzerinden işlem yapmış ise bizim açımızdan sakınca var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 16.04.2015