Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Kredi kartı ile tahsilât ve muhasebe yetkilisi mutemedinin sorumluluğu
Belediyenin tüm tahsilâtlarını (maliye ve diğer resmi kurumlar gibi) çeşitli tahsilât yöntemlerinden (pos-ta çeki, banka, kredi kartı vs.) ile tahsil etmekteyim. Görevim muhasebe yetkilisi mutemedi. Belediyeye ya-pılan ödemelerde kredi kartı kullanılırken para belediye hesabına geçiş süresinde sözleşmeyi kurum amirleri banka ile imzalamış olup, bu konuda tahsildar olarak benim bir sorumluluğum var mıdır? Ben günlük olarak kart tahsilâtlarının irsaliyesini düzenlemekte ve muhasebe servisine teslim etmekteyim. Onlar teslimatımı para hesaba geçince bana vermektedirler. Bu para geçiş süresi 57 güne kadar uzamaktadır. Bu konuyla ilgili bankayla sözleşmeyi Başkanın onayı ile Muhasebe Yetkilisi ve Mali Hizmetler Müdürü imzalamıştır. Ben bu bölüme yeni atandım. Bu konu ile ilgili bilgi verir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 2012-09-06
Kaçak su para cezası
Belediye kaçak su ekiplerince yakalanmış ve tutanak altına alınmış bir kişi hakkında para cezası hangi birim tarafından ne şekilde yapılır.
- Soru Cevaplandı
- 2012-08-29
Belediye alacaklarının varislerden tahsili
Belediyeye imar para cezası, idari para cezası (kabahatler kanununa göre kesilen ), su borcu, kira borcu veya vergi borcu bulunan vefat etmiş mükelleflerin varislerine alacakları tahsil etme adına ödeme emri düzenlenebilir mi? Eğer düzenlebiliyor ise; ödeme emrini gönderdikten sonra dahi borç tahsil edilememişse borçlunun varislerine haciz ya da icra işlemleri yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-08-22
Tahsildarlık görevi
Tahsilat şefi tahsildar olarak görevlendirilebilir mi? Kasa açması yasal mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2012-08-08
Harcamalara katılma payı tahsilinde binanın satılması halinde tahsilat nasıl yapılabilir?
Kanalizasyon katılım borcu bulunan mükellefimize rayiç bedel yazısı vermiş bulunduk. İlgili dairesi-ni sattı. Şimdi ne yapmalıyız?
- Soru Cevaplandı
- 2012-08-01
Belediyenin hacizli banka hesabı dışında açılacak başka bir hesap ile gelirlerinin tahsil edilmesi
Belediyemiz hesabına borcumuzdan dolayı haciz geldi. Bu haksız haciz işlemi için karşı dava açıldı, dava süresi içerisinde hesaba para yatırıyor (borcumuzdan fazla miktarda hesabımızda nakit mevcut) ödeme işlemi yapamıyoruz bu durum mağduriyete sebep vermektedir. Belediye hizmetlerinin devamlılığını sağlamak için belediye tahsilatlarını, iller bankası payları vb. gelirlerin yeni açılacak bir hesapta toplanması yasal açıdan mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 2012-06-12
Emlak Vergisinde bina sınıflarının tespiti ve Emlak Vergisinde bina sınıfının vergi dönemi için belediyece değiştirilmesi
1) Yapı kullanma izin belgesi düzenleme tarihinden bu yana apartmanda hiçbir değişiklik olmadığına, yani binanın yapılış tarzı, işçiliği, çeşitli kısımlarında kullanılan malzemenin cinsi, kalitesi ve benzeri hususlarda hiçbir farklılık ve ilave bulunmadığına göre, 4-5 bilirkişi mühendisin imza ettiği yapı kullanma izin belgesinde yazılı olan inşaat sınıfına, dolayısıyla yapı kullanma izin belgesine Belediyece itibar edilmeyerek ayrı sınıf değerleri üzerinden yapılarak tarh ve tahakkuk ettirilebilirmi? 2) Belediyelerin, hiçbir teknik elemanın incelemesine, belirlemesine ve somut verilere dayalı belge düzenlenmeden em-lak vergi değerini yükseltmek amacıyla sınıf değiştirebilir mi? 3) Belediyeler, vergi değerini arttırmak amacıyla, teknik elemanlarca belirlenerek Yapı Kullanma İzin Belgesi’nde belirtilmiş olan yapı sınıfını, istedikleri zaman tekrar tespit ettirme arada bir sınıf yükseltme yetkisine sahip midir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-05-24
İşyeri Açma Harcında usulsüzlük cezası hangi kanun ve süreye göre uygulanabilir
İşyeri Açma Harcı alınırken usulsüzlükte zaman mevhumu nedir.Birinci derece usulsüzlük uygulanırken işyeri açılış tarihinden itibaren kaç gün geçerse vatandaşa birinci derece usulsüzlük uygularız.Örnegin vatandaş işyerini 01.01.2012 de açtı on gün sonra yada iki ay sonra geldi ben işyeri açma harcı ödemek istiyorum dedi bu durumda usulsüzlük cezasını hangi kanun ve süreye göre uygulamalıyız.
- Soru Cevaplandı
- 2012-05-23
Avukatlık vekâlet ücreti
Kurumda kadrolu avukat olarak çalışan ve doğum iznine ayrılmış avukata vekâlet ücreti ödenir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-27
Kasa tazminatı
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi mali hizmetler dairesi gelir şube müdürlüğünde 657 ye tabi tahsil-dar memur olarak görev yapmaktayım. Görev yaptığım zamanlarda kasam açık verdiğinde kasa eksiğini cebimden tamamlamak zorunda kalıyorum. Yönetim beni buna zorlamaktadır. 657 sayılı Kanuna göre belediyelerde görev yapan kadrolu tahsildar memurun kasa da çalışma riskinden dolayı kasa tazminatı ya da buna benzer bir ek ödenek alması gerekmiyor mu? Ben herhangi bir ödenek almıyorum. Bırakın ek ödenek falan almayı kasa açığı olduğunda cebimden tamamlayıp mağdur oluyorum. Bu konu hak-kında yasal hakkım var mıdır? Varsa da nedir? Hangi yolları izlersem kasa tazminatı ya da buna benzer bir ek ödeme alabilirim? Kasa fazlası olduğunda ise nasıl bir işlem yapmam gerekiyor?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-26
Kapanan işyerinin ilan ve reklam vergisi
Tarafımızdan yapılan tespitlerde x bakkal sahibinin 3 m² tabelası nedeni ile ilan ve reklam vergisi mükellefidir. Bu şahıs 2011 yılının Kasım ayında dükkânını kapatmış olup, işyerini kapattığını belediyemize 2012 yılının nisan ayında dilekçe ile bildirmiştir. X bakkal sahibi adına 2008, 2009, 2010, 2011 yıl-ları tahakkuk eden vergileri tahsil edilmiş olup, şahıs 2012 yılı vergisinin ilk 6 aylık dönemini ödememekte ısrar etmektedir. Sonuç olarak bu durum karşısında tahakkuk işlemleri ile ilgili ne yapmamız gerekmektedir.
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-19
Alacağın tahsilinde tahakkuk fişi-ödeme emri belgesi düzenlenmesi
Uygulamada tahakkuk fişi ile ödeme emri arasında fark var mı? Örneklemek gerekirse; söz gelimi imara aykırılıktan dolayı vatandaşa encümen kararıyla idari para cezası uyguluyoruz. Vatandaşa tebliğ ediliyor ve vatandaş da sonrasında idare mahkemesinde işlemin iptali için dava açıyor. Sıkıntı da bura-da başlıyor. Ortada kesinleşmiş bir para cezası olmadığı için, biz tahsilât yoluna gitmiyoruz, dava sonu-cunu bekliyoruz. Ama mali hizmetlerden de vatandaşa, bu aşamada tahakkuk fişi gönderiliyor. Tahakkuk fişinde son ödeme tarihi de yer alıyor. Bunu tebliğ alan vatandaş da doğal olarak bunu ödeme emri olarak algılayıp paniğe kapılıyor. Bir kısmı vergi mahkemelerinde ödeme emri aleyhine dava yoluna gitmeyi düşünüyor. Ancak ortada bir ödeme emri olmadığı için de davalarının reddi ile birlikte bir de idare lehine vekâlet ücreti kaybetme olasılıkları olabiliyor. Özetle, uygulamada tahakkuk fişi ile ödeme emrinin ne gibi bir farkı vardır ve bizim hâlihazırdaki uygulamamız doğru mudur?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-17