Kent konseyi genel kurulu

Kent Konseyi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 06.06.2009 tarihli ve 27250 sayılı RG’ de yayımlanarak girmiştir. 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında “Kent konseyi genel kurulu ilk toplantısını yapmak üzere belediye başkanının çağrısı ile toplanır. Belediye başkanının başkanlığında toplanan genel kurul, toplantıyı idare etmek üzere üyeleri arasından en az üç kişiden oluşan divan kurulunu seçer.” denilmektedir. Bu ilk kent konseyi genel kurul kararlarını oluşturulan, divan kurulu başkan ve diğer üyeleri imzalamıştır. Bu ilk toplantıdan sonra yapılacak diğer kent konseyi toplantılarında da divan kurulu oluşturulacak mıdır? Divan kurulu oluşturulmayacaksa kent konseyi genel kurul kararları kaç kişiye ve kimlere imzalatılacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-03-09

Özel toplu taşıma araçlarının ücret tarifeleri

4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun' un 1’ inci maddesi “Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz. Belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, toplu taşım hizmetlerinde malûl, yaşlı, öğrenci ve basın kimlik kartı sahiplerine indirim uygulamaya yetkilidirler. 24.2.1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun, 3.11.1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ve 12.4.1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ücretsiz veya indirimli tarife uygulanması ile ilgili hükümleri saklıdır. Bakanlar Kurulu birinci fıkra hükmünden muaf tutulacak kişi veya kurumları tespit etmeye yetkilidir. Bu Kanunun yayımı tarihinden önce üçüncü fıkrada belirtilen kanunlar dışında; kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik, genelge ve benzeri düzenleyici işlemler ile diğer idari işlemlerle tesis edilmiş bulunan ücretsiz veya indirimli tarife uygulamalarına 31.12.2001 tarihinden itibaren son verilir” şeklinde olup, bu konuda belediye meclislerinin ücret tarifesi kararları ve taşıma sözleşmesi hükümleri geçerlidir. Belediyemiz denetiminde, ancak özel şahıslara ait minibüslerde ücret tarifesini belediyemiz mi belirleyecek ayrıca ücretsiz yararlanacakları da tarif edecek miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-10-27

Çevre kirliliğinin tespiti ve yapılacak işlem

3 üncü sınıf gayrisıhhi müessese sınıfındaki ‘Kömür Lavuarı’ kömür yıkama tesisi olan mahallede, mahalle sakinleri tarafından çevre kirliliğine sebebiyet veriyor diye imza toplayıp, dilekçe verdiler. Fakat belediyemizde üniversite mezunu çevreci olmadığından, çevre birimi oluşturulmadığı için herhangi işlem yapılamamaktadır. Nasıl bir işlem yapabiliriz. İzleyeceğimiz yol nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-09-08

Fırın şikayetleri

Şehrimizde bulunan birkaç fırından devamlı baca şikayeti gelmektedir. Ancak, kontrol ettiğimizde sulu bacalar çalışır durumda hem de temiz olduğu görülmüştür. Fakat şikayet devam etmektedir. Bu konuda ne yapabiliriz (Sulu baca çalışsa da ilk yakışta kurum atıyor)

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-08-19

Uzman erbaşın memuriyete atanması

15.06.2009 tarihinde edremit belediyesinde 9/2 kademe derecesinde göreve başladım.Daha önce tsk da uzman erbaş olarak görev yaptım ve ayrılırken 7/2 kademe derecesinden ayrıldım.daha sonra bir çok mahkeme kararı ve dpb dan almış oldugum görüş belgeleriyle tekrar 7/2 kademe derecesinde düzeltme yapıldı.Göreve başlangıç tarihim 1 yıl geçmesine ragmen kademe derecemde yükselme (7/3)olmadı sebeb olarak 4 yıl bekleme yaptıktan sonra yükselme olacagı söylendi.İşin dogrusu nedir memurlar her yıl 1 derece ,her 3 yıl da 1 kademe yükselmesi almazmı?yardımlarınız için teşekkürler

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-08-12

Gerçekleştirme görevlisi

Belediyede kadrolu işçi olarak çalışmaktayım. Ödemelerde ve ihale onay belgesinde gerçekleştirme görevlisi olarak görev verilir mi, görev alırsam bunun sorumluluğu nedir ?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-06-28

Evcil hayvan beslenmesi

İlçemizde bir sitenin içinde yaklaşık 25 adet evcil köpek var. Köpeklerin veterinerlikten alınmış aşı karneleri mevcut yalnız sıcakların gelmesi ile çevrede aşırı bir koku ve gürültü oluşturduğundan çevre sakinleri şikayette bulunuyor. Bu durumda nasıl bir yol izleyelim yardımcı olur musunuz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-05-24

Norm kadro

Norm kadro ilke ve standartlarına ilişkin esaslar 22 Nisan 2006 tarihli ve 26147 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlandı. Belediyemiz D4 grubuna girdiğinden 20 adet memur, 14 adet sürekli işçi kadrosu verildi. Buna göre meclis kararıyla belediyemize verilmiş olan kadroları norma uygun hale getirdik. 22 Şubat 2007 tarihli ve 26442 Resmi Gazete’ de yayımlanan Yönetmeliğe göre belediyemize 38 adet memur, 19 adet sürekli işçi kadrosu verilmiştir. Önceki norm kadro Bakanlar Kurulunun 2007/11781 Kararı ile iptal edilmiştir. Bu durumda daha önce Belediyemize verilmiş olan 20 adet memur, 14 adet sürekli işçi kadrosunu mecliste norma uygun hale getirdiğimizden, yeni norm kadroya göre artmış olan memur ve sürekli işçi kadrolarını daha önce belediyemize verilmiş olan kadrolara ilave olarak mı mecliste görüşeceğiz? Yoksa önceden görüşmüş olduğumuz norm kadrolara ait meclis kararlarını yok sayarak tamamını mı yeniden mecliste görüşmemiz gerekiyor?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-05-21

Sözleşmeli statüye geçme

1978 doğumluyum. Endüstri meslek lisesi yapı bölümü mezunuyum. 2001 yılından bu güne kadar 6 aydan fazla olarak büroda sürekli inşaat teknisyeni olarak çalışmaktayım. Belediyemizde norm kadroya göre teknisyen kadrosu boş. Fen işlerinde tek olarak ben çalışmaktayım. 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi uyarınca teknik bölümlere girmekteyim. Yeni çıkan geçici işçilerin kadroya alınması ile ilgili olarak sözleşmeli memur çalışabilmem için ne yapmam gerekli? Gereken evraklar nelerdir ve nasıl bir yol izlemeliyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-05-07

Personel gideri

1- Biz nüfusu 2226 olan bir belediyeyiz. Personel almak istiyoruz, fakat 2006 yılı bütçe gelirimiz yeniden değerleme oranı ile birlikte 705.887,00 oluyor. Şimdi biz personel giderimizi 2006 yılında gerçekleşen kesin hesaptaki personel giderine göre mi? Yoksa, 2007 yılında personel alacağımız için personel alma tarihimiz itibari ile mi değerlendireceğiz? Yani personel alımına karar verildiği 2007 Nisan ve Mayıs ayı sonunda gerçekleşen değer üzerinden mi oranlanacak? Gelirimizi 2006 yılı kesin hesabına göre, personel giderimizi de 2007 Nisan veya Mayıs ayı sonu gerçekleşmesine göre mi değerlendireceğiz ? 2- Personel gideri brütmü, yoksa sadece ele geçen olarak mı hesaplanır? Başkan, meclis ve encümen üyelerine ödenenler de dahil edilecek mi? Edilecekse brütümü yoksa netimi alınacak? 3- 2006 yılında meclisin yol genişletmek için almış olduğu kamulaştırma kararına istinaden kamulaştırma yapacağız. Fakat kurulan komisyonun teklifini beğenmediler. Uzlaşma komisyonu da devreye girdi, yine Belediye ile kamulaştırılacak yerlerin sahipleri anlaşamadılar. Benim sormak istediğim, meclis üyeleri kamulaştırıp bedellerini hesaplarına yatıralım demektedirler, bu uygulama doğru olur mu? 2007 yılında yayınlanan Başbakanlık Tasarruf Genelgesine göre kamulaştırma (yol genişletmek için) yapabilir miyiz? Meclis üyeleri bedellerini hesaplarına yatıralım, yolu hemen genişletelim demektedirler. Şayet yerlerin sahipleri mahkemeye giderlerse ne gibi bir yol izlememiz gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-04-30

Kurumlar vergisi mükellefiyeti

Belediyemiz Ula-Muğla arasında toplu taşım hizmeti vermektedir. Bu hizmetten dolayı vergi dairesince kurumlar vergisine tabii olmamız gerektiği bildirildi. Kurumlar vergisi mükellefiyetini sürdürebilmemiz için bütçe içi işletme kurmamız gerektiğini düşünmekteyiz. Bütçe içi işletme kurulması yönünde meclis kararı alınarak İçişleri Bakanlığına izin almak üzere göndermiş durumundayız. Bu aşamadan sonra bütçe içi işletmenin belediyemiz bünyesinde ne şekilde yürütülebileceği, bütçe ve muhasebe işlemlerinin ne şekilde yapılacağı konularında açıklayıcı bilgi verilmesini saygılarımla arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-04-17

İdari para cezası tutanağı ve itiraz, itfaiye birliği

1-2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyat Kanununun değişik 6. maddesinde belirtilen suçları işleyen işyeri sahibine belediye encümenince idari para cezası verilir hükmü yer almaktadır. Ancak, suç tespiti asayiş kontrolü yapan polis tarafından yapılmakta düzenlenen tutanak mülki amir tarafından gereği yapılmak üzere belediyeye gönderilmektedir. a)Encümen ceza kararının dayanağı polis tutanağı olur mu? b)İşyeri sahibinin bu tutanağa itiraz hakkı nasıl olacak? 2- Belediyemiz ilçe belediyesi olup, ilçemize bağlı 4 belediye ile birlikte itfaiye birliği kurduk ve başarılı bir şekilde çalışıyoruz. 21.10.2006 tarih ve 26326 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin kapsam başlıklı 2. maddesinde, “Bu Yönetmelik belediye itfaiye teşkilatını kapsar” denilmektedir. Mahalli idare birliği olan birliğimizin bu Yönetmelik kapsamına dahil olup, olamayacağının bildirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-04-05