İmar ve Gecekondu
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Belediye meclisinin kat artırımı yapma yetkisi
Belediyemiz imar ve şehircilik müdürlüğü tarafından revizyon imar planı bulunmadan kat artırımının meclis kararı ile yapılması için meclise teklif vermiş olup, teklif meclisçe kabul edilerek imar komisyonuna havale edilmiştir. Bu duruma göre; 1-Revizyon imar planı bulunmadan meclis direk olarak kat artırımında bulanabilir mi? 2- Meclis böyle bir karar alırsa ve uygulama meclis kararına göre yapılırsa meclis üyelerinin sorumluluğu ne olur?
- Soru Cevaplandı
- 2009-11-12
Dolgu alanına ruhsat
Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden olan dolgu alanları kiralandıktan sonra dolgu alanı ruhsatı verilmiştir. Daha sonra bu alana inşaat yapılması durumunda inşaat ruhsatı alınır mı, alınmaz mı?
- Soru Cevaplandı
- 2009-11-10
Zabıta çalıştırılması
Belediye imar ve şehircilik müdürlüğü yapı kontrol bölümünde zabıta olarak çalışmaktayım. Zabıta memuru imar ve şehircilik müdürlüğünde tek olarak görevlendirilebilir mi? Ayrıca imar ve şehircilik müdürlüğünde zabıta memuru görevlendirilmesi yönetmelik açısından zorunlu mu? Zabıta Personel Yönetmeliğine göre belediye şirket elemanı zabıta müdürlüğünde büro elemanı olarak çalışabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-06-10
Kat mülkiyetine geçmeyen yapılar
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda yapılan değişiklik ile geçici madde 1 de kısaca şunlar denilmektedir. "Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış bulunan anagayrimenkullerde, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. Belirtilen süre içinde kat irtifak hakkı sahiplerinden birinin veya varsa yöneticinin, kat mülkiyetinin kurulması için gerekli olan belgelerden eksik olanların tamamlanması için diğer kat irtifak hakkı sahiplerinden her birine yazılı bildirimde bulunmasına rağmen, gereğini yerine getirmeyen kat irtifak hakkı sahiplerinden her birine, anagayrimenkul belediye sınırları içinde ise belediye, belediye sınırları dışında ise mülkî amir tarafından bin Türk Lirası idarî para cezası verilir." denilmektedir. Buna göre; 1 - Kat irtifakı kurulmuş bağımsız bölümlerin tamamı ya da kısmi olarak hiçbirine yapı kullanma izin belgesi alınmamış irtifak sahiplerine cezai işlem uygulanabilir mi? 2 - İmar Kanunu kısmi olarak yapı kullanma izin belgesine izin verirken, kısmi kat mülkiyetine geçiş yapılabilir mi? 3 - Cezai işlemin uygulama şekli hakkında bilgi verebilir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 2009-05-08
İmar Kanunun 42. maddesine göre ceza
3194 sayılı İmar Kanununun 42. maddesinin 1. fıkrasındaki ceza hükmü, Anayasa Mahkemesinin 17.04.2008 tarih ve E: 2005/5, K: 2008/93 sayılı kararı ile iptal edilerek Resmi Gazetede yayınlanmasını takiben 4 ay sonra yürürlüğe gireceği belirtilmiştir. Bu süre dolmasına rağmen henüz bu madde ile ilgili yeni bir madde yayınlanmamıştır. Kontder sitesindeki belediye para cezaları kısmında da henüz değişiklik yapılmamış olduğunu görüyorum. Bu konuda yeni bir kanun maddesi eklendi mi, yoksa uygulamada kaçak yapıldığı tespit edilen yapılara ceza hükmü uygulanamayacak mı? Bu konuda uygulamayı ne şekilde yapacağız.
- Soru Cevaplandı
- 2009-04-30
Sınırlı ayni hak tesisi
Maliye Hazinesine ait avlulu belediye hizmet binası bulunan taşınmaz belediye başkanlığımızca 09.10.2006 günü belediye hizmet alanı olarak kullanılmak üzere 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 30 uncu maddesi uyarınca kamulaştırma yolu ile satın alınmıştır. Bahse konu taşınmazın üzerinde bulunan eski hizmet binasının yıkılıp yerine zemin katı ticaret diğer katlar hizmet binası olarak kullanılmak üzere yeni bina inşaa etmek istiyoruz. Ancak zemin katta inşaa edilecek dükkanlar üzerinde özel şahıslar lehine sınırlı ayni hak tesisi kurulması planlanmaktadır. Yapılacak işlemin yasal olup olmadığı hususunda bilgi verilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2009-04-02
Para cezasına faiz
Muhtarlık zamanında yapılan bir yapının üzerine ruhsatsız bir kat yapılmış, bu yapı belediye zabıtasınca resimlenip 14.04.2004 tarihinde 3194 sayılı Kanunun 42. maddesi gereğince 1500 TL belediye encümeni kararı ile ceza işlemi uygulanmış. O tarihte bu cezanın bir kısmı peşin ve taksitlerle 500 TL’ si ödenmiş kalan kısmı ödeme güçlüğünden dolayı ödenememiş. 2009 yılında kalan borç Belediyesine ödenmek için başvurulduğunda faizin faizi yani, katlamalı faizlerle 4,500 TL civarında para ödenmesi istenmiştir (2,750 TL civarında faiz). Belediye encümeninin yazdığı bu ceza bu kadar katlamalı faiz olur mu? Vatandaş bu cezasını ne şekilde ödeyecek. Eski yaptırdığı taksitlendirme ile bu parayı ödeyebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-03-12
Yapı kullanma izni
2981 sayılı İmar Affı Kanununun geçici 2 inci maddesinin (b) bendinde belirtildiği üzere 10/01/1975 tarihinden önce yapılan yapıların Yapı Kullanma izni almış sayılacağı belirtilmektedir. Bahse konu maddenin günümüzde geçerliliği var mıdır? Günümüzde bir yapıya 1975 yılından önce yapıldığına dair test laboratuarlarından ve ilgili idareden rapor düzenlenmesi durumunda Yapı Kullanma İzin Belgesi almış sayılır mı?
- Soru Cevaplandı
- 2009-03-12
Onarım güçlendirme ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi
17 Ağustos 1999 tarihli Marmara depremi sonucunda hasar görüp orta hasarlı durumda olan binalara Onarım Güçlendirme Ruhsatı verilmiş fakat onarım güçlendirmesi tamamlanmış olmasına rağmen ruhsat süresi içerisinde henüz Yapı Kullanma İzin Belgesi almamış yapılar bulunmaktadır. Bu binaların Yapı Kullanma İzin Belgesi alabilmesi için nasıl bir uygulama yapılması gerekmektedir.
- Soru Cevaplandı
- 2009-02-24
İlköğretim alanının kamulaştırılması
İmar Planında İlköğretim Alanı olarak ayrılan parselin, mülk sahiplerince idaremize plan değişikliği yada kamulaştırma yapılması yönünde talebi vardır. Bu durumda ilgili kamu kurumundan uygun görüş alınarak hareket edilmesi uygun mudur? Kamulaştırma yapılacaksa hangi kurum tarafından yapılacaktır.
- Soru Cevaplandı
- 2009-01-31
Ruhsata aykırı yapı
2 kat imarlı olan bir arsaya 2 kat inşaat ruhsatlı ve kabası bitmiş inşaatın üzerine 3 üncü kat kaçak inşaat 1998 yılında yapılmıştır. 3. kat kaçak inşaata gerekli zabıtlar tutularak yıkım kararı çıkmıştır, fakat yıkım belediyemizce yapılmamıştır. Şu anda 5 yıllık inşaat ruhsatı süresi de dolmuştur. Mal sahibi tarafından 1 inci ve 2 nci katlar için ruhsat yenileme talep edilmektedir. Bu konuda yapılması gerekli işlemler nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 2007-05-09
Sınırlı ayni hak tesisi
Mülkiyeti belediyemize ait bir parseli, imar planındaki amacına uygun olarak 5393 sayılı Yasanın 15 inci maddesinin (h) fıkrasına göre üzerinde sınırlı ayni hak tesis ederek bir şirketin kullanımına vermek istiyoruz. Bu hakkın tesis edilmesi için izlenecek yol hakkında bilgi verilmesini saygılarımla arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2007-05-03