İmar ve Gecekondu
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İmar Kanunun 42. maddesine göre ceza
3194 sayılı İmar Kanununun 42. maddesinin 1. fıkrasındaki ceza hükmü, Anayasa Mahkemesinin 17.04.2008 tarih ve E: 2005/5, K: 2008/93 sayılı kararı ile iptal edilerek Resmi Gazetede yayınlanmasını takiben 4 ay sonra yürürlüğe gireceği belirtilmiştir. Bu süre dolmasına rağmen henüz bu madde ile ilgili yeni bir madde yayınlanmamıştır. Kontder sitesindeki belediye para cezaları kısmında da henüz değişiklik yapılmamış olduğunu görüyorum. Bu konuda yeni bir kanun maddesi eklendi mi, yoksa uygulamada kaçak yapıldığı tespit edilen yapılara ceza hükmü uygulanamayacak mı? Bu konuda uygulamayı ne şekilde yapacağız.
- Soru Cevaplandı
- 2009-04-30
Sınırlı ayni hak tesisi
Maliye Hazinesine ait avlulu belediye hizmet binası bulunan taşınmaz belediye başkanlığımızca 09.10.2006 günü belediye hizmet alanı olarak kullanılmak üzere 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 30 uncu maddesi uyarınca kamulaştırma yolu ile satın alınmıştır. Bahse konu taşınmazın üzerinde bulunan eski hizmet binasının yıkılıp yerine zemin katı ticaret diğer katlar hizmet binası olarak kullanılmak üzere yeni bina inşaa etmek istiyoruz. Ancak zemin katta inşaa edilecek dükkanlar üzerinde özel şahıslar lehine sınırlı ayni hak tesisi kurulması planlanmaktadır. Yapılacak işlemin yasal olup olmadığı hususunda bilgi verilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2009-04-02
Para cezasına faiz
Muhtarlık zamanında yapılan bir yapının üzerine ruhsatsız bir kat yapılmış, bu yapı belediye zabıtasınca resimlenip 14.04.2004 tarihinde 3194 sayılı Kanunun 42. maddesi gereğince 1500 TL belediye encümeni kararı ile ceza işlemi uygulanmış. O tarihte bu cezanın bir kısmı peşin ve taksitlerle 500 TL’ si ödenmiş kalan kısmı ödeme güçlüğünden dolayı ödenememiş. 2009 yılında kalan borç Belediyesine ödenmek için başvurulduğunda faizin faizi yani, katlamalı faizlerle 4,500 TL civarında para ödenmesi istenmiştir (2,750 TL civarında faiz). Belediye encümeninin yazdığı bu ceza bu kadar katlamalı faiz olur mu? Vatandaş bu cezasını ne şekilde ödeyecek. Eski yaptırdığı taksitlendirme ile bu parayı ödeyebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-03-12
Yapı kullanma izni
2981 sayılı İmar Affı Kanununun geçici 2 inci maddesinin (b) bendinde belirtildiği üzere 10/01/1975 tarihinden önce yapılan yapıların Yapı Kullanma izni almış sayılacağı belirtilmektedir. Bahse konu maddenin günümüzde geçerliliği var mıdır? Günümüzde bir yapıya 1975 yılından önce yapıldığına dair test laboratuarlarından ve ilgili idareden rapor düzenlenmesi durumunda Yapı Kullanma İzin Belgesi almış sayılır mı?
- Soru Cevaplandı
- 2009-03-12
Onarım güçlendirme ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi
17 Ağustos 1999 tarihli Marmara depremi sonucunda hasar görüp orta hasarlı durumda olan binalara Onarım Güçlendirme Ruhsatı verilmiş fakat onarım güçlendirmesi tamamlanmış olmasına rağmen ruhsat süresi içerisinde henüz Yapı Kullanma İzin Belgesi almamış yapılar bulunmaktadır. Bu binaların Yapı Kullanma İzin Belgesi alabilmesi için nasıl bir uygulama yapılması gerekmektedir.
- Soru Cevaplandı
- 2009-02-24
İlköğretim alanının kamulaştırılması
İmar Planında İlköğretim Alanı olarak ayrılan parselin, mülk sahiplerince idaremize plan değişikliği yada kamulaştırma yapılması yönünde talebi vardır. Bu durumda ilgili kamu kurumundan uygun görüş alınarak hareket edilmesi uygun mudur? Kamulaştırma yapılacaksa hangi kurum tarafından yapılacaktır.
- Soru Cevaplandı
- 2009-01-31
Ruhsata aykırı yapı
2 kat imarlı olan bir arsaya 2 kat inşaat ruhsatlı ve kabası bitmiş inşaatın üzerine 3 üncü kat kaçak inşaat 1998 yılında yapılmıştır. 3. kat kaçak inşaata gerekli zabıtlar tutularak yıkım kararı çıkmıştır, fakat yıkım belediyemizce yapılmamıştır. Şu anda 5 yıllık inşaat ruhsatı süresi de dolmuştur. Mal sahibi tarafından 1 inci ve 2 nci katlar için ruhsat yenileme talep edilmektedir. Bu konuda yapılması gerekli işlemler nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 2007-05-09
Sınırlı ayni hak tesisi
Mülkiyeti belediyemize ait bir parseli, imar planındaki amacına uygun olarak 5393 sayılı Yasanın 15 inci maddesinin (h) fıkrasına göre üzerinde sınırlı ayni hak tesis ederek bir şirketin kullanımına vermek istiyoruz. Bu hakkın tesis edilmesi için izlenecek yol hakkında bilgi verilmesini saygılarımla arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2007-05-03
Akaryakıt istasyonu
Sadece kendi bünyesinde ki iş makinelerine veya yine sadece kendi araçlarına yakıt sağlamak isteyen nakliyat firmaları akaryakıt satış yeri açmak için bağlı bulunduğu parseli imar planlarında A lejantı olarak göstermesi zorunda mıdır? ayrıca bunlar normal akaryakıt istasyonu mu yoksa özel akaryakıt istasyonu olarak mı değerlendirilmelidir.(Akaryakıt tankları yer altı tankı olarak ve kapasite olarak 20 m³ ten büyük olarak tasarlanmaktadır)
- Soru Cevaplandı
- 2007-04-17
Karayolları kenarında yapılacak ve açılacak tesisler
İmar planı içerisinden geçen 30 mt' lik karayolu üzerinde kavşak bulunmaktadır. Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmeliğin 37. maddesi gereğince bu kavşağın kaç metre uzağında yapılaşma yapılabilir ?
- Soru Cevaplandı
- 2007-04-10
Kamulaştırma
İmar planımızda belediye hizmet alanı olarak belirlenen bir alan üzerinde, özel mülkiyete konu taşınmazlar mevcuttur. Belediye Başkanımız, söz konusu taşınmazların kamulaştırılması suretiyle buraya, zemin katında sıralı dükkanlar (belediyemizce kiraya verilerek işletilecek alış veriş merkezleri), 1. katında düğün salonu, ikinci katında da lojman olacak bir inşaatın belediyemizce yaptırılmasını istemektedir. Bu durum karşısında; 1- İmar planında Belediye Hizmet Alanı olarak tahsis edilen bir yere söz konusu inşaatın yapılması uygun mudur? Belediye hizmet alanı neyi ifade etmektedir? 2- Belediye başkanımız tarafından yapılması istenen inşaat için kamulaştırma yapmak, 2942 sayılı Kanunun 3. maddesine göre ‘’ İdarelerin kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin ve teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmazları, hakları ve irtifak haklarını kamulaştırabilecekleri’’ hükmü karşısında mümkün müdür? 3-Başbakanlığın Tasarruf Tedbirleri ile ilgili 2007/3 sayılı Genelgenin “Gayrimenkul Edinilmesi ve Kiralanması” ile ilgili bölümü, bizim için bağlayıcı değil midir? Ben ve diğer personel arkadaşlarım, söz konusu inşaatın yapılmasının hem imar açısından, hem Kamulaştırma Kanunu açısından ve hem de 2007/3 sayılı Genelge açısından caiz olmayacağını düşünmekle birlikte, idaremiz bu konuda ısrar eder ve gerekli işlemlerin yapılmasını isterse (ki şu anda inşaatın projesi için görüşmeler yapılmaktadır.) üzerimize yasalardan kaynaklanan idari ve cezai sorumluluğun terettüp etmemesi için ne yapmamız gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2007-04-05
Bağ evi ruhsatı
Bağ evi ruhsatı verilebilmesi için İl Tarım Müdürlüğünden izin alınması şart mıdır.
- Soru Cevaplandı
- 2007-01-18