Fen memurunun müdürlüğe atanması

Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 7 inci maddesi (a) bendinin 4 üncü sırasında yazılı “teknik öğrenim gerektiren müdürlüklere yapılacak atamalar dışında, diğer müdürlükler için son müracaat tarihi itibariyle üç yılı uzman, şef, ayniyat saymanı, kontrol memuru ve muhasebeci kadrosunda olmak kaydıyla en az on yıl hizmeti bulunmak” hükmü bulunmaktadır. Buna göre yukarıda sayılan kadrolar ya da bu kadrolara denk olduğu tahayyül edilerek (Mali Hizmetler Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Tahsildarlık, Tahakkuk Memurluğu v.b.) diğer öğrenim şartları ve kadro dereceleri sorunu olmadığından T.H.S.’dan G.İ.H. sınıfına müdürlük sınavına girmek amacı ile yaptığım müracaat göreve vekâlet edildiği gerekçesiyle iptal edilmiş olduğu anlaşılmıştır. Ancak aynı Mahalli İdareler Müdürlüğünün, kurumundaki göreve vekâlet eden emsal memurun Maliye Bakanlığının vermiş olduğu sertifika ile ilgisinin kurularak bu eğitime kabul edilmesi yönünde yapılmış olan değerlendirme doğru bir değerlendirme midir? Sertifikaların önem arz etmesi bakımından, sertifika hakkı kazanmış olmak göreve aslen malik olmak koşulunu hükümsüz mü bırakmaktadır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-10-05

Zabıta komiserinin müdürlüğe atanması

Nüfusu 650 bin olan büyükşehir ilçe belediyesinde toplam 11 yıllık 3 yılı asaleten zabıta komiseri olmak üzere görev yapmaktayım. 4 yıllık kamu yönetimi bölümü mezunuyum. Zabıta müdürlüğü hariç diğer müdürlüklere (insan kaynakları-yazı işleri müdürlüğü)atanabilmem için belediyemiz sınav açarsa görevde yükselme sınavına katılabilir miyim? Yönetmeliğin öğrenim düzeyi başlığını taşıyan 14 üncü maddesinde müdür kadrolarına atanacak personelde öğrenim düzeyinin en az dört yıllık yüksek öğrenim bitirmiş veya denkliği kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak olduğu, diğer taraftan Yönetmeliğin hizmete ilişkin özel şartlar başlığını taşıyan 15 inci maddesinde ise bu Yönetmeliğe tabi personelde hizmete ilişkin olarak; müdür kadrosuna atanabilmek için 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde yazılı süreler kadar hizmeti bulunmak şartının yanında 3 yıl şef veya aynı alt hizmet grubunda bir kadroda bulunmak, hiçbiri yoksa biriminde 4 yıl çalışmış olmak şartı da getirilmiştir deniyor. Bende görevde yükselmeye katılarak komiser oldum. Bu komiserliğim diğer müdürlüklere yapılacak atamalar için son müracaat tarihi itibariyle üç yılı uzman, şef, ayniyat saymanı, kontrol memuru ve muhasebeci kadrosunda olmak kaydıyla en az on yıl hizmeti bulunmak-şartındaki sayılan unvanlara eşdeğer değil midir? Değilse bu durumu mahkemeye götürerek bir hak kazanılabilir mi? Sonuç olarak, şef de görevde yükselme sınavıyla olunuyor zabıta komiseri de. Zabıta komiserliği kontrol memurluğundan hiyerarşik olarak daha aşağı bir kadro mudur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-10-02

Bilgisayar işletmeninin şef kadrosuna atanması halinde zam ve tazminatı

2001 yılında memuriyete başladım, halen belediyede 5/1 derecede bilgisayar işletmeni olarak görev yapmaktayım, belediyemizde münhal bulunan şef kadrosuna atandığım takdirde zam ve tazminatlarından faydalanabilir miyim.(4 yıllık Fakülte mezunuyum)

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-09-30

Yeşil Pasaport

18 yıllık zabıta memuruyum. 4 yıllık işletme mezunuyum. Halen 5 inci dereceli zabıta memuru kadrosunda ve 2/3 derece-kademesinde bulunmaktayım. Yeşil Pasaport alabilir miyim ne yapmalıyım?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-09-26

Sınavsız müdürlüğe atanma

Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosunda olup 17 yıllık memurum. Derecem 3/2' dir. 2003 yılında ön lisans mezunu oldum. Belediye yazı işleri müdürlüğü servisinde çalışmakta iken, müdürün yerel seçimler nedeniyle memurluktan istifa etmesi sonucunda, yazı işleri müdürlüğüne vekâlet etmekle görevlendirildim. Yerel seçimler sonrası yazı işleri müdürü siyasete atıldığı için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 ve 76 ncı maddeleri ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi gereğince belediye başkanı tarafından 14.04.2009 tarihinde 2 nci derecede olan yazı işleri müdürlüğü kadrosuna asaleten atandım. Görevde yükselme yönetmeliğine göre müdürlüğe atanmam kazanılmış hak mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-09-10

Muhasebe yetkilisi görevlendirilmesi, mali hizmetler müdürlüğüne vekâlet

1- Kurumumuzda muhasebe yetkilisi sertifikası olan personel bulunmadığından lise mezunu memur pozisyonundaki personelimiz muhasebe hizmetlerini yerine getirebilir mi? Konuya vakıf olmadığından yapılan yanlış işlemlerden veya yapılmayan işlemlerden kim sorumlu olur? 2- Yardımcı hizmetler personeli ve muhasebe sertifikası olmayan personel mali hizmet müdür vekili olarak görev yapabilir mi? Bu görevden doğan veya doğacak olan sorumluluk kime aittir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-09-10

Zabıta müdürlüğüne atama

4 Temmuz 2009 tarih ve 27278 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesinde görevde yükselmeye tabi kadrolar belirtilmiş yönetim hizmetleri grubunda müdür ve diğer kadrolar sayılmış, ancak; Yönetmeliğin zabıta ve itfaiye personeli başlıklı 21.maddesinde zabıta ve itfaiye personelinin görevde yükselme işlemleri kendi mevzuat hükümlerine göre yürütülür denmektedir. Yürürlükte olan belediye zabıta yönetmeliğinin görevde yükselme şartları başlıklı 17 nci maddesinde ise zabıta daire başkanı ve zabıta müdürü dışındaki kadrolara yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır denilmektedir. Mevcut yönetmeliklere göre gerekli diğer şartları taşıması halinde bir zabıta memuru, komiser ve amirinin görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılmadan boş bulunan zabıta müdürü kadrosuna atanması mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-09-02

YH sınıfından GİH sınıfına geçiş

2001 yılında Ankara Üniversitesinde hizmetli kadrosuyla göreve başladım. 2004 yılında Aksaray Belediyesine nakille geldim. Halen Aksaray Belediyesinde Bekçi kadrosunda sekreter olarak görev yapmaktayım. MYO Pazarlama bölümü ve İşletme Fakültesinden mezun oldum. Bayan, bekçi kadrosunda görev yapabilir mi, kurumumuzda görevde yükselme sınavı yapılmamaktadır. G.İ.H sınıfına nasıl geçebilirim, norm kadro uygulamasında itfaiye eri sınıfında olanlar hiçbir sınava ve işleme tabi tutulmaksızın G.İ.H sınıfına geçirildi, benimde bu şekilde mağduriyetim giderilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-08-26

Görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanma

Ben 3 yıl koruma ve güvenlik görevlisi ve 1 yıldır da zabıta memuru olarak belediyede çalışmaktayım. İşletme lisans ve kamu yönetimi yüksek lisans mezunuyum. Bilgisayar sertifikam vardır. 1- VHKİ ya da muhasebeci kadrosuna sınavsız atanabilir miyim? 2- Şef kadrosuna ya da mali hizmetler uzman yardımcısı kadrosuna sınavla atanabilir miyim? 3- Ekonomist kadrosuna unvan değişikliği sınavıyla atanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-07-31

Görevde yükselme

Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik”in geçici 1 inci maddesinden yararlanabilmek için; 18.4.1999 tarihinde hem görevde bulunmak ve hem de aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olmak şarttır. Bu itibarla, 18.4.1999 tarihinde 2 yıllık yüksek okulu mezunu olan bir memurun o tarihte görevde bulunmasındaki görev kelimesi müdürlük görevini mi yoksa herhangi bir memur kadrosunda bulunmasını mı ifade etmektedir. O şartları taşıyan bir memurumuz var ama 18.04.1999 tarihinde muhasebeci kadrosunda görev yapmakta idi 2 yıllık yüksek okul mezunu olan bu arkadaşımız görevde yükselme eğitim ve sınavlarında müdürlük kadrolarına başvurabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-07-29

Görevde yükselmede kazanılmış hak

1989 yılında lise mezunu olarak başkâtip kadrosunda göreve başladım. 1995 yılında kurumlar arası geçiş yaparak Valilikte Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosuna geçtim. 1997 yılında Belediyeye dönüş yaptım ve zabıta memuru kadrosunda göreve başladım halen bu görevi sürdürmekteyim. Ayrıca 2 yıllık önlisans mezunuyum. 1- Başkâtip ve şeflik kadroları eşdeğer olduğundan şeflik kadrosunu görevde yükselme sınavına girmeden atanabilir miyim? 2- 1989 yılından 1995 yılına kadar başkâtip kadrosunda bulunmamdan dolayı kazanılmış hakka girer mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-07-29

Görevde yükselme

Niğde İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Mali Hizmetler Müdürlüğünde memur olarak çalışmaktayım. Yüksek okuldan 1997 yılında mezun oldum, 1998 yılında Bozköy Belediyesinde Başkâtip kadrosunda göreve başladım, 1 yıldan fazladır özel idarede çalışıyorum. Yaklaşık 11,5 yıllık hizmetim bulunmaktadır. Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 10. ve geçici 1. maddesine göre Mali Hizmetler Müdürü kadrosuna atama yapılmak üzere ilana çıkıldı. Bugün itibarı ile düz memur kadrosunda çalışmaktayım. 02.02.2000 yılında çıkan İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdarelerin ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin hizmet gruplarını düzenleyen 5. maddesinde Başkâtip, Şef, Amir, sayılmaktadır. Fakat 04.04.2009 tarihinde çıkan Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik ‘in müdür kadrosuna başvuruda bulunacakların 7. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin 4. alt bendinde; teknik öğrenim gerektiren müdürlüklere yapılacak atamalar dışında, diğer müdürlükler için son müracaat tarihi itibariyle üç yılı uzman, şef, ayniyat saymanı, kontrol memuru ve muhasebeci kadrosunda olmak kaydıyla en az on yıl hizmeti bulunmak denilmektedir. Bildiğiniz üzere belediyelerde Şef kadrosu yoktu ve Norm Kadro Yönetmeliği ile birlikte geldi. Bende daha önce Başkâtip kadrosunda yaklaşık olarak 9 yıl çalışmış bulunmaktayım. Yeni çıkan Yönetmelikte Başkâtip kadrosu sayılmadığından 2000 yılında çıkan Yönetmeliğin kaldırılmış olması sebebiyle, benim müdür kadrosunda görevde yükselme sınavına girip giremeyeceğim konusunda beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-07-28