Bütçe ve Muhasebe
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Belediyelerde Katma Değer Vergisi Kesinti ve İndirimleri
Belediyenin tüm faaliyetleri ile ilgili olarak almış olduğu mal ve hizmetlere ait faturalardaki KDV tutarları indirim konusu yapılabilir mi? yoksa KDV’sini tahsil ettiğimiz alanla ve faaliyetlerle ilgili olanları mı? İndirim konusu yapabiliriz. Örneğin Belediyemizde sadece su hizmetlerine ait bedeller üzerinden KDV tahsilâtı ya-pılmaktadır. Yani sadece su hizmetlerine ilişkin giderlerimizin KDV’ sini mi indirim konusu yapabiliriz? Bu du-rumun yasal dayanağı nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-05-04
SGK borçlarının İller Bankasınca kesilmesi
Belediyemizin Sosyal Güvenlik Kurumuna emekli ikramiyesi, ölüm yardımı, yönetim gideri ve ek karşılık gibi borçları bulunmaktadır. Bu borçların ödenmesinde SGK dan borçlarla ilgili İller Bankasından kesinti yapılmasını isteyebilir miyiz? Eğer isteyebilirsek bunun için ne yapmamız gerekir.
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-19
Belediye şirketine sermaye aktarımı
Belediyemize hibe yolu ile şirket devir edildi. Belediye meclisince belediye şirketinin sermaye artırımı ile ilgili meclis kararı alındı. Bu karar doğrultusunda belediye başkanı şirket hesabına para aktarımı yapmak istiyor aktarma yapabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-03
Muhtarlıklar için taşınır mal alınması
5393 sayılı Belediye Kanununun 9 uncu maddesinde; “…belediye, mahallenin ve muhtarlığın ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözümü için bütçe imkânları ölçüsünde gerekli ayni yardım ve desteği sağlar; kararlarında mahallelinin ortak isteklerini göz önünde bulundurur ve hizmetlerin mahallenin ihtiyaçlarına uygun biçimde yürütülmesini sağlamaya çalışır” denilerek, muhtarlara ayni yardım yapılacağı ve gerekli destek sağlanacağı belirtilmiştir. Diğer yandan, 5393 sayılı Kanunun 15/i maddesi-ne göre, bağış kabul etmek belediyelerin yetki ve imtiyazları arasında yer almış, belediyelerin hibe veya bağış yapması Kanunda yer almamıştır. Belediyeler bağış ve hibe yapamazlar. Buna göre, belediyemizce muhtarlığa alınacak bilgisayarlar için nasıl bir yol izlenmeli. Örneğin, taşınır kodu "hediye amaçlı taşınırlar" olabilir mi? Yoksa demirbaşınıza kaydetmek kaydıyla ilgili muhtara kullanmak üzere mi vereceğiz?
- Soru Cevaplandı
- 2012-03-28
KDV’de vergi indirimi, KDV ve Taşınır Mal Yönetmeliğine göre kayıt zamanı
1- Belediyenin tüm faaliyetleri ile ilgili olarak almış olduğu mal ve hizmetlere ait faturalardaki KDV tutarları indirim konusu yapılabilir mi, yoksa KDV’sini tahsil ettiğimiz alanla ve faaliyetlerle ilgili olanlarımı indirim konusu yapabiliriz. Örneğin Belediyemizde sadece su hizmetlerine ait bedeller üzerinden KDV tahsilâtı yapılmaktadır. Yani sadece su hizmetlerine ilişkin giderlerimizin KDV’sini mi indirim konu-su yapabiliriz. Bu durumun yasal dayanağı nedir? 2- Belediyemiz hizmetlerinin aksamaması için mal ve hizmetleri temin etmekte ancak fatura bedeli mali sıkıntılardan dolayı hemen ödenememekte ve genelliklede daha sonraki tarihlerde ödenmektedir. Dolayısıyla da ödeme yapıldığı tarihlerde kayıtlara alınmaktadır. Böylece fatura içeriğinde yer alan KDV’lerde o dönemin KDV beyannamesinde beyan edilmektedir. Yani faturalar ödeme esasına göre kayıtlara alındığı için sonraki aylarda kayıt edilmekte ay atlamakta ve ait olduğu aydan sonraki aylarda beyan edilmektedir. Aynı şekilde Taşınır Mal Yönetmeliğine göre düzenlenmesi gereken Taşınır İşlem Fişleri de ödeme esasına göre takip edilmekte ambar girişlerinde bu tarihler baz alınmaktadır. Hem KDV Kanunu açısından hem Taşınır Mal Yönetmeliği açısından uygulamada ikilem içine düşmekteyiz. Birçok belediye ile istişare etmemize rağmen bizim yaptığımız uygulamanın aynısı görülmektedir. Yasal olarak uygulamada ne yapmamız gerekir.
- Soru Cevaplandı
- 2012-03-28
Trafik sigorta poliçesinden Damga Vergisi kesilmesi
Belediyemize ait araçlar için yaptırılan trafik sigorta poliçesinin ödenmesi esnasında Damga Vergisi kesintisi yapılacak mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2012-03-27
Bütçe hazırlıklarında gelir tahminleri
"Gelir bütçesi" hazırlanırken, tahakkuk edecek olup, ancak yılı içinde tahsil edilemeyeceği kesin olarak bilinen bir gelir, bütçe hazırlığında dikkate alınır mı? Örneğin X geliri için 1.000-TL tahakkuk edi-lecek fakat 100-TL tahsil edilebilecektir. Gelir Bütçesi hazırlanırken 1.000-TL tahakkuk miktarını mı yoksa 100-TL reel olarak gerçekleşecek geliri mi dikkate almalıyız ve "gelir bütçe tahmini" olarak yazmalı-yız?
- Soru Cevaplandı
- 2013-09-05
Önceki yıllardan devrede gelen nakit fazlalıkları karşılık gösterilerek bütçeye ek ödenek verilmesi
Bütçenin düzenlenmesi ve görüşülmesi sırasında düşünülmeyen ve bütçede tertibi açılmayan, ancak yapılmasında zorunluluk bulunan harcamalar için ek ödenek çıkarılması gerekmektedir. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 37/3. maddesinde, "Ek ödenek verilmesi için yeni bir gelir veya finansman kaynağının bulunması zorunludur" denilmektedir. Yönetmeliğin 19. maddesinde ise, "Bütçe denkliğinin sağlanmasında bütçe gelirleri esas alınır. Gelirlerin giderleri karşılamaması halinde aradaki fark, ilk olarak gider bütçesinde öngörülen tertiplerden indirim yapılması ya da yeni gelir kaynakları bulunması suretiyle giderilmeye çalışılır. Buna rağmen denklik sağlanamamış ise, borçlanma yoluna gidilerek veya varsa önceki yıldan nakit devri yoluyla bütçe denkliği sağlanır." denilmektedir. Borçlanma düşünmüyoruz, ilave gelir de öngörülmüyor. Önceki yıldan yaklaşık 7.000.000,00 TL lik nakit devrimiz bulunmakta. Öğrenmek istediğim, ek ödenek karşılığında “önceki yıldan nakit devri” ile bütçe denkliğinin sağlanmasında izlenecek yol ve kullanılacak finansman kodu nedir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-09-21
Avukatlık vekalet ücretlerinin dağıtımı
1389 sayılı Devlet Davalarını İntaç Eden Avukat ve Saireye Verilecek Ücreti Vekâlet Hakkında Kanun uyarınca belediye olarak kazandığımız davalarda, karşı taraftan tahsil edilen vekâlet ücretini emanet kayıtlarına alıyoruz. Dava kaybettiğimizde ise karşı tarafa ödenecek vekâlet ücretini bütçeden ödeme emri düzenleyerek giderleştiriyoruz. Tahsil edilen vekâlet ücretlerini yılsonunda hukuk işleri müdürlüğünde çalışan memur ve avukatlara mevzuatta belirtilen şekilde dağıtıyoruz. Kalan bakiyeyi ise gelecek yıla devrediyoruz. Bu konuda sormak istediğimiz bazı sorular var. 1) Tahsil edilen vekâlet ücretleri ertesi yıla devredilmeli mi, yoksa bütçe geliri mi yapılmalı? 2)Davayı hangi avukat kazanırsa kazansın tahsil edilen vekâlet ücretleri hukuk işleri müdürlüğü personelinin ortak ücreti olarak görülmekte ve ortak havuzdan dağıtım yapılmaktadır. Halbuki Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğine ekli örnek 23’te ise vekalet ücretinin paylaştırılmasında her bir avukatın kazandığı dava dikkate alınmaktadır. Doğrusu hangisidir? Konu tüm belediyeleri ilgilendirdiğinden bu konuda vereceğiniz görüşünüz bizim için çok değerlidir.
- Soru Cevaplandı
- 2011-11-02
İz bedeli ödenek, yedek ödenekten aktarma
1-Bütçe hazırlanırken, uygulama yılında yapılması planlanan projeler için iz bedeli olarak ödenek konulması gerekir mi? 2-Yedek ödenekten aktarma yapılırken, bütçede tertibi bulunmayan bir proje için bölüm açılarak ödenek aktarılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2011-10-19
İl özel idaresi bütçesine dış kaynaklardan aktarılan ödenekler ve bütçe içi aktarmalar
İl Özel idarelerinde bütçeyle konan ödeneklerde aktarma yetkisi vali, encümen ve meclis görevleri arasında sayılmaktadır. Bakanlıklardan gelen ödenekler vali onayı ile gelir-gider yapılmakta. Bizim anlamadığımız, bu ödeneklerden bahsedilirken kurumsal, fonksiyonel ve ekonomik düzeyler olarak içten içe aktarmalarda yine encümen ve meclis mi yetkili? Yoksa sadece kimin onayı ile gelir gider yapıldı ise onun onayı ile mi aktarma yapılır? Biz 02.11.2006 tarihinde yetkili arkadaşlarla telefon görüşmesinde bu olaya değindik; hukuki açıdan, yargıda paralellik ilkesine göre tahsisi mahiyetindeki ödenekler bütçeye kimin onayı ile konuldu ise yine onun onayı ile başka kalemlere aktarılır denildi. Bizde bu tarihten itibaren tahsisli ödeneklere aktarma işlemini bu şekilde yapıyoruz. Doğru mu yapıyoruz, yanlış mı? Açıklarsanız sorunumuz çözümlenecek, çünkü hiç bir yerde yazılı belge bulamıyoruz.
- Soru Cevaplandı
- 2011-10-05
Belediyelerin tahsilat denetimi
Sayın Hocam biz nüfusu 5.000 altındaki belediyeyiz 1-2004 den beri tahsilat denetimimiz yapılmamaktadır.Bizim tahsilat denetimimiz kim tarafından yapılacak ve komisyon kimlerden kurulacak ? 2- Tahsilat makbuzlarında ve karbonlu otobüs biletlerinin ikinci nüshalarının saklama süreleri ne kadar ?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-27