Belediye Meclisi
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Vergi, resim ve harçlar dışında kalan dava konusu olan belediye uyuşmazlıklarının anlaşma ile Belediye Meclisi ve encümen kararı ile tasfiyesine karar vermek.
5393 sayılı Kanunda Belediye Meclisinin görev ve yetkilerini düzenleyen 18.maddesinin (h) bendi ve belediye encümeninin görev ve yetkilerini düzenleyen 34.maddesinin (f) bendi ile ilgili muhtemel bir uygulamanın kapsamı, şekli ve yöntemi nasıl uygulanacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-19
Toplantı tutanaklarının bilgisayar ortamında yazılması
Belediye meclisi görüşme tutanaklarını normalde toplantı esnasında el ile yazıyoruz ama bazen yanlış yazımdan dolayı karalamak veya yeniden yazmak zorunda kalıyoruz. Öncelikle karalama yapmak sıkıntı çıkarır mı, ayrıca bu tutanaklar toplantı esnasında bilgisayar ortamında el yazısı fontunda yazılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-16
Meclis kararlarının imzalanması
Belediye meclisi toplantılarını her ayın ilk haftası yapmaktadır. Meclisin almış olduğu karar özetle-rine ve meclis kararlarına 2 katip üyeden birisi imza atmıyor. 1-Katip üyelerin birinin karara imza atmaması durumunda nasıl bir yol izlenmelidir? 2-İmzasız olan meclis kararı Mülki idare amirliğine gönderilir mi? 3-Katip üye tarafından imzalanmayan meclis kararları kesinleşir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-11
Belediye Başkanının faaliyet raporunun görüşülmesi ve oylanması
Belediye başkanı tarafından belediye meclisine sunulan bir önceki yıla ait faaliyet raporu için bele-diye meclisinde oylama yapılması gerekir mi? Yoksa sadece görüşülmesi yeterli midir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-04-05
Meclis üyesinin sözleşmeli olarak çalışması
Kurumumuzda meclis üyesi, sözleşmeli olarak kurumumuzda çalışmak istiyor. İstifa etikten sonra ne kadar zaman geçmesi gerekli?
- Soru Cevaplandı
- 2014-01-20
Meclis kararlarının geçerliliği
Meclisimiz, Başkan dahil 10 kişiden oluşmaktadır. 1 Ağustos 2013 tarihinde 1 üyenin yokluğunda 9 üyenin katılımıyla oturumuna başlamıştır. Gündemin 1. maddesi hakkında görüşmelere başlanmış ve sırasıyla Meclis Üyelerine söz verilmiştir. Meclis Başkanı Meclis Çalışma Yönetmeliğinin 12. maddesi hükmü gereğince, meclis üyesini belediye zabıtaları marifetiyle (Belediye Başkanı tarafından meclis çalışmalarının güvenliği konusunda yazılı görevlendirmeleri var) toplantı salonundan çıkartılması talimatı vermiştir. Bunun üzerine diğer 4 meclis üyesi de toplantıyı terk etmişlerdir. Meclis Başkanı, toplantının devam ettiğini diğer meclis üyelerine bildirmiş (4 adet Meclis Üyesi) ve gündemin 1. maddesini oyla-maya sunmuştur. Toplantıya katılmayan 1 Meclis Üyesi ve toplantıyı terk eden 5 meclis üyesinin yoklu-ğunda "oy çokluğu" olarak kabul kararı almışlardır. Alınan bu karar geçerli midir? Geçersiz midir?
- Soru Cevaplandı
- 2013-09-04
Faaliyet raporu oylaması
5393 sayılı Belediye Kanununun 26 ve 56. maddeleri gereğince belediye başkanının faaliyet raporu oylamasında 9 meclis üyesi 8 red, 1 kabul oy kullanılmıştır. Faaliyet raporu red edilmiştir. Belediye baş-kanı için sonuç ne olur?
- Soru Cevaplandı
- 2013-04-08
Yıllara sari yapım işi için meclis kararı gerekir mi?
2012 ve 2013 yılı herhangi bir yapım işi için ihaleye çıkacağımızı varsayalım. İhaleye yıllara sari olarak çıkıyoruz. Fakat işin % 60 lık kısmı 2012 Yılı bütçesinden %40 da 2013 Yılı bütçesinden karşılanmış olsa. Söz konusu ihale için meclis kararı almamıza gerek var mı yok mu? Bu konuda bilgilendirirseniz memnun oluruz.
- Soru Cevaplandı
- 2011-12-20
Meclisin huzur hakkı ve encümen aylık toplantı ücretlerini belirleme yetkisi
Belediye meclisimiz, Ocak ayı meclis toplantısında Denetleme Komisyonu üyelik seçimi görüşülürken, huzur ücretleri ile ilgili tartışmada huzur ücretlerinin, ihtisas komisyon toplantı huzur ücretlerinin ve encümen üyelerinin ödeneklerinin alınmaması hakkında karar almıştır. Bu karara göre, encümenin memur, başkan ve seçimle gelen üyelerine ücret ödenip ödenemeyeceği konusunda tereddüde düşülmüştür. Meclisin, ihtisas komisyonu, denetleme komisyonu ve meclis oturum ücretlerinin ve encümen ödeneklerinin ödenmemesi veya ödenmesi gibi bir karar alıp alamayacağı, ödeneceği durumunda tekrar meclis kararı mı alınması gerekeceği hakkında bilginize ihtiyaç duyulmuştur.
- Soru Cevaplandı
- 2011-02-03
Belediye meclis üyesinin düşürülmesi durumu
Belediyemizde bulunan meclis üyelerinden bir tanesi 2009 yılında yapılan meclis toplantılarının 5 tanesine gelmiş, 6 tanesine gelmemiştir. 6. gelmediği toplantı 12. ayda yapılan toplantıdır. Meclis üyemizin kendisine bu konuda yazılı herhangi bir uyarı belediyemiz tarafından yapılmamıştır. Meclis üyemiz Ocak ayı toplantısına katılmıştır. Bu konu 2011 yılı içerisinde herhangi bir toplantıda gündeme getirilebilir mi? Meclis üyesinin üyeliği sonraki aylarda düşürülebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-12
Meclis toplantısı görüntülerinin meclis üyelerine verilmesi, meclis toplantılarının kapalı olarak yapılması, belediyede danışman çalıştırılması
1-5393 sayılı Belediye Kanununun 22 nci maddesi ile Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 10. ve 16. maddesinde belirtilen “Meclis görüşmeleri kâtip üyeler veya divanın sorumluluğundaki görevlilerce tutanağa geçirilir ve başkanlık divanı tarafından imzalanır. Toplantılar, meclisin kararıyla sesli veya görüntülü cihazlarla kaydedilir’’ denilmektedir. Tutanaklar daha sonra meclis üyelerine dağıtılmaktadır. Belediye meclisimizde bu maddeye istinaden meclis toplantı ve birleşimlerini görüntülü olarak kameraya almaktadır. Bu görüntülerin CD ortamındaki kayıtlarını meclis üyelerimiz talep etmektedirler. Görüntü çekimleriyle ilgili yasada madde olmadığından belediye başkanının oluru veya meclis üyelerinin salt çoğunluk kararıyla görüntüler meclis üyelerine verilebilir mi? Verilip/ verilmemesi ile ilgili ileriki sürelerde sıkıntılarla karşılaşılabilinir mi? 2- Belediye Kanununun 20. maddesi 5. fıkrasında bahsedilen “Meclis toplantıları açıktır. Meclis Başkanının veya üyelerinin herhangi birinin gerekçeli önerisi üzerine, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kapalı oturum yapılmasına karar verilebilir’’ denilmektedir. Bu maddeye göre meclisimiz halka açık toplantıdan kapalı toplantıya geçmiştir. İzlemeye gelen vatandaşlar dışarıya çıkartılmışlardır. Meclis üyeleri toplantının veya birleşimim bütün gündem maddelerinin hepsi için aynı gün kapalı oturum önergesi verebilirler mi? Bütün gündem maddeleri kapalı olarak görüşülür mü? 3- Belediyemizde uzman ve danışman bir personel bulunmadığından, Avrupa ve Dünya Bankaları hibe programlarından faydalanabilmek amacı ile proje üretmek, hazırlanan projelerin takibini yapmak, Ankara’daki Bakanlık ve Resmi kurumlardaki işlerimizi takip edebilecek, danışman çalıştırılmasını hizmet alımı yoluyla veya meclisten karar alma yoluyla danışman bir kişi ile sözleşme yaparak çalıştırabilir miyiz ve hizmet alım bedelini belediye bütçesinden ödeyebilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-10
Denetim Komisyonunun yetkisi ve belediye meclisinin ret edilen bir konuyu yeniden görüşmesi durumu
Sürekli gündemimizde olan iki sorumu cevaplarsanız sevinirim 1-Denetim Komisyonu belediyenin yapmış olduğu gerek doğrudan, gerek 2886 sayılı Kanuna ve 4734-4735 sayılı Kanunlara göre yapılan ihalelerin yapılışını denetleyebilir mi? 2- Belediye meclisi reddettiği imar ile ilgili bir konuyu, bir veya birkaç ay sonra tekrar görüşebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2011-01-06