Belediye Meclisi
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Çekimser oy ve karar yeter sayısı
24 meclis üyesinin katıldığı bir toplantıda karar yeter sayısı 6 dır. 1. Şayet 6 kabul ve 6 red kararına karşılık 12 çekimser (başkan dahil) var ise ve başkan çekimser ta-rafında ise karar sonucu nasıl olur. 2. Şayet 5 kabul oyuna karşın 19 çekimser oy var ise karar yeter sayısı sağlanmadığından sonuç na-sıl olacaktır.
- Soru Cevaplandı
- 2013-02-04
Belediyeye ait limited şirketinin unvanının değiştirilmesi
Belediyemizin % 99 hissesine sahip olduğu limited şirketin unvanına ilave yapmamız durumunda, herhangi bir borçlandırıcı işlem doğurmamasına rağmen, belediye meclisi kararı şart mıdır? Yoksa Ticaret Kanununda belirtildiği üzere ortaklar kurulu kararı yeterli olacak mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2013-01-08
İller Bankasına borçlanmada meclis kararı
İller Bankasından 5 yıllığına 2.000.000.00 TL kredi alınması ve gerekli işlemlerin yapılması için mec-lis tarafından belediye başkanına yetki vermiştir. Fakat İller Bankasındaki yetkililer meclis kararımıza kredi miktarını ve vadesini yazmamızı istemiyorlar. Şöyle ki; bankaya olan borçlarımızdan dolayı bize verebilecekleri kredi bu miktarı tutmayabilir ve vadesi de değişebilir diye. Fakat bu tip yetki kararların-da vade ve miktarı yazmamak hukuki bir sıkıntı yaşatır mı? Yoksa biz de kalan tutanaklardaki vade ve yıl ibareleri yeterli midir?
- Soru Cevaplandı
- 2013-01-04
Belediye meclisi kararının mülki amire gönderilmesi
Yaptığımız çalışmalarda göstermiş olduğunuz değerli katkılarınızdan dolayı şükranlarımı bildirerek sözlerime başlamak istiyorum. Belediye Başkanının katıldığı herhangi bir belediye meclis toplantısında tutanak ve meclis kararlarının imzalanması sürecinde "Meclis görüşmeleri katip üyeler veya divanın sorumluluğundaki görevlilerce tutanağa geçirilir ve başkanlık divanı tarafından imzalanır. Toplantılar, meclisin kararıyla sesli veya görüntülü cihazlarla da kaydedilebilir. Kararlar, tutanaklara dayalı olarak yazılır, başkan ve katip üyelerce imzalanır. Meclis kararlarına her yıl birden başlamak üzere birbirini izleyen karar numarası verilir. Belediye başkanı tarafından geri gönderildiği için yeniden görüşülen kararlara yeniden karar numarası verilir. Kararlar, bir sonraki toplantıda üyelere dağıtılır. Ayrıca, kararların aslı bir dosyada muhafaza edilir." denilmektedir. Meclis kararlarının Kaymakamlığa gönderilmesi tarihinde Belediye Başkanının görevli, izinli, hastalık ya da başka sebeplerle Beldede olmaması durumunda belediye başkan vekili veya meclis 1. başkan vekilinin kararları imza etmesinde sakınca bulunmamakta mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 2012-03-15
İmar Kanunu 18.madde uygulaması
İmar uygulamasının 18. maddesinin kararını belediye meclisi mi alır yoksa encümen mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-03-13
Taşınır ve taşınmaz mallar için değer tespit komisyonu oluşturulmasında meclisin yetkisi
Nüfusu 14 binin üzerinde bir belediye meclisi, belediyeye ait taşınır ve taşınmaz mal varlıklarının değer tespiti için kıymet takdir komisyonu oluşturabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-02-04
Seçilmiş belediye başkan vekilinin değiştirilmesi mümkün müdür?
Belediye başkanımızın tutuklu olmasından dolayı yerine meclis üyelerinden biri vekaleten yürüt-mek üzere seçilmiştir. Bu vekaleti yapan meclis üyesini meclis tekrar isterse değiştirebilir mi veya bele-diye başkan vekilini nasıl değiştirebiliriz?
- Soru Cevaplandı
- 2012-12-18
Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunun 58. maddesinde hafta tatili ve ulusal bayram günlerinde çalışma-ları belediyelerce izne bağlı işyerlerine ruhsat verilmesi, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcına tabidir denilmektedir. Yine aynı Kanunun 60. maddesinde, bu harcın işin mahiyetine göre yılda 20 TL'den az; 800 TL'den çok olmamak üzere belediye meclislerince tespit edilir hükmü bulunmakta olup, tüm belediye mec-lislerine Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcını belirleme yetkisi verilmiş bulunmaktadır.5281 sayılı Kanu-nun değişik 20. maddesi ile 30.12.2004 tarihinde belirlenen tatil günlerinde çalışma ruhsat harçları 2012 yı-lında belirlenirken minimum ve maksimum olarak alınması gereken 20 TL ile 800 TL Yeniden Değerleme Oranlarına göre arttırılarak mı hesap edilecektir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-09-18
Belediye meclisinin gündemsiz olarak toplanması
Belediye Meclisi Çalışma yönetmeliğinin 6. maddesinin son fıkrasında "Görüşülecek konu bulun-madığı takdirde meclis gündemsiz olarak toplantıya çağırılır. Birleşim açıldıktan sonra üyeler tarafından da gündem konusu önerilmediği takdirde toplantı kapatılır. Bu gün içinde meclis üyelerine huzur hakkı ödenir" denilmektedir. Meclis gündemsiz toplandığında gündemin olmadığına dair meclis kararı alıp karar sayısı verilerek mülki amire gönderecek mi? Yoksa gündem olmadığını meclis tutanağına yazıp başkanlık divanı tarafından imzalanıp mülki amire yazı ile bilgi mi verecektir.
- Soru Cevaplandı
- 2012-09-11
Meclis üyesi başkan yardımcısının başkan vekili olması halinde vekâlet ödeneği
Başkan yardımcısı olarak görev yapan meclis üyesi belediye meclisi tarafından belirlenen aylık ödeneği almakta iken, Belediye Kanununun 40. maddesi gereğince başkan vekili olarak görevlendirilmesi halinde vekâlet ettiği günlere karşılık gelen (Başkan yardımcısı ve başkan vekili) her iki ödenek ödenebilir mi? Her iki ödenek ödenmediği takdirde başkan yardımcısı öde-neğini mi yoksa başkan vekili olarak vekâlet ettiği günlerin ödeneğinin mi ödeneceği konusunda bilgi verilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2012-08-28
Bir yıl içerisinde yapılan meclis toplantılarının yarısına özürlü veya izinli olarak katılmayan meclis üyesinin üyeliği düşer mi?)
5393 sayılı Belediye Kanununun 29. maddesi “özürsüz veya izinsiz olarak arka arkaya üç birleşim veya bir yıl içerisinde yapılan toplantıların yarısına katılmayan üyenin ...." denmektedir. Meclis üyesi bir yıl boyunca her toplantı için izin dilekçesi gönderme hakkına sahip midir, yoksa Kanunun “veya" dan sonraki bölümü izin ve mazereti kapsamaz mı, yani meclis üyesi ister izinli ve mazeretli, isterse izinsiz olsun yıllık toplantının yarısına katılmamış olması düşme sebebi midir?
- Soru Cevaplandı
- 2012-08-07
Aynı toplantıda kadro ihdası ve sözleşmeli personel ücretinin belirlenmesi
Belediye meclisinde kadronun ihdasının yapılıp ücretinin belirlenerek tek oturumda sözleşmeli personel alınabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2012-08-03