İl genel meclisin feshedilmesi

İl genel meclisin feshedilmesi durumunda, kanun gereği yeni meclis seçilinceye kadar meclisin görevini il encümeninin atanmış üyelerince yerine getirilir denilmektedir. Ancak, meclis görevini yürütecek il encümeninin toplantıları nasıl yapacağı noktasında herhangi bir açıklama veya izahat verilmemiştir: 1- Danıştay tarafından feshedilen meclisin yerine görev yapacak il encümeninin atanmış üyeleri kendi arasında mecliste olduğu gibi başkanlık divanı (birinci başkan vekili, ikinci başkan vekili, kâtip üyeler vs.) belirleyecek mi yoksa toplantılar il encümenin de olduğu gibi valinin başkanlığında mı yapılacak? 2- Özel kanunları gereğince, il genel meclisince üye verilen Vilayetler Hizmet Birliği Başkanlığı, Organize Sanayi Bölgeleri, İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri, Çevre Hizmetleri Birliklerine il encümeninin atanmış üyeleri arasında herhangi bir üye verme söz konusu olacak mı? 3- Meclis, her ayın ilk haftası olan 5 iş gününde toplanır ve gündemleri görüşürdü, il encümeni nasıl yapacak aynısı mı? Şayet yeni meclis seçimi, özel idare bütçelerinin görüşülerek karara bağlandığı Ka-sım ayına kadar yapılmazsa, meclisin normalde o ayda 20 gün boyunca üzerinde görüşme yaptığı bütçe görüşmelerini il encümeni aynısını mı yapacak yoksa kendisinin belirleyeceği veya görüşmelerin biteceği güne kadar mı yapacak? 4- Meclisçe kurulan ve kanunen kurulması zorunlu olan komisyonlar yeniden kurulacak mı? İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 20. maddesinin ilgili parafında; "bütçe ve imara ilişkin konular hakkında meclis tarafından karar alınmadan önce ilgili komisyonlarda görüşülmesi zorunludur." denilmektedir. Bu hüküm il encümenince uygulanacak mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 10.08.2016

İşçinin muhasebe yetkilisi olma durumu

Mali hizmetler müdürlüğü muhasebe-bütçe servislerinde çalışan sürekli işçi statüsündeki personel, muhasebe yetkilisi veya muhasebe yetkilisi yardımcısı olabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.08.2016

Kır düğün salonu için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

İşyeri Açma ve Çalışma Yönetmeliğinin 5/c maddesinde düğün salonları özel yapı şekli gerektiren iş yerleri arasında sayılmıştır. Ancak kır düğün bahçesi olarak imar planında ticari ya da turizm alanı olarak belirlenen arsalarda kır düğün bahçesi faaliyet konulu iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenebilir mi? yapı kullanma izin belgesinin düğün salonu olması gerekli midir? Çay bahçelerinde ve lokantalarda düğün sonrası yemeği verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.08.2016

Tam zamanlı sözleşmeli bayan personelin 657 sayılı Kanuna göre doğumdan sonra aylıksız izin kullanabilmesi

Büyükşehir belediyesinde sözleşmeli memur olarak görev yapan bayan memur 657 sayılı Kanuna göre doğumdan sonra aylıksız izin kullanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.08.2016

Hakediş ödemelerinde öncelik

İdaremiz olarak şoförlü araç kiralaması ihalesi yaptık ve halen iş devam etmektedir ancak yüklenicinin SGK ve vergi dairesine borçları var ve bizden alacağı hakediş tutarı SGK, vergi borcu ve çalıştırmış olduğu şoförlerin alacaklarına yetmemektedir, yapacağım ödemede hangisine öncelik vermeliyim. Sosyal güvenlik kurumu, vergi dairesi ödemesi mi yoksa işçilerin alacakları mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.08.2016

Araç kira sözleşmesinde damga vergisi

Araç kira sözleşmesi üzerinden alınan sözleşmeye ait damga vergisi oranı binde 9,48 mi yoksa binde 1,89 mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.07.2016

Sözleşmeli Personel çalıştırılmasında belediye meclisinin yetkisi

Bütçe koşulları sözleşmeli personel alımına uygun olduğunda, Belediye Meclisinin yetkisi ücret belirlemek mi? Çalıştırılmasına izin vermek mi? Sözleşmeyi yapan da başkan, fesh eden de başkan olduğuna göre, belediye meclisinin bu konudaki yetkisi nedir.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.07.2016

Belediye sınırları içerisinde tarlada silaj paketleme yeri açılması

Belediye sınırları içerisinde tapuda tarla olarak gözüken yere silaj paketleme yeri açmak isteniyor, ne yapılmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.07.2016

Özel yapı şeklini gerektirmeyen işyerleri

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 5/c maddesi kapsamında özel yapı olması halinde yapı kullanma belgesinin bulunması şarttır. Özel yapı şeklini gerektirmeyen işyerleri için yapı kullanma izni bulunmasına gerek yoktur. İşyerimiz özel yapı şeklini gerektiren yapı olmamasına ve 1981 yılında bitirilmiş olması ve kanıtlamamıza ve İçişleri Bakanlığının yapı kullanma gerekmediği ve işyeri ruhsatı düzenlenmesini belirtilmesine rağmen ilgili idare işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermiyor. Gerekçeleri ise; belediye meclisi kararı ile yapı kullanma izni bulunmayan yapılar için geçici süre belgesi düzenlediklerini belirtmişlerdir. İlgili idare yapı kullanma belgesi olmadan işyeri açma izni düzenleneceğine dair bakanlık görüşü değil de mahkeme kararı istemektedirler.

  • Soru Cevaplandı
  • 27.07.2016

Memur kadrosuna geçen zabıta memurunun görevde yükselmesi

2007 yılında zabıta memuru olarak atandım. 8 yıl zabıta memuru kadrosunda çalıştım. Ocak 2016 tarihinde talebim doğrultusunda memur kadrosuna geçtim. Görevde yükselme sınavına girebilmem için memur kadrosunda 2 yıl beklemem şart mı? Sonuçta her iki görevde de genel idare hizmet sınıfına dâhil.

  • Soru Cevaplandı
  • 26.07.2016

Çevre Temizlik Vergisi

Boş bulunan depo mahiyetindeki yerler, Çevre Temizlik Vergisine tabi midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.11.2018

Personel Giderleri Oranı

İlçemizin nüfusu 32000’dir. 2018 yılında çıkan yasa gereğince hizmet alımında çalıştırdığımız personelleri yüzde yüzü belediyenin olmak üzere personel limited şirketi kurarak çalışan taşeron perso-nelleri belediye şirketi bünyesine geçirdik. “5393 Sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesine göre yeni personel ve sözleşmeli personel alımı için nüfusa göre personel gider oranımız % 30 geçemez” denilmektedir. 1- 2019 yılında alacağımız memur ve sözleşmeli personel için personel gider oranına belediye şirket elamanlarının giderlerini dâhil edecek miyiz? 2- Bu oran hem kadrolu memur hem de sözleşmeli personel alımı için geçerli midir? 3- Belediye şirketine alacağımız personeller için ise personel gider oranın kaç olması gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.11.2018