Bina İnşaat ruhsat harcının yeniden değerleme oranında arttırılması

İnşaat ruhsat harcıyla ilgili olarak; Maliye Bakanlığının 45 Seri nolu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliğinde, 2464 Sayılı Kanunun 96 ncı maddesinin (A) fıkrasına, Bakanlar Kurulu, bu Kanunda en az ve en çok miktarları gösterilen vergi ve harçların tarifelerini belediye grupları itibarıyla tayin ve tespit eder hükmü yer almakta olup 6527 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle bu fıkraya ikinci paragraf olarak, Ancak, bu Kanunun 15 inci maddesinde, 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (III) numaralı bendinde, 56 ncı maddesinde, 60 ıncı maddesinde ve 84 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde yer alan maktu vergi ve harç tarifeleri, Kanunda belirtilen en alt ve en üst sınırları aşmamak şartıyla mahallin çeşitli semtleri arasındaki sosyal ve ekonomik farklılıklar göz önünde tutularak ilgili belediye meclislerinin önerisi, İçişleri Bakanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca tespit edilir. Tespit edilen bu tutarlar, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılır. Bu şekilde hesaplanan miktar ve tutarların, virgülden sonraki iki hanesi dikkate alınarak uygulanır. Şu kadar ki, bu miktar ve tutarlar ilgili tarifeler için belirlenen en çok tutarı aşamaz. Bu uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir denmektedir. Belediyemiz 3. grup belediyedir. İnşaat ruhsatı hesabı yapılırken, 13/4/2005 Tarihli ve 2005/8730 sayılı Kararnamenin ekinde belirtilen en alt ve en üst sınırları aşmamak şartıyla her takvim yılı başından geçerli olmak üzere bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılır, ibaresi inşaat ruhsat harcı hesabı içinde geçerli midir? Kararname ekinde belirtilen inşaat ruhsat harcı 3 TL’dir. 2005 yılında belirlenen bedelin Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılır mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.12.2016

Emeklilerin emlak vergisi ödememesi için yapması gereken işlem

Emeklilerin emlak vergisi ödememesi için yapması gereken işlem) 3 katlı tek tapu evimiz var. Babadan kalma 4 kardeşiz dördümüzde emekliyiz. Emlak vergisi ödüyoruz. Ödememek için ne yapmalıyız?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.12.2016

Doğrudan temin ödemelerinde yazılı teklifleri zarfa koyma zorunluluğu

Doğrudan temin ödemelerinde yazılı teklifleri zarfa koyma zorunluluğu var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.12.2016

Açık otopark işletmesi için ruhsat talebi

Açık otopark işletmesi için işyeri açma ve çalışma ruhsat başvurusu var. Tapuda cins tahsisi yapılmamış, fakat ilçe belediyeden ‘yapı ruhsatı başvurusu ve yapı ruhsatı bulunmamaktadır’ diye imar müdürlüğü yazısı bulunmamaktadır. Bu aşamada yapmamız gereken nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.12.2016

Kasaplarda sakatat satışı

Kasaplarda sakatat satışı yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 15.11.2016

Tutuklanma nedeniyle meclis toplantısına devamsızlık

MEHMET BURKAN - KOCAKÖY

5393 sayılı Belediye Kanununun meclis üyeliğinin sona ermesi başlıklı 29 uncu maddesinde "meclis üyeliği, ölüm ve istifa durumunda kendiliğinden düştüğü, özürsüz veya izinsiz olarak arka arkaya üç birleşim günü veya bir yıl içinde yapılan toplantıların yarısına katılmayan üyenin üyeliğinin düşmesine, savunması alındıktan sonra üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar verilir. Belediye Meclis üyeliğine seçilme yeterliliğinin kaybedilmesi durumunda, valinin bildirmesi üzerine Danıştay tarafından üyeliğin düşürülmesine karar verilir. " denilmektedir. Ancak meclis üyesi tutuklandığında nasıl bir yol izleneceği konusunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Meclis üyesinin tutuklanması durumunda izlenecek yolun, savunmasının hangi yollarla alınacağı konusunda ve meclis üyeliğini düşürme konusunda izlenecek yol nedir.

  • Soru Cevaplandı
  • 10.07.2019
  • KOCAKÖY

Hizmet alımı yapılan belediye şirketine işçi alımı

"İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları ile Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar " kapsamında Belediyemiz bünyesinde şirket kurulmuştur. Belediyemizde taşeron şirket üzerinde çalışan 9 kişi kanun kapsamında kurulan şirket bünyesinde çalışmaya başlamıştır. İlgili Esasların, 5. maddesinin 2. fıkrasından "Doğrudan hizmet alım sözleşmesi kapsamında çalışan işçi sayısı, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 24 üncü maddesine göre işçi statüsünde geçişe esas sözleşme kapsamında o iş için öngörülen işçi sayısını aşamaz. Ancak birinci fıkradaki oranın altında kalan idarelerin şirketleri; bu oranın aşılmaması kaydıyla, işten ayrılanların yerine ve iş artışının zorunlu olduğu durumlarda idarenin talebi üzerine yeni işçi alımı yapabilir. İdareler, belirlenen oranın aşılmaması kaydıyla personel çalıştırılmasına dayalı yeni hizmetlerini şirketlerine gördürebilir ve bu amaçla şirketler tarafından yeni işçi alımı yapılabilir." denilmektedir. Sorumuz personel şirketinde ilave personel alımı amacıyla, madde de belirtilen "bu oranın aşılmaması kaydıyla, işten ayrılanların yerine ve iş artışının zorunlu olduğu durumlarda idarenin talebi üzerine yeni işçi alımı yapabilir." hususlar ile; 1- Belediyemiz bütçesine göre personel giderimiz %40 oranını aşmamaktadır. 2- Kanun kapsamında personel şirketinde çalışan 9 kişi çalışmaya devam etmekte, şirketten ayrılan bulunmamaktadır. 3- Zorunlu olduğu durumlar maddelerince; belediyemiz personel şirketine çalışan 9 kişiye ilave personel alımı yapabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 10.07.2019

Ağır engelli çocuğuna özel eğitime gidip gelirken kendisine refakat için izin

Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı AKOM ve Önleme Şube Müdürlüğünde, Önleme Birimi personeli olarak görev yapmaktayım. %93 ağır engelli otizm tanılı oğlumu özel eğitime gidip gelirken kendisine refakat etmem gerekmektedir. Bu sebeple kurumumdan 2010/2 sayılı genelge kapsamında çocuğumun eğitiminin olduğu günlerde eğitim hakkı da bir kapsamda çocuğumun bakım ihtiyacı olarak değerlendirdiğimden izin talebinde bulundum. Bu talebime karşılık kullandığım kadar izin (saat olarak) hafta sonları denkleştirme çalışması yapmam gerektiği veya kullandığım izinlerin 8 saati bulması durumunda yıllık iznimden 1 gün düşeceği tarafıma sözlü olarak söylendi. Bu konu hakkında kurumumun sergilemiş olduğu tutum doğru mudur?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.08.2019

İkinci el oto pazarının ruhsatlandırılması

İkinci el araç açık oto pazarı ruhsatlandırılmasını kim yapar?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.07.2019

Belde belediyelerinde evde bakım ve sağlık hizmeti verilebilmesi

Belde belediyelerinde evde bakım ve sağlık hizmeti verilebilmesi için izlememiz gereken yol nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.06.2019

Şirket müdürüne huzur hakkı ödemesi

Belediyemize ait kum ocağı işletmemiz var. Ben ve meclis üyelerimiz yönetim kurulu üyesiyiz. Meclis üyelerimizden biri işletmenin başında tam zamanlı olarak müdür olarak bulunacaktır. Kendisi-ne huzur hakkı ödemek istiyoruz. Yönetim kurulu kararı alarak huzur hakkı ödeyebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.06.2019

Eşe ait bina için Emlak Vergisi indiriminden yararlanılabilir mi?

Merhabalar ben %40 engelliyim SGK'dan 2020 yılında emekli oldum çalışmıyorum. Ev eşimin üstüne emlak vergisi muaflığından yararlanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.04.2022