Bina Vergisinde eşlerin vergi indirimi

Eşim ve benim (yüzde elli hisseli olarak) 155 m2 Yenimahalle'de bir evimiz var. Bu evde iki çocu-ğumuz ile birlikte ikamet etmekteyiz. Ayrıca eşimin adına Etimesgut'tan 78 m2 bir ev daha aldık ve kiraya verdik. Şu an ikimizde emekli olduk. Biz ne şekilde emlak vergisi vereceğiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.05.2020

Maktu fazla çalışma ücreti ödemesi

Babamın hastalığı sebebi ile 3 ay refakat izni için rapor aldım. Raporda ‘sosyal haklar kesilmez’ ibaresi olmasına rağmen, benim 2 ay maktu fazla çalışma ücreti kesildi. Bununla ilgili tarafıma bilgi verebilir misiniz maktu fazla çalıma kesilir mi kesilmez mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.05.2020

Akaryakıt istasyonu içinde oto lastik tamiri işyerinin ruhsatlandırılması

Beldemiz sınırları içerisinde E5 karayolu üzerinde ancak arka parsellerinde sitelerin bulunduğu bir akaryakıt istasyonunun içine farklı bir işletmeci oto lastik tamiri açmak istemektedir. Söz konusu yerin ruhsatlandırılması mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.05.2020

Emekli belediye başkanlığının makam ve görev tazminatı

2009-2014 yıllarında Şarkışla İlçesi Gürçayır Beldesinde Belediye Başkanlığı görevinde bulundum. 2003 yılında, SGK (SSK)’dan emekli oldum, 1958 doğumluyum, belediye başkanlarına ödenen makam ve görev tazminatından şu ana kadar faydalanamadım, nedeni ise 2008 yılı Ekim ayında yürürlüğe giren yasa, orada 2008’den sonra belediye başkanı seçilenlere o hak verilmiyormuş? Benim sigorta başlangıcım 1978 yılı, ayrıca 1979 yılında vekil öğretmenlik yaptım yani emekli sandığına tabi çalışmışlığım da var. Bu durumda belediye başkanlığının makam ve görev tazminatı emekli maaşıma ilave edilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.05.2020

Veteriner kliniğine işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınması gerekli mi ?

Veteriner kliniğine işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınması gerekli mi ?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.02.2020

Bütçe içi işletme kuruluşu

Biz Başkale Belediyesi olarak bütçe içi işletme kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ge- rekli izinleri aldık. İşletmeyi faal hale getirmek için bundan sonra hangi işlemleri yapmamız gerekir, nasıl bir yol izlememiz lazım?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.02.2020

Yapı ruhsatı eki projelerde belirtilen imalatların müteahhit tarafından yapılması zorunluluğu

Ben Mersinde 2016 yılında ruhsat alınıp, 2018 yılında genel iskanı ve oturma izni alınmış bir binadan 2019 yılının aralık ayında arsa sahibinin sattığı birinden daire satın aldım. Oturma izni olduğu için her imalatın ruhsat ve eklerine göre yapılmış olduğunu düşünmüştüm. Ancak tapuyu aldıktan sonra ruhsat ve projelerinde yaptığım incelemede binanın ruhsatında merkezi ısıtma sistemi olmasına rağmen yapılmadığını gördüm bunu müteahhit, yapı denetim firması ve ilgili belediyesine sorduğumda ruhsatta olan her şeyin yapılmak zorunda olmadığı söylediler ve örnek olarak ruhsatta klima projesinin var olduğu ama müteahhittin klima alıp takmak zorunda olmadığını söylediler. 1. sorum olarak müteahhite merkezi ısıtma sistemini yaptırabilir miyiz yoksa müteahhit yapmak zorunda değil mi, yapmak zorunda ise burada oturma izni veren kurumun ve yapı denetim şirketinin herhangi bir sorumluluğu var mı? 2. sorum. Ruhsat eki projede ortak alan olarak ayrılmış olan zemin kattaki engelli wc ve tesisat odasını, bodrum kattaki kazan dairesi ve hidrofor odasını uygulamada yapmayarak zemin kattaki dük- kanlarla birleştirmiş ve onların kullanımına ayırmıştır. Müteahhide bu alanları projeye göre düzeltti- rebilir miyiz yoksa oturma izni alındığı için müteahhidin herhangi bir sorumluluğu yok mu? Oturma iznini veren idare ve yapı denetim şirketi bu işten ne kadar sorumludur?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.02.2020

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlandırma Yetkileri

1-TV stüdyoları, TV, radyo kanal stüdyolarına ruhsat verme yetkisi kime aittir? 2-İlçemiz sınırları içerisinde bulunması muhtemel olan karavanda yemek satışı yapan yerler için ruhsat verme yetkisi kime aittir ayrıca hangi şartlar aranır?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.02.2020

(Köy tüzel kişiliğine ait arazinin satışı

Köy tüzel kişiliği arazisi muhtar tarafından köy derneğinin onayı alınarak muhtarın 1. derece akra- bası olan babasına satış yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 15.01.2020

Norm kadroda kadro karşılığı olmayan TH sınıfında tam zamanlı sözleşmeli personel çalıştırılması

İBen nüfus olarak mahalli idareler norm kadro ilke ve standartlarına göre D1 gurubu olarak değer- lendirilecek bir belediyede tekniker olarak 657 Sayılı Kanuna tabi devlet memuruyum. Benimle birlik- te 1 adet daha tekniker kadrolu personel bulunmaktadır. Daha önceki senelerde yazı işleri müdür ve- kili ve mali hizmetler müdür vekili olarak da çalıştım. 2015 yılından önce nüfusa göre D2 gurubu ola- rak değerlendirildiğimiz dönemde TH personel norm sayımız 4 iken 2 adet de sözleşmeli personel is- tihdam edilmişti. Ancak D1 gurubuna düşmemiz sebebi ile TH sınıfı sayımız 4 den 2 ye düşmüş olma- sına rağmen sözleşmeli personellerin sözleşmeleri yenilenmeye devam edilmiştir. Bu konu hakkında sormak istediğim şudur; 1- Norm kadroda kadro karşılığı olmayan TH sınıfında tam zamanlı sözleşmeli personel çalıştırmak mümkün müdür? 2- Daha önce istihdam olmuş olan sözleşmeli personelin kadroları düşmüş olmasına karşılık her- hangi bir kanun ya da yönetmelik çerçevesinde sözleşmeleri yenilenmesini ön gören bir düzenleme var mıdır? Sözleşmeli personelin çalıştırılmasının uygun olmaması durumunda nereye bildirilmelidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 13.01.2020

İnşaat ruhsatı

1998 yılı ilk inşaat ruhsatımı aldım. Bina zemin+1, 2, 3 ve 4 kat müsaadeli idi. Ruhsatı aldıktan sonra inşaata başladık. Zemin+1 ve 2 kat yapabildik. Daha sonra, ruhsat süresince inşaatı tamamla- yamadık. 2016 yılında, zemin+1, 2 ve 3 kat olarak tekrar ruhsata bağladık. (Ruhsat geçerliliği 2021 Ha- ziran ayı). 4. kat bina yükünü taşımaz diyerek verilmedi. 2019 yılında, 4. katı yığma tuğla ile kaçak yap- tım. Belediye, şikâyetten dolayı gelince durumu fark etti, cezai işlemi yapıp 4. katı yığma hesabıyla statik anlamda duvar yükünü binaya verip bina taşıyıp taşımadığını kontrol ettirmemi istediler. Daha sonra, mevcut duvar yükünü verip herhangi bir deprem riski olmadığı tespit edildi. 2007 deprem yö- netmeliğine göre. Daha sonra, 4. kata kolon ve tabla yapmadan yığma duvar ile ruhsatı verilebileceği- ni söylediler. Bende ruhsat verileceğinden gerekli masrafları yaptım. Daha sonra, belediyedeki mimar bayan 2018 deprem yönetmeliği çıktığını ve senin binanın ruhsatı 2021 kadar geçerli ve aktif olması bir anlam ifade etmiyor, 4. katın ilave kat olduğu için 2018 deprem yönetmeliğine göre tetkik edilme- si gereklidir, denildi ve 2018 deprem yönetmeliğine göre bina zemin+1, 2, 3 katlar betonarme ve 4. kat yığma olduğundan taşıyamayacağını düşündükleri için ruhsat alma işlemini durdurdular. Binanın 4. katının yıkılmasını istediler. Şu an ne yapacağımı bilmiyorum? Ruhsat sürem aktif olduğu için hangi yönetmeliğe tabi olmam gerekiyor?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.01.2020

Hukuk uyuşmazlık komisyonlarında görevlendirilen personele ücret ödenmesi

Hukuk uyuşmazlıklarında bu uyuşmazlıkların çözümlenmesi amacıyla belediye bünyesinde beledi- yeyi temsilen oluşturulan "arabuluculuk komisyonlarında" görevlendirilen personele herhangi bir üc- ret ödenebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.12.2019