İmar planı dışında su aboneliği

İmar planının dışında, tarım alanı içerisinde vatandaşların tarlalarda çalışırken, elini yüzünü yıkamak, bir bardak su içmek ve tarlada ekilen sebzeleri ilaçlarken suya ihtiyaç duyulmaktadırlar. Bu amaçla bazı vatandaşlarımız belediyeye, tarlasına içme suyu almak için müracaatlarda bulunmaktadırlar. Biz bunları su abonesi yapabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.05.2006

Muhasebe yetkilisinin ve harcama yetkilisinin sorumluluğu

5393 sayılı Yasa gereği her birim kendi bütçesini oluşturmak zorundadır denilmektedir. Bu nedenle harcama yetkilileri bütçelerini takip etmek zorunluluğundan alt birimlerini oluşturmaları gerekmektedir. Yani birimde yardımcı olan memurun gerçekleştirme görevlisi, birim başındaki amirin harcama yetkilisi ve muhasebecinin muhasebe yetkilisinden oluşacağı anlaşılmaktadır. Bunlara dayanarak muhasebecinin ödemelerde önceki gibi hiçbir sorumluluğu olmadığı, (sadece yanlış yapılan hesaplardan sorumlu tutulacağım) ödemelerden bütçe ödenek kalemlerinde aşma olması halinde harcama yetkilisinin sorumlu olacağı bilinmektedir. Buna dayanarak fen işlerinin ihaleye çıkması için resmi olarak muhasebeden ödeneğinin olup olmaması hakkında ödenek istemesi ve benim ödeneğe cevabımda herhangi bir ödenek fazlası olması halinde, harcama yetkilisi ile sorumlu olacağım nedeniyle ödeneğe cevap vermedim.

  • Soru Cevaplandı
  • 26.04.2006

Aylık cetveller

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Usulü Yönetmeliğine göre aylık cetveller encümende görüşülüp, karara bağlanacak mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.04.2006

Mali tabloların hazırlanma zamanı

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 420. maddesinde belirtilen raporların ne zaman hazırlanması gerektiği hakkında açıklayıcı bilgiler bulunmamaktadır. Örneğin "Bilanço", "Nakit akım tablo-su" gibi raporlar ne zaman alınmalı? Bazı arkadaşlarımız bu raporların her ay kullanılabileceğini belirtmekte. Ayrıca bazı tabloların nasıl doldurulacağına ait verilerde yeterli değil. Bir nakit akım tablosunun oluşturul-masında nelere dikkat edilmelidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.04.2006

Araç kiralaması ile ilgili ödeneğin ilgili müdürlüklere aktarılması

Belediyemiz bütçesi hazırlanırken, Belediyemiz hizmetlerinde kullanılmak üzere araç kiralanması ile ilgili ödenek Satınalma Müdürlüğü bütçesinin ekonomik sınıflandırması 03.5.5.02 Taşıt Kiralaması giderleri tertibine konulmuştur. Bu müdürlüğün ödeneği ile araç kiralanması işi topluca ihale edilmiş ve Kamu İhale Kurumundan bu şekilde onay alınmıştır. Bu ihale neticesince kiralanan mevcut araçlar Belediyemizin muhtelif müdürlüklerinde görevlendirilmiş olup, idare tarafından her aracın giderinin kullanıldığı müdürlük tarafından tarafından tahakkuk ettirilmesi düşünülmektedir. Bu nedenle; araç kira giderlerinin ödeneği bulunan Satınalma Müdürlüğü bütçesindeki ödenekten alınarak, araçları kullanan müdürlüklere meclis kararı ile aktarma yapılarak her araç hakediş tutarlarının kullanıldığı müdürlük tarafından yapılmasının mümkün olup olmadığı hususunun bildirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 11.04.2006

Mali kontrol yetkilisi

Sayın hocam, sizden her konuda bilgileniyoruz.naçizane bibir konuda sorum olucak. Yeni çıan 5018 sayılı kanuna göre belediyelerde Mali Kontrol yetkilisinin bulunması şartmı? Memuru bile olmayan belediyelerimiz ne yapacak bu durumda. Bir Veteriner kadrosunda olan memur bu görevi yürütebilirmi? Saygılar sunarım.

  • Soru Cevaplandı
  • 20.03.2006

Ödenek gönderme

Tahir TEKİN bey'e; Efendim biz İlçenin bütçesinde olmayıpda, ilimiz bütçesindeki bir ödeneği üst yönetici oluruyla ödenek gönderme belgesiyle ilçeye gönderebilir miyiz. iyi çalışmalar.

  • Soru Cevaplandı
  • 21.03.2006

Gelir tahmininde bulunulmayan bir gelirin gerçekleşmesi

Yedek ödenekten aktarma ile ilgili cevabınızda, gerek mevcut tertiplere gerekse yeni açılacak tertiple-re encümen kararı ile aktarma yapılabilir denilmektedir. O halde bütçeyi yaparken gelir tahmininde bulun-madığımız bir gelirin çıkması durumunda bu geliri işleyebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 31.03.2006

Sulama birliklerinde encümenin oluşumu

Sulama birliklerinde birlik müdürü ve muhasebe yetkilisi encümen toplantılarına katılabiliyor mu? Oturum ücreti alabilecek mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 30.03.2006

Ek karşılıklar

SSK müdürlüğüne yapılan sosyal yardım zammı ve T.C. Emekli Sandığına yapılan ek karşılık ödemelerinin 630 kodunu bulamadık bu ödemleri nereden yapmamız gerekiyor?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.03.2006

Mali hizmetler, muhasebe, ihale yetkilisi

Maliye Bakanlığınca yayımlanan "İç Kontrol ve Ön Malî Kontrole İlişkin Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmeliğin" 15. maddesinde "Malî hizmetler biriminde ön malî kontrol görevini yürütenler, onay belgesi ve ekleri ile şartname ve sözleşme tasarılarının hazırlanması, malî karar ve işlemlerin belgelendirilmesi, mal ve hizmetlerin teslim alınması gibi malî karar ve işlemlerin hazırlanması ve uygulanması aşamalarında görevlendirilemezler ve ihale komisyonu ile muayene ve kabul komisyonunda başkan ve üye olamazlar" hükmü yer almaktadır. 14. maddesinde ise "Malî hizmetler biriminde ön malî kontrol yetkisi malî hizmetler birimi yöneticisine aittir" denilmektedir. Bu iki madde hükmü gereği; a- Mali Hizmetler birimi yöneticisi, bu birimin Harcama Yetkilisi midir? yoksa Mali Hizmetler Biriminin yöneticisi Muhasebe Yetkilisi midir? b- Eğer Muhasebe Yetkilisi aynı zamanda Mali Hizmetler birimi yöneticisi ise yukarıda belirtilen Yönetmeliğin 15. maddesi gereği İhale komisyonunda görev alamayacaklar mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.03.2006

SSK primlerinin ödenmesinde düzenlenecek belge ve geç ödenmesinde sorumluluk

Emanetleri iade ederken (SSK, kefalet gibi) muhasebe işlem fişini mi kullanacağız? Harcama yetkilisi muhasebe işlem fişine imza atacak mı? Eğer atacaksa harcama yetkilisi hangi birimden olacak? Ödenmeyen S.S.K, Emekli Sandığı vb. emanetlerden doğacak gecikme zammından kim sorumlu olacak? Harcama yetkilisi mi muhasebe yetkilisi mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 16.03.2006