Ek karşılıklar

SSK müdürlüğüne yapılan sosyal yardım zammı ve T.C. Emekli Sandığına yapılan ek karşılık ödemelerinin 630 kodunu bulamadık bu ödemleri nereden yapmamız gerekiyor?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.03.2006

Mali hizmetler, muhasebe, ihale yetkilisi

Maliye Bakanlığınca yayımlanan "İç Kontrol ve Ön Malî Kontrole İlişkin Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmeliğin" 15. maddesinde "Malî hizmetler biriminde ön malî kontrol görevini yürütenler, onay belgesi ve ekleri ile şartname ve sözleşme tasarılarının hazırlanması, malî karar ve işlemlerin belgelendirilmesi, mal ve hizmetlerin teslim alınması gibi malî karar ve işlemlerin hazırlanması ve uygulanması aşamalarında görevlendirilemezler ve ihale komisyonu ile muayene ve kabul komisyonunda başkan ve üye olamazlar" hükmü yer almaktadır. 14. maddesinde ise "Malî hizmetler biriminde ön malî kontrol yetkisi malî hizmetler birimi yöneticisine aittir" denilmektedir. Bu iki madde hükmü gereği; a- Mali Hizmetler birimi yöneticisi, bu birimin Harcama Yetkilisi midir? yoksa Mali Hizmetler Biriminin yöneticisi Muhasebe Yetkilisi midir? b- Eğer Muhasebe Yetkilisi aynı zamanda Mali Hizmetler birimi yöneticisi ise yukarıda belirtilen Yönetmeliğin 15. maddesi gereği İhale komisyonunda görev alamayacaklar mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.03.2006

SSK primlerinin ödenmesinde düzenlenecek belge ve geç ödenmesinde sorumluluk

Emanetleri iade ederken (SSK, kefalet gibi) muhasebe işlem fişini mi kullanacağız? Harcama yetkilisi muhasebe işlem fişine imza atacak mı? Eğer atacaksa harcama yetkilisi hangi birimden olacak? Ödenmeyen S.S.K, Emekli Sandığı vb. emanetlerden doğacak gecikme zammından kim sorumlu olacak? Harcama yetkilisi mi muhasebe yetkilisi mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 16.03.2006

İşletmelerin muhasebe sistemi

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği 10.03.2006 tarih ve 26104 sayılı resmi gazetede yayımlandı.Yönetmeliğin 21.maddesi il özel idareleri,belediyeler ve birlikler,özel gelir ve gideri bulunan hizmetlerini meclis kararı ve içişleri bakanlığından izin alınmak suretiyle kurum bütçesi içerisinde işletme kurarak yapabilirler.İşletmeler için ayrı bütçe düzenlenmeyip,kurum bütçesi içerisinde ana hizmet birimi gibi kodlanır.Denilmektedir. Belediyemizde Otobüs su ve Kanalizasyon İşletmesi adı altında 31.12.2005 tarihine kadar ayrı bütçesi olan işletmemiz mevcuttur.2006 yılı bütçesi Belediyemiz bütçesine dahil edilerek ayrı bütçe düzenlenmemiştir.Yönetmelikte işletme muhasebe sisteminin nasıl tutulacağı konusunda açıklık yoktur.Belediyenin diğer müdürlükleri gibi muhasebemiz tutulacaksa,işletmemiz kapanacakmıdır.Memur ve işçi kadrolarımız belediyeye devredilecekmidir. Yönetmeliğin 21. maddesinin amacı ve izlememiz gereken yol konusunda bizleri aydınlatmanızı bekler,siz sayın hocalarıma saygılar sunarım. Fezayi GARTEL İnegöl Belediyesi Boski Saymanı

  • Soru Cevaplandı
  • 15.03.2006

İller Bankası payı ödemesinin muhasebe kaydı

İller bankası payımız geldiğinde yapılan kesintilerle ilgili olarak kullanacağımız hesapların bazılarını hesap planında bulamıyoruz. Bu konuda aşağıdaki örnek soruyu çözümleyerek yardımcı olmanızı rica ederim. ÖRNEK: Ocak/2006 iller bankası payımız geln yazıda 10.000 YTL olarak belirtilmiştir. Ayrıca ortaklık payı kesintisi olarak 2.000 Ytl Ortaklık Payı kesilmiş. Kalan 8.000 Ytl bankamıza göndermişler. Bu İşlemin muhasebe kaydında Kullanılacak hesaplar (Hesap planı kodları ile ) hangileri olacaktır.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.03.2006

Gerçekleştirme görevlisi

Belediyemize 2000 yılında büro işlerinde geçici olarak encümen kararı ile başladım. Şu anda belediyemizde sadece bir memur vekaleten bakmaktadır (asıl görevi özel idarede olup ayda 1-2 kere gelmektedir).Şu anda yapılan muhasebe ve bütçe evrakları tarafımdan düzenlenmektedir.Bu gibi işlemleri yapacak kapasiteye sahibim. Muhasebe yetkilisi ile gerçekleştirme görevlisi bir kişide birleştirilmeyeceğinden belediyede gerçekleştirme görevlisi olarak muhasebe evraklarını düzenleyebilirmiyim. Bu güne kadar;3 yıl tahsildar, 2 yıl yazı işleri görevlisi görevler yaptım ve bu görevler başkanlık oluru ile alındı.

  • Soru Cevaplandı
  • 09.03.2006

Bütçe ve imar komisyonu

Belediyemizin bulunduğu belde büyükşehir sınırları içerisinde nüfusunun 10 binin altında olduğu ileri sürülerek belediye başkanı bütçe komisyonu ve imar komisyonu oluşturmadı bu yasal mıdır? Bu komis-yonların vermesi gereken kararları kim verecek?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.03.2006

Yedek ödenekten Aktarma

5393 sayılı kanun 34/d bendine göre Belediye encümeni fonksiyonel sınıflandırmanın ikinci düzeyleri arasında akatarma yapmak,5393 Sayılı Kanunun 38/i bendine göre Bütçeyi uygulamak,bütçede meclis ve encümen yekisi dışındaki aktarmalara onay vermek sayılmıştır.Buna göre Bütçede yedek ödenekten aktarma yetkisi kime aittir.Mali hizmetler Birim Amiri Üst yöneticinin onayı alarak yedek ödenekten aktarma yapabilir mi? Yoksa Encümen kararı almak gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.03.2006

Muhasebe yetkilisi sertifikası

Dört yıllık muhasebe-finansman lisans mezunuyum. 6 yıldır belediye de birinci derece muhasebe sorumlusu olarak muhasebeci görevini yürütmekteyim. Unvanım muhasebeci kadro derecem 7/3 belde belediyesi olarak nüfusumuz 5 binin altındadır. 5018 ve 5436 kanunlarda muhasebe yetkilisi unvanı bulunmaktadır. Muhasebe yetkilisi niteliklerine bakılarak yeni unvanım muhasebe yetkilisi mi olacak? Muhasebe yetkilisi sertifikasını almak istiyorum. Nasıl alabilirim?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.03.2006

Harcama Yetkilisi- Muhasebe Yetkilisi

Öncelikli olarak böyle bir hizmet yaptığınız için size çok teşekkür ederim. Benim sorum şu olacak 01.01.2006 tarihinde mahalli idarelerde yürülüğe giren 5018 sayılı kanunun 60. maddesi IV. fıkrası gereğince 'Harcama yetkilisi ile muhasebe yetkilisi görevi aynı kişide birleşemez' denilmektedir dolayısıyla yeni adıyla mali hizmetler biriminin harcama yetkilisi olarak görevlendirilen kişi mali hizmetler tarafından tahakkuk ettirilen SSk,Emekli Sandığ,Vergi Dairesi gibi kurumlara ödenmesi gereken enanetlerin ödenmemesinden sorumlumudur.Geçmiş yıllarda bu kurumlara ödenmeyen emanetlerin gecikme zamlarından sorumlumudur.

  • Soru Cevaplandı
  • 16.02.2006

İş makinesi satışı, sulama birliği tahsilat denetimi

Birliğimiza ait iş makinasını 2886 sayılı kanun hükümlerince satış yapacakğız. Fatura kesme zorunluluğu varmı ? Yoksa hangi belgeleri düzenlemek zorundayız. Ayrıca 2005 yılına ait makbuz tahsilat denetim komisyonu Sulama Birliklerinde kimlerden oluşacak.

  • Soru Cevaplandı
  • 07.02.2006

Harcama yetkisi ve yetkilisi

Nüfusu 10.000 den fazla olan belediyelerde Harcama yetkilisi kimdir. 2006 Mali yılı Analitik Bütçesiyle Başkanlık için Özel Kalem müdürlüğü birimine ve Yazı işleri Müdürlüğü ile Mali işler Müdürlüğü birimine olmak üzere 3 birime ödenek konulmuştur. Bu birimlerden Yazı işleri müdürlüğü ve Hesap işleri Müdürlüğü mevcuttur.Bu 3 birimin harcama yetkilisi yazı işlerinde müdür, özel kalemde Belediye Başkanı Mali işlerde Muhasebe müdürü olması gerekmezmi. ayrıca tüm bütçe giderleri için bir haracama yetkilisi görevlendirilebilirmi, görevlendirme hangi şartlara göre ve nasıl yapılır. harcama yetkilisinin sorumluluğu nedir. Saygılarımla

  • Soru Cevaplandı
  • 08.02.2006