Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İtfaiye erlerine verilen fiili hizmet zammı
İtfaiye erlerine verilen fiili hizmet zammı kanun yürürlüğe girmeden önceki çalışmalarını kapsar mı?
- Soru Cevaplandı
- 20.02.2009
Sosyal denge sözleşmesi
Bizler il özel idareleri olarak sosyal denge sözleşmesi yapabilir miyiz? İLO sözleşmeleri bizim için geçerli midir? Belediyelere bu konuda zimmet çıkıyor mu?
- Soru Cevaplandı
- 20.02.2009
Geçici işçi alınması ve çalıştırılması
Belediyeye 3 geçici işçi alımı yaptık. 2009 yılı içinde İŞKUR’a müracaat ederek bunları talep etmiştik. İŞKUR 4 kişi göndermişti. İçlerinden 3 tanesi geçen yıl belediyede geçici çalışıp süreleri dolarak çıkartılan işçilerdi. Belediye başkanı da gelen müracaatları değerlendirdi, daha önce bizde çalışan 3 kişiyi işe aldı. Diğer kalan 1 kişiyi ise onların başlamaması durumunda almak üzere yedek olarak İŞKUR’a bildirdi. Ancak biz bunları alırken herhangi bir sınav veya mülakat yapmadık. Sadece daha önce çalıştıkları için belediye başkanı tercih etti. Daha sonra yedek olarak İŞKUR’a bildirdiğimiz kişi herhangi bir sınava tabi tutulmadan diğerlerinin alındığını ve kendisinin ise yedek olarak belirlendiği söyleyerek bizden şikâyetçi oldu. 1-Geçici işçilerde sınav veya mülakat yapma zorunluluğu var mı? Bunları belediye başkanı tercih edebilir mi? 2- Daha önce çalıştıkları 5 ay 29 gün bitiminde çıkarılmaları nedeniyle bunların işe girişte bir önceliği veya hakkı var mı? 3- Belediye başkanının böyle bir işlem yapmasında bizim imzamız olmamasına karşın sadece onun istediklerini yapmakla bizleri sıkıntıya sokacak bir durum var mı?
- Soru Cevaplandı
- 19.02.2009
İstifa eden zabıta memurunun tekrar işe alınması
Belediyemizde 1992–1994 yılları arasında Zabıta Memuru olarak görev yapmakta olan personeli 1994 yılı seçimleri sonrası yeni seçilen Belediye Başkanı bu personeli GİH sınıfından YH sınıfındaki Bekçi kadrosuna atamasını yaptı. Zabıta Memuru olarak çalışmakta olan personel arkadaşımızda 14.06.1994 tarihinde kendi isteği ile istifa etti. Şimdi bu personel arkadaşımız tekrar Belediyemizde Zabıta Memuru olarak çalışma talebinde bulunmaktadır. İşe alınması konusunda izlenecek yol nedir?
- Soru Cevaplandı
- 18.02.2009
Harp malullüğü aylığı alan kişilerin sigorta primleri
Belediyemizde malül/gazi bir personel çalışmaktadır. Bu personel gazi olduktan sonra emekli sandığı hükümlerine göre emeklilik hakkını kazanmış ve emekli aylığı almaktadır. Belediyemizde işçi statüsünde çalışmakta olup bu personelin SSK kesintileri 5510 sayılı Kanuna göre nasıl olacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 18.02.2009
Zabıta memurunun müdürlüğe atanması
Zabıta Memuru, Komiser ve Amirlerinin Zabıta Müdürü dışında belediyemizde bulunan diğer müdürlük kadroları için açılacak görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılmalarında herhangi bir engel var mıdır? Yoksa buna imkan sağlayan kanun ve yönetmelik maddeleriyle birlikte açıklar mısınız?
- Soru Cevaplandı
- 17.02.2009
Pasaport alınması
Karacadağ Belediyesine 1989 yılında zabıta memuru olarak göreve başladım. Halen çalışmaktayım. Lise mezunuyum zabıta memurlarına yeşil pasaport verilir mi? Yada 3. dereceye inebilir yeşil pasaport alabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 17.02.2009
Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği gereğince alınacak Tıbbi Atık Ücretlerinin tahsili
Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin belediyelere yüklediği göreve istinaden ilçemizdeki şahıs, sağlık kurum ve kuruluşlarının atıkları belediyemiz Temizlik İşleri Müdürlüğünce kaynağından alınarak bertaraf edilmektedir. Yapılan bu hizmetin karşılığı olarak Manisa Mahalli Çevre Kurulunun 29.04.2008 tarih ve 04 Numaralı kararında belirlenen fiyatlar üzerinden hesaplama yapılarak her şahıs, kurum ve kuruluşa “Tahakkuk Fişi” düzenlenerek mükellefe gönderilmektedir. Başta Aile Sağlığı Merkezleri olmak üzere hastaneler ve şahıslar Tıbbi Atık Bertaraf Ücretlerini düzenli olarak ödemektedirler. Ancak eski adıyla İlçe Sağlık Gurup Başkanlığı yeni adıyla Toplum Sağlığı Merkezi ödeme yapmamaktadır. İl Sağlık Müdürlüğü Defterdarlık aracılığı ile ödeme yapabilmesi için Kurumumuzdan ısrarla Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğini gerekçe göstererek Fatura veya Tahsilât Makbuzu istemektedir. Belediye Tahsilât Yönetmeliğine göre para almadan tahsilât makbuzu kesilmesine de olanak bulunmamaktadır. Adı geçen kurum ödemelerini belediyenin banka hesabına yatırmak suretiyle gerçekleştireceğini beyan etmektedir. Hesaba para yatırdıklarında bu işlemle ilgili olarak kendilerine bankadan dekont da verilmektedir. Şayet çek veya gönderme emri ile ödemenin yapılmasının düşünülmesi halinde, bu işlemin yapılacağı gün Tahsilât Memuru görevlendirebileceğimizi, görevli memurun çek veya ödeme emrini aldığı anda hemen orada “Tahsilât Makbuzu” kesebileceğini belirtmemize rağmen bunun mümkün olmadığını söylemektedirler. Uygulamanın nasıl olacağı hususunda bilgi verilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 17.02.2009
Açıktan atama ile personel alımı
Belediyemizde 1 adet VHKİ boş kadro bulunmaktadır. Acaba belediye VHKİ alımı yapabilir mi yoksa ÖSYM tarafından mı bir yerleştirme olmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 16.02.2009
Fazla mesai verilmesi
Belediye de hizmetli kadrosunda 6. derecede çalışmaktayım. Ancak 4 yıldır belediye de zabıta memurlarının eksik olmasından ötürü zabıta biriminde zabıta görevinde elbisesi giyinik çalışmaktayım. Ancak zabıta görevinden dolayı fazla mesaiye kalmaktayım. Hafta sonu pazar kurulduğundan ötürü de tam mesai yapmaktayım. Ancak zabıta unvanımın olmamasından ötürü fazla mesai alamamaktayım. Sizden öğrenmek istediğim bilfiil zabıta hizmeti yapmama rağmen ve hatta hafta sonu pazarda bulunmama rağmen fazla mesai alamıyorum. Fazla mesai alabilir miyim? Aylık ne kadar fazla mesai alırım?
- Soru Cevaplandı
- 16.02.2009
Karar pulu
4734 sayılı Kanunun 22/d maddesi gereğince yapılan bir yapım işinde idare gerekli gördüğü için sözleşme yapılmıştır. Sözleşmeye ait %7,5 oranında damga vergisi kesintisi mükellefince yatırılmıştır. Ancak ihale karar pulu olan %4,5 oranında kesintinin yapılması gerekmekte midir?
- Soru Cevaplandı
- 13.02.2009
Belediye meclisi kararlarının geçerlilik süresi
1993 yılında, belediye meclisimiz tarafından alınan gayrimenkullerin kiralanması ile ilgili bir kararı şimdiki belediye meclisimizin iptal etme yetkisi var mı? Var ise nasıl bir yol izlememiz gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 12.02.2009