Çevre düzeni planı

Çevre Düzeni Plan sınırı dışında kalmakla birlikte belediyemiz sınırları içersinde yer alan ve uygun kurum görüşleri alınan alanda ÇDP tadilatı yapmaya yetkili makam kimdir? 25000 lik tadilat yapmaya gerek var mıdır? Uygun kurum görüşleri doğrultusunda belediye meclisi kararıyla 5000 lik ve 1000 lik imar planları yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.08.2006

Bina inşaat harcı

Belediye sınırlarımız içerisinde mülkiyeti Orman ve Çevre Bakanlığına ait A tipi mesire yeri olarak onaylanan mesire yerindeki yapıların (kamelya, wc inşaatı, idari bina, büfe, giriş kontrol ünitesi, seyir terasları, bulaşık yıkama üniteleri, vb.) yapı ruhsatları düzenlenirken Çevre ve Orman Müdürlüğü için harçlarla ilgili herhangi bir muaflık söz konusu mudur? Nasıl bir uygulama yapmalıyız?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.08.2006

Binaların dış görünümünü belirleme, yapı kullanma izni olmayan yapılara elektrik su bağlama

1-Turizm bölgesi ilan edilmiş çambaşı turizm bölgemizde 1998 yılında imar planları onaylanmış ve yürürlüğe girmiştir. İmar planları yapımı aşamasında mevcut binalar haritalara işlenmiştir. Ancak bu mevcut yapıların, %70 yakını imar mevzuatı ve 1/1000 çambaşı truzim bölgesi yapılaşma hükümlerine uymamakla beraber (kat adedi, inşaat emsali, çekme mesafeleri vb. ) yapı ruhsatları da yoktur. Öncelikle bu binalara ruhsat verme şansımız olmadığına göre ruhsatsız yapılara dış görünüm ve estetiği sağlamak amacıyla nasıl bir yaptırım uygulayabiliriz ve bina sahiplerine hangi maddeye dayanarak tebliğ yapılabilir ve tebliğe uymayanlara encümence herhangi bir cezai konum söz konusu olabilir mi? 2-T. C. K nın 184. maddesinin 6. fıkrası Anayasa Mahkemesince iptal edildiğinden, bu mevcut binalara yapı ruhsatı verilemediğine göre, elektrik, su, kanalizasyon, hizmetleri konusunda nasıl bir uygulama yapabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.08.2006

Yapı kullanma izni

Sıhhi işyerleri için ruhsat işlemlerinde yapı kullanma izin belgesi şartı var mıdır? Bir dükkan sahibi dükkanının içini 5-6 oda halinde bölmüş ama imardan herhangi bir izin almamış olup ta bu odaları ayrı ayrı kişilere kiraya verip, ruhsat talebinde bulundukları takdirde, ruhsat işlemlerinde yapı kullanma izin belgesi olmadığı halde ve İmardan görüş istenmeden işyeri ruhsat işlemleri yapılabilir mi? Yapı kullanma izin bel-gesi ve İmar görüşü zorunluluğu özel yapıların haricinde var mıdır? Tek ruhsat altında toplanması, faaliyet konusu niteliklerini taşıması şartı yerine getirilmiş dahi olsa, ayrı ayrı kişiler adına aynı adreste (İzinsiz bö-lünen bölümler için) ruhsatlandırma yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.07.2006

TCK 184. madde

12.10.2004 tarihinde yayımlanan TCK nın 184. maddesi 3. fıkrasında; yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır denilmektedir. 29.06.2005 tarihinde kabul edilen 5377 sayılı TCK nunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 21. maddesi TCK nın 184. maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir (6) ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanmaz denilmektedir. 12.10.2004 den önce yapılmış binalarda sınai faaliyette bulunan (1, 2, 3 GSM) işyerlerine yapı kullanım izin belgesi olmadan işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilip verilemeyeceği konusundaki görüşlerinizi belirtirseniz memnun olurum.

  • Soru Cevaplandı
  • 03.07.2006

Gecekondu fonundan yapılacak harcamalar

Beldemizde Hazineye ait bir taşınmazın satışından dolayı ilgili kanun gereği %10 'u ilgili belediyelerin 20.07.1966 tarihli ve 775 sayılı Kanun hükümlerine göre oluşturulan fon hesabına aktarılır.” Denilmektedir. Bundan ötürü satılan bir taşınmazdan fon hesabımıza satış bedelinin %10 u aktarılmıştır. Buna göre; 1- Bu fondaki parayı hangi amaçlar doğrultusunda harcayabiliriz? 2- Gecekondu önleme bölgemiz bulunmamakta olup, haliyle bu fon durmaktadır. Bu duruma göre, normal yol köprü vb. yapı işlerinde harcayabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.06.2006

Hisseli arsanın satışı

3194 sayılı İmar Kanunu uygulamalarından arta kalan belediye hisselerinin satışlarında; bir arsada birden fazla hisse sahibi olması durumunda, belediye hissesi tüm hisse sahiplerine payları oranında mı satılması gerekmektedir? Yoksa talep edene mi satılması gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.06.2006

Binaların dış görünümünü belirleme, yapı kullanma izni olmayan yapılara elektrik su bağlama)

1-Turizm bölgesi ilan edilmiş çambaşı turizm bölgemizde 1998 yılında imar planları onaylanmış ve yürürlüğe girmiştir. İmar planları yapımı aşamasında mevcut binalar haritalara işlenmiştir. Ancak bu mevcut yapıların, %70 yakını imar mevzuatı ve 1/1000 çambaşı truzim bölgesi yapılaşma hükümlerine uymamakla beraber (kat adedi, inşaat emsali, çekme mesafeleri vb.) yapı ruhsatları da yoktur. Öncelikle bu binalara ruhsat verme şansımız olmadığına göre ruhsatsız yapılara dış görünüm ve estetiği sağlamak amacıyla nasıl bir yaptırım uygulayabiliriz ve bina sahiplerine hangi maddeye dayanarak tebliğ yapılabilir ve tebliğe uymayanlara encümence herhangi bir cezai konum söz konusu olabilir mi? 2-T.C.K nın 184. maddesinin 6. fıkrası Anayasa Mahkemesince iptal edildiğinden, bu mevcut binalara yapı ruhsatı verilemediğine göre, elektrik, su, kanalizasyon, hizmetleri konusunda nasıl bir uygulama yapabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.04.2006

İmar parseli artığının satışında bedel tespiti

İmar planında oluşan yol artığının ilgili parsel sahibine satışlarında bedelin neye göre tespit edilmesi gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 10.04.2006

12.10.2004 tarihinden önce yapılan binalara su bağlanması

12/10/2004 tarihinden önce yapılan inşaat ruhsatı alınmış veya alınmamış yapılara elektrik, su aboneliği verile bilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.04.2006

Tadilat ruhsatı alındığında yapı ruhsatı süresi

3194 sayılı İmar Kanununun 29 uncu maddesinde, yapı süresinin başlama müddetiyle birlikte 5 yıl olduğu, 5 yılda tamamlanmayan yapının ruhsatsız hale geleceği ifade edilmektedir. İmar mevzuatı ve Danıştay kararları gereği ruhsat yenilemesinin 5. yıl içerisinde yapılması gerekmektedir. Ruhsat alınıp başlandıktan sonra 3. yıl içerisinde proje tadilatı yapılarak tadilat ruhsatı alınmıştır. Yapım süresi beş yıl olduğuna göre; 3. yılda alınan tadilat ruhsatı tarihinden itibaren yapım süresi beş yıl daha uzamış mıdır? Uzamış ise gerekçesi nedir? Yoksa ilk ruhsata göre beş yıl içerisinde bitmesi mi gerekir? Tadilat ruhsatı aynı zamanda yenileme ruhsatı sayılır mı? Tadilatta inşaat m2'sinin artmış yada eksilmiş olmasının bir önemi var mıdır? Toplam inşaat alanında artış olmadan da tadilat ruhsatı tanzim edilebilmeli miyiz? İlk ruhsat tarihine göre beş yıl sonra ruhsat yenilenmediğinde ruhsatsız yapı muamelesi yapılacak mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.03.2006

Mücavir alanlar

Belediyelerde mücavir alan nedir? çözüm yolları nelerdir?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.03.2006