Pansiyon’a işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

Yapı kullanma izin belgesinde mesken olarak gösterilen bir binaya içkili pansiyon yada ev pansiyon ruhsatı verilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.02.2009

Çek ile tahsilat ve muhasebe kaydı

2008 yılında birliğimizin pompalarının bakım ve onarımı için 12.000 TL lik elektrik malzemesi satın aldık. Bunun ödemesini çiftçilerden aldığımız üç adet çekle yaptık. Çeklerin tarihi ileriki aylarda olduğundan birliğe gelir olarak girip çiftçiler adına makbuz kesemedik. Bu duruma göre; bu çekleri muhasebe olarak birlik hesaplarına nasıl gireceğiz? Çiftçiler adına nasıl ödendi göstereceğiz ve makbuz vereceğiz? Muhasebe olarak birliğe nasıl gider göstereceğiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.02.2009

Ekmek fırınına işyeri açma ve çalışma ruhsatı, tapu kütüğünde işyeri kavramı

a- Belediye sınırları dahilinde ekmek fırını ruhsatını verebilmemiz için, bahse konu olan fırın bağımsız bina olması gerekir mi, yoksa yapı kullanma izin belgesini(ekmek fırını olarak) almış apartman altındaki işyerine ekmek fırını ruhsatı verebilir miyiz? b-Tapuda arsa olarak belirtilen yerlere işyeri ruhsatı verilmeden tapu kütüğünde işyeri olarak değiştirilmesi gerekmekte midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.02.2009

Unvan değişikliği

Alanözü Belediyesinde veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak görev yapıyorum.1 senemi yeni doldurdum asaletim tasdik olundu. Hazır giyim meslek yüksekokulu mezunuyum. Diplomamda tekstil teknikeri unvanım var. Belediyemizde 1 adet boş tekniker kadrosu bulunmakta bu kadroya atanmam için nasıl bir yol izlenmeli? Yönetmelikte yükseköğretim kurumuna sınav isteği yapılır diyor ama ayrıntılı bilgi verilmiyor. Böyle bir sınav açılırsa içeriği ne olur? Belli bir eğitime tabi tutulur muyum? Ya da belediye başkanı beni bu kadroya direk atayabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.02.2009

Teknikerlik unvan değişikliği

İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5. maddesinde; unvan değişikliğine tabi kadrolar arasında tekniker kadrosu da sayılmış olup, söz konusu yönetmelikteki teknikerlik bütün teknikerleri kapsar mı? Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin (V) sayılı listesinde teknik personel kadro unvanlarında teknikerliği saymış ama itfaiye teknikerliği olarak ayrıca belirtilmemiş. Bu tekniker ifadesi itfaiye teknikeri veya elektrik teknikerliğini de kapsar mı? Belediye itfaiye müdürlüğünde çalışmakta olan 2 yıllık itfaiyecilik ve yangın güvenliği meslek yüksek okulu mezunu olan itfaiye eri unvan değişikliği sınavı ile tekniker olabilir mi? Unvan değişikliği sınavını belediye kendisi mi açacak? Aynı sorun il özel idaresinde elektrik teknisyeni olan 2 yıllık elektrik teknikeri için de geçerli. Sınavı özel idareler kendisi mi açacak? Kuruma başvurduğumuzda sınavı bakanlığın yapacağından bahsetmektedirler.

  • Soru Cevaplandı
  • 01.02.2009

İlköğretim alanının kamulaştırılması

İmar Planında İlköğretim Alanı olarak ayrılan parselin, mülk sahiplerince idaremize plan değişikliği yada kamulaştırma yapılması yönünde talebi vardır. Bu durumda ilgili kamu kurumundan uygun görüş alınarak hareket edilmesi uygun mudur? Kamulaştırma yapılacaksa hangi kurum tarafından yapılacaktır.

  • Soru Cevaplandı
  • 31.01.2009

Muhasebe Yetkililiğine ve Mali Hizmetler Müdürlüğüne yapılacak atamalar

Belediyede çözümleyici kadrosundayım ve şu anda muhasebe yetkilisi görevini vekâleten yürütüyorum. Muhasebe yetkilisi belgem var, sınavla aldım. Başkan bana muhasebe yetkilisi kadrosunu vermek için beni önce belediye başkan yardımcısı kadrosuna atayacak, daha sonra görevi yapamadığım gerekçesi ile beni bir alt görev olan muhasebe yetkilisi veya Mali Hizmetler Müdürlüğü kadrosuna atayacak; böyle bir şey olabilir mi? 1-2 ay içerisinde gerçekleşir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 30.01.2009

On yıldan fazla süre ile kiraya verme ve taşınmaz üzerine sınırlı ayni hak tesisi

Mülkiyeti belediyemize ait, 3 adet akaryakıt istasyonunun her birinin kiralaması 3 yıllığına yapılıyordu, ancak kiracılar bu işyerlerine yatırım yapabilmeleri için, kiralama süresinin 20 yıla çıkarılmasını ve tapuya şerh düşülmesini istemektedirler. 1- Kira süresinin 20 yıla çıkarılması hususu; 5393 sayılı Belediye Kanunun 18/e maddesi gereğince belediye meclisi tarafından 30 yıla kadar kiraya verilebilir kararımı alınmalı, yoksa 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 64’üncü maddesi gereğince mi kiralama yapılmalıdır? 2- Kiracı, akaryakıt istasyonunu (çalışır durumda) şayet, 20 veya 15 yıla kadar kiralaması söz konusu olursa, tapuya kira süresince şerh düşebilir mi, yapılacak iş, işlemler yasal mevzuata uygun olur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.01.2009

Otoparklara işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 14. maddesinde "Sıhhi İşyerlerinin ruhsatlandırılması sırasında bu Yönetmelikte belirtilen genel şartların yanı sıra sınıflarına ve özelliklerine göre Ek 1'de belirtilen şartlar aranır" denilmektedir. Yönetmeliğin birinci bölümünde EK 1 de Sıhhi Müesseseler için Sınıflarına ve Özelliklerine Göre Aranacak Nitelikler sayılmış olup, taksi durağı ve yazıhanesi, kapalı ve açık otoparklar ve oto galerileri başlıklı bölümün (b) ve (c) maddelerinde açık otoparklar ve kapalı otoparklar ile ilgili şartlar belirlenmiştir. Burada otoparkların sıhhi işyeri olarak değerlendirildiği açıktır. Sıhhi işyerlerinin ruhsatlandırılması ilçe ve ilk kademe belediyelerinin görevleri arasında sayılmıştır. Ancak 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunun 7. maddesinin (l) bendinde, "Yolcu ve yük terminalleri, kapalı ve açık otoparklar yapmak, yaptırmak, işletmek, işlettirmek veya ruhsat vermek" büyükşehir belediyesinin görevleri arasında sayılmıştır. Burada otoparkların sıhhi işyeri olarak ilçe ve ilk kademe belediyesinin görevleri arasında olmasına karşın 5216 sayılı Kanununa göre büyükşehir belediyesinin görevi olarak görülmektedir. Bu nedenlerle büyükşehir belediyeleri otopark işyerlerinin ruhsatlandırma işlemlerinin kendilerine ait olduğunu söyleyerek bu işyerlerinin ilçe belediyelerinden almış olduğu işyeri açma ve çalışma ruhsatını kabul etmemektedirler. Bu uygulama ile ilgili olarak bizlere açıklık getirmenizi bekliyor ve saygılarımı sunuyorum.

  • Soru Cevaplandı
  • 29.01.2009

Konut kooperatiflerinde emlak vergisi

(1995 yıllarında kurulan konut yapı kooperatifi bir arsa alarak üyelerini tamamlayarak 44 dairelik konutlarını 1998 yılının kasım, aralık aylarında mükelleflerine teslim ediyor. Ama arsanın tapu kaydı kooperatif adına devam ediyor. 1999 yılında 44 dairelik konutlara sahipleri su abonelikleri konut aboneliği verilerek tüm sakinler abone olarak konutlarını kullanmaya başlıyor. Konut sahiplerinden birçoğu Belediyemize gelerek emlak beyanlarını 1999 yılında verip mükelleflikleri yapılıyor. Bazı şahıslar gelip emlak bildirimi vermedikleri için emlak memurları gelmeyen kişiler hakkında resen tarhiyat (emlak beyanı) yapılarak tahakkukları işletilip kişiler borçlandırılıyor. 44 dairenin 43 tanesi vergilerini düzenli olarak yatırıyorlar.1 tanesi yatırmıyor gerekçesi 2007 yılının Mart ayında kat irtifaklı arsa tapuları kişilere veriliyor, 2007 yılının Ekim ayında da kat mülkiyetine geçiliyor. Bizim tapusu ve oturma ruhsatı olmayan ve tapu kaydı kooperatif adına olan yerdeki yapılan uygulama doğrumudur? Ama 1999 yılından 2007 yılına kadar ilgili şahıslar konutlarında oturuyorlardır.

  • Soru Cevaplandı
  • 29.01.2009

Kıdem tazminatı

7 yıl belediyemizde işçi olarak çalıştım, ara vermeden daha sonra 657’ye tabi memurluğa geçiş yaptım, şu anda çalışıyorum. Ben emekli olurken işçilikte geçen sürelerin tazminatını alabilecek miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.01.2009

Hukuk müşavirliğine atanma

Halen il özel idaresinde 1. derece kadroda sınava girerek 4 yıllık iktisat lisans bölümü mezunu olarak bütçe müdürü kadrosunu kazanarak görev yapmaktayım. 6 yıldır bu görevdeyim. İl özel idaresinde uygulanan norm kadro uygulaması sebebiyle bütçe müdürü kadrosu ihdas edilmediğinden ve kadro kaldırıldığından il özel idaresinde münhal bulunan 1.derece hukuk müşaviri kadrosuna il özel idareleri personeli görevde yükselme yönetmeliği kapsam başlıklı 2.maddesinde “…görev yapan personelden müdür ve daha alt kadrolarda istihdam edilen personelden görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsar ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 76.maddesi “kurumlar görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68’inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler” hükümleri uyarınca daha önce müdür kadrosunu ihraz ettiğimden dolayı yönetmelikte hukuk müşaviri bir alt grupta olduğundan ve her ikisinin sınıfı da GİH sınıfı olduğundan dolayı bu kadroya sınavsız olarak asaleten atanıp atanmayacağım hususunda bilgi verirseniz memnun olurum.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.01.2009