İşyeri ruhsatı

İlçemiz hudutları dahilinde belediye imar planı ve mücavir alan sınırları dışında bulunan bir yere 07/01/2004 tarihinde içkili istirahat ve eğlence yeri adı altında ruhsat verilmiş ve daha sonra bu ruhsat bir başka kişi adına devir edilmiştir. Ruhsat devir esnasında bir önceki ruhsatın kira sözleşmesi dosyaya konulmuştur. Kira sözleşmesinde işyerinin bir başkasına devredilemeyeceği belirtilmektedir. Yine dosyasına bakıldığında vergi levhası, ticaret sicil kaydı, faaliyet belgeleri de bulunmamaktadır. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrası “Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir.” hükmü bulunmaktadır. Bu eksiklikleri tamamlanmasını isteyecek miyiz yoksa bu hüküm doğrultusunda bu belgeler yeni işletmeciden istenmeyecek mi. Bu eksikler nedeni ile işyeri ruhsatının iptali mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.12.2006

işyeri açma izin belgesi

Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden kahvehane kıraathane, meyhane vs. açılması halinde kat mülkiyeti yasasına göre işyerleri için kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı karar gerekmektedir. 5 ayrı bloktan oluşan bir sitenin A bloğunda açılacak bir kahvehane için tüm sitede oturanların aldığı oy çokluğu kararımı yoksa sadece A blok sakinlerinin oy çokluğu ile aldığı karar mı geçerli olacaktır.

  • Soru Cevaplandı
  • 12.12.2006

Okul kantinlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

3572 sayılı Kanuna göre okul kantinleri ruhsatlandırılabilir mi? Ruhsatlandırılabilirse hangi hükümler esas alınarak ruhsatlandırılır?

  • Soru Cevaplandı
  • 11.12.2006

İşyeri açma ruhsatı

İşyeri belediyeden içkisiz restaurant olarak ruhsatlandırılmış ancak emniyet tarafından içki satışı yaptığından dolayı 2005/9207 sayılı Yönetmeliğin 32. maddesine göre izin almadan açılan umuma açık işyerinin kapatılması için tarafımıza bildirmekte ancak tarafımızca işyeri resen mühürlenmemekte 1608 sayılı Kanunun 1. maddesine göre belediye encümeninin karar alması için belediye encümenine havale edilmektedir. Emniyet müdürlüğünce tarafımızca yapılan bu işlemin kanuna aykırı olduğu ve işyerinin resen mühürlenmesi gerektiği istenmektedir. Bu konuda ne yapılması gerekmektedir.

  • Soru Cevaplandı
  • 08.01.2006

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı tabi olmayan işyerleri

İşyeri açma ve çalışma ruhsatına tabi olmayan işyerleri nelerdir?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.12.2006

İşyeri açma ve çalıma ruhsatı için yapı kullanma izin belgesi yeterliliği

İşyeri Açma ve Çalışma Yönetmeliğinin 5’nci maddesinin ( c ) fıkrasında, özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna, ekmek fırını gibi işyerlerinin açılması için iskan raporunun alınmış olması şartı belirtilmiştir. Bu gibi işyerlerinin iskan raporlarında işin faaliyet konusu örneğin fırın işyeri için iskan raporunda fırın yazması gerekir mi? Bu gibi işyerlerinin iskân raporunda işyeri yazması yeterlimidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.11.2006

Depo olan yere İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı

İşyeri Açma ve Çalışma Yönetmeliğinde, (Tapuda işyeri olarak görünen yerlerde Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yeri Açılması Durumunda....)deniliyor. Vatandaş mesken altındaki yapı kullanma izin belgesinde depo görünen yere internet kafe ruhsatı almak istiyor. Depo vasfında bulunan yere ruhsat verilebilir mi? Yönetmeliğin 5/b ' ye göre yapı kullanma izin belgesinde işyeri olarak görünen yerlere mi ruhsat verilmelidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.11.2006

İşyeri açma ruhsatları

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı için yapı kullanma izin belgesinin temin edilememesi. Örnek ;(a) no lu işyeri geçmiş yıllarda işyeri olarak kullanılmış ve zamanla (kendi isteği ile) kapatılmış. Aradan 1 veya 2 yıl gibi bir zaman geçtikten sonra bir başka şahıs tarafından işyeri olarak açılmak isteniyor. Bu işyeri için bele-diyemiz teknik elamanlarından alacağım “işyeri açılmasında bir sakınca yoktur” belgesi ile ruhsat verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 10.07.2006

İşyeri açma izni

Bir vatandaş, go-kart pisti çalıştırmak için izin istemiş bulunmaktadır. Bilindiği gibi 10/08/2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelikte ilgili iş ile ilgili bilgi mevcut değildir. Aynı Yönetmeliğin 9. maddesinde ise "bu Yönetmelik kapsamına girmesine rağmen adı ve nitelikleri belirtilmeyen sıhhî bir işyerinin açılması halinde, benzeri işyerleri için öngörülen esaslara göre işlem yapılır." hükmü bulunmaktadır. Konu olan go-kart pistinin Yönetmelik kapsamına girip girmediği, girmesi halinde ise vatandaştan ne gibi işlemleri yerine getirmesini isteyip, Belediyemizin de ne gibi işlem yapacağı hakkında bilgi verilmesini talep etmekteyiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 11.08.2006

İşyeri denetimlerinde yazılı ihtar verilmesi

Esnaf denetimlerinde veya yapılan işyeri denetimlerde yazılı ihtar veriliyor ancak verilen ihtarın bir yasal dayanağı var mı? Belediye encümeni cezaları iptal edebilir mi, veya bir kereye mahsus ihtar verebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 27.10.2006

Kapatılan işyerinin çalışma ruhsatı

Sıhhi veya gayr-ı sıhhi herhangi bir iş yeri, işletmecisi bizzat belediyeye gelerek dilekçesi ile işyerini kapatmak istediğinde bizim yapmamız gereken prosedürü anlatır mısınız? Zira işyeri Yönetmeliği bu konuda teferruatlı bir bilgi vermemiştir.

  • Soru Cevaplandı
  • 27.10.2006

Muhasebe bürolarında işyeri açma ruhsatı

Bilindiği üzere, doktor muayenehaneleri, avukatlık büroları, noter ofisleri ve eczanelerin İçişleri Ba-kanlığının 08.06.1990 tarih ve 40478 sayılı genelgesine göre ruhsatlandırılmayacak yerlerden olduğu belir-tilmiştir. Bundan hareketle, muhasebe bürolarının da aynı kategoride değerlendirilip değerlendirilmeyeceği veya muhasebe bürosu gibi yerlerin ruhsatlandırılmasının ne şekilde yapılacağı konusunda (ustalık belgesi, oda kaydı vb. gibi istenen belgelerde) ve ruhsatlandırılmayabilir yerlerden olup olmadığı konularında tered-düde düşülmüştür.

  • Soru Cevaplandı
  • 17.10.2006