Yanlış tahsil edilen gelirin iadesine ilişkin kayıt

İdarenin Bina İnşaat Harcı olarak ilgili kooperatiften tahsil etmiş olduğu bedel gelir kaydedilmiştir. Ancak yapılan inceleme sonucu Bina İnşaat Harcı olarak alınan bedelin iade edilmesi gerektiği anlaşılmıştır. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği gereğince, 810 Hesap Bütçe Gelirlerinden Red ve İadeler Hesap Kodu ve diğer ilgili hesaplar kullanılarak iadesinin yapılması gerekmektedir. Bu durumda iadesi yapılacak gelir kodunda ödenecek bedeli karşılayacak kadar gelirin (Gelir Kesin Hesabın tutması için) bulunması gerekmekte midir? Ya da bedeli karşılayacak kadar tahsil yapılmış herhangi bir gelir kodundan iade yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.05.2009

Eczanelere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

Yerel Yönetim ve Denetim Dergisinin 2009 Yılı Nisan sayısının 118 inci sorusu ve bu soruya verilen cevap ile ilgili olacaktır.118 inci soruya verilen cevabın son paragrafında; "Danıştay İdari Dava Daireleri kararı üzerine İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 6 nci maddesi hükmü uyarınca; özel diş muayenehaneleri, doktor muayenehaneleri, avukat büroları ve serbest muhasebeci büroları da dahil olmak üzere tüm işyerlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilecek ve işyeri açma izin harcı alınacaktır." denilmektedir. Danıştay İdari Dava Daireleri kararı üzerine, yukarıda zikredilen işyerlerine hangi tarihten geçerli olmak üzere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeye ve işyeri açma izin harcı alınmaya başlanacaktır? Eczaneleri de bu kapsamda değerlendirip, bu işyerlerine de işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilecek midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.05.2009

Gıda bankacılığı

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun belediyelerin görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyen 14. maddesi belediyelere 'Gıda Bankacılığı' yapma yetkisi vermiştir. Belediyelerin hiçbir dernek ve vakıfla ilinti kurulmaksızın gıda bankası kurabilmesi için yapması gerekenler nelerdir? Gıda Bankası kurmuş belediyelerin hemen hemen hepsi bu işi dernek kurarak gerçekleştirmiş bulunuyor. Belediye bünyesinde kurulacak gıda bankası için yönetmelik hazırlayıp meclise sunulabilir mi? Bağışlardan yararlanabilmek için Dernek kurmak şart mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 11.05.2009

Belediyenin mali durumu

Belediyenin tek memuruyum, tüm kadroların işlerini yürütmeye çalışıyorum. Belediyemizin nüfusu 963 bu ay gelen para 5600 TL civarında. Belediyemizde başkan, ben ve 6 işçi arkadaş maaş veya ücret alacak kime nasıl vereceğim, ayrıca kamu kurumlarına (SGK, Maliye vb gibi) para ödeyemeyeceğiz nasıl bir yol izleyelim?

  • Soru Cevaplandı
  • 10.05.2009

Hizmet süresi ve kadro derecesi

1. Belediyemizde açılan 10. dereceli itfaiye eri sınavını kazanarak 24.12.2007 tarihinde göreve başladım. 2 ay sonra yaş haddini aştığım belirtilerek işten çıkarıldım, açmış olduğum dava 26.08.2008 tarihinde yürütmenin durdurulması kararıyla sonuçladı. Tekrar işime dönmek için verdiğim dilekçeye istinaden 06.10.2008 tarihinde işe başlatıldım. Bu geçen süre hizmet süresine sayılabilir mi? Mahkeme kararı göz önünde bulundurularak 31.03.2009 da asaletim tasdik edildi. 2. Açılan sınav 10. derece üzerinden yapılmasına rağmen sicilim 12/2 üzerinden düzenlendi maaşa tabi derecem de 12/2 üzerinden ilgileriniz için teşekkür ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 09.05.2009

Kat mülkiyetine geçmeyen yapılar

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda yapılan değişiklik ile geçici madde 1 de kısaca şunlar denilmektedir. "Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış bulunan anagayrimenkullerde, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. Belirtilen süre içinde kat irtifak hakkı sahiplerinden birinin veya varsa yöneticinin, kat mülkiyetinin kurulması için gerekli olan belgelerden eksik olanların tamamlanması için diğer kat irtifak hakkı sahiplerinden her birine yazılı bildirimde bulunmasına rağmen, gereğini yerine getirmeyen kat irtifak hakkı sahiplerinden her birine, anagayrimenkul belediye sınırları içinde ise belediye, belediye sınırları dışında ise mülkî amir tarafından bin Türk Lirası idarî para cezası verilir." denilmektedir. Buna göre; 1 - Kat irtifakı kurulmuş bağımsız bölümlerin tamamı ya da kısmi olarak hiçbirine yapı kullanma izin belgesi alınmamış irtifak sahiplerine cezai işlem uygulanabilir mi? 2 - İmar Kanunu kısmi olarak yapı kullanma izin belgesine izin verirken, kısmi kat mülkiyetine geçiş yapılabilir mi? 3 - Cezai işlemin uygulama şekli hakkında bilgi verebilir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.05.2009

Aynı belediyede meclis üyeliği ve işçilik bir arada yürütülebilir mi

29 Mart 2009 seçimlerinde, belediyede kadrolu işçi olarak çalışmakta iken kendi belediyesinde belediye meclis üyeliğine seçilen kişi hem belediye meclis üyeliği hemde işçi olarak iki görevi birlikte yürütebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.05.2009

Harcırah

5747 sayılı Kanun gereği belediyemiz kapatılarak Kocasinan Belediyesine katıldık. Bu katılmadan dolayı personel olarak bizlerde Kocasinan Belediyesinin elemanı olduk. Biz İlk kademe belediye çalışanları 6245 sayılı Harcırah Kanununa göre yolluğumuzu alabilir miyiz? 5335 sayılı Kanunun 4. maddesi bizleri bağlıyor mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.05.2009

Personel ataması

Belediyemizde 1.dereceli başkan yardımcısı kadrosunda başkan yardımcılığı görevini yürütmekte iken mali haklarım saklı kalmak kaydı ile 1.dereceli uzman kadrosuna belediye başkanının imzası ile atamam yapıldı. Benim öğrenmek istediğim şunlardır; 1- Çalışır iken ve emekliliğimde(emekli maaşı ve emekli ikramiyesinde) her hangi bir hak kaybına uğrar mıyım? 2- Böyle bir atama şekli yasal mıdır? 3- Belediyelerde uzman kadrosunda görevli memur ne iş yapar? Görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.05.2009

Komisyonlara üye seçimi

Belediye Kanunu'nun 19'uncu maddesinde belirtilen Başkanlık Divanı, 25'inci maddesinde belirtilen Denetim Komisyonu ile 33'üncü maddesinde belirtilen Encümen üye seçiminin gizli oylama şeklinde yapılacağı açıklanmış bulunmaktadır. Belediye Kanunu'nun 24'üncü maddesi gereğince, ihtisas komisyonları olarak İmar Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu Nüfusu 10.000'in üzerindeki belediyelerde kurulması zorunlu bulunmaktadır. Belediyenin diğer ihtiyaçları doğrultusunda ihtisas komisyonları olan Trafik Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Kültür ve Sanat Komisyonu, Tüketici Hakem Üye seçimleri ile Belediyemizin Üyesi bulunduğu Tarihi Kentler Birliği, Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği ile Kent Konseyine üye seçimleri ne şekilde yapılacağı belirtilmemiştir. Bu nedenle iş ve işlemlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için söz konusu ihtisas komisyonlarına ne şekilde seçim yapılacağının belirtilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 04.05.2009

Taşınır Yönetim Hesabının ve Kesin Hesabının Sayıştay’a gönderilmesi

Taşınır yönetim hesabı ve kesin hesabı Sayıştay’a ne zaman ve hangi cetveller olarak gönderilecektir.

  • Soru Cevaplandı
  • 04.05.2009

5747 sayılı Kanuna göre personel devri

5747 sayılı Kanuna göre ilimizde Konak Belediyesi bölünmüş olup bölünen kısım Karabağlar adını almış bulunmaktadır. Bu bölünmeden dolayı personel devriyle ilgili kurulan komisyonun ve kurumumuzun personel devrini kendi isteği dışında tek taraflı olarak yapma hakkı var mıdır? (Dilekçe veren personel olmasına rağmen bir kısmı gönderilmiş olup bir kısmı da gönderilmemiştir. Ancak çelişkili olan ise gitmek istemeyen personel gönderilmiştir. Dilekçe vermiş olup gönderilmeyenler bulunmaktadır. Kurumun bunu yapması doğrumudur?)

  • Soru Cevaplandı
  • 30.04.2009