Yenisi yürürlüğe girmediği takdirde süresi sona eren toplu sözleşme hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağı

Oncelikle daha once göndermiş olduğum soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Belediyemiz işçileri ile 01.03.2004-29.02.2005 tarihlerini kapsayan toplu iş sözleşmesi yapılmiştır.İlgili sendikanın yetki belgesi alamaması nedeniyle anılan tarihten sonra toplu sözleşme yapılamamıştır.Bu sebeble daha önce sözlesme ile kazanılmış olan kıdem tazminatı ve işveren ikramiyesi ödenmesine devam edilecekmidir.Yoksa iş kanunu hükümlerimi uygulanacaktır.Toplu sözleşmede kıdem tazmınatı 40 gunluk ,işveren ikramiyesi 45 günlük olarak gorulmektedir.Cevabınız için teşekkür eder,çalışmalarınızda başarılar dilerim.

  • Soru Cevaplandı
  • 08.09.2005

İstifa ederek işinden ayrılan işçiye tazminat ödenip ödenmeyeceği

Sayın Hocam; Belediyemizde geçici işçi olarak çalışan 2 adet işçi 21.07.2005 tarihinde kendi isteği ile işinden istifa etti. Bunlara Henhangi bir tazminat ödemesi yapılır mı? Yardımcı olmanızı saygılarımla arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 21.07.2005

İşçilere yapılan sosyal yardımlardan yapılması gereken kesintiler

İşçilerimiz geçici işçi statüsünde asgari ücretle çalışmaktadır. Belediye ile Sözleşmeleri yoktur. işçilerimize Aile, Çocuk, Yemek (Nakdi), Yakacak(Nakdi), Temizlik (nakdi) yardımı ödemek istiyoruz. 1- Devlet Memurlarına Verilen tutarda yapılan Aile ve Çocuk Yardımlarından Gelir ve Damga vergisi kesilecekmi. 2-) Nakit ödenen Yakacak ve Temizlik yardımından SSK, Gelir ve Damga vergisi kesilecekmi? 3-) Bu ödemeleri Encümen kararı ile yapabilirmiyim ? Nasıl ödeyebileceğim konusunda bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 15.07.2005

İşçilere nakit olarak yapılan yemek yardımlarından kesilecek sigorta primleri

Sayın hocam işçilere yemek ücreti günlük ödemek istiyorum bundan SSK kesilecekmi kesilecek ise miktar ne olacak bilgi verirseniz seviniriz vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkür ederiz. Beher günlük 2,00 YTL gibi

  • Soru Cevaplandı
  • 30.06.2005

İşçilerin geçmiş yıllara at yakacak ve giyecek yardımları, zabıta memurunun belediyenin başka birimlerinde görevlendirilmesi.)

Öncelikle bçyle bir hizmete başladığınız için teşekkür ederim. Belediyemizde çalışan işçilere önceki yıllarda ödenmeyen elbise kömür yardımları vb yardımlar bulunmaktadır bu yardımları bugünkü güncel değerlere göre nakte dönüştürerek nakit ödemesi yapabilirmiyiz. ikinci sorum ise kadrosu zabıta olan bir memuru belediye hesap işlerinde çalışmak üzere belediye başkanı görevlendirebilirmi eğer görevlendirilebilirse memurun ve belediye başkanının bu konudaki sorumluluğu nedir saygılarımla arz ederim

  • Soru Cevaplandı
  • 04.03.2005

Toplu taşıma

5393 sayılı Kanunun 15. maddesinin (p) bendi uyarınca kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini zaman ve güzergahlarını belirlemek durak yerleri ile karayolu yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek işlettirmek veya kiraya vermek kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek belediyenin yetkileri ve imtiyazları arasında sayılmıştır. İlimizde mevcut bulunan şehir içi toplu taşıma yapmakta olan kooperatiflere 23 adet hat ilavesinin 10 yıllığına kiraya verilmesi 1580 sayılı Kanunun 15. maddesinin 9. ve 10. fıkraları ile 19/5. maddesi gereğince Belediyemiz Meclisince 24.01.2002 tarihinde karara bağlanmış, İl Trafik Komisyonunca talep uygun görülmüş ve İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünce 09.03.2002 tarihinde kiralamaya ilişkin talebimizi onaylanmıştır. 23 adet ilave hat 2886 sayılı Devlet İhale Kanunun ilgili maddesi uyarınca ihaleye çıkarılmış ancak ihaleye iştirakçi katılmadığından ihale iptal edilmiştir. 23 adet ilave hattı imtiyazın devri yolu ile verebilir miyiz, veya 5393 sayılı Yasaya göre işlemleri yeniden başlatmamız mı gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.05.2007

Geçici teminat

Bilindiği üzere 2886 Devlet İhale Kanununa tabi idarelerin satım işine ait ihale işlerinde ilgili Kanu-nun 25. maddesinde “İsteklilerden ihale konusu olan işin tahmin edilen bedelinin %3 oranında geçici teminat alınır.” hükmü yer almaktadır. Ancak, 19/07/2003 tarih ve 4916 sayılı çeşitli kanunlarda yapılan değişikli-ğinde madde 7/a –“Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerin kiralanması, satışı, sınırlı ayni hak tesisi veya ön izin verilmesi ihalelerinde tahmini bedelin % 3’ünden az olmamak üzere %30’una kadar geçici teminat alınabilir.” hükmü yer almaktadır. Buna göre, il özel idaresine ait taşınır ve taşınmaz malların 2886 sayılı Kanuna göre yapılan satışı ile kum ve taş ocaklarına ait ihaleler-de, ihalelerde rekabeti engellemek isteyenleri önlemek ve ihalelerin iptal edilmemesi için 4916 sayılı Kanuna göre % 30’una geçici teminat istenip istenmeyeceği, yahut yine 2886 sayılı Kanuna göre mi %3 oranından fazla geçici teminat alınamaz diye bir hüküm çıkıp çıkmayacağı hususunda açıklayacağı bilgi verirseniz memnun oluruz.

  • Soru Cevaplandı
  • 18.05.2007

Yemek ihalesinde yaklaşık maliyet

Belediyemizde 2 yıldır 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 212. maddesi uyarınca ve Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği gereği 1/2 kurum payı ve 1/2 çalışan payı olmak üzere bütün ola-rak ihale edilerek yiyecek yardımı yapılmaktadır. Bu durumda her ay maaşımızdan da belirli oranda kesinti yapılmaktadır. Yiyecek yardımının ihale aşamasında bütün olarak yaklaşık maliyet hesaplandıktan sonra ihale aşamasında 1/2 kurum payı olarak ihale edilmesini ve dolayısıyla da maaşımızdan kesinti yapılmaması sağlayabilir miyiz? Yani şartnamede teklifleri 1/2 kurum payı olarak alıp ve bu doğrultuda sözleşme tanzim edip maaşımızdan kesinti yapılmasının önüne geçebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.05.2007

İhale komisyonu üyeliği ve sorumluluk

Belediyemizde 7 adet memuruz. Haliyle ihale komisyonunda görevlendirecek memurumuzun yetmemesinden ve satın almalarda fiyat araştırması yapılması aşamasında veya ödeme emrinin düzenleyen kısmına imza attırıp evrak düzenlettirerek geçici yada kadrolu işçilerimizi de görevlendiriyoruz. Yaptığımız işlem doğrumudur, yaptığı işten ve attığı imzadan dolayı işçilerin sorumluluğu nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.05.2007

Bedelsiz alınan hazine arsasının alım ve satımı

Beldemiz imar planı hudutları içinde mevcut bulunan kadastro yolunun 4 adet parsel önüne gelen kısım, (898.40 m2) imar planı gereğince yol fazlalığı olarak Hazineye aittir. Belediyemiz konu ile ilgili ihdas dosyasını hazırlatmış ve ilimiz Milli Emlak Müdürlüğüne vermiştir. Buna karşılık anılan fazlalık belediyemiz adına 3402 sayılı Kanunun 16/a maddesi uyarınca bedelsiz verilmiş ve tapusu belediyemiz adına alınmıştır. Anılan taşınmaz meclis kararı ile değil encümen kararı ile alınmıştır. Alınan bu yer yine 3402 sayılı Kadastro Kanunun 16/a maddesine dayanılarak, ihale edilmeden meclisten encümene satış yetkisi kararı çıkartılarak, yine encümen kararı ile satılmak istenmektedir. 1- Milli Emlak’ tan bedelsiz alınacak Hazine arsa ve taşınmazlarını almak için encümen kararı yeterli midir? 2- Yine alınan yer encümen kararı ile ihale yapılmadan satılabilir mi? Arsanın üzerinde, tapuda cins tasdiki yapılmamış binanın bir kısmı da bulunmaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 07.04.2007

Yap işlet devret modeli ile kiraya verme

Belediyemiz imar planında yeşil alan olarak planlanan alanda yap işlet devret modeli ile 3 adet açık tenis sahası ve kafeterya yaptırmak ve 5-10 yıl süreli kiraya vermek istiyoruz. Nasıl bir yol izleyebiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.04.2007

Akaryakıt alımı ihaleleri

1-)Yaptığımız açık ihalelere teklif veren istekli çıkmadığında Kamu İhale Kurumundan aldığımız kayıt numarasını iptal edecek miyiz? 2-)Akaryakıt alımı için açtığımız açık ihalelere teklif veren istekli çıkmadığında 1 yıllık akaryakıt ihtiyacımızı doğrudan temin yöntemiyle karşılayabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.03.2007