İmar para cezaları

Belediye Meclisi, 5393 sayılı Yasanın 18/h maddesine göre Belediye Encümeni tarafından verilen İmar cezaları(5 milyardan fazla) konusunda sulhen tasfiyeye gitmek istemektedir. Encümen kararında geçen imar cezasının miktarının indirilmesi suretiyle bulunacak miktar yeni bir imar cezası niteliğinde olduğunu kabul edersek, eğer imar cezalarını vermek madde 34/e göre encümenin görev ve yetkisinde olduğundan meclis buna karar verebilir mi? Encümen yetkili kabul edildiği takdirde bu kez miktar 5 milyarın üzerinde olduğundan encümenin görevi dışına çıkmaktadır. İmar cezasının yeniden belirlenmesi şeklinde madde 34/e ye göre yapılmasında cezayı gerektiren suçta herhangi bir değişiklik olmadığı halde cezanın değişmesi ne kadar doğru olur? 18/h maddesine göre belediye meclisi, faizde indirim veya tamamen vazgeçmeye yetkili olup olmadığı ile belediye alacağının ana miktarını indirmeye veya tamamen borcun silmesine karar verebilir mi? Tahsil imkansızlığı sebebiyle terkini düzenleyen 6183 sayılı Yasanın 106. maddesinde yer alan mik-tarın 5393 sayılı Belediye Kanunu 18/h maddesi açısından bağlayıcılığı var mı? Bu miktarın üzerinde bir terkin yapılabilir mi? İmar cezası dava konusu yapılmamış ise yinede 18/h göre tasfiyesi olabilir mi? Borç-lunun talebi olmaksızın "iki ay içinde başvurma ve defaten ödenmesi halinde ödenmemiş imar cezaları % 25 indirimli tahsil edilecektir şeklinde bir genel bir karar alınabilir mi? İmar cezalarından 6183 sayılı Yasanın 51.maddesine göre gecikme zammı alınabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.03.2006

Zamanında ödenmeyen su alacakları

Belediyeye para girmesi ve bu paranın vatandaşa hizmet olarak dönmesi, hem de ödeyemenlere böyle bir kolaylık getirerek, buda vatandaşa bir yerde hizmet düşüncesi ile Belediye su alacaklarının Nisan 20. 2006, Mayıs 20. 2006, Haziran 20. 2006 tarihlerinde 3 eşit şekilde ödeyenlerin ana para hariç faizlerinin tümünü meclis kararı ile sildik.

  • Soru Cevaplandı
  • 22.03.2006

Kaçak su kullanan abonelere para cezası verilmesi

Kaçak su kullanan vatandaşlarımız için belediye meclisimiz 2000,00 YTL para cezası kesilmesi yö-nünde bir karar aldı ve belediye encümeni de bu cezaları uygulamaktadır. Türkiye’ nin hiç bir belediyesinde böyle bir uygulama yokken bizim belediye meclisinin böyle bir karar almasının hukuki dayanağı nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.03.2006

Harcamalara katılma payı

Bilindiği gibi 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yer alan bazı vergi ve harçların bir kısmı ka-nunlar ile bir kısım ücretler ise belediye meclislerince belirlenmektedir. Aynı Kanunun 86, 89 ve 90. madde-lerinde belirtilen yol harcamalarına katılma paylarının tahakkuk ve hesaplanma usul ve esasları belirlenmiş-tir. Beldemiz yol ve kaldırımlarına Belediyemizce beton parke taşı döşenmesi işi yapılmıştır. İlgili Kanunda “ Harcamalara katılma payları bina ve arsalarda vergi değerinin yüzde 2’ sini geçemez “ denilmektedir. Bel-demiz kısmi olarak yapılaşmış durumdadır. Arsa ve bina değerine göre yapılan uygulamada adaletsiz sonuç-lar çıkmaktadır. Bu aşamada pay hesaplarken Beldemizin yerleşim durumuna göre arsa, arsa ve bina veya bina değerinin sokak ve mahallelerde ayrı ayrı veya farklı oranlarda uygulanmasının veya Belediye Mecli-simizin Beldemizin tamamında harcama payı oranını sıfıra kadar indirmesinin mümkün olup olmadığı husu-sunda; İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünden istenen ve gelen görüşte; gerekli Kanun maddeleri aynı şekilde sıralanmış olup, konunun Kanunla düzenlendiği ve yükümlülerden harcamalara ka-tılma payı alınmasının bir kanun hükmü olduğu dikkate alındığında harcamalara katılma payı alımından vazgeçilemeyeceği, payın hesaplanmasında arsa veya arsa ve bina değeri üzerinden Beldenin tamamına eşit olmak üzere uygulama yapılabileceği ve pay miktarının arsa ve bina vergi değerinin % 2 sini geçmemesini belirtilmiştir. Bu bağlamda ilgili görüşün uygulanması aşamasında mevcutta bina olandan bina rayiç değeri-ne göre, yine mevcutta arsa olandan arsa rayiç değerine göre hesaplamalar yapılacağı anlamında mı veya Beldenin tamamına sadece arsa rayiç değerinin uygulanacağı anlamında mı olup olmadığı hususunda görüş-lerinizi arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 10.03.2006

Tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcının miktarı

Hafta tatili çalışma ruhsat harçlarının yıllık alt ve ust sınırı nedır(ytl olarak).Saygılarımla.

  • Soru Cevaplandı
  • 16.02.2006

Para cezalarındaki artış

2006 yılında Belediye Zabıta Tembihnamesindeki ceza oranları hangi oranlarda artırılacaktır.

  • Soru Cevaplandı
  • 26.01.2006

2006 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı

2006 yılı için uygulanacak yeniden değerlendirme oranı kaçtır

  • Soru Cevaplandı
  • 05.01.2006

İşgal harcı

sayın yetkılıler bana işgal harcının tanımı,içeriği hakkında bilgi verirmisiniz.Bu soru garibinize gitmesin.sormak istediğim asıl konu şu;Beledıyeler hangı hallerde işgaliye alırlar?(Gercı bu konu 2464/52.mad.acıklanmış ama farklı fıkırler olusmakta bu yuzden soruyorum) -Ayrıca beledıyeler sınırları içinde bulunan yerlerden kapalı alan olarak işgal edilen kısımlardan işgaliye mi yoksa kira mı almalılar? -buraları beledıyelerden izinsiz yapılmışsa yıkım olmalı mı?yoksa kıra yada işgalıyemı alınmalı? -Kapalı olarak kullanılan bu mekanlar gecıcı olarak işgal şeklinde kabul edilir mi? -bu tur yerlerden kanun geregı alınan rakamlar çok yuksek çıktığından bır kaos yasanıyor.bunu kanunlar ölçüsünde nasıl bır yol izleyerek çözebılırız? Saygılarımla

  • Soru Cevaplandı
  • 22.12.2005

Su alacaklarının taksitlendirilmesi

Gecikme tahakkuk eden su ücretleri Meclis Kararı ile örneğin 2 taksit olarak taksitlendirilerek tahsil edilebilinirmi?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.11.2005

Harcamalara katılma payları

Sayın hocam biz belediye personelinin sorularına cevapladığınızdan ve bilgilendirdiğinizden dolayı teşekkür ederim Sorum Kanalizazyon Tesisleri Harcamalarına Katılım payı ile ilgili 2464 sayılı belediye gelirleri kanunun 87,90,91,92, ve 93 maddeleri gereği tahakkuku ve tahsili tebliğ açıklanmış olmasına rağmen üst limit olarak Emlak rayiç değerinin % 2 sini geçemez denilmekte peki taban sınırı varmıdır? Bu konuyu belediye meclisinde görüştük belediye meclisi Su Abonesi Kanalizasyon bağlayan her aboneden 60 YTL alınması ödemesi 4 taksit 2005 yılı 1,3,5 ve 7 aylarda su ücreti ile birlikte tahsil edilmesi yonünde karar alındı Bizim şu anda yapmamız gereken Kanunlara göre Emlak rayiç değerinin % 2 geçemeyeceği ücret iki yıldı 4 eşit taksittemi yoksa meclis kararımız olan Abone bsaşına 60 YTL 8 ayda 4 eşit taksitte alınacak iki yılda 12 eşit taksit olabilirmi

  • Soru Cevaplandı
  • 22.11.2005

Belediye meclisi yıl içinde daha önce belirlediği vergi ve harç tarifelerinde indirime gidebilir mi?

Belediye meclisin yıl içinde daha önce almış olduğu kararda işgaliye bedeli belirlenmiş iken daha sonra tekrar yeni bir kararla harçın miktarını indirebilir mi? ya da değiştirebilir mi? şimdiden teşekkür ediyorum.

  • Soru Cevaplandı
  • 02.09.2005