Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Açıktan atama
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 22/4 maddesi gereği açıktan yapılan atamalarda Devlet Personel Başkanlığından izin alınması gerekiyor denmektedir. Bu sebeple 28 Temmuz 2009 tarih ve 27302 sayılı Kamu Personeli Genel Tebliğine göre işlem yapmamız olanaksız mı?
- Soru Cevaplandı
- 07.01.2010
Sözleşmeli personele ödenecek zam ve tazminatlar
5620 sayılı Kanuna göre Halfeli Belediyesinde Sözleşmeli Personel statüsünde çalışmaktayım. Kurumumla ücret artışı konusunda tereddüde düşülmüştür. 5393 sayılı Belediye Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası gereğince, tam zamanlı olarak çalıştırılacak sözleşmeli personele ilişkin hizmet sözleşmesinin 5 inci maddesinde, Devlet memuru aylıklarında genel bir artış yapılması durumunda, bu sözleşme ücreti yeni bir meclis kararı alınmasına gerek kalmaksızın aynı oranda artırılır. Ayrıca Maliye Bakanlığı’nın (Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü) 03/07/2009 tarih ve 8367 sayılı Genelgesinin 2 nci maddesinin (d) bendinde ise; “çeşitli statülerde sözleşmeli olarak çalıştırılanların mevcut brüt ücretleri %4,5 oranda artırılmıştır.” denilmektedir. Kurum ise, herhangi bir ad altında ödeme yapılmaz diyor. Belediyelerde sözleşmeli olarak çalıştırılan personelin, memur maaş artışından faydalanıp faydalanamayacağı hususunda bilgi verilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 06.01.2010
Belediye şirketinde belediyenin temsili
Sermayesinin % 99.98’i belediyeye ait olan anonim şirkete belediye hisselerini temsil etmesi için kurumda görevli bir zabıta memurunun belediye meclisi kararı ile görevlendirilmesi yapılabilir mi ve bu memur belediye hisselerini temsil edebilir mi? Ayrıca temsil etmeye başladıktan sonra söz konusu şirkette genel kurul kararı alınarak yönetim kurulu başkanı olabilir mi? Olması durumunda yönetim kurulu başkanına huzur hakkı olarak herhangi bir ücret bağlanabilir mi? Bu ücretin kendisine ödenmesinde bir sakınca olur mu?
- Soru Cevaplandı
- 05.01.2010
Bedelsiz hisse devri
Belediyemizce yapılan 3194 sayılı İmar Kanununun 18. madde uygulaması sonucunda; Maliye hazinesi adına hükümet konağı ve müştemilatına ait tapu içerisinde (58 m2) belediyemiz hissesi bulunmaktadır. Maliye hazinesi bu hissenin belediyemizden bedelsiz olarak devredilmesini talep etmektedir. Belediyemiz hisseyi bedelsiz olarak devredilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 05.01.2010
Sözleşmeli personelin birim müdürü olarak görev alması
Beldemizde muhasebe müdürlüğü görevini vekaleten tahsildar yürütmektedir. Ancak sözleşmeli bir ekonomist muhasebe görevini yürütebilir mi? Muhasebe Müdürü olabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 04.01.2010
Avukatlık bürosuna işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi
Zabıta ekiplerimiz işyeri denetiminde belediyemizden alması gereken işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadığından avukatlık bürosu hakkında işlem yapmışlardır. Avukatlık bürosu sahibi … bürosunu 07.12.2006 tarihinde açtığını belirterek Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 10.01.2008 tarih ve YD itiraz no 2007/899 nolu kararından muaf olduğunu belirmektedir. Ayrıca aynı karardan muaf olduğunu belirten eczane, muhasebe, mimar, veteriner, doktor, gözlükçüler gibi işkolları sahipleri tarafından yazılı ve sözlü olarak itirazları ile karşılaşılmaktadır. İlgili karar incelenerek kararın yürürlüğe girmeden önce faaliyete geçmiş sayılan işletmeler gibi işyerlerinin belediyemizde işyeri açma ve çalışma muafiyetinin bulunup bulunmadığı hakkında bilgi edinmek istiyorum.
- Soru Cevaplandı
- 30.12.2009
Organik gübre üreten işyerlerinin zahire sitesinde yer alması
2. Sınıf Gayri Sıhhi Müesseselerin 9.23 sırasında yer alan ve organik gübre üretimi yapan işyerleri, un alım satımı, buğday alım satımı yapılan zahire sitesinde yer alabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 30.12.2009
Katı atık satışlarında KDV
Belediyemizce toplanan katı atıkların 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre satışı yapılacaktır. Belirlenen muhammen bedel üzerine %18 KDV nin konulup konulamayacağı yönünde tereddüde düşülmüştür. Bize bu konuda yardımcı olur musunuz?
- Soru Cevaplandı
- 30.12.2009
Vekil kaymakamlara özel idare ödeneği ödenmesi
İlçe Kaymakamımızın izne ayrıldığı dönemlerde vekaleten ilçemize bakan kaymakamlarımıza daha önceleri 2007/70 sayılı genelge gereği ödeme yapıyorduk ve Sayıştay’ca bu ödemeler kişi borcuna alındı, nihayetinde de 5917 sayılı Kanunla da bu kişi borçları kaldırıldı. Ancak Sayıştay’ın 2007/70 sayılı Genelgeyi hükümsüz sayması nedeniyle Başkontrolör Sayın Osman ÖZKAN hocamın 07.06.2009 tarihli görüş yazılarını da dayanak görerek hem kendi ilçesine hem bize bakan kaymakam vekillerimize ödeme yapmıyordum. Ancak Kaymakam vekilimiz İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinin 11.09.2009 tarih, 13284 sayılı ve özel idare ödeneği konulu görüş yazılarına istinaden bu ödeneği almak istemektedir. Ben nihayetinde ödemem konusunda resmi yazı istemeyi düşünüyorum ancak sizlerin görüşü bu konuda benim için büyük önem taşıyor.
- Soru Cevaplandı
- 29.12.2009
Kadro derecesi
Ben 1999 DMS sınavından 78 puan aldım, 2001 yılında 3. atamada Mustafakemalpaşa Belediyesine itfaiye eri olarak Ankara’dan atandım, fakat askerliğimi yapmadığımdan dolayı alım gerçekleşmedi. Bende Bursa 1. İdare Mahkemesine dava açtım, dava 3 yıl sürdü ve davayı kaybettim. Davayı Danıştay’a taşıdım. 2 yıl sürdü ve 2006 yılında lehime sonuçlandı. Bu dava sonucuna göre 2006 Eylül’de belediyede göreve başladım. (Bu karar emsal oldu ve artık itfaiye eri alımında askerlik istenmiyor) İşe başlayalı 3 yılı geçti fakat belediye geriye dönük kadro derecelerimi vermedi. Size sorum: 1 - 2001-2006 yılları arası kadro dereceleri bana verilmeli mi? 2- İşe başladığım 2006 yılından sonra mı derecelerim işler? 2006 yılında Danıştay’dan aldığım karar 2001 yılındaki alınmama kararını bozduğu için verilmeli diye yazı yazdım fakat bir sonuç verilmedi. İdare mahkemesine dava açıp kadro derece hakkımı almalı mıyım?
- Soru Cevaplandı
- 27.12.2009
İçkili yerin karayolları ve otoyollarına olan mesafe ölçümü
İçkili yer açılmak istenen işletmeler için, mekanın karayolları ve otoyolları sınır çizgisine 200 metre yakın mesafe içinde olup olmadığıyla ilgili ölçüm yapılırken, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 34.maddesinin birinci paragrafında belirtilen kriterlere göre ölçüm yapılıp yapılamayacağı; şayet, 34. maddenin sadece umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin okullarla arasındaki mesafe ölçümü için geçerli olduğu düşünülür ise; içkili mekanların otoyolları ve karayollarının sınır çizgisine 200 metreden yakın mesafe içinde olup olmadığıyla ilgili ölçümün ne şekilde yapılacağı, halk diliyle, kuş uçuşu denen direkt ölçümün mü yoksa yaya yolu kullanılarak yaya kurallarına göre gidilebilecek en kısa mesafenin mi dikkate alınacağı hususunda, görüşlerinizi bildirmenizi talep ederim.
- Soru Cevaplandı
- 25.12.2009
Zabıta açıktan atama
Belediye Zabıta Yönetmeliğindeki 13 ve 14. maddelerinde değişiklik oldu. Biz zabıta memuru almak istiyoruz. Doğrudan açıktan atama ile alabilir miyiz veya bakanlıktan onay mı almamız gerekiyor.
- Soru Cevaplandı
- 25.12.2009