Sözleşmeli personel

Yazıhan Sulama Birliğinde 5620 sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önce geçici işçi statüsü ile çalışıyordum. 5620 sayılı Kanununun uygulanmasından sonra sözleşmeli personel olarak yaklaşık 2 yıldır çalışmaktayım. 5393 sayılı Belediye Kanunun 49 uncu maddesine göre sözleşmemiz yinelenmektedir. Bizim konumumuz 657 sayılı Kanununun 4/b den farklı mıdır yoksa özlük olarak aynımıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 15.10.2009

İşçi kadrosundaki personelin muhasebe yetkilisi görevi verilmesi

Ben 2002 yılında geçici işçi olarak işe alındım. Daha sonra çıkan Kanunla bizler daimi işçi statüsüne geçtik. Şu an belediye de muhasebe bölümünde işçi olarak çalışmaktayım; sorumluluk başka bir memur arkadaşımızda, bizzat ben işleri yürütmekteyim. 2009 yılında seçimlerden sonra belediye meclisinde görüşülerek tarafıma muhasebe yetkilisi ve mali hizmetler müdürlüğü görevi verilmiştir. Sorularım şöyle: Belediye meclisinin böyle bir yetkisi ve görevi var mıdır? İşçi kadrosundaki bir kamu görevlisine muhasebe yetkilisi ve mali hizmet müdürlüğü verilir mi? Şayet bu görev ve sorumluluklar verilirse maaşıma ek bir ücret verilir mi? Yapılan işlem yanlış ise, şahsen hukuki olarak hangi yola başvurmam gerekiyor? Muhasebe sertifikası olmadan muhasebe yetkilisi olunabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 15.10.2009

Muhasebe işlemleri

Birliğimizde, muhasebe iş ve işlemlerine bakmaktayım. Geçici işçi eliyle muhasebe işlemleri yürütülür mü? Yürütülmez ise kurumumuzda 5620 sayılı Kanun kapsamında 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesine göre 657 sayılı Kanun 4 – b statüsünde çalışan Mühendis /Birlik Müdürü muhasebe işlemlerine görevlendirme ile bakabilir mi? Ya da bağlı bulunduğumuz Kaymakamlıktan memur görevlendirilmesi gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.10.2009

İşletme belgesi alınması

İşletme belgesi alınması zorunlu olan işyerlerinde işletmecilerin bu belgeyi almakta büyük zorluklar içerisine girdikleri görülmektedir. İlimizde bu belgeyi verecek birimin olmamasından dolayı müracaat Gaziantep iline yapılmaktadır. İşletmelerin bu belgeyi almak için müracaatları sonrası yetkililerin ödeneklerinin olmaması, yeterli müfettişlerinin olmadığı nedenleri ile işyerlerini kontrole gelemediklerinden bir çok işyeri bu belgeyi 5-6 ay gibi sürelerde alabilmektedir. Faaliyete hazır hale gelmiş bir işletmeye bu süre çok ağır gelmektedir. Ayrıca İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin amacı ruhsatlandırmanın hızlı bir şekilde yapılabilmesi için hazırlanmıştır. Diğer taraftan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Teftiş Kurulu Başkanlığının B.13.0.İTK .0.00.00.00/ 949– 487 sayılı yazılarında kurma izni ve işletme belgesi olmadan açılma izni verilmemesi hakkında yazıları bulunmaktadır. Bu bilgiler ışığında ruhsat işlemlerinde nasıl bir uygulama yapılması hakkında görüş ve değerlendirmelerinize ihtiyaç duyulmaktadır.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.10.2009

Muhtar ödeneği

Muhtelif nedenlerle seçim yapılmayan mahalle muhtarlığı görevini yürütmek üzere görevlendirilen kişiye ücret ödenmeli midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.10.2009

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin (b) bendinde, "634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkulların, tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve benzeri eğlence ve toplantı yerleri; fırın, lokanta, pastane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri; imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi işyerlerinin açılması hususunda kat maliklerinin oy birliği ile karar alması, Tapuda işyeri olarak görünen yerlerde, umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa, kat maliklerinin oy birliği ile karar alması" hükmü bulunmaktadır. Ancak binanın tamamı tapuda mesken görünmesine rağmen işyeri olarak kullanılıyorsa mülk sahiplerinin tamamı kira kontratları ile mekanları işyeri kullanımına açarak zımnen muvafakat göstermiş sayılmazlar mı? Bu durumda binanın tamamının işyeri olarak kullanıldığına dair resmi bir tespiti (Zabıta raporu, muhtarın tespiti vb.) muvafakat yerine dosyaya koyarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 13.10.2009

Belediye aracına trafik cezası yazılması ve muhasebe işlemi

Belediyemiz şoförü belediyemize ait araçla hız sınırını aştığından trafik cezası yazılmıştır. Belediye Başkanı bu cezanın belediye bütçesinden karşılanmasını istiyor. Bütçeden ödeme yapmam halinde, muhasebe yetkilisi olarak tarafıma sorumluluk doğar mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.10.2009

Toplu iş sözleşmesinden yararlanmayan işçilerin yemek yardımından yararlanması

Belediyemizde çalışan işçiler herhangi bir sendikaya tabi değiller. Ücretlerini her yıl belediye encümeninde karar almak suretiyle belirliyoruz. İşçilere verilen ücret haricinde ihale yolu ile dışardan bir firmadan yemek hizmet alımı yapabilir miyiz? Maaş haricinde bu şekilde işçiler yemek hizmetinden yararlanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.10.2009

Belediye başkanlarının yıllık izni

Serbest meslekten gelen belediye başkanının yıllık izni ne kadar süredir?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.10.2009

İşyeri ruhsatı

Ticari bir bölgede zemin kattaki dükkanlar ticari ama üst katta olan bağımsız bölümler apart olarak gözüküyor, burada içkili kafe, bar olarak faaliyet yapılmak isteniyor. Yapı kullanmasında mesken olarak gözüken fakat ticari sahada bulunan yere işyeri ruhsatı verilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.10.2009

Zabıta memurluğuna geçiş ve görevde yükselme

1994 yılında zabıta memuru olarak göreve başladım. 2000 yılında ita amirinin onayı ile itfaiye onbaşısı kadrosuna atandım. Şu anda 7/3 derecede lise mezunu itfaiye onbaşısı kadrosundayım. İtfaiye onbaşısı zabıta komiserliğine denk bir kadromudur, bu kadroya sınavsız atanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.10.2009

Arazi tazminatı

Belediyede 657 sayılı Kanuna tabi mühendis (Ziraat Mühendisi) kadrosundayım. Park ve Bahçeler Müdürlüğüne vekaleten atamam yapıldı. Bu durumda 3 ayda bir teknik personellere ödenen arazi tazminatından faydalanmaya devam edebilir miyim? İkincisi ise, mühendis olarak aldığım maaş vekaleten atandığım kadrodan daha yüksek olduğundan kurumum vekalet ücreti ödemiyor, bu doğru bir işlem midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 10.10.2009