Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Yardımcı hizmetlerden genel idare hizmetlerine geçiş
Ben uzman erbaşlıktan kendi isteğimle ayrıldım. 2004 yılında açıktan atama ile Aksaray Belediyesinde bekçi kadrosunda Devlet memuru olarak göreve başladım. Belediye başkanı oluru ile halen zabıta memuru olarak görev yapmaktayım. 39 yaşındayım. Genel idari hizmetlere nasıl geçebilirim.
- Soru Cevaplandı
- 12.11.2008
İş akdinin askıya alınması
5620 sayılı Kanunda geçici işçiler 5 ay 29 gün çalışabileceği yer almaktadır. 2009 yılı başında geçici işçi olarak alınan işçinin 2009 yılının 6. ayında iş akdi sona erecektir. Geçici işçi aynı yıl içinde başka bir kurumda geçici işçi olarak çalışabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 12.11.2008
İtfaiye personeline fiili hizmet zammı
1990 yılından beri Çayırlı Belediye Başkanlığında itfaiye onbaşısı olarak görev yapmaktayım.1 Ekimde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Yasasına göre itfaiye çalışanları fiili hizmet zammı kapsamına alınmışlardır. Ancak bu konuyla ilgili kurumumuzca herhangi bir uygulama yapılmamıştır. 01.02.1966 doğumluyum. Memuriyette göreve başlama tarihim 15.04.1990. Memuriyetten önce 15.04.1986 SSK girişli 214 günüm bulunmaktadır. SSK’lı çalıştıktan sonra 18 ay askerlik yaptım ve borçlanmasını yaptırdım. Sorularım şöyle olacak. 1-Fiili hizmet zammından nasıl yararlanacağız yukarıdaki bilgilerime göre bizlere getirisi süre olarak ne kadar olacak? 2.Bu duruma göre ne zaman emekli olabilirim?
- Soru Cevaplandı
- 12.11.2008
Vekalet ve vekalet aylığı
05/09/2006 tarihinden itibaren belediye meclis kararı ile ihdas edilip boş bulunan 3 ncü dereceli temizlik işleri müdürlüğü kadrosuna, 13/03/2007 tarihinden itibaren de 1 nci dereceli insan kaynakları ve eğitim müdürlüğü kadrosuna başkanlık makamının yazılı talimatı ile vekalet etmekteyim. 2 yıllık meslek yüksek okulu muhasebe bölümü mezunuyum. 657 Devlet Memurları Kanunun 86. maddesi uyarınca görevde yükselme esaslarına dair yönetmelik hükümleri dikkate alındığında; asaleten atanacak personel bulunmamaktadır. Yine aynı madde uyarınca görevlendirme asili atamaya yetkili amir tarafından verilmiş, görevlendirme yazısında vekâleten görevlendirildiğim açıkça belirtilmiştir. Müdürlük kadrosuna atanabilmek için öğrenim düzeyi yönünden Yönetmeliğin geçici 1 ve ek maddelerine göre 4 yıllık yüksek öğrenim görmüş gibi kabul edileceğimden görevde yükselme sınavlarına katılabileceğim kanaatindeyim. Tüm bu şartlar dikkate alınarak görevde yükselme yönetmeliğinin geçici 1 ve ek 2004/25439 maddesi dahil işgal ettiğim memur kadrosunun özel hizmet tazminatı ile vekalet ettiğim müdürlük kadrolarının özel hizmet tazminatı arasındaki fark vekalete başladığım tarihten itibaren tarafıma ödenebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 12.11.2008
Genel sekreter yardımcısının ek göstergesi
Büyükşehir belediyesi sayılmayan illerde maaşa esas İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısına verilecek ek gösterge tutarı kaç olmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 11.11.2008
İşçinin memur kadrosuna vekalet edip edemeyeceği
Belediyenin muhasebe biriminde işçi olarak çalışmaktayım. 4 yıllık işletme bölümü mezunuyum. Belediyenin muhasebe biriminde sadece mali hizmetler müdürü var. Muhasebeci kadrosu boş durumda. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesi kapsamında boş bulunan muhasebeci kadrosuna vekâleten atamam yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 11.11.2008
İhalede yasaklı sorgulaması
İhale yapılmış, firma sözleşmeye davet edilmiştir; sözleşme imzalanmadan, sözleşmeye davet tarihinden sonra başka bir idare tarafından yapılan iş nedeniyle bahse konu firmaya Kamu ihale Kurumu tarafından 6 ay ceza verildiği görülmüştür. İhale tarihi Ekim ayı, ceza başlangıç tarihi Kasım ayıdır. Yapılacak işlem hakkında ivedi olarak bilgi verilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 10.11.2008
Kadro değişikliği-görevde yükselme
Belediyemizde görevli 3.derecenin 3. kademesinde bilgisayar işletmeni kadrosunda bulunan 2 yıllık üniversite mezunu personelin 657 sayılı Kanuna tabi olarak 15 yıl 3 ay 15 gün yazı işleri müdürlüğünde hizmeti bulunmakta, SSK’ya ait hizmeti askerlik hizmeti olmak üzere toplam 18 yıl 18 gün hizmeti bulunmaktadır. 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesine istinaden yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğe göre belediye meclisinin 09.03.2007 tarih ve 26 sayılı kararı ile yapılan dolu kadro değişiklik cetvelinde 3. dereceli bilgisayar işletmeni kadrosu iptal edilerek G.İ. H sınıfında 1. dereceli yazı işleri müdürü kadrosuna görevde yükselme sınavına katılmadan ihdas edildiğinden 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi gereğince 1. dereceli yazı işleri müdürlüğü kadrosuna atamasının yapılıp yapılamayacağı hususunu bildirmenizi istiyorum.
- Soru Cevaplandı
- 10.11.2008
Sözleşmeli personelin muvazzaf askerlik sonrası göreve dönmesi
Belediyelerde 5393 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalışan personellerin (Ocak ayında sözleşme imzalanmış ancak personel askere gitmiş ise) askerlik sonrası dönüşlerinde tekrar görevlerine dönmeleri nasıl olacak? Ne gibi bir işleme tabi tutulacak?
- Soru Cevaplandı
- 10.11.2008
Akaryakıt ve LPG istasyonları
Akaryakıt ve LPG istasyonlarına ruhsat verirken bu işletmelerin belli bir metre alanları olması zorunluluğu var mı?
- Soru Cevaplandı
- 07.11.2008
Görevde yükselmede öğrenim durumu
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik in geçici 3. maddesinin 1. fıkrası, “Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatları uyarınca kazananların hakları saklıdır. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 18.04.1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibariyle iki yıllık yüksek öğrenimi bitirmiş olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 5 inci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yüksek öğrenim görmüş kabul edilirler. “ şeklinde düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 16.maddesine göre 1987 yılında Serinhisar Belediyesinde göreve başladım, yine Yönetmeliğin geçici maddenin 1. fıkrasına göre Şef kadrosuna atamam yapıldı. Görevde yükselme sınavında müdürlük kadrosu için (1998–1999 öğretim yılında 30 Haziran 1999 tarihinde ön lisans diplomasını almaya hak kazandım.) diğer koşullara sahip olduğum takdirde, 5 inci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yüksek öğrenim görmüş kabul edilebilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 07.11.2008
Muhasebe yetkilisi atanması
1- 1993 yılında işe başladım. 2001 yılına kadar asil olarak başka bir belediyede Hesap İşleri Müdürü olarak görev yaptım. 2001 den sonra Edirne Belediyesine nakil olarak geldim ve Şef kadrosuna atandım. Maliye Bakanlığının açmış olduğu Muhasebe Yetkilisi Sınavını kazandım; ama sınavı kazanmış olduğum halde Muhasebe Yetkilisi olarak atanmadım ve başka bir birime (Muhasebe dışında) 12/02/2008 tarihinde görevlendirildim. Muhasebe yetkililiği sertifikası olmayan birinin bu görevi yürütmesi uygun mudur? 2- İki yıllık Mahalli İdareler Yüksekokulu mezunuyum; daha sonra atamam yapılırsa geçici 5. maddeye göre mi, yoksa 62. maddeye göre mi gerekli şartları taşımam gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 06.11.2008