Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Norm kadro uygulaması ve görevde yükselme
Manisa ili Ahmetli Belediyesi fen işlerinde 15 yıldan beri inşaat mühendisi olarak görev yapmaktayım. Belediyemizde Fen İşleri Müdürlüğü kadrosu bulunmadığından yetkili mühendis olarak çalışmaktayım ve kurumumuzda teknik personel olarak (mühendis) bir tek ben bulunmaktayım.Yeni çıkan norm kadro uygulamasına göre bize anlatılan bir adet fen işleri müdürlüğü kadrosunun olduğu ve buna atanmam gereği olduğudur. Böyle bir mecburiyetimin olup olmadığı isteğim dışında atanıp atanamayacağım konusunda ve şu an 2/1 dereceden maaş alan bir inşaat mühendisi olarak maddi hak kaybına uğrayıp uğramayacağım konusunda bilgilendirilmem hususunda gereğini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 14.06.2006
Demirbaşların hurdaya ayrılması ve imhası
2008 yılı Ocak ayında, önceki yıllarda kullanılmakta olup Taşınır Mal Yönetmeliği gereği muhasebeye alınan demirbaşlardan kullanılamaz durumda olmaları nedeniyle imha edilecek olanlarının muhasebe kaydı nasıl olmalıdır. Hesap Borç Alacak 500 ............................. xx,xx 253 ................................................................xx,xx 255.................................................................xx,xx 1-Yukarıdaki şekilde girişi yapılan demirbaşlar imha (hurda değil) edilmek suretiyle kayıtlardan düşülmek istenirse nasıl düşülmelidir? Hesaplar nasıl çalışmalıdır? 2-Acaba bu demirbaşlara imha işlemine yönelik muhasebe kaydından önce yönetmelik gereği %100 amortisman ayrılıp sonra imha amaçlı düşüm yapılabilir mi? (Not: zorunlu olarak zaten 2008 yılı sonu %100 amortisman uygulaması yapılacaktır)
- Soru Cevaplandı
- 11.01.2009
Sendika üyesi memurlara toplu iş sözleşmesi ile değişik adlar altında ödeme yapılması
Belediyemiz memurlarının bağlı bulundukları sendika ile Belediyemiz arasında toplu iş sözleşmesi imzalanarak memurlarımıza aldıkları maaşlarına ilaveten herhangi bir ücret (Bayram ikramiyesi, eğitim yardımı, gıda yardımı)veya denge tazminatı adı altında herhangi bir ücret verilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 09.01.2009
Vekalet, görevde yükselme
İlk önce Sarayköy Belediye Başkanlığında 03.08.1998 tarihinde 9 dereceli inşaat teknikeri kadrosunda 9/4 derecesinde açıktan atama ile teknik hizmetler sınıfında göreve başladım. Memur olmadan önce 4 yıllık okulu bitirdim. 01.12.2000 tarihi ile 31.06.2001 tarihleri arasında askerlik hizmetimi tamamladım. Daha sonra 28.04.2006 tarihinde Sirkeli Belediye Başkanlığında bulunan 5 kadro dereceli fen memuru kadrosuna ilgili kanunlar gereği naklen atamam yapıldı. Fen Memuru kadrosunda iken norm kadro ilke ve standartlarına ilişkin esaslar çerçevesinde 04.10.2006 gün ve 31 sayılı kararı ile ihdas olunan TH sınıfındaki mühendis kadrosuna vekalet etmek üzere görevlendirildim. Halen bu görevde bulunmaktayım. 1-Bugün itibariyle hizmet süremin ve oluşacak kadro derecemin tarafıma bildirilmesi. 2-Mühendis kadrosunda asıl olarak görev yapmam için unvan değişikliği sınavı ve nasıl yapılacağı hakkında bilgi verilmesi, yani sınavın kim tarafından yapılacağı hakkında bilgi verilmesini istiyorum.
- Soru Cevaplandı
- 09.01.2009
Denetim Komisyonu ve faaliyet raporları
Ocak ayı itibariyle Huzurkent İlkkademe Belediyesi Denetim Komisyonu üyeliğine seçildik. Yasaya göre Mart ayı sonuna kadar denetlemeyi yapacağız ve Nisan ayı ilk toplantısında meclise bilgi verilmek üzere meclis başkanlığına sunacağız. Fakat 29/Mart/2009 tarihinde İlkkademe Belediyesi olarak tüzel kişiliğimiz sona erecek. Tutmuş olduğumuz raporu ne yapmamız gerekecek. olağanüstü meclis toplantısı yapıp Denetim Komisyon Raporu ve Faaliyet Raporunu görüşmemiz mi gerekecek yoksa bağlandığımız Belediyeye devredip orada mı görüşülecek?
- Soru Cevaplandı
- 06.01.2009
İşçinin asli ve sürekli işleri görmesi ve vekalet
Ben 1997 yılında belediyeye geçici işçi olarak girdim. Geçici işçilerin sürekli kadroya alınması ile sürekli işçi kadrosuna geçtim. 1997 yılından bu yana başkatip vekili, evlendirme memuru, iş ve işlemleri sorumluğu evrak kayıt işleri ve menşe şahadetnamesi düzenleyicisi olarak görev yapmaktayım. Yazı işlerine bakmamdan dolayı encümen üyesiyim. Tahakkuk memuruyum. İşçiler eliyle memur hizmetleri yürütülemediğinden, ben encümen oturum ücreti alamıyorum. Benim tahakkuk memuru olarak atmış olduğum imzalardaki sorumluluk kime aittir?
- Soru Cevaplandı
- 05.01.2009
Tam zamanlı sözleşmeli inşaat mühendisinin taban ücreti
1- Ben 1 aydır belediyede 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası gereğince Tam Zamanlı Sözleşmeli İnşaat Mühendisi olarak çalışmaktayım. Belediye maaşımı 1.200,00 YTL olarak belirledi ve sözleşmeyi buna göre düzenledik. Ocak 2008 tarihinden geçerli olmak üzere belirlenen tam zamanlı mühendis tavan ücreti 1.678,00 YTL. Bu uygulanan işlem doğrumudur? Bunların taban ücretleri belli değil mi? 2- Bu kapsamda çalışan sözleşmeli personel yemek yardımından yararlanıyor mu?
- Soru Cevaplandı
- 05.01.2009
İtfaiye memurunun yıllık izni
1- Belediyemizde 24 saat iş 24 saat dinlenme sistemiyle görev yapmaktayım. İzne ayrılacağımız zaman bayram tatilinin yıllık iznin içine girmesi halinde yıllık izin süresi içerisine dahil edilip edilmeyeceği? 2- Yıllık iznimi bayram tatilinin sonunda almam halinde bayram tatil süresinin de yıllık izin süresine dahil edilip edilmeyeceği? 3- İtfaiye ve zabıta memurlarının izin konusu hakkında düz memurlardan bir farkı var mıdır? 4-Bayram ve özel günlerde yani dini ve resmi bayramlarda çalıştığım takdirde alacağım ücrette ne kadar değişme olur?
- Soru Cevaplandı
- 04.01.2009
Tam zamanlı sözleşmeli veteriner hekimin memurluğa atanması
01.01.2006 tarihinden itibaren Elmalı Belediyesinde sözleşmeli tam zamanlı veteriner hekim olarak çalışmaktayım. Belediyemizdeki sağlık hizmetleri sınıfında ki boş bulunan veteriner hekim kadrosuna kadrolu memur olarak sağlık hizmetleri sınıfına atanmam için ne yapmam gerekir? Sözleşmeli olarak uzun süre bu görevi yürütenlere bir atama yapma durumu var mıdır? KPSS sınavı şart mıdır? Belediye başkanının yetkisine istinaden atama yapabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 02.01.2009
Kabahatler Kanununda belirtilmeyen belediye yasakları
5728 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 66. maddesinde belediye encümenlerince Kabahatler Kanununun 32. maddesi hükümlerine göre idari para cezası verilir denmektedir. Bu güne kadar 1608 sayılı Kanuna göre tutmuş olduğumuz tutanaklarda itiraz süresi 2 gün ve işlenmiş suça verilen idari cezaya itiraz 5 gün olarak uygulanmaktaydı, ancak Kabahatler Kanununun itiraz süreleri 15 gün ve verilen idari para cezası peşin ödenmek istenirse indirime gidileceği belirtilmektedir. Buna göre Kabahatler Kanununda belirtilmeyen belediye yasaklarına uymayanlara karşı yapmış olduğumuz işlemlerde hangi yolu izlememiz gerekir, itiraz ve ödeme miktarları hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
- Soru Cevaplandı
- 02.01.2009
Evlenme yardımı
Yeni evlenen memura evlenme yardımı adı altında bir yardım yapılabilir mi?(doğum yardımı gibi)
- Soru Cevaplandı
- 01.01.2009
Encümen toplantısı ve kararları
Küçük belde belediyelerinde personel yetersizliği nedeniyle, memur veya birim amirleri olmadan, sadece seçilmiş meclis üyelerinden encümen oluşturulabilir mi? Şayet encümen oluşumunda mevzuata aykırılık söz konusu olur ise, alınan encümen kararlarının da geçerliliği tartışma konusu veya kararların uygulanmasında hukuki sakınca ortaya çıkar mı?
- Soru Cevaplandı
- 30.12.2008