Belediye şirketlerine borç verilmesi

Belediyeler, şirketlerine borç verebilirler mi, veremezler ise bunun yasal dayanağını açıklar mısınız?

  • Soru Cevaplandı
  • 11.05.2011

Zabıta müdürlüğüne atanma

Belediyemizde 15 senedir fiilen 5 dereceli memur kadrosunda görev yapmaktayım ve halen memur kadrosundayım. 4 yıllık üniversite mezunuyum. 2004 yılından 2009 yılına kadar zabıta amirliği 2009 yılından beri de, zabıta müdürlüğüne vekâlet etmekteyim. Görevde yükselme sınavına katılmadan müdür olarak atanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.05.2011

Belediyenin fatura düzenlemesi

Belediyemiz, Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir okul için, geçmiş yıllardan kalan borç tutarı …TL olan su borcunu yapılandırmak üzere yazı yazdık. İlgili kurum Belediyemizden fatura istedi. Ancak Belediyemizde tahsilat makbuzu haricinde fatura kullanılmamaktadır. Belediyelerde fatura nasıl elde edilir? Biz bu faturayı nasıl bastırabiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.05.2011

Fazla mesai ücreti

Belediyemiz bünyesindeki nikah memurlarının hafta sonu kurum içinde veya restaurantlarda düğün salonlarında kıydıkları mesai saati dışındaki nikahlar için görevli bu memurlara yol ve diğer ücretler başlığı altında bir ücret ödenip ödenemeyeceğini konusunda bilgi verir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.05.2011

Yapı kullanma izni olmayan yapılara elektrik aboneliği için yazı verilmesi, imar alanı dışında yapılan yapılardan emlak vergisi alınması

1-Bilindiği üzere ilgili Kanunda 12/10/2004 tarihinden önce yapılan yapılarda yapı kullanım izni aranmaz diye bir ibare var. Vatandaş elektrik abonesi olmaya gittiği zaman ilgili kuruluş vatandaştan (Herhalde Yapı Kullanma İzin Belgesi olmadığı için) 2004 yılından önce yapıldığına dair bina beyannamesi istemektedir. Bu uygulamanın herhangi bir kanuni dayanağı var mı? Yoksa ilgili kuruluşun kendi uygulaması mı vatandaşla devamlı sorun yaşamaktayız. Beyannameyi verdiğimiz zaman sorumlu biz mi oluyoruz? 2- Tarla vasıflı imar alanı dışında bulunan taşınmazın üstüne yapılan besihane bekçi kulübesi gibi yerlere bina beyanı alabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.05.2011

Kadro değişikliği, kurs bitirme belgesinin geçerliliği

1- Belediye meclis kararıyla üniversiteden bilgisayar kurs bitirme belgesi alan memur unvanlı personelin kadro unvanını veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni kadrolarıyla değiştirebilir miyiz? 2- Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin görevde yükselme sınavına tabi olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar başlıklı 7 nci maddesinin (ı) bendinin 2 inci fıkrasında "Veri hazırlama ve kontrol işletmeni ile bilgisayar işletmeni kadrolarına atanabilmek için ayrıca Milli Eğitim Bakanlığınca veya bu Bakanlıkça izin verilen özel bilgisayar kurslarından belge almış olmak veya bitirdiği okulun ders müfredatında en az iki dönem bilgisayarla ilgili ders aldığını belgelemek," denmektedir. Üniversitelerden alınmış olan Bilgisayar Kurs Bitirme Belgeleri, Milli Eğitim Bakanlığınca verilen Bilgisayar Kurs Belgeleri ile eş değerde sayılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.05.2011

Tekniker kadrosuna atanma

Ben zabıta memurluğu kadrosunda çalışıyorum. Sizden öğrenmek istediğim çalışırken yüksek okul okudum ve tekniker diploması aldım. Görevde yükselme sınavına katılarak unvan değişikliği yapıp teknik kadroya atanabilir miyim? Zabıta memurluğu kadrosunda bulunmamdan dolayı çalıştığım kurumun beni unvan değişikliği sınavına tabi tutmama gibi bir yetkisi var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.05.2011

Plansız alanda prefabrik yapı yapılması

İmarsız tapulu bir tarlada, tarla plansız alan gözüküyor. Bu yere prefabrik bir yapı yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.05.2011

Seyahat kartı

Bizler İzmir'de bir ilçe belediyesinin Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünde çalışmaktayız. Kadromuz memur ya da şef bu kadro ile her gün işyerlerinin denetimini yapmakta ve işyeri ruhsatı ile ilgili işyerlerine yönetmeliğe göre uygun ya da mahsurlu olarak rapor düzenlemekteyiz. Yukarıda anlatılan kriterlere göre 6245 sayılı Harcırah Kanununun 48. maddesi gereği verilen seyahat kartı diğer adı adıyla kamu kartından faydalanmak istiyoruz. Müracaat edildiğinde, siz kanunda sayılan kadrolardan değilsiniz denmektedir. Oysa bir zabıta gibi görev yapmaktayız. Kadrosu memur ve şef olup, ruhsat ve denetim müdürlüğünde çalışanlara verilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.05.2011

Belediye başkanlarının faaliyet raporları

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 26 ve 56. maddeleri gereğince belediye başkanının faaliyet raporu görüşmelerinde oylamaya katılıp katılamayacağını, ayrıca faaliyet raporu oylaması neticesinde meclisin salt çoğunluğunun (6 red oyu, 5 kabul oyu, 1 üye toplantıya katılmadı) faaliyet raporunu reddetmesi durumunda ne tür bir işlem yapılacağı konusunda bilgi verir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.05.2011

Yapı kullanma izninde dükkan olarak gözüken yere fırın için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

Mülkiyeti belediyemize ait tek katlı bir yapının birbirinden bağımsız olarak tapusunda dükkan olarak kayıtlı bölümlerinden birisi, 1992-1993 yıllarında içerisinde yapılan çalışma ile fırın'a dönüştürülmüştür. Ancak tapusunda halen dükkan olarak kayıtlıdır. O tarihten bu yana zaman zaman kapalı kalmış zaman zaman kira ile işletilmiştir. Şu anda kapalıdır. Fırının sürekli faal olması için encümenimizce 3 yıllığına işletilmek üzere kiraya verilmesi, kiralayanın da işyeri açma çalışma ruhsatını almak kaydı ile muntazam bir şekilde faaliyette bulunması kararlaştırılmış bulunmaktadır. Lakin fırının ne yapı ruhsatı ve ne de yapı kullanma izin belgesi bulunmamaktadır. Yönetmelikte ise özel yapı şeklini gerektirir bu tür yerler için yapı kullanma izin belgesi zorunluluğu vardır. 5237 sayılı TCK' da da yapı kullanma izin belgesi bulunmayan yerlerde sınai faaliyetin icrasına izin verenler hakkında cezai müeyyide öngörülmüştür. Bu durumda; 5237 sayılı TCK'nın belirtilen maddesine eklenen " fıkra hükmünün 12.10.2004" tarihinden önce yapılmış yapılar için uygulanmayacağı" düzenlemesinden yararlanarak yapı kullanma izin belgesi olmasa dahi diğer şartların yerine getirilmiş olması kaydı ile belirtilen fırın için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.05.2011

Ustalık belgesinin olmaması halinde ruhsat verilmesi

Beldemizde açılmak istenen ve ticaret siciline kaydı bulunmayan bakkal vb. işyerlerine İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilmesi için, aranan diğer belgeler yanında "ustalık belgesi"ni de istemekteyiz. Vatandaşlarımız ustalık belgesi temin edemediklerinden ruhsat talepleri sonuçsuz kalmaktadır. Diğer şartların yerine getirilmiş olması kaydı ile "ustalık belgesi" ibraz edemeyenlere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.05.2011