Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
18 inci madde uygulamasıyla kamuya kazandırılan yerlerin imar planı değişikliğiyle satışı
Kasabamızda 1997 yılında yapılan 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesi uygulaması sonucu uygulama alanındaki içinde ikamet edilen bazı konutların yol, park-bahçe vb. kamu alanları olarak ayrılan yerlerde kaldıkları, arazileri uygulamaya giren ve konutu bu alanlarda kalan şahıslara imar uygulamasından hakları ve payları olan arsalar aynı bölgeden verilmiştir. Belediyemiz de 2010 yılında imar değişikliği yaparak konutların bulunduğu söz konusu alanları konut alanına dönüştürmüştür. Belediyemiz söz konusu alanlarda ihdas işlemleri yaparak, belediyemiz adına yeni oluşacak arsaları 2886 sayılı Yasa hükümlerine göre satmak istemektedir. Belediyemiz satış işlemlerini nasıl gerçekleştirebilir. Yukarıda da bahsedildiği üzere yeni oluşan arsalar üzerinde de vatandaşın içinde ikamet ettiği ve kendilerince yapılan konutlar bulunacaktır. Söz konusu alanlarda evi bulunan vatandaş mevzuat gereğince belediyemizle ve diğer resmi kurumlarla bu işi nasıl çözebilir? Vatandaşın da yapacağı iş ve işlemler var mıdır? Bu sorunun çözümü yönünde belediyemize bilgi verilmesini saygılarımla arz ederim?
- Soru Cevaplandı
- 07.10.2011
Encümen üyesinin toplantılara katılmaması
Belediye Encümen üyesi belirli aralıkla encümen toplantılarına katılmaz ise durumu ne olur ve hukuki açıdan ne gibi bir işlem yapmamız gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 06.10.2011
İl özel idaresi bütçesine dış kaynaklardan aktarılan ödenekler ve bütçe içi aktarmalar
İl Özel idarelerinde bütçeyle konan ödeneklerde aktarma yetkisi vali, encümen ve meclis görevleri arasında sayılmaktadır. Bakanlıklardan gelen ödenekler vali onayı ile gelir-gider yapılmakta. Bizim anlamadığımız, bu ödeneklerden bahsedilirken kurumsal, fonksiyonel ve ekonomik düzeyler olarak içten içe aktarmalarda yine encümen ve meclis mi yetkili? Yoksa sadece kimin onayı ile gelir gider yapıldı ise onun onayı ile mi aktarma yapılır? Biz 02.11.2006 tarihinde yetkili arkadaşlarla telefon görüşmesinde bu olaya değindik; hukuki açıdan, yargıda paralellik ilkesine göre tahsisi mahiyetindeki ödenekler bütçeye kimin onayı ile konuldu ise yine onun onayı ile başka kalemlere aktarılır denildi. Bizde bu tarihten itibaren tahsisli ödeneklere aktarma işlemini bu şekilde yapıyoruz. Doğru mu yapıyoruz, yanlış mı? Açıklarsanız sorunumuz çözümlenecek, çünkü hiç bir yerde yazılı belge bulamıyoruz.
- Soru Cevaplandı
- 05.10.2011
Görevde yükselme
Belediyemizde boş bulunan Teftiş Müdürlüğü ve Destek Hizmetleri Müdürlüğü için açılan Mahalli İdareler Görevde Yükselme Sınavına girdik.18 Eylül 2011 tarihinde yapılan sınavda 91.11ve arkadaşım 92 puan alarak kazandık.Atanmamızın yapılması kurumun isteğine mi bağlı yoksa atanmamızın yapılması zorunlumudur.Süresi içinde atamamızın yapılmaması durumunda ne yapmamız gerektiğini öğrenmek istiyoruz Vereceğiniz bilgiler için .teşekkürler
- Soru Cevaplandı
- 04.10.2011
Eczanelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması
Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatı bulunan eczanelerin belediyelerden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alıp almayacağı hususunda tarafımıza bilgi verir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 04.10.2011
Faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi
10/ 08/2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2005/9207 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmeliğin 8.maddesi gereğince; ( Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir.) denilmektedir. İlgi 8.madde esas alınmak suretiyle bir işyerinin devir alınması ve yeni işletmeci adına ruhsat düzenlenmesi halinde, akabinde devirden ruhsat alan kişinin işyerini 3. bir kişiye devir etmesi durumunda, yönetmeliğin 8.maddesinde belirtildiği üzere ( devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir.) hükmü uygulanabilir mi? Uygulanır ise işyerinin 3 veya daha fazla devir edilmesi durumunda da yeni işetmeci adına dosyadaki ilk bilgi ve belgeler esas alınabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 28.09.2011
Fenni mesul belgesi
Ruhsata esas düzenlen projelerin müelliflerinden fenni mesullük belgesi alıyoruz. Piyasada çalışan bazı mühendislerce tüm projelerden değil de sadece mimari ve statik projelerin müelliflerinden alın, diğer projelerin müelliflerinden almanıza gerek yok. Çünkü siz belde belediyesisiniz diye görüş bildirmektedirler. Fenni mesullük belgesi alınmadığı takdirde sorumluluk kimin olacaktır.
- Soru Cevaplandı
- 28.09.2011
Memurların emekli kesenekleri
Bir önceki görev yaptığım belediye emekli keseneklerini ödememekte idi. Emekli Sandığından emekli olmak istediğimiz zaman bu anlamda karşımıza nasıl sorunlar çıkar? Bu sorunları nasıl aşarız? Kesenekleri yatırmadığı için mağduriyetimize sebep olan kurum hakkında nasıl yaptırımlar uygulanır? Tazminat davası açabilir miyiz? Ya da hukuki haklarımızı nasıl kullanırız? Önümüzdeki yıllarda bu tip belediyeler kapatılırsa, bu anlamda muhatap olan kurum katıldığı belediye veya özel idare mi olur?
- Soru Cevaplandı
- 27.09.2011
Belediye Zabıtasının Görevleri
Zabıta yönetmeliğinin yardım görevleri kısmında beldenin yabancısı olan kimselere yardımcı olmak demektedir buna göre yolda kalmış olanları memleketlerine avans çekerek gönderebilirmiyiz
- Soru Cevaplandı
- 23.09.2011
Geçici işçinin kadrolu işçi olarak atanması
Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliğinin 12. maddesinin (d) bendinde, sınavsız işe alınmada istisnalar sayılmıştır. Buna göre; Kurum kanalıyla işe alınmış olmaları kaydıyla hizmet akitleri askıya alınmış olan ve aynı kapsam ve statüde işe başlatılacak bulunan mevsimlik işçiler, geçici işçiler ve muayyen süreli işlerde çalışan işçiler, Bu maddenin uygulanmasında işveren tarafından Kuruma (İş Kurumu anlaşılıyor) talep vermeye gerek yoktur. Ancak, bu madde kapsamında işçi alımının aynı kamu kurum ve kuruluşuna yapılması ve alınan işçilerin isimlerinin 15 gün içinde Kuruma (İş Kurumu anlaşılıyor) yazılı olarak bildirilmesi zorunludur. Anılan Yönetmeliğin 12. maddesi hükmü gereğince, belediyemizde 2-3 yıldan beri geçici işçi statüsünde 3 adet işçi istihdamı meclis kararı ile yapılmakta, bu işçiler 5 ay 29 gün çalışmalarına müteakip iş akitleri askıya alınmaktadır. Yönetmeliğin yukarıda belirtilen 12. maddesinin (d) bendine göre bu işçilere yazılı ve sözlü sınav yapmadan müracaatları halinde ya da Belediye Başkanının yazılı bildirmesi durumunda ve İş Kurumuna 15 gün içerisinde bildirmek şartı ile daimi işçi kadrosuna atanması mümkün müdür? Ayrıca eğer sınavsız alınması mümkün ise yapılması gerekenleri bildirmenizi dilerim.
- Soru Cevaplandı
- 21.09.2011
Yabancıların 2886 sayılı Kanuna göre yapılan ihaleye katılması
2886 sayılı Devlet İhale Kanuna göre kiralama ihalelerine yabancı ülke vatandaşı girebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 10.02.2011
Kafelere 18 yaşından küçüklerin girmesi
Kafe işyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarına “18 yaşından küçüklerin girmesi yasaktır “ ibaresi eklenir mi? Veya bir yaş sınırı var mıdır? Yorum ve değerlendirmelerinize ihtiyaç duyulmuştur.
- Soru Cevaplandı
- 10.02.2011