Zabıta memurlarına kıyafet verilme süresi

Belediye Zabıta Yönetmeliğinde kışlık ve yazlık kıyafet her yıl verilir ibaresi bulunuyor. Ancak memura verilecek giyecek yardımında mont, kaban, yağmurluk ve kepin kaç yılda bir verileceği belirtilmiş olup bu kıyafetler verilirken Belediye Zabıta Yönetmeliği mi, yoksa memura verilecek giyecek yardımı yönetmeliğini mi uygulamalıyız? Ayrıca Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinde pantolon ve mont 2 yılda bir verilir ifadesi bulunmaktadır. Bu ifadeye göre pantolon 2 yılda bir mi verilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.11.2011

Gecikme faizi, yasal faiz

Belediyemiz alacaklarını zamanında ödemeyenlere 2010/965 sayılı BKK gereği aylık % 1,40 gecikme zammı uygulanmaktadır. Bu alacaklardan dava konusu olup icra takibine alınanlarda İcra Müdürlüğünce aylık % 0,75 gecikme zammı uygulandığından icra yoluyla tahsil edilen miktar ile kurumumuzda uygulanan gecikme zammı farkından dolayı dava sonundaki alacak miktarını karşılamamaktadır. Arada doğan fark için nasıl bir uygulama yapmalıyız?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.11.2011

Personel işlemleri

Biga Belediyesi itfaiye eri kadrosunda 15.06.2010 tarihinde göreve başladım. 09.08.2011 tarihinde asaletim tasdiklendi. 02.09.2011 tarihinde yemin ederek asil memur olarak görevime devam ettim. İnşaat mühendisiyim. 23.09.2011 tarihli görevlendirme yazısı ile belediyemiz ruhsat ve denetim müdürlüğünde mühendis olarak görevlendirildim, halen bu görevi icra etmekteyim. Görevlendirmem neticesinde maaş ve sosyal haklarımı mevcut kadromun bulunduğu itfaiye eri unvanım üzerinden mi, Yoksa görevlendirmemin yapıldığı mühendis unvanım üzerinden mi almalıyım?

  • Soru Cevaplandı
  • 31.10.2011

Belediye encümeninin 1608 sayılı Kanuna göre işyeri kapatma yetkisi

Belediye encümeni tarafından 1608 sayılı Kanun’un 1. maddesine dayanılarak verilen 3 ile 15 gün arasında değişen sanat ve ticaretten men cezalarının bahsi geçen Kanunla verilemeyeceği hakkında duyum aldık. Verilmesi ve bunun dava edilmesi halinde davacı tarafın kazanacağı söylendi. 1608 sayılı Kanuna göre verilemeyecekse kapatma cezaları bu tarz kapatma cezaları hangi kanuna göre verilebilir. 1608 sayılı Kanun’un 1. maddesinde gerçektende bir değişiklik oldu mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.10.2011

Kademe ilerlemesi

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değişik 64 üncü maddesi hükmü dikkate alındığında, 6111 sayılı Kanundan önce uyarma ve kınama cezası almış memura, kademe ilerlemesi yapılır mı? Maddenin değişmeden önceki “O yıl içinde olumlu sicil almış olması” ibaresinde geçen sicil ibaresini disiplin cezası olarak mı ele almalıyız? Ceza alan memurun kademe terfisini yapmalı mıyım?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.10.2011

Ticari araçlarda İlan ve Reklam Vergisi

06 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Ticari Araçlarda Reklam Bulundurulması Hakkında Yönetmelik uygulaması hakkında belediyemizce ihtilafa düşülmüştür. Yönetmeliğin 2 nci maddesindeki “ Bu Yönetmelik hükümleri, belediye ve mücavir alan sınırları içinde umum servis aracı, personel servis aracı ile okul taşıtı hariç olmak üzere ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapılan taksi, taksi dolmuş, minibüs, otobüs ve kamyonetler ile kiralık otomobil cinsi motorlu araçları ve bu araçlarla çekilen hafif römorkları kapsar.” hükmü uyarınca, maddede bahsi geçen ‘Ticari Araçlar’ın tam tanımının yapılmamış olmasıdır. Şöyle ki, belediyemiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren Ticari İşletmeler, şirket adına kayıtlı araçlarına ( bu araçlarla yük veya yolcu taşımacılığı yapılmakta veya sadece şirket yetkilisi kendi kullandığı araca reklam yapmak amacıyla) kendi şirket reklamlarını da yapıştırmak suretiyle işletmeye devam etmektedirler. Bu durumda, şahıs veya şirketin kendi şahıs veya şirket adına kayıtlı aracıyla ( bu araçlar çoğunlukla kamyonet ruhsatına sahiptir.) yapmış olduğu ilan ve reklam için de, bu Ticari Araçlarda Reklam Bulundurulması Hakkında Yönetmelik kapsamında mı uygulanacak, yoksa sadece yıllık İlan ve Reklam Vergisi almakla reklam yapmalarına izin mi vereceğiz? Ayrıca, belediyemiz sınırlarında ticari taksi ve dolmuşların dış yüzeyinde reklam uygulaması yoktur ve kurum olarak bu yönetmeliğin uygulaması konusunda sıkıntı çekmekteyiz. Bu hususta bilgilerinizi arz ederiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 25.10.2011

Tarım arazisi üzerine Gocart ve Lunapark faaliyetlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi ve söz konusu işyerleri için aranılacak nitelikler

İlçemize bir gocart (carting küçük yarış arabaları oluyor ) tarım arazisi üzerine açılmak isteniyor. Ancak daha önce hiç örneği olmadığı için ruhsatlandırmada ne gibi kriterler gerekli ayrıca pistin içinde mobil idare binası olacaktır. Bunlar için yapı kullanma izin belgesi gerekir mi ve ruhsat verirken umuma açık istirahat ve eğlence yeri olarak mı verilecektir? Birde geçici süreliğine, tarım arazisine lunapark açılmak isteniyor. Ruhsatlandırılırken içindeki mobil idare binası ve mobil tuvaletler için yapı kullanma izin belgesi istenecek mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 25.10.2011

İz bedeli ödenek, yedek ödenekten aktarma

1-Bütçe hazırlanırken, uygulama yılında yapılması planlanan projeler için iz bedeli olarak ödenek konulması gerekir mi? 2-Yedek ödenekten aktarma yapılırken, bütçede tertibi bulunmayan bir proje için bölüm açılarak ödenek aktarılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.10.2011

Belediye İtfaiye Yönetmeliğine göre görevde yükselme sınavını kazananların atanması

Ben 2011 yılında, görevde yükselme sınavını kazandım, ancak ilan edilen kadro sayısı 1, sınava giren sayısı ise 3'tü ve ben ikinci oldum. Birinci olan kişi kadrosuna atandı. Ancak bana herhangi bir işlem yapılmadı. Kadroma atanmak için nasıl bir yol izleyebilirim? İdare isterse atama yapmayabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.10.2011

İşçilerin kıdem tazminatlarında idare – yüklenici sorumluluğu

Belediyemizde çalışan işçilerimiz var. Bu işçilerden biri 2006 yılında belediyemize hizmet alımı yoluyla giriş yaptı. 2006 yılından 14.10.2011 tarihine kadar belediyemizde 4 defa 5 ay 29 gün olarak mevsimlik işçi olarak çalıştı. Mevsimlik işçi olarak toplamda 1 yıl 10 ay 23 gün, yüklenici işçisi olarak ise toplamda 3 yıl 1 ay 27 gün hizmeti var. 14.10.2011 tarihinde kendi isteğiyle işten ayrıldı. Her altı ayda bir bu işçinin giriş-çıkışı yapıldı. En son 29.06.2011 tarihinde mevsimlik işçi olarak çalışırken çıkışı yapıldı. Bu tarihten 14.10.2011 tarihine kadar yüklenici işçisi olarak çalışıyordu. 1-Bu işçi mevsimlik işçi olarak çalıştığı süreler için kıdem tazminatına hak kazanır mı? 2-Yüklenici işçisi olarak kıdem tazminatına hak kazanır mı? 3-Bu süreler için tazminat ödersek ne gibi sorumluluk doğabilir? Yargıtay kararlarına ve 4857 sayılı kanununun 2. maddesine göre alt işverenle beraber asıl işverende sorumlu tutuluyor. Yine Yargıtay kararlarında mevsimlik işlerde kıdem tazminatı çalışılan süreler toplanarak bulunur diyor. Bu işçiye mevsimlik çalıştığı ve yüklenici işçisi olarak çalıştığı sürelerin tazminatını ödeyebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.10.2011

İhaleli işlerin bölünmesi ve bu durumda gerçekleştirme görevlilerinin sorumluluğu

Harcama yetkilisi tarafından idarenin vereceği hizmetlerle ilgili yapılacak ihaleler için işler bölünerek doğrudan temin usulü yapılabilir mi? Yapılırsa, gerçekleştirme görevlilerinin bu konuda sorumluluğu olur mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.10.2011

Projeye tahsisli ödeneğin bütçeleştirilmesi

Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında uygun görülen belediyemizin "Genç Belediyesi Çok Amaçlı Kadın Toplum Merkezi" Projesi "Sodes Finansman sözleşmesi" 04.10.2011 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir. 1- Sodes Projesi bütçe içinde mi izlenmeli, yoksa bütçe dışında mı izlenmelidir? 2- Bütçe içinde izlenmesi halinde ödenekler hangi birimin bütçesine konulmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.10.2011