Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Görevde yükselme
18/09/2011 tarihinde yapılan müdürlük için görevde yükselme sınavında ortalama 72,22 puan alarak başarı gösterdim. Eğer Belediye Başkanı atamayı yapmaz ise, herhangi bir yasal hakkım var mıdır? Varsa nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 15.11.2011
Faaliyeti besicilik olan işyerine ruhsat verilmesi ve çevre sağlığı
8 bin nüfuslu bir belde belediyesinin mahallesi içerisinde meskenlerden 40-50 metre mesafede bu-lunan ahırdan çıkan gübre kokusu ve sivrisineklerden rahatsız olan mahalle sakinleri şikayet dilekçelerinde sağlık bakımından mağdur olduklarını iddia etmektedirler. Bu işyeri sahibi 01.02.2011 tarihinde belediyemize başvurarak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alma talebinde bulunmuştur. Dosyasında yapılan inceleme neticesinde işyeri (ahır) yapının yapı kullanma izin belgesinin olmadığı ancak yapının elektrik kaydının 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapıldığı; ancak imar planında söz konusu yerin ahır olarak işlenmediğinden işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmediği gibi herhangi bir işlem yapılmamıştır. Halen ahırın içerisinde 28 adet büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Büyükbaş hayvan besiciliği için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre, yukarıda belirtilen eksikliklere rağmen işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilir mi? İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi veya verilmemesi halinde nasıl bir işlem uygulanır ve ne tür belgeler istenir?
- Soru Cevaplandı
- 14.11.2011
Görevde yükselme, uzman kadrosunun tazminat ve ek ödeme oranları
5 inci derecenin 1 inci kademesinde bilgisayar işletmeni olarak görev yapmaktayım. Mahalli idareler görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında araştırma ve planlama hizmetleri grubuna ait uzman kadrosu için sınava girmeyi düşünüyorum. 12/09/2010 tarih ve 27697 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke Ve Standartlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin ekinde yayınlanan ( 1 ) sayılı kütük: Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Memur kadro kütüğündeki 6175 kod numaralı Uzman kadrosu 1. dereceli kadro olduğu için atanmamda sakınca var mıdır? Kadro kütüğüne baktığım zaman müdür kadrosu 1-4 dereceli uzman kadrosu 1 derecelidir. Uzman kadrosunun görev tanımı, özel hizmet puanı ve ek ödeme oranı, makam ve temsil tazminatından yararlanıp yararlanmayacağım hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
- Soru Cevaplandı
- 14.11.2011
Büyük proje tazminatı
Kurumumuzca büyük ölçekte sayılacak projelerde inşaat mühendisi olarak (kontrol mühendisi) görev almaktayım. Ancak büyük proje tazminatı alamamaktayım. Geçmişten buyana ve hali hazırda mevcut büyük projelerde çalıştığıma göre, geçmiş haklarımı ve şimdiki haklarımı nasıl alabilirim?
- Soru Cevaplandı
- 11.11.2011
Zabıta Memurunun Daire Başkanlığına vekaletinden sonra Zabıta Müdürlüğüne atanması
Zabıta memuruyum. Zabıta müdürü olmam için şartlarım uymuyor fakat herhangi bir daire başkanlığında vekaleten 6 ay daire başkanlığı yaptırıldığında herhangi bir müdür kadrosunu hak etme durumu doğduğunu duydum. Bu doğru mudur, doğruysa hangi yasanın hangi maddesi acaba bilgilendirirseniz sevinirim.
- Soru Cevaplandı
- 11.11.2011
Hizmet yılı dikkate alınmadan zabıta memuru kadrosundan zabıta müdürü kadrosuna atanma
1- 657 sayılı Kanunun değişik 68 inci maddesinin (B) bendinde; Eğitim ve Öğretim Hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağı derecelerden memur atanabilir. Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için memuru yüksek öğrenim görmüş olması, 3 ve 4 üncü derecedeki görevlere atanabilmek için en az 8 yıl, 1 ve 2 nci derecedeki görevlere atanabilmek için ise en az 10-12 yıl şartları aranıyor. Belediye de zabıta memuruyum. Zabıta müdürü kadrosuna atanmak istiyorum. 15.10.2007 yılında göreve başladım ve şu anda önlisans mezunuyum. İktisat fakültesi son sınıftayım seneye 31.07.2012 de iktisat fakültesi mezunu olduğumda görevde zabıta müdürü kadrosunu almam mümkün olmasa da 8 yıl şartı olmasına rağmen daha küçük kademeden mesela 5, 6, 7. nci derece kadrolardan zabıta müdürü olarak başlayabilir miyim? 2- 4 Temmuz 2009 tarih ve 27278 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesinde görevde yükselmeye tabi kadrolar belirtilmiş yönetim hizmetleri grubunda müdür ve diğer kadrolar sayılmış, ancak; Yönetmeliğin zabıta ve itfaiye personeli başlıklı 21. maddesinde zabıta ve itfaiye personelinin görevde yükselme işlemleri kendi mevzuat hükümlerine göre yürütülür denmektedir. Yürürlükte olan Belediye Zabıta Yönetmeliği’nin 17 nci maddesinde ise zabıta daire başkanı ve zabıta müdürü dışındaki kadrolara yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır denilmektedir. Mevcut yönetmeliklere göre gerekli diğer şartları taşıması halinde bir zabıta memuru, komiser ve amirinin görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılmadan boş bulunan zabıta müdürü kadrosuna atanması mümkün müdür? Yani kısacası ben zabıta memuruyum ve önlisans mezunuyum zabıta müdürü (zabıta şube müdürü değil) kadrosuna atanabilir miyim? Üst yöneticinin oluru ile görev yapmam mümkün, fakat kadroya geçmem konusunda sorun var mıdır? Çünkü daire başkanlığı ve zabıta müdürlüğü hariç diğer amir komiser ve şube müdürü atamaları için şartlar bulunmaktadır.
- Soru Cevaplandı
- 11.11.2011
Zabıta memurunun fazla çalışma ücreti
Zabıta memuruyum. Belediye Başkanının oluruyla belediyemizde farklı bir birimde 5 ay görev yaptım ve bu süre içerisinde mesai ve sosyal haklarımı alamadım. Maddi kaybım ısrarı sebebiyle zabıta birimine geri döndüm. Bu 5 aylık kaybımı alabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 10.11.2011
İtfaiye personeline maktu fazla çalışma ödemesi
Kadrosu itfaiye teşkilatında tekniker olup, yangın personeli ile birlikte vardiya sistemine dahil olmayan personele maktu mesai ücreti ödenir mi?
- Soru Cevaplandı
- 03.11.2011
Uzman kadrosundaki personelin ek ödeme oranı
04.07.2009 tarih ve 27278 sayılı Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliğine Dair Yönetmeliğe göre, Anadolu Üniversitesi tarafından 18.09.2011 tarihinde yapılan mahalli idareler personelinin görevde yükselme sınavı sonucuna göre 1. dereceli İl Özel İdaresi GİH sınıfında uzman kadrosuna 20.10.2011 tarihinde atandım. 02/11/2011 tarihinde yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevlilerinin mali haklarının düzenlenmesi amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname eki (I) sayılı cetvelin A/1-j bendinde; Bakanlık, müsteşarlık, başkanlık, bağımsız genel müdürlük taşra teşkilatları ile yükseköğretim kurumlarında ve mahalli idarelerde özel yarışma sınavı sonucunda mesleğe uzman ve denetmen yardımcısı olarak alınıp belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonunda uzman ve denetmen unvanlı kadrolara (mevzuatı uyarınca söz konusu kadrolara atananlar dahil) atananlar ile belediye iktisat müfettişlerinin, ek ödeme oranı % 140 olarak belirlenmiştir. Bu durumda, bizim ek ödeme oranımız kaç olacak? Biz mevzuat gereği uzmanlık kadrosuna atandık. (5302 sayılı Kanun ve İl Özel İdaresi norm kadrosunda 5 adet uzman kadrosu belirtilmiş, sınav yoluyla bu kadrolara idaremizden 4 kişi atanmıştır.) Bize söylenen, ek ödeme oranımızın % 115 olduğudur. Bizim ek ödeme oranımız %140 mı? Yoksa, % 115 mi olacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 03.11.2011
Tahsildarın, muhasebeci kadrosuna atanması
Belediyemizde tahsildar kadrosunda görev yapmaktayım. 01.07.1999 tarihinde göreve başladım. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi bölümü ön lisans mezunuyum. Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin hizmet grupları arasındaki geçişler başlıklı 20. maddesinde “Bu yönetmeliğin 5. maddesinde düzenlenmiş olan hizmet grupları arasındaki geçişler aşağıdaki esaslar çerçevesinde yapılır. a) Aynı hizmet grubunun alt hizmet grubu içinde kalmak kaydıyla, sınav yapılmaksızın ilgili personelin isteği ve atanılacak kadronun gerektirdiği özellikleri taşımak şartıyla diğer görevlere atama yapılabilir.” denilmektedir. Aynı yönetmeliğin 5. maddesinde d) idari hizmetler grubu; 1)Ayniyat saymanı, muhasebeci, kontrol memuru, eğitmen, 2)Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama kontrol işletmeni, veznedar, anbar memuru, ayniyat memuru, belediye trafik memuru, bilet satış memuru, evlendirme memuru, gemi adamı, gişe memuru, memur, mutemet, sayaç memuru, tahsildar, koruma ve güvenlik görevlisi olarak belirtilmiştir. Adı geçen yönetmeliğin ilgili maddeleri gereği muhasebeci ve tahsildar aynı hizmet grupları içinde kaldığından muhasebeci kadrosuna sınavsız atamam yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 03.11.2011
Avukatlık vekalet ücretlerinin dağıtımı
1389 sayılı Devlet Davalarını İntaç Eden Avukat ve Saireye Verilecek Ücreti Vekâlet Hakkında Kanun uyarınca belediye olarak kazandığımız davalarda, karşı taraftan tahsil edilen vekâlet ücretini emanet kayıtlarına alıyoruz. Dava kaybettiğimizde ise karşı tarafa ödenecek vekâlet ücretini bütçeden ödeme emri düzenleyerek giderleştiriyoruz. Tahsil edilen vekâlet ücretlerini yılsonunda hukuk işleri müdürlüğünde çalışan memur ve avukatlara mevzuatta belirtilen şekilde dağıtıyoruz. Kalan bakiyeyi ise gelecek yıla devrediyoruz. Bu konuda sormak istediğimiz bazı sorular var. 1) Tahsil edilen vekâlet ücretleri ertesi yıla devredilmeli mi, yoksa bütçe geliri mi yapılmalı? 2)Davayı hangi avukat kazanırsa kazansın tahsil edilen vekâlet ücretleri hukuk işleri müdürlüğü personelinin ortak ücreti olarak görülmekte ve ortak havuzdan dağıtım yapılmaktadır. Halbuki Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğine ekli örnek 23’te ise vekalet ücretinin paylaştırılmasında her bir avukatın kazandığı dava dikkate alınmaktadır. Doğrusu hangisidir? Konu tüm belediyeleri ilgilendirdiğinden bu konuda vereceğiniz görüşünüz bizim için çok değerlidir.
- Soru Cevaplandı
- 02.11.2011
Belediyelerin ihalelere katılıp katılamayacakları
Belediye olarak İlçe Özel İdarenin yaptığı 20 ortaöğretim öğrencisinin 1 araçla 13 km taşıma ihalesine katılabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 02.11.2011