Konutlara işyeri açma ve çalışama ruhsatı verilmesi

hocam saygılar.tapuda konut olarak görülen ve yapıkullanım belgesi olan binaya işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilirmi?verilirse yasal dayanağı nedir?verilirse ne tür işyerlerine verilebilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.07.2011

Sözleşme bedelinin yüzde otuzundan fazla olmamak kaydıyla avans verilmesi ve mahsubu

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 37 nci maddesinde hizmet alımlarına ait tip sözleşmesinde idarelerin yüklenicilere “Avans” verilmesi usul ve şartları açıklanmıştır. Dipnot şeklinde yapılan düzenlemenin 13.2 maddesinin son cümlesinde...sözleşme bedelinin yüzde....(sözleşme bedelinin yüzde otuzundan fazla olmamak üzere bir oran belirlenecektir.)...tutarında avans verilecektir denilmektedir. Yine aynı maddenin 13.7.maddesinde avans mahsubunun yapılma esasları dört bent halinde düzenlenmiş, 13.7.1.Avans mahsup oranı, avans verilme oranının yüzde... fazlasıdır. 13.7.2.Mahsup işlemi, sözleşme bedeli esas alınarak hesaplanan her bir hakediş tutarından avans mahsubu oranında kesinti yapılması suretiyle gerçekleştirilir ve mahsup edilen tutar kadar avans teminatı iade edilir. Bu düzenlemeyi bir örnek ile açıklamak gerekirse; 120.000,00 TL tutarında olan bir sözleşme bedelinin max % 30’u kadar 36.000,00 TL tutarında yükleniciye bir avans verilmesi öngörüldüğünde (13,2 Md) 13.7.1 maddesinde düzenlenen avans mahsup oranı, avans verilme oranının yüzde... fazlasıdır, maddesinde bu düzenleme nasıl olacaktır? Avans verilme oranı veya bu tutardan başkaca belirlenen %10 gibi veya fazla bir oran yazıldığında mahsup tutarı avans tutarını aşmayacak mı? İşin özelliği gereği sürekli tekrar eden nitelikteki işlerde, işin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmesi sonucunda aylık geçici hakediş şeklinde düzenlenen ödemelerden (Örneğin 12 ay süreli bina temizliği hizmet alım işi gibi süreklilik arz eden hizmet işlerinde ) 36.000,00/12 ay = 3.000,00 TL tutarında bir avans mahsubunun yapılarak sözleşme bitim tarihinde düzenlenecek son hakedişte bu avans tutarının tamamının mahsubu yapılmış olacağı düşünülmektedir. İdareler tarafından yeni olacak bu düzenlemenin nasıl uygulanacağı konusundaki tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin sağlanmasına katkı koyma amacıyla konunun mümkünse bir örnekle izahatının yapılmasını talep ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 21.07.2011

2886 sayılı Kanunun 51/g maddesinin uygulanması

Mülkiyeti Belediyemize ait olan 8 konut ile 3 işyeri, kiraya verilmek üzere 2886 sayılı Kanunun 45. maddesi gereğince açık teklif usulü ile ihale edildi. Ancak, katılım fazla olmadı ve iki tane konut kiraya verildi. Kalan 6 konut ile 3 işyeri için yine 2886 sayılı Kanunun 45. maddesi gereğince mi ihale yapacağız? Yoksa 2886 sayılı Kanunun 51/g maddesine göre pazarlık usulüne göre ihale yapabilir miyiz? Bu konuda yapılacak doğru işlem hangisidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.07.2011

ÇTV ve İlan ve Reklam Vergisinde istisna uygulaması

TEDAŞ elektrik işletmesi özelleştikten sonraki durumu ile PTT Genel Müdürlüğü Çevre Temizlik Vergisi ve İlan Reklam Vergisine tabi tutulacak mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.07.2011

Merkezi idareye ait işlerin İl Özel İdaresi tarafından yapılması

Bilindiği üzere 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 6. maddesi kapsamında merkezi yönetim kurumları idaremize ödenek göndermekte ve gönderilen bu ödenekler il özel idaresinin tabii olduğu esaslar çerçevesinde kullanılmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından arkeolojik kazılarla ilgili gönderilen ödeneklerin, BKK ile tespit edilen kazı heyeti başkanlarına kredi (avans) şeklinde kullandırılması esnasında, gerek Bütçe Kanunun İ cetvelinde, gerekse 2011 Parasal Limitleri belirleyen cetvelde yer alan, izin aranmaksızın açılacak kredi tutarı olan 75.000 TL' ye tabi olup olmadığı hakkında tereddüt yaşanmaktadır. Farklı illerde farklı uygulamalar mevcut olup, söz konusu kredilendirme işleminin hangi esas ve usuller çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerektiği hakkında bilgilendirilmemi arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 20.07.2011

Memuriyete başlangıçta derece/kademe

İmam Hatip Lisesinden mezun ( 3 yıllık İmam Hatip Lisesi) bir kişinin memuriyete girişte derece ve kademesi ne olmalıdır? Kurumum beni 3 yıllık İmam Hatip Lisesi mezunuyum diye düz lise mezunu gibi 13/3 ünden göreve başlattı. İmam Hatip Liseleri de Lise dengi meslek lisesi olduğu için derece ve kademe olarak 12/2 den başlatılmam gerekmiyor muydu?

  • Soru Cevaplandı
  • 20.07.2011

Görevde yükselme ve kadro değişikliği

1- Belediyeye 1 sene önce itfaiye eri olarak girdim ama yazı işlerinde yazı işleri müdür vekili olarak çalışmaktayım şimdi asaletim onaylandı, kadro unvanımı yükselme sınavına girmeden veri hazırlama kontrol işletmeni olarak başkanın onayı ile değiştirebilir miyim? 2- Belediyemizdeki muhasebeci kadrosunu meclis kararı ile kaldırıp yerine memur kadrosunu açabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.07.2011

Belediye ücret tarifelerinde indirim uygulaması

Belediyemiz Şubat ayı meclisinde özürlülerin içme suyunda ne şekilde indirimden faydalanacağı hakkında karar alınmıştır. Kararda "Kasabada ikamet etmesi, su abonenin adına olması ve % 90 Özürlü olması" şartıyla mesken tarifesinden % 50 faydalanır denilmiştir. Kasabamızda yaşayan ve % 60 özre sahip vatandaş indirimden yaralanmak için Valiliğe şikayette bulundu. Valiliğe meclis kararımızı gönderdik. Kaymakamlıktan belediyemize gelen yazıda İlçe belediyesinin % 50 özürlüye indirim uyguladığını ve bizimde Belediye Kanunun 14.maddesinin (b) bendindeki " Belediye hizmetleri vatandaşlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Özürlü, yaşlı, düşkün ve dar gelirlerinin durumuna uygun yöntemler uygulanır" hükmüne göre bizden özürlülük derecesinin düşürülmesi istenmiştir. Biz belde belediyesi olarak neye göre düşürüp neye göre yükselteceğiz, bir sınırlama var mı? Her belediyenin aldığı meclis kararları farklı olup, bu derece düşümü yapılıp yapılmayacağı hakkında bilgi verir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.07.2011

Belediye meclis üyesinin kardeşinin belediyenin açmış olduğu ihalelerine katılması

Belediye Kanunu’na göre bir meclis üyesinin kardeşi belediyeye mal veya hizmet satabilir mi? Ya da ihaleye girebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 19.07.2011

Ana faaliyeti pansiyon olan yerin tali faaliyeti içkili lokanta olarak açılması

Görev yaptığım yer belde belediyesi olarak vatandaşımız karayolu kenarına konaklama için 5 odalı pansiyon ana faaliyet konusu olan işyeri açmak istemektedir. Öte yandan aynı bina içine tekrardan tali faaliyetini icra etmek için pavyon işletmek istemektedir. Ana faaliyeti pansiyon olarak gösterip tali faaliyet konusu da pavyon ve içkili lokanta olarak göstermemiz mümkün olabilir mi? Karayolları için 200 metre şartı aranır mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.07.2011

işyeri açma ve çalışma ruhsat belgesinde istenen belgeler arasında resim istenmesi

İşyeri açma ve çalışma ruhsat belgesinde istenen belgeler arasında resim istenmektedir. Ancak sakallı şekilde resim getirenler oluyor. Bu çeşit resimler ruhsata iliştirmekte herhangi bir sakınca var mı, bununla ilgili herhangi bir yönetmelik var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.07.2011

Yapı ruhsat yenilemesi yapılmayan yapının yapı denetimine tabi olması

1988 yılında alınan 2 kat, yığma, toplam inşaat alanı 228 m2 olan bir ruhsat şu anda inşaat temeli atılmış bir durumdadır. Yeniden ruhsat verilmesi durumunda; 11.04.2011 tarih ve 2101 sayılı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün Genelgesi ile 4. maddede belirtilen, yapımı tamamlanmadığı ve ruhsat yenilemesi yapılmadığı için ruhsatı hükümsüz hale gelen yapılar için, denetim sorumluluğunu, mevcut fenni mesuller üstlendiği zaman 4708 sayılı Yasa hükümleri dışında değerlendirilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.07.2011