Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Emlak Vergisinde bina sınıfı, eksik beyan ve zamanaşımı
Bir otelin arsası tahsisli devlet arazisi, bundan arazi vergisi alınmıyor ancak bina vergisi alınıyor. Otelin turizm işletme belgesi var otel 2000 yılında hizmete girmiş. Turizm işletme belgesinde 5 yıldızlı otel gözüküyor. Yapı kullanma izni belgesinde yapı sınıfı da 5-C dir. Emlak beyanında 1. sınıf otel olarak gözüküyor ve 2000 yılından beri bu şekilde vergi ödüyorlar. Ancak yine aynı yerde başka oteller lüx olarak gözüküyor ve bunun üzerinden beyan veriyor. Dolayısıyla aynı metrekaredeki aynı özellik ve vasıflardaki x oteli örnek veriyorum 50.000 TL emlak vergisi öderken y oteli 80.000 TL vergi ödüyor. Sizce bu özelliklerdeki bir otelin emlak beyanında sınıfının lüks mü 1 inci sınıf mı olması gerekir. Eğer lüks olması gerekir ise, 1 inci sınıfta beyan vermiş olan otelden bu fark 2000 yılından itibaren alınır mı? Alınırsa faiz uygulanır mı, faiz uygulanırsa yine başlangıç tarihi olan 2000 yılı mı alınır? Böyle bir işlem için uygulanması gereken yol nedir?
- Soru Cevaplandı
- 12.08.2011
İşçi personelin aile yardımı
Belediyemizde çalışan 6 adet geçici işçi 2007 yılında sürekli işçi kadrosuna geçerek sürekli işçi olmuştur.Eşi sigortasız ve yevmiyeli bir işte çalışan eşe aile yardımı ödeneği ödenirmi?
- Soru Cevaplandı
- 12.08.2011
657 sayılı Kanun çerçevesinde belediyede GİH sınıfına tabi zabıta memuru olarak görev yapm
657 sayılı Kanun çerçevesinde belediyede GİH sınıfına tabi zabıta memuru olarak görev yapmaktayım. 2 adet TH sınıfına ait 2 yıllık ön lisans diplomam mevcuttur. Kendi kurumumda GİH sınıfından TH sınıfına geçmem için yapılması gereken nedir? Başka bir kuruma nakil için başvuruda bulunursam mevcut boş olan TH sınıfındaki kadrolara geçişim mümkün müdür? Mümkünse şartları nedir. Bu yazdıklarım için görevde yükselme sınavı ve unvan değişikliği sınavına gerek var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 12.08.2011
Ekmek fırınlarının devrinde ayrık nizam şartının aranması
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin (l) bendinde bulunan ekmek fırınları ile ilgili 29.06.2010 tarihinde yapılan değişikliğe göre bu tarihten sonra yapılacak devir işlemlerinde (m) bendindeki ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmalı mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 12.08.2011
Kamuya ait inşaatlardan teknik eleman ücreti alınabilir mi
2464 sayılı Belediye Gelireri Kanununda inşaat giderleri genel ve katma bütçeler ile il özel idareleri ve belediye bütçelerinden karşılanan her türlü binaların bina inşaat harcından müstesna olduğu beliritlmektedir. Konu binalarla ilgili teknik eleman ücreti vs. alınabilirmi
- Soru Cevaplandı
- 12.08.2011
Nüfusu 10.000’nin altındaki belediyelerde denetim komisyonunun kurulması
5393 sayılı Belediye Kanunun 25. maddesinde açıklandığı üzere nüfusu 10.000'nin altındaki belediyelerde tahsilât denetlemesi için bir komisyon kurulacak ibaresini göremedim. Belediyemizin nüfusu 1495 olup, bizler tahsilât denetlemesini nasıl yapacağız. Bu konuda beni aydınlatırsanız çok memnun olurum.
- Soru Cevaplandı
- 12.08.2011
Esaslı tamir ve tadilat yapılan akaryakıt ve LPG ikmal istasyonuna işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmesi
İlimizde bulunan bir akaryakıt istasyonunun ruhsatında "akaryakıt satışı ve LPG ikmal istasyonu" ibaresi bulunmaktadır. Tarafımıza EPDK tarafından söz konusu istasyonun LPG satışı için gerekli evraklarında eksiklikleri bulunduğundan ötürü işyeri ruhsatlarının iptal edilmesi istenmesi üzerine, başkanlık oluru ile bahse konu ruhsat tarafımızdan iptal edilmiştir. Ancak bu kez de söz konusu akaryakıt istasyonunun bayilik lisansı EPDK tarafından iptal edilme aşamasına gelmiştir. Ancak tüm bu gelişmeler sürerken adı geçen istasyonda büyük çaplı bir tadilat işlemi de başlamış bulunmaktadır. Bu tadilat neticesinde tüm yeraltı ve yerüstü akaryakıt depoları, akaryakıt ve LPG pompaları ve dispenserlerin yerleri ile müşteriler için yapılmış olan WC ve marketin dahi yeri değişmektedir. Bu durum karşısında bizim mevcut ruhsat üzerinden sadece "LPG ikmal istasyonu" ibaresini çıkartarak "Akaryakıt satış istasyonu" olarak yeni ruhsat düzenlememiz mi gerekir, yoksa mevcut tadilat işleri bittikten sonra yeniden ve sıfırdan bu işyerine ruhsat düzenlememiz mi gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 11.08.2011
İşyeri açma ruhsatı
Bazı belediyelerde özellikle sıhhi işyerleri için, fenni rapor belgesi istenmektedirler, bu belge nedir? Kim tarafından hazırlanır? Sıhhi işyerleri için işyeri açılışında yapı kullanma izni istenmesi zorunlu mudur?
- Soru Cevaplandı
- 10.08.2011
Kademe ilerlemesi
4 yıllık üniversite mezunu olarak 17.08.2009 tarihinde Sahilkent Belediyesine memur olarak atan-dım. 1 sene sonra asaletim tasdik oldu. Liseyi 4 yıl olarak okudum. 657 sayılı Kanunun 36. maddesi ge-reğince ''Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, uygulanır.'' kademe ilerlemesi alabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 10.08.2011
Meskun mahalde hayvan beslemek
Meskûn mahal içerisinde müstakil bir evin bahçesinde küçük kulübeler içerisinde çeşitli sayıda hayvan beslenmektedir. Örneğin, köpek, kedi, timsah, yılan, horoz, v.b hayvan türleri beslenmektedir. Bu durumda zabıta olarak 1608 sayılı Kanun gereği 154. TL, para cezasının yanında hayvanların tahliyesi için nasıl bir yol izleyebiliriz, detaylı bir şekilde konu hakkında bilgi verir misiniz?
- Soru Cevaplandı
- 10.08.2011
Emlak Vergisi muafiyeti
Turizm işletmelerinde emlak vergisi muafiyeti; yatırım belgesinin alındığı tarih mi? Turizm İşletme Belgesi mi? Yapı izninin alındığı tarih mi, ne zaman başlar?
- Soru Cevaplandı
- 09.08.2011
Harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlileri
5018 sayılı Kanunun 11. maddesi üst yönetici ve yetkilerini, 31. maddesi harcama amirleri ve yetkilerini, 32. madde harcama talimatı ve sorumluluklarını, 33. madde giderlerin gerçekleştirilmesi ile ilgili gerçekleştirme görevlilerini, 61. madde de muhasebe hizmetleri ve muhasebe yetkilerinin görev ve yetkileri tanımlanmaktadır. Belediyemizde bir adet avukat vardır. Hukuk müdürlüğüne de vekâleten bakmaktadır. Bu kişi konum olarak direk belediye başkanına bağlıdır. Kendisine vermiş olduğu vekâletle belediyemizin bütün davalarına girmektedir. Bilindiği üzere davalar Belediye Müdürlüklerine değil Belediye Başkanlığı adına açılmaktadır. Bu nedenle de Mahkeme harç ve giderleri ödeneği bu müdürlüğün bütçesine konmuştur. Belediyemiz leh ve aleyhine açılan davalardan sonuçlarını raporlayıp ekleri ile birlikte ödenmek üzere belediye encümenine sunan da kendisidir. Ancak ödeme aşamasında ödeme emrine ne harcama amiri nede gerçekleştirme görevlisi olarak imza atmamaktadır. 5018 sayılı Kanunu incelediğimizde, girmiş olduğu davaların takibini kendi yaptığı ve ödeme aşamasına getirdiği için gerçekleştirme görevlisi olarak imza atması gerektiği kanaatindeyim. Örneğin Bir Kamulaştırma bedel tespiti davası vardır. Dava kendisi tarafından açılmıştır, Davanın takibi 2 yıl boyunca kendisi tarafından takip edilmiştir. Arsa m2 fiyatı davaya giren bilirkişiler tarafından tespit edilmiştir. Mahkeme davayı sonuca bağlamış kendisine bile avukatlık vekâlet ücreti tespit etmiştir. Mahkeme kararını, ödenmek üzere ekleri ile birlikte raporlayarak belediye encümenine getirmiştir. Burada kamulaştırma bedelinin ödenmesinde harcama yetkilisi İmar Müdürü, davayı takip ederek ödeme aşamasına getirdiği için de kendisinin (avukatın) gerçekleştirme görevlisi olacağı kanaatindeyim. Belediye avukatının belediyemiz leh ve aleyhine girdiği davalarda hiç bir kanuni bir sorumluluğu yok mudur da ödeme emrine harcama amiri veya gerçekleştirme görevlisi olarak imza atmamaktadır? Eğer sorumluluğu yoksa; Belediye İle ilgili davalarda Sayıştay Başkanlığına kim hesap verecek, belediye davalarında karşı tarafla anlaşarak rant sağlarsa ne olacak, temyize gönderilecek belgeler zamanında gönderilmezse sorumlusu kim olacak, sonuçlanan davaların ödenmesi geciktirilirse oluşacak giderler kime zimmet yazılacaktır? Sonuç olarak belediye avukatımızın girmiş olduğu davalar da harcama amiri veya gerçekleştirme görevlisi olarak konumunun belirlenmesine yardımcı olmanız hususunda gereğini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 05.08.2011