Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Belediye meclisi kararının mülki amire gönderilmesi
Yaptığımız çalışmalarda göstermiş olduğunuz değerli katkılarınızdan dolayı şükranlarımı bildirerek sözlerime başlamak istiyorum. Belediye Başkanının katıldığı herhangi bir belediye meclis toplantısında tutanak ve meclis kararlarının imzalanması sürecinde "Meclis görüşmeleri katip üyeler veya divanın sorumluluğundaki görevlilerce tutanağa geçirilir ve başkanlık divanı tarafından imzalanır. Toplantılar, meclisin kararıyla sesli veya görüntülü cihazlarla da kaydedilebilir. Kararlar, tutanaklara dayalı olarak yazılır, başkan ve katip üyelerce imzalanır. Meclis kararlarına her yıl birden başlamak üzere birbirini izleyen karar numarası verilir. Belediye başkanı tarafından geri gönderildiği için yeniden görüşülen kararlara yeniden karar numarası verilir. Kararlar, bir sonraki toplantıda üyelere dağıtılır. Ayrıca, kararların aslı bir dosyada muhafaza edilir." denilmektedir. Meclis kararlarının Kaymakamlığa gönderilmesi tarihinde Belediye Başkanının görevli, izinli, hastalık ya da başka sebeplerle Beldede olmaması durumunda belediye başkan vekili veya meclis 1. başkan vekilinin kararları imza etmesinde sakınca bulunmamakta mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 15.03.2012
Görevde yükselme
Ben Kırklareli Belediyesinde zabıta memuru olarak görev yapmaktayım. 2010 yılında var olan 4 tane komiserlik kadrosundan zabıta memuru sayımızın az olması nedeniyle 2 tanesi için sınav açıldı, sınav neticesinde 4 kişi sınavı kazandı, 2 kişi puanına göre atandı. Şu an var olan mevcut sayımız 12 kişiden 19 kişiye çıktığından dolayı kalan 2 komiserlik için kazanan diğer 2 kişinin 2 sene içinde bu kadroya atanması konusuna müdürümüz olmaz diyor. Şimdi bizler bu boş olan kadrolara atanmamız için tekrar görevde yükselme sınavına girmemiz mi gerekiyor, bu arada boş olan 2 kadromuz 6’ya çıktı en kısa za-manda bizi aydınlatırsanız çok sevinirim.
- Soru Cevaplandı
- 15.03.2012
Ruhsatsız işyerine verilecek ceza
Sıhhi ve umuma açık bir işletmeye ruhsatsız faaliyet gösterdiğinden dolayı işlem yaparken işyerlerine ayrıca kapatma saatlerine riayet etmediklerinden dolayı işlem yapabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 14.03.2012
Ön lisans mezunu tahsildarın derece kademesi
19.09.1991 tarihinde Ticaret Lisesi mezunu olarak, tahsildar kadrosunda 12/2 dereceden göreve başladım. 15.06.1995 tarihinde 1 (bir) yıl ve 02.06.2006 Haziran ayında 10 (on) ay ücretsiz doğum iznine ayrıldım. 2009 yılında 2 yıllık ön lisans'tan mezun oldum. Halen tahsildar olarak görev yapmaktayım, 2005 yılında verilen 1 dereceyle beraber, şu anda maaş derece ve kadememin ne olması gerekiyor.
- Soru Cevaplandı
- 14.03.2012
Büfelere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi
İlimizde kaldırım üzerine konuşlanmış, büfe tarzında yerler mevcut olup, buralara işyeri açma ve çalışma ruhsatı istenmektedir. Kaldırımlar kamusal alan olduğu için, dolayısıyla herhangi bir kiralama işlemi de yapılamamaktadır. Farklı illerin belediyeleriyle görüştüğümüzde, işgaliye alındığını ve encümen kararıyla kiralama yoluna giderek, ruhsat verdiklerini söylediler. Bu tür başvuruları nasıl değerlendirebiliriz? İşgaliye alınması, işgaliye alınan yere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilmesi anlamına gelir mi?
- Soru Cevaplandı
- 13.03.2012
İmar Kanunu 18.madde uygulaması
İmar uygulamasının 18. maddesinin kararını belediye meclisi mi alır yoksa encümen mi?
- Soru Cevaplandı
- 13.03.2012
İl Özel İdare Genel Sekreteri ve Yardımcılarının Maaş ve Ücretleri
5302 sayılı Yasanın 36 ncı maddesinin 4 ncü paragrafı “(Ek fıkra: KHK/661 - 24.10.2011 / m.62) Ge-nel sekreter, Valinin teklifi ve İçişleri Bakanının onayı ile atanır ve aynı usulle görevden alınır. Büyükşe-hir belediyesi bulunan illerde genel sekreter kadrosuna atananlar, genel idare hizmetleri sınıfına dâhil bakanlık genel müdürleri, genel sekreter yardımcısı kadrosuna atananlar bakanlık bağımsız daire baş-kanları, 1. hukuk müşaviri ve daire başkanı kadrosuna atananlar ise bakanlık daire başkanları için ilgili mevzuatında öngörülen ek gösterge, makam, görev ve temsil tazminatları ile 657 sayılı Devlet Memur-ları Kanununun 152 nci maddesi uyarınca ödenen zam ve tazminatlardan aynen yararlanırlar; diğer il-lerde ise genel sekreter kadrosuna atananlar genel idare hizmetleri sınıfına dahil bakanlık bağımsız dai-re başkanları, genel sekreter yardımcısı kadrosuna atananlar ise genel idare hizmetleri sınıfına dahil bakanlık daire başkanları için ilgili mevzuatında öngörülen ek gösterge, makam, görev ve temsil tazmi-natları ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 nci maddesi uyarınca ödenen zam ve tazminat-lardan aynı usul ve esaslar dahilinde yararlanırlar. Genel sekreter olarak atananların bu görevde geçen süreleri mesleki kıdemlerinde geçmiş sayılır. Ağrı İl Özel İdaresi Genel sekreterinin almış olduğu maaş ücretler aynen aşağıya alınmıştır. ÖRNEK: Derecesi, Kademesi ¼, Ek Göstergesi 3600, Özel Hizmet Tazminat 200, Büyük Proje Tazmi-nat 30, Yan Ödemesi 1700, Hizmet Yılı 17, Evli 3 çocuk, eşi çalışıyor, Makam Görev Tazminat 12000, Ek Ödemesi 190 puan, Emekli Keseneği %130 olarak maaş ücret yapılıp kendisine ödenmektedir. Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcıları 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname de 2 sayıl cetvel (Ek 10 uncu Maddenin Birinci fıkrasının (a) ve (b) Bentleri Kapsamında Yer Alan Personelin 2 sa-yılı cetvelde belirtilen Ücret ve Tazminat Gösterge Cetveli) nin Genel Sekreter için; 7 nci sırasında yazılı Müstakil Daire Başkanı; Ücret Göstergesi 54.300, Tazminat Göstergesi 30.000. puanlarını, Genel Sekre-ter Yardımcısı 8 inci sırasında yazılı Daire Başkanı 51.900 ücret göstergesi, 28.575 puan tazminat gös-tergesinin maaş olarak yapılmasını talep etmektedirler. 666 Sayılı KHK istinaden Maliye Bakanlığı 161 sayılı Tebliğ yayınlamış olup tam olarak anlaşılama-mıştır. İl Özel İdaresi Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcılarına 666 sayılı KHK nin 2 sayılı cetvel-de gösterilen tazminat ve ücretlerin kendisine verilip verilemeyeceği verilirse (Özel Hizmet Tazminatı, Ek Ödeme, Ek Gösterge, maaş, taban aylığı, kıdem aylığı gibi) hangi değerlerin dikkate alınacağı hangi değerlerin dikkate alınmayacağı, hangilerinin verileceği veya hangilerinin verilmeyeceği gibi hususların tamamında tereddüte düşülmüştür.
- Soru Cevaplandı
- 13.03.2012
Hazine adına kayıtlı gayrimenkulün satışında emlak vergisi muafiyeti
Hazine adına kayıtlı gayrimenkul 18.01.2006 yılında Orta Ölçekli Küçük sanayi Sitesi adına tapu sa-tışı yapılmıştır. 4706 sayılı Yasanın 7. maddesine istinaden alınma tarihi itibariyle emlak vergisinden 5 yıl muaf tutulmuştur. (2010 yılı sonuna kadar )Söz konusu gayrimenkul üzerine inşaat yapılmış ve Kooperatif adına 2008 yılında iskân alındığı anlaşılmıştır. Kooperatif emlak birimimize işyeri bina bildirimi vermemiştir. Sanayi kooperatifi ferdileşme sonucunda 2010 yılında tapularını devretmiştir. Yeni şirket sahibi ...Şti 2010 yılında ferdileşme tapusu ile birlikte bina bildirimi vermiş, ve 2011 yılından itibaren 1319 sayılı Kanunun 5/f maddesine istinaden 2011 yılından itibaren 5 yıl geçici muafiyetten yararlandı-rılmayı istemektedir. Bu işyerinin; a) İskân tarihi olan 2008 yılından itibaren mi (2008-2012yılları arası)1319 sayılı Kanunun5/f madde-sine istinaden 5 yıllık geçici muafiyetten yararlandırılacağı, b) 2010 yılı sonunda biten muafiyet 4706 sayılı Kanunun 7. maddesine istinaden (hazineden alındığı tarihten itibaren 5 yıl sayıldıktan sonra mı ( 2011-2015 yılları arası) 1319 sayılı Kanunun 5/f maddesine istinaden 5 yıllık geçici muafiyetten yararlandırılacağı konularında tarafımıza acil olarak bilgi verilmesini istiyorum.
- Soru Cevaplandı
- 12.03.2012
İşletme lisans mezunu itfaiye erinin muhasebe yetkilisi olarak görevlendirilmesi
Ben belediyede açıktan atama ile itfaiye eri olarak 15 gün önce göreve başladım. İşletme lisans mezunuyum. Belediyenin hesap işleri müdürü tayin olarak 8 ay önce başka bir belediyeye gittiğinden, tedviren muhasebe yetkilisi olarak bir zabıta memuru görevlendirilmiştir. Belediyede çalışan diğer memurlar lise mezunu olduğundan kasıtla bu göreve benim uygun olduğum düşünülerek, geçici olarak bakmam istenmektedir. Ancak, muhasebe yetkilisi sertifikam yok ve daha önce bu birimin hiçbir yerinde çalışmadım. Bu göreve bakmamın sakıncaları ve kanuni sorumlulukları nelerdir?
- Soru Cevaplandı
- 11.03.2012
Bağ evi yapılması
Belediye sınırlarımız içerisinde fakat imar planı dışında bir tarlada bağ evi yapılmak isteniyor, ilçe merkezinin çok uzağında ve alt yapı götürmemiz imkânsız gibi bu durumda ne yapmamız gerekiyor? Yol bir nebzede olsa götürülebilir fakat su ve kanalizasyon gibi altyapılar götürülmesi imkânsız. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?
- Soru Cevaplandı
- 09.03.2012
İl Genel Meclis Üyeleri 666 sayılı KHK’ nin 12 nci maddesi kapsamında mı?
631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi ile 666 sayılı Kanun Hükmünde Karar-namenin 5 inci maddesindeki tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla, 31 0cak 2012 tarih ve 28190 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No:162)’ nin 1. maddesinde “Memurlar ve diğer kamu görevlilerinden kurum ve kuruluşların; yö-netim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyelikleri ve komisyon, heyet ve komite ile benzeri organlarda görev alanlara, aldıkları görevler karşılığında ilgili mevzuatında herhangi bir üc-ret ödenmesinin öngörülmüş olması halinde 15.01.2012 tarihinden itibaren bu görevlerden sadece biri için ücret ödenecektir.” denilmektedir. Memurlar ve diğer kamu görevlileri kavramı içine Mahalli seçimle göreve gelmiş olan İl Genel Mec-lisi Üyelerinin girip girmeyeceği konusu ile İl Genel Meclis Üyelerinin meclis, encümen ve birden fazla ihtisas komisyonları (aynı kişinin iki veya üç komisyonda görev alması) toplantılarına katılmaları halinde sadece bir komisyon üyeliği için mi ücret ödeneceği yoksa her bir komisyon üyeliği için de ayrı ayrı ücret ödeneceği konusunda tereddütler hâsıl olduğundan, bu konularda mütalaa alınmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu bağlamda; İl Genel Meclis Üyelerinin 666 Sayılı Kararnamenin 12 nci maddesinde yer alan me-mur ve diğer kamu görevlisi kavramında dâhil olup olmadığı konusu ile İl Genel Meclis Üyelerinin mec-lis, encümen ve birden fazla ihtisas komisyonları (aynı kişinin iki veya üç komisyonda görev alması) top-lantılarına katılmaları halinde sadece bir komisyon üyeliği için mi ücret ödeneceği yoksa her bir komis-yon üyeliği için de ayrı ayrı ücret ödeneceği konusunda görüşlerinizin bildirilmesini istiyorum.
- Soru Cevaplandı
- 09.03.2012
Uzlaşma Komisyonlarınca kararlaştırılan tutarın ödenme zamanı
Belediyelerde Uzlaşma komisyonunca kararlaştırılan tutarın en geç hangi süre içinde ödenmesi gerekir. Ödenmediği takdirde cezalar uzlaşmadan önceki tutara geri mi getirilir?
- Soru Cevaplandı
- 08.03.2012