Pasaport ve vize ücreti

Yurtdışı geçici görevlendirmelerde pasaport ve vize ücreti personele ödenebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 08.02.2013

Hibe yoluyla edinilen şirket ortaklığında sermaye artırımı

Belediyemiz hibe yoluyla bir şirket ortaklığı devralmıştır. Daha sonra meclis kararıyla sermaye artı-rımına gidilmiştir. Şu an da ise şirket belediyemizin hissesine düşen sermaye borcunun ödenmesini is-temektedir. Ödenmemiş sermaye borcunun hangi müdürlükçe ödenmesi gerekir. İşletme İştirakler Müdürlü-ğünce ödenmesinde bir sakınca var mıdır? İstenilen sermaye ödendikten sonra ödeyen müdürlüğün, ödenen sermaye üzerinde denetim yetkisi ve görevi var mıdır? Yoksa sadece sermayenin ödenmesiyle mi sorumludur?

  • Soru Cevaplandı
  • 07.02.2013

Cami ve okulların bazı bakım ve onarım işlerinin yapılması

Beldemizde bulunan cami ve okullarca bazı bakım ve onarım işlerinin 5393 sayılı Belediye Kanu-nu'nun 14/b maddesi gereğince belediyemizce karşılanması talep edilmektedir. Kanunun 14/b maddesinde sayılan işler belediyeleri ihtiyari görevlerinden olması nedeniyle bu tür taleplerin belediyemizce karşılanması için nasıl bir yol izlenmelidir? Bu durumda karar mercii kimdir?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.02.2013

Su aboneliği

Sorum su abonelikleri ile ilgilidir. Biliyoruz ki; belediyelerin sağladığı içme suyundan vatandaşlar abonman sözleşmesi ile faydalandırılır. Tekel durumunda bulunan belediye haklı bir neden olmadıkça sözleşme yapmaktan kaçınamaz. Belediye söz konusu koşulları kabule hazır kişilerle sözleşme yapmak ve bu çerçevede hizmet sunmak zorundadır. Ancak, belediyenin sözleşme yapma zorunluluğu, hizmet-ten yararlanmak isteyen kişinin gerekli şartlara sahip olması ve hizmetin götürülmesinde yasal ve tek-nik imkânsızlıkların bulunmaması şartlarına bağlıdır. 3194 sayılı İmar Kanunun 31, 64. maddesi ile geçi-ci 11. hükümlerine göre; binanın yapım tarihi 12.10.2004 öncesi ise yapı ruhsatının aranmayacağı, bi-nanın yapım tarihi 12.10.2004-26.07.2008 tarihleri arasında ise yapı ruhsatının aranacağı ve buna göre yapılmış olma şartı, yapım tarihi 26.07.2008 tarihinden sonra olan binalarda ise yapı kullanma izin bel-gesinin mutlaka alınması gerektiği anlaşılmakta olup, benim görüşüm de bu doğrultudadır. Ancak belediyemize yapılan başvurularda yapım tarihi 26.07.2008 sonrası olan dairelere iskan bel-gesi alınmadan geçici-şantiye suyu aboneliği adı altında abonelik talep edilmekte olup, Su ve Kanalizas-yon Hizmetlerinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin d bendine atıfta bulu-nularak, bazı belediyeler tarafından abonelik işlemlerinin de yapıldığı belirtilerek su aboneliği isten-mektedir. Sonuç olarak; yapım tarihi 26.07.2008 sonrası olan yapılara yapı kullanma izin belgesi olmadan su aboneliği yapılıp yapılmayacağı konusunda görüşlerinizi talep eder, saygılarımı sunarım.

  • Soru Cevaplandı
  • 06.02.2013

Kesin teminatın kira borcuna mahsup edilmesi

1- Belediye dükkânlarına 2886 sayılı yasaya göre yapılan ihale ile kiracı olarak giren mükellef kira süresinin dolması nedeni ile iş yerini kapatarak çıkmıştır. Belediyemize kira borcu vardır. Kesin teminatı ödemeyerek kira borçlarına mahsup edebilir miyiz, yoksa kendisinden dilekçe alarak mı bu işlemi yapmalıyız? 2-2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre açık ihale usulü ile 3 yıllığına kiraya verilen gayrimenkul 3 yıllık sürenin sonunda aynı kişiye tekrar açık ihale yöntemi ile mi veya hangi yol ile ihale edilmeli?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.02.2013

Termik santrali curufları ve çevre kirliliği

1) Belediyemiz imar ve mücavir alanı içinde bulunan termik santrali cüruflarını, belediyemizin te-mizlemekle mükellef olduğu sulama kanallarına gelişi güzel bırakılmakta ve kanallarımızı cüruflarla doldurmaktadır. Belediye olarak bu kanalların temizlenmesini talep edilmiştir. Ancak ilgili kurum olum-lu cevap vermemiştir. Belediyemiz bu cürufları temizleyerek santralden temizleme bedelini talep et-mektedir. Termik santrali ise bu talebimize olumlu cevap vermemektedir. Bu konuda ne yapmamız ge-rekir? 2) Termik santrali bacalarında filtre olmadığından kasabamız üzerine sürekli kül bırakılmaktadır. Bu küller tüm kasabamızın cadde ve sokaklarına kirletmektedir. Yine belediyemiz bu santralden kaynakla-nan kirliliği temizlemek için tüm araç-gereçlerini ve personelini görevlendirmektedir. Yapılan bu kirlilik için nasıl bir ceza yöntemi uygulamamız gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.02.2013

Muhasebe Yetkililerinin Kesin Kabul Komisyonlarında yer alıp alamayacakları

Muhasebe Yetkililerinin Kesin Kabul Komisyonlarında görevlendirilip görevlendirilemeyecekleri?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.02.2013

Termal turizm merkezi alanı kamulaştırmaları ve tahsisi

İlçemizde 164.000 m2 alan Bakanlar Kurulu Kararıyla termal turizm merkezi ilan edilmiştir. Bu alanda önceki yıllarda kamu yararına kamulaştırmalar yapılmış ve 2942 sayılı Kanunun 23. maddesi ilk fıkrası gereğince "geri alma" süreleri dolmuştur. Ancak, anılan Kanunun 23. maddesinin devamında yazılı olan "Aynı amacın gerçekleşmesi için bir-den fazla taşınmaz mal birlikte kamulaştırıldığı takdirde bu taşınmaz malların durumunun bir bütün oluşturduğu kabul edilerek yukarıdaki fıkralar buna göre uygulanır." denildiğine göre; 1- Termal turizm merkezi ilan edilen 164.000 m2'lik alanda termal turizm yatırımı amacıyla beledi-yemizce ihtiyaç duyulması halinde tekrar kamulaştırma yapıldığında yıllar önce özel mülkü belediye-mizce kamulaştırılmış ve geri alma süresi dolmuş gerçek kişilere geri alma hakkı tanınır mı? 2- Termal turizm merkezi ilan edilen alanda kamulaştırma işlemleri yapılmış belediyemiz mülkü konumunda olan ve geri alma süresi dolmuş olan yerlerin bir kısmı ifraz edilerek termal turizm yatırımı yapmak isteyen gerçek kişilere belediyemizce belirlenecek usullerle satılabilir mi? 3- Belediyemizce kamulaştırılan alanlardaki mülkün tamamı ya da bir kısmı ifraz edilerek takas ya da farklı yöntemler uygulanmak suretiyle gerçek kişilere tapu devri yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.02.2013

Çocuk Gelişim Merkezi

Bölgemizde "Çocuk Gelişim Merkezi" adı altında bir işyeri açılması düşünülmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde kreş ve gündüz bakı-mevi olarak ya da çocuk kulübü olarak değerlendirilmediği, özel eğitim ve öğretim kurumlarından sa-yılmadığı belirtilmiştir. Yürürlükteki İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'te bahsi ge-çen iş kolu yer almadığından ruhsatlandırılıp ruhsatlandırılmayacağı, ruhsatlandırılacaksa da iş kolunun ne şekilde tanımlanacağı hususunda görüşünüzün bildirilmesini Arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 05.02.2013

Hafta tatili ruhsatı alması gerekmeyen işyerleri

Hafta tatili ruhsatı alması gerekmeyen işyerleri hangileri olduğu kısaca bahsederseniz memnun oluruz, çünkü bazı çelişkiler yaşanmaktadır. Belediyemizde ruhsat müdürlüğü ayrı bulunmakta biz denetim görevi yapmaktayız. Aydınlatırsanız memnun oluruz.

  • Soru Cevaplandı
  • 05.02.2013

Çekimser oy ve karar yeter sayısı

24 meclis üyesinin katıldığı bir toplantıda karar yeter sayısı 6 dır. 1. Şayet 6 kabul ve 6 red kararına karşılık 12 çekimser (başkan dahil) var ise ve başkan çekimser ta-rafında ise karar sonucu nasıl olur. 2. Şayet 5 kabul oyuna karşın 19 çekimser oy var ise karar yeter sayısı sağlanmadığından sonuç na-sıl olacaktır.

  • Soru Cevaplandı
  • 04.02.2013

İhale işlemleri

Anahtar teslim ihale edilen bir yapım işi uygulamaya geçilirken zemin kotunun yol kotundan aşağıda kalması sebebiyle belediye başkanı tarafından üst sınırın yol kotundan alınması istenmiştir. Bu du-rumda perde beton ve dolgu gerekmekte olup yüklenici firma keşif artışı istemektedir ve bu değer yak-laşık % 8 gibi bir değerdir. Bu keşif artışının uygun olup olmadığını bilmiyorum ve uygun değilse nasıl bir yöntem izleyebilirim? (bu işte kontrol teşkilatıyım) Belediye başkanından olur yazısı almam bir şey ifade eder mi? Ama bu değişikliği isteyen de kendisi.

  • Soru Cevaplandı
  • 04.02.2013