Enerji nakil hattı

Tarla vasıflı arazi üzerinde, eski yıllarda geçirilen enerji nakil hattı bulunmakta ve üzerinde 2942 sa-yılı Kamulaştırma Kanunun 31-b maddesine istinaden şerh yer almaktadır. Söz konusu arazinin bir kıs-mı yapılan imar planı sonucu 18. madde uygulamasına tabi olmuştur. Enerji nakil hattı, plan dışındaki parsel, park alanı ve yol üzerinden geçmekte olup, yeni oluşan parsel üzerinden geçmemektedir. Yeni oluşan duruma göre, enerji nakil hattı park alanı ve yol üzerinden geçtiğinden enerji nakil hattını geçi-ren kurum, irtifak tesisi kurulmasını istemektedir. Park alanı üzerinde irtifak kurulması mümkün müdür? Ersoy CANBEK, İnşaat Mühendisi, Lüleburgaz Belediyesi/TEKİRDAĞ

  • Soru Cevaplandı
  • 15.02.2013

Belediye avukatının belediye teşkilatındaki yeri, Hukuk İşleri Birimi kurulması

657 sayılı yasaya tabi olarak Avukatlık hizmet sınıfında 8 yıldır çalışan kadrolu belediye avukatıyım. İlçe belediyemiz tasnif cetvelinde D-9 grubunda yer alıp norm kadro cetvelinde avukat kadrosu yer al-mıştır. Belediyemizde birimlerin oluşturulması için özel bir meclis kararı alınmamıştır. Norm kadro yö-netmeliğinden sonra 2007 yılı haziran ayı meclis toplantısında norm kadroya göre kadro ihdasları belir-lenip kararlaştırılmıştır. Avukat kadrosu da daha önce bulunmasına rağmen yine bu meclis kararı ile di-ğer kadrolar gibi ihdas edilmiştir. Şu an itibariyle belediyenin çeşitli yargı kollarındaki davalarını, icra takiplerini ve diğer hukuki görüş ve işlemlerini hukuk işleri servisi adıyla yürütmekteyim. Servisin per-soneli, ayrı bir mekanı olmasına rağmen ve yaptığım işlerle ilgili hiçbir bağı ve alakası olmadığı halde sen müdür değilsin, başka bir müdüre bağlı olarak çalışabilirsin denilerek Yazı İşleri müdürlüğüne bağlı bir kişi ve birim olduğum söylenerek bu şekilde yazışmalar yapılmaktadır. Yine size ayrı bir bütçe oluş-turamayız denilerek yazı işlerinin bütçesinden harcama yaptırmaktadırlar. 5393 sayılı Belediye Kanu-nunda teşkilatın nasıl ve kimlerden kurulacağı belirtilmesine rağmen, bunun dikkate alınmayarak ayrı bir birim olarak değerlendirilmeyişin doğru olmadığı kanaatindeyim. Dolayısıyla belediye teşkilat şeması içerisinde servis olarak yerimiz hakkında ve diğer bir konu olan bütçemizin olup olmayacağı hakkında teferruatlı bilgi ve görüşlerinizi saygılarımla arz ve talep ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.02.2013

4734 sayılı Kanunun 21/f maddesine göre çok acil bir hizmet alımı ihalesinde dikkat edilmesi ge-reken hususlar

4734 sayılı Kanunun 21/f maddesine göre çok acil bir hizmet alımı ihalesi yapmamız gerekiyor. An-cak ihaleler konusunda fazla bir deneyimimiz bulunmamaktadır. 21/f maddesine göre; Davet nasıl ya-pılacak? Komisyon nasıl olacak? EKAP’ta bir işlem yapılacak mı? Hangi yeterlilik belgeleri istenecek? Uyulması gereken süre sınırlamaları var mı? Karar nasıl alınacak? Kararın tebliği nasıl yapılacak? İtiraz için süre verilecek mi? Sözleşme imzalanacak mı? Bunların dışında bilmemiz gereken hususlar var mı? Bilgilendirirseniz memnun olurum.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.02.2013

Muhasebeci kadrosuna atanma

2005 yılında KPSS ile bir belediyede muhasebeci kadrosuna atandım. Bu kadroda 4 yıl görev yaptım. Daha sonra il özel idaresine geçmek istediğimde kendilerinde muhasebeci kadrosunun olmadığını söyleyerek geçişimi V.H.K.İ. kadrosuna yaptılar. Muhasebeci kadrosu benim için kazanılmış hak olarak değerlendirilebilir mi ve şu an muhasebeci kadrosu ihdas edilerek bu kadroya atamamın yapılması sağlanabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 13.02.2013

Su alacağının taksitlendirilmesi

Birikmiş su borcunun tahsili ve vatandaşın mağdur durumda kalmaması (Su kesilmesi, icra takibi) için; meclis kararı ile su borçları taksitlendirilerek tecil faizinin uygulanması doğru mudur, su borcu amme alacakları içine giriyor mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 13.02.2013

Tüzel kişiliği kalkan belediyede toplu iş sözleşmesi, sözleşmeli personelin ek ödeme oranı

1- Belediyemizde çalışan kadrolu işçiler, 31.01.2013 tarihinde biten toplu sözleşme sürelerini yenilemek istemektedirler. 6360 sayılı Kanun ile belde belediyemiz ilk yerel seçimlerde kapanacak olup, toplu sözleşme yapması ilçe belediyesinin iznine bağlıdır. Sözleşme yapılabilir mi ve süresi ne kadar olabilir? 2- Belediyemizin fen işleri görevi 2001 yılından itibaren inşaat mühendisi tarafından yürütülmektedir. İnşaat mühendisi 2007 yılı norm kadro uygulamasına kadar geçici işçi olarak çalışmış olup, 2007 yılından itibaren sözleşmeli personel olarak çalışmaktadır. İlgili personelin ek ödeme yüzdesi ne olmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 13.02.2013

İnşaat ruhsatı ve süresi

1- İlave kat ruhsat yenileme midir? Yoksa yeni bir ruhsat mıdır? 2- 2001 yılında alınmış bir ruhsat var ve 5 yıl içinde sadece bodrum yapılmış, 2013 yılında ise yapıya devam etmek isteniliyor. Ruhsat hükümsüz sayılır peki ruhsat için yeni proje mi çizilmesi gerek yoksa 2001 yılındaki proje mi geçerlidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.02.2013

Emlak tahakkuk memurunun görevleri

Emlak Servisinde, tahakkuk memuru olarak çalışıyorum. Bize verilen görevler, emlak tahakkuk, ÇTV, ilan reklam tahakkuk, idari para cezaları, evlilik cüzdanı geliri tahakkuku, inşaat ruhsatı harcı ta-hakkuku, zabıta park cezaları tahakkuku vs. belediyemizdeki tüm tahakkuklar ile ödemesi geciken kişi-lerin takibi, borçlarının tebliğ edilmesi, icra yazılarının yazılması, icra takibinin yapılması. Sadece iki kişi olduğumuz için tabi ağır geliyor bu kadar iş. Tüm bunlar gerçekten bir emlak tahakkuk memurunun gö-revleri midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.02.2013

Vekâlet Ücreti

(Vekâlet Ücreti) Kayseri Develi Belediyesinde 1993 yılından beri GİH kadrosunda memurum. 2012 yılında görevde yükselme sınavına girerek başarılı oldum ve şef kadrosuna atandım. 4 yıllık üniversite işletme mezunu-yum. Derecem 1/1, 2 yıldır destek hizmetleri müdürlüğünü vekaleten yürütmekteyim. Destek Hizmet-leri Müdürlüğünün derecesi 4 olarak ihdas edilmiştir. Bu durumda; 1-Vekâlet ücreti alabilir miyim? 2-Hiç bir işleme gerek olmaksızın vekâlet ettiğim müdürlüğün 1. derecesinin Özel Hizmet Tazmina-tından faydalanabilir miyim? Yoksa bunun için söz konusu müdürlük kadrosunun 1. derece olarak ihdas edilmesi mi gerekir? 3-Vekâlet ettiğim müdürlük kadrosunun ek ödemesinden faydalanabilir miyim?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.02.2013

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

1-Kapasite raporu alınması bütün GSM’ler için şart mıdır? 2-Karayolu kenarındaki bütün işyerleri için yol geçiş izin belgesi almak zorunlu mudur? 3-Petrol istasyonları için bayilik sözleşmesi ve TSE belgesi isteniyor. İstasyon sahibi bayilik sözleş-mesi yapması ve TSE belgesi alması için ruhsat alınması gerektiğini belirtiyor. Bayilik sözleşmesi ve TSE belgesi alınmadan ruhsat verebilir miyiz veya bu konuda taahhütname alınarak verilebilir mi? 4-Tapuda tarla görünen ve üzerinde 2001 yılında elektrik abonesi ticarethane/yazıhane olarak ve-rilmiş olan işyerine ruhsat verebilir miyiz? 5-Bilardo salonu için Spor İl Müdürlüğünden, muayenehane için Sağlık İl Müdürlüğünden belge al-madan ruhsat verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.02.2013

İhale teklif zarflarının imzalanması, mühürlenmesi ve geçerliliği

İhale teklif zarfında, istekli, zarfın kapatılan yerini imzalayıp kaşelemesi gerekirken, zarfın üzerini imzalamış kaşelemiş, ihale teklif zarfı geçerli midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.02.2013

Aynı binada faaliyette bulunan şirketlerin çevre temizlik vergisi

Bir kişinin aynı binada faaliyette bulunan şirketlerden hepsine ortaklığı olması durumunda ve diğer kişilerin sadece bir şirkette ortaklığı söz konusu olduğunda tüm şirketlerin adına bir adet çevre temizlik vergisi mi oluşturulur, yoksa ayrı ayrı Çevre Temizlik Vergisi beyanları mı alınır? Ayrıca bu şirketler per-sonel sayısı üzerinden vergi ödemekte olup faaliyet bilgisayar yazılım hizmetleri şeklindedir. ve de tapu kayıtlarında bağımsız bölümler görülmemekte olup arsa tapulu bir yerden bahsetmekteyiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 12.02.2013