Görevde yükselmede hizmet yılı koşulu

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesinde 1-4 dereceli müdürlük kadrolarına atanmak için 8 yıl şartı getirilmişken; Mahalli İdareler Görevde Yükselme Yönetmeliğinde son 3 yılı şef olmak kaydıyla 10 yıl hizmet şartı getirilmiştir. 10 yıl hizmet şartı 68/B'ye ters değil mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.10.2012

Doğrudan teminde, piyasa fiyat araştırması yapmak üzere kendisinden hizmet alımı yapılan yüklenicinin elamanları görevlendirilebilir mi?

(Doğrudan teminde, piyasa fiyat araştırması yapmak üzere kendisinden hizmet alımı yapılan yüklenicinin elamanları görevlendirilebilir mi?) Merhaba, doğrudan temin alımlarında piyasa araştırma komisyonunda hizmet alımı yöntemiyle ça-lışan personel görevlendirilebilir mi? piyasa araştırma tutanağına imza atma yetkisi bulunmakta mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.10.2012

Eğitmen olarak sözleşmeli personel çalıştırılması

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunu kişiyi 5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesine göre sözleşmeli olarak boş kadromuz olan Eğitmen kadrosunda işe alabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.10.2012

Taksi durağı yerleri tahsisi

Taşıyıcılar Kooperatifi kurarak taksicilik yapmak isteyen bir vatandaş, taksi durak yeri tahsisi talebinde bulundu. Belediye meclis kararı ile 5 adet taksi durak yeri belirlenmiştir. Bu durak yerlerini tahsis mi edeceğiz (bir ücret karşılığı) ya da kiraya mı vereceğiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.10.2012

Tek meskeni bulunan şehitlerin dul ve yetimlerine bina vergisi indirimi

Mükellefin belediyemiz sınırları içerisinde 1 adet meskeni bulunmaktadır ve bu meskenin m2si 200 m2 aşmamaktadır. Mükellef 1973 doğumludur. Mükellefin babası mükellef 5 yaşında iken şehit olmuştur. Mükellef sahip olduğu bu gayrimenkulünden dolayı şehit yetimi olarak muafiyet talebinde bulunmaktadır. Aynı yerde ikamet edip mükellef devlet kurumunda çalışmaktadır. Bu durumda mükellefe muafiyetin uygulanacak mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 17.10.2012

İl genel meclisinin tatil kararı almaması durumunda huzur hakkı ödenmesinde sorumluluk

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunun 12. maddesinde İl Genel Meclisi 1 aylık tatil hariç her ayın ilk haftası belirlenen mutat toplantı yerinde toplanır demesine rağmen; Meclis gündemine tatil ayının be-lirlenmesi konusu alındığı halde meclis işlerin yoğunluğunu sebep göstererek tatil kararını almayarak çalışmalarına devam etmiştir. Bu durumda; 1)İl Genel Meclisi tatil ayının belirlenmemesi yönünde karar aldığı zaman nasıl bir işlem yapılır. 2)Tatil kararı alınması gereken ayda meclis tatil kararı almamış ve almayacağı yönünde karar alındığı halde meclis üyelerine huzur hakkı ödemesi yapılmıştır. Bu yapılan ödemeler yasal mı değil mi? yapılan ödemelerde bir sıkıntı yaşanır mı? Yaşanacaksa kimler bu ödenen huzur hakkından sorumlu olur.

  • Soru Cevaplandı
  • 17.10.2012

Belediye başkanının il dışına çıkışında izin alması

Bilindiği üzere yerine meclisten bir kişiyi görevlendirebiliyor. Belediye başkanları il dışı ziyaret, iş, ya da benzeri durumlarda Kaymakamlık makamından izin alması gibi bir zorunluluğu var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 17.10.2012

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

Yapı kullanma ruhsatı yani iskanı olmayan bir binada 2009 yılından itibaren market işletmeciliği yapmaktayım. Bina maliklerinin kendi aralarında olan anlaşmazlıktan dolayı binaya genel iskan alınamadığı için ben de işyeri açma ruhsatı alamıyorum. 01.01.2013 tarihinden itibaren içki ve sigara satma ruhsatı (TAPDK) uzatma işlemi için bizden işyeri açma ruhsatı istenmektedir. Dolayısıyla işyeri açma ruhsatım olmadığından dolayı TAPDK ruhsatımı vize yaptıramayacağım ve içki-sigara satamayacağım ki bu durum batmama sebeptir. Araştırmalarım sonucu TEDAŞ bu binaya 2003 yılında aboneliği vermiştir. Bunun neticesinde benim iskan olmadan işyeri açma ruhsatı almam mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 16.10.2012

Müdürlük kadrosuna atanma

Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik’in geçici 1. maddesinden yararlanabilmek için; 18.4.1999 tarihinde hem görevde bulunmak ve hem de aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olmak şarttır. Bu itibarla, 18.4.1999 tarihinde 2 yıllık yüksek okulu mezunu olan bir memurumuz o tarihte görevde bulunmaktadır. Ancak okul mezuniyet tarihi 30 haziran 2000 tarihidir. Görevde yükselme yönetmeliğinin geçici birinci maddesinde belirtilen 18.04.1999 tarihinden sonra mezun olunmuştur. Bu durumda 2 yıllık yüksek okul mezunu olan bu ar-kadaşımız görevde yükselme eğitim ve sınavlarına başvuru yapmış ve sınavları da kazanmış bulunmak-tadır. Bu durumda müdürlük kadrolarına ataması yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 15.10.2012

İşyerinin faaliyet alanı pide ve kebap salonu olduğu halde, kayıtlarda lokanta olarak yazılması

2 ve 3. sınıf işyerlerinden olan ve Pide ve Kebap Salonu olarak faaliyet gösteren iş yerleri oda kayıt-larını lokanta olarak yazdırıyorlar bu tür işyerlerine GSM olarak mı, sıhhi müessese olarak mı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı düzenlenecektir. (İşyerinde Pide ve Lahmacun fırınları mevcuttur.) Örnek ...Pide Kebap Salonu demiş fakat oda kaydında faaliyet türüne Lokanta yazılmış.

  • Soru Cevaplandı
  • 12.10.2012

6360 sayılı Kanun uygulaması

Belde belediyesinde sözleşmeli inşaat mühendisiyim. Büyükşehir yasa tasarısı kapsamında nüfusu 2000’in altında kalan belde belediyelerinin kapanacağı söyleniyor. Sözleşmeli personel olarak benim durumum ne olacak?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.10.2012

5442 sayılı Kanuna göre belediyelerin kaymakam tarafından denetimi

5442 sayılı İller İdaresi Kanunun 31(ç) maddesine göre kaymakamların belediyelere denetleyecek-leri belirtilmektedir. 5393 sayılı Yasanın 55 maddesinde yer düzenlemeden sonra, belediyelerin 5442 31(ç) ye göre denetimlerinin yapılıp yapılamayacağı, yapılır ise kapsamının ne olduğu ve bu denetimin hukuki sonuçlarının neler olacağı hususunda açıklamalarınız için şimdiden teşekkür ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 11.10.2012