İhale işlemleri

İdaremizce 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19. maddesine göre açık ihale usulü ile 4 gün süre-cek olan organizasyon hizmet alımı yapılacaktır. Organizasyon 4 gün sürecektir. Organizasyonun içinde toplantı, konaklama, yemek, uçak biletleri, araç kiralama, baskı cilt, elektronik malzeme kiralama vs… olacaktır. Bu hizmeti alabilmek için; ayrıntılı özellikleri ve miktarı idarece belirlenen işin tamamı için toplam bedel üzerinden götürü bedel sözleşme mi ya da idarece hazırlanmış cetvelde yer alan her bir iş kaleminin miktarı ile bu iş kalemleri için birim fiyatlı sözleşme yöntemini mi izlememiz gerekmekte-dir? Götürü bedelli sözleşme yöntemi olursa iş artışı ya da iş eksilişi yöntemimiz nasıl olmalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.03.2013

Organize sanayi bölgesindeki işyerleri ve ruhsat izni

Organize sanayi bölgemizdeki fabrikalar içinde ki tekstil fasonlarını ruhsatlandırabilir miyiz? Ruhsatlandırabiliyorsak nasıl bir yol izlememiz lazım.

  • Soru Cevaplandı
  • 05.03.2013

İşçi ücreti ve sosyal hak kavramı

Kamu kurumunda işçi olarak çalışmaktayım. Bağlı bulunduğum toplu iş sözleşmesine göre 657 sayılı devlet memurlarına ödenen aile yardımı ve çocuk yardımını almaktayım. Maaşım (yevmiye x 30) haricinde almış olduğum kazanımların hepsi sosyal hak mıdır? Aile ve çocuk yardımı da sosyal hak olarak mı ödenmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.03.2013

Toplum yararına çalışma programları

Ben 2009 yılında Aksaray ili Yeşilova Belediyesinde 5 ay 29 günü geçmemek üzere mevsimlik işçi olarak İŞKUR aracılığı ile çalıştırıldım. Ancak bir sonraki mevsimde işe çağrılmadım. Benim işin devamı ile ilgili yasal olarak bir hakkım var mıdır? Taşeron bir firmaya bağlı olarak çalışmadım. Tamamen İŞ-KUR’ a ve belediyeye bağlı olarak çalıştım. Ne gibi haklara sahip ya da sahip değilim bilmiyorum.

  • Soru Cevaplandı
  • 03.03.2013

Belediye meclisinin imar tadilatı kararı

Belediye meclisinin yapmış olduğu imar tadilatı kararına askı süresinde yapılan itirazda, belediye meclisinin tadilat yapılan yerin mahkemelik olan durumundan dolayı mahkeme sürecine dayandırarak mahkemenin sonucunun beklenmesi diye karar verebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.03.2013

İktisadi işletmeye ait taşınır kaydı ve taşınır devri

Giresun il sınırları içinde bulunan ve işletmesi idaremize verilen Alt Yapı Tesisleri, Sosyal Tesisler, Kültür ve Turizm Faaliyeti Tesisleri ile her türlü ticari olarak işletilebilecek yerlerin Giresun İl Özel İdare-si adına işletilmesi ve işlettirilmesi için bütçe içi işletme kurulması hususu İl Genel Meclisi toplantısında görüşülerek karara bağlanmış ve bütçe içi işletme kurulması talebi İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün onayı ile uygun görülmüş kurumlar vergi mükellefiyeti tesis ettirilmiştir. 08.03.2011 tarih ve 27868 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Mahalli İdareler Bütçe İçi İşletme Yönetmeliğinin amacı; mahalli idareler bütçesi içinde oluşturulacak işletmelerin, kuruluş ve işleyişine dair usul ve esasları düzenlemektir. İşletme Müdürlüğünün iş ve işlemleri ile ilgili olarak, aşağıda belirtilen hususlarda tereddüde düşülmüştür; 1- Alt Yapı ve Sosyal Tesisleri, Kültür Turizm İşletme Müdürlüğü kurumlar ve katma değer vergisi mükellefi olduğundan satın alınan mal, malzeme ve hizmet alımı ile ilgili bütçeden yapılacak kesin ödemeler için Mahalli İdareler Bütçe Ve Muhasebe Yönetmeliğinin ekinde yer alan ödeme emri belge-sinde; 150-253-254-255-258 ve 630 hesap kodlarında miktar KDV siz olarak, KDV tutarı ise 191 indirile-cek KDV tutarı ayrı ayrı gösterilerek yapılmaktadır. 2- Taşınır Mal Yönetmeliğine hükümlerine göre Özel idare birimlerinden veya diğer kurumlardan İşletme Müdürlüğüne taşınır işlem fişi ile KDV li olarak devri yapılan mal ve malzemelerin İşletme Mü-dürlüğü kayıtlarına, muhasebe ve taşınır mal yönetmeliği hükümlerine göre KDV li mi yoksa KDV siz mi olarak kaydı yapılacaktır? (Kurumlar veya Birimler arası devirler Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerince Taşınır İşlem Fişi ile yapılmaktadır.) Söz konusu kurumlar veya birimlerce yapılan taşınır devirlerinde İşletme Müdürlüğü Kurumlar Vergisi Mükellefi olduğundan, KDV leri muhasebe ile taşınır kayıtlarında 191 hesap kodunda gösterilecek mi? 3- Alt Yapı ve Sosyal Tesisleri, Kültür Turizm İşletme Müdürlüğü ambarından diğer birimlere veya kurumlara devir yapılırken KDV siz olarak kayıtlara alınan demirbaşların KDV li mi yoksa KDV siz mi tu-tardan mı devir edileceği; söz konusu diğer birim veya kurumlar KDV mükellefi olmadığından satın al-dıkları mal veya malzemeleri KDV li tutardan ambarlarına ve muhasebe kayıtlarına almaktadırlar. 4- Muhasebe usul ve esaslarına göre birimimizden birimler veya kurumlara Demirbaş veya tüketim malzeme devri yapılırken fatura tanzim edilip edilmeyeceği konularında tereddüt hâsıl olmuştur. Konularına ilişkin açıklayıcı bilgilerinize ihtiyaç vardır.

  • Soru Cevaplandı
  • 01.03.2013

Askerlik onur belgesinin atanmada öncelik sağlayıp sağlamadığı

Jandarma olarak askerliğimi yaparken görevli olduğum karakola teröristlerin sızma girişimleri oldu, çıkan çatışmadan sonra teröristleri geri püskürterek karakola girmelerini engelledik. Bu olay sonrası kritik bir noktada ve zor şartlarda askerlik yapıp terörle mücadele de göstermiş olduğum başarılardan dolayı jandarma alay komutanı tarafından onur belgesi verildi. Yaralanma ya da gazi kalma gibi bir olay yaşamadım. 1- 10 Şubat 1999 tarihli Resmi Gazete yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen hükümler gereği işe yerleşmede öncelik hakkına sahip olup olmadığım konusunda, 2- 09 Ağustos 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik hükümleri gereği öncelik hakkını taşıyıp taşımadığım konusunda, 3- Askerlik sebebi ile öncelik hakkına sahip olunması gereken belgenin hangisi olduğu konularında, İlgili mevzuat hükümleri gereği izlenmesi gereken yolun nasıl olduğu hakkında görüşlerinizi saygılarımla arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.02.2013

Fatura tahsilat merkezleri

Bilindiği gibi Türkiye genelinde her geçen gün çoğalan, elektrik, doğalgaz, su, telefon şirketleri, PTT ve bankalar adına tahsilât yapan ''fatura tahsilat merkezleri'' vatandaşların büyük mağduriyet yaşama-sına neden oluyor. Ya doğrudan fatura tahsilat merkezi adı altında işyeri açılıyor, ya da örneğin bakkal dükkanında fatura tahsilatı yapılır gibi ibarelerle bu işi yapma yoluna gidiliyor. Fatura tahsilat merkezi açılması ile ilgili bir başvuruda nasıl hareket etmemiz gerekir? Bu işin yapılıp yapılamayacağı noktasında neye göre yapılır ya da yapılamaz dememiz gerekir? Fatura tahsilat merkezlerinin yasal bir dayanağı var mı? Faturalarının tahsilatı yapılan kurumlarla yapılmış olan sözleşmeler, bu işi yasal hale getirebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.02.2013

KHGB'nin fatura kullanarak yaptığı harcamada ayrıca encümen kararı alınması gerekir mi?

KHGB'nin fatura usulünü kullanarak yaptığı harcamada ayrıca encümen kararı almak zorunluluğu var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.02.2013

Belediye Düğün Salonu

Mülkiyeti Belediyemize ait düğün salonumuzda yapılan düğün merasimlerinde bazı vatandaşlarımız içkiliyemekli düğün yapmak istemektedirler. Söz konusu düğün salonumuzda içkili düğün yapılıp yapılamayacağı hususunda tereddütte kaldığımızdan konunun tarafınızdan aydınlatılması hususunu, bilgilerinize arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.02.2013

Yapı ruhsat süresi

Bir işin feshine müteakip 2-3 yıl içerisinde herhangi bir inşaat faaliyeti olmayıp ve 2-3 yıl sonra fark-lı bir müteahhitin ya da yapı denetimin bu işi üzerine alması ruhsat yenileme süresini bu 2-3 yıl fesihli beklediği süre kadar uzatır mı? Veyahut yeni devir alındıktan sonra 5 yıl süre tekrardan kazanılır mı? Samet AŞIK, İnşaat Mühendisi, Gelibolu Belediyesi/ÇANAKKALE

  • Soru Cevaplandı
  • 28.02.2013

(Görevde yükselme)

1-Belediyemizde 14.11.1997 tarihinde ortaokul mezunu olarak itfaiye eri kadrosunda göreve baş-layan personelimiz belediyemizde boş bulunan GİH Sınıfı 11.dereceli itfaiye çavuşu kadrosuna görevde yükselme sınavına katılarak geçebilir mi? İtfaiye yönetmeliğinde lise mezunu şartı aranmaktadır. Ma-halli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin Geçici Hükümler Başlıklı geçici 1. maddesi itfaiye personelini kapsar mı? 2- Belediyemizde 14.03.1995 tarihinde Meslek Lisesi Mezunu olarak TH Sınıfı 9. dereceli kadroda Fen Memuru olarak göreve başlayan personelimiz belediyemizde boş bulunan GİH sınıfı 7. dereceli Şef kadrosuna görevde yükselme sınavına katılarak geçebilir mi? Öğrenmek istediğim bahse konu unvanlarda memur unvanı mevcut olup, Fen Memuru unvanı bulunmamaktadır. Bu unvanlara Fen Memuru dahil midir? Ayrıca TH sınıfında meslek lisesi bir personelin GİH sınıfındaki şef kadrosuna görevde yük-selme sınavına katılarak geçmesi mümkün müdür.

  • Soru Cevaplandı
  • 28.02.2013